IS: Älä ylitä tätä rajaa D-vitamiinissa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen muistutti aiemmin syksyllä, että kaikki D-vitamiinin hyödyt saa suositusten mukaisella päiväannoksella, joka aikuisille on 10 mikrogrammaa.
Liikasaanti taas aiheuttaa epätasapainotilan, joka lähentelee myrkytystä tai jopa johtaa siihen.
Kommentit (90)
Vierailija kirjoitti:
Ja sitten tapahtuu mitä?
No se myrkytys varmaan tuhoaa sisuskalut
100 oli siis se jutussa lukenut raja.
Itse syön 60 päivässä.
Vierailija kirjoitti:
100 oli siis se jutussa lukenut raja.
Itse syön 60 päivässä.
Et osaa ilmeisesti lukea
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
100 oli siis se jutussa lukenut raja.
Itse syön 60 päivässä.
Et osaa ilmeisesti lukea
"Hän korosti, että saantisuosituksen lisäksi D-vitamiinille on määritelty myös turvallisen päiväsaannin yläraja. Aikuisilla se on 100 mikrogrammaa"
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
100 oli siis se jutussa lukenut raja.
Itse syön 60 päivässä.
Et osaa ilmeisesti lukea
"Hän korosti, että saantisuosituksen lisäksi D-vitamiinille on määritelty myös turvallisen päiväsaannin yläraja. Aikuisilla se on 100 mikrogrammaa"
Miksi silti ottaa kymmenkertainen annos turhan takia?
D-vitamiinin puutostila/alhaiset tasot ovat selkeä riskitekijä koronan vakavalle muodolle.
Mulle ei 10 riitä. 100ug auttaa pitämään poskiontelotulehdukset poissa.
Syön 100 mikrogrammaa vuorokaudessa. Siskoni syö 150 mikrogrammaa neurologin suosituksesta. Että silleen.
Voi tulla munuaisongelmia, liikasaannin raja on kovin yksilöllinen. Kannattaa mittauttaa joskus.
Ei mitään käsitystä D-vitamiinitasosta. Missä tällaisen saa mitattua?
Ihan täyttää paskaa. Ei niitä voi mittailla jä säädellä. Keho kyllä säätää ja poistaa ylimääräisen virtsan mukana. Saatanan pässit.
Tuo 10 mikrogrammaa on vähimmäissuositus ja enimmäissuositus 100. Tuskin kellekään mitään haittoja tulee siitä jos syö päivittäin 100 mikrogrammaa, itsekin teen niin (monivitamiini + 50 mikrogramman tabletti). Mutta ei nyt mitään 200 mikrogrammaa ole järkevää syödä päivittäin vaikka ei yliannostuksen oireita tulisikaan. Vitamiinin tarve täyttyy vähemmälläkin jos lisäksi syö monipuolisesti.
Vierailija kirjoitti:
Ei mitään käsitystä D-vitamiinitasosta. Missä tällaisen saa mitattua?
No ei mitenkän eikä tartte. Ihmisten päät työnnetään täyteen tällaista hevonpaskaa,. Miksi?
Vierailija kirjoitti:
Ihan täyttää paskaa. Ei niitä voi mittailla jä säädellä. Keho kyllä säätää ja poistaa ylimääräisen virtsan mukana. Saatanan pässit.
D-vitamiini on rasvaliukoista, eli ei liukene pissaan.
Vierailija kirjoitti:
Ihan täyttää paskaa. Ei niitä voi mittailla jä säädellä. Keho kyllä säätää ja poistaa ylimääräisen virtsan mukana. Saatanan pässit.
D-vitamiini on rasvaliukoinen, varastoituva vitamiini. Ei se lähde virtsan mukana minnekään. Että pässi olet itse.
Vierailija kirjoitti:
Miksi silti ottaa kymmenkertainen annos turhan takia?
Ei se ole mikään kymmenenkertainen annos, vaan 100 mg annos.
"Euroopan elintarvikeviraston kannanoton mukaan 100 mikrog/vrk D3-vitamiinia on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja. Vaikka annos 100 mikrog/vrk saattaa olla tarpeen vaikean puutoksen korjaamiseksi se ei ole sama kuin suositus D-vitamiinin päiväsaanniksi.
D-vitamiinin annoksen määrittämisessä tulisi ottaa huomioon yksilöllinen tarve, kuten veren kalsidiolin taso ennen talvikautta, suuri painoindeksi (kalsidiolin saatavuus alentunut elimistössä), korkea ikä (alentunut ihon tuotanto, lisääntynyt tarve) ja auringonvalon saanti (etelänmatkat, solarium, pukeutuminen, ihonväri).
Veren D-vitamiinin (kalsidiolin) pitoisuuksia tulisi mitata enemmän ja suomalaisten viitearvojen (40–80 nmol/l) sijaan tulisi korostaa tavoitearvoa ainakin yli 75 nmol/l perustuen luonnollisessa auringonvalossa oleskelevien tasoon (100–200 nmol/l).
Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -työryhmän mukaan osteoporoosia sairastavien veren D-vitamiinitason (kalsidiolin) tulisi olla välillä 75–120 nmol/l. Tämän pitoisuuden saavuttamiseen tarvittava annos vaihtelee talviaikana välillä 25–100 mikrog/vrk. Ennen D-vitamiinihoidon aloittamista olisi hyvä mitata veren kalsidioli, jonka pohjalta sopiva annos määritetään ottaen huomioon vuodenaikaan liittyvät ja edellä mainitut monet yksilölliset tekijät.
Vuoden 2017 Finravinto -tutkimuksen mukaan 29%:lla miehistä ja 18%:lla naisista D-vitamiinin (kalsidiolin, 25OHD) pitoisuus ei ollut riittävä eli 50 nmol/l. Nämä tulokset saatiin, kun D-vitamiinin saannin keskiarvoksi laskettiin ravinto ja ravintolisät huomioon ottaen miehillä 22 mikrog ja naisilla 25 mikrog. Finravinto -tutkimuksessa mitattiin myös erittäin alhaisia alle 30 nmol/l pitoisuuksia 5%:lla miehistä ja 2%:lla naisista."
Duodecim.fi
Vierailija kirjoitti:
Tuo 10 mikrogrammaa on vähimmäissuositus ja enimmäissuositus 100. Tuskin kellekään mitään haittoja tulee siitä jos syö päivittäin 100 mikrogrammaa, itsekin teen niin (monivitamiini + 50 mikrogramman tabletti). Mutta ei nyt mitään 200 mikrogrammaa ole järkevää syödä päivittäin vaikka ei yliannostuksen oireita tulisikaan. Vitamiinin tarve täyttyy vähemmälläkin jos lisäksi syö monipuolisesti.
Mutta jos sen 100 µg ylittää, haittoja voi alkaa tullakin.
Vierailija kirjoitti:
Ei mitään käsitystä D-vitamiinitasosta. Missä tällaisen saa mitattua?
Yksityisillä lääkäriasemilla voi mittauttaa. Apteekeista löytyy myös d-vitamiinitason määritykseen kotitestejä.
Vitamiineissa pitää huomioida ovatko ne vesi- vai rasvaliukoisia. Vesiliukoisia, kuten biotiinia voi syödä turvallisesti suht suuriakin määriä, mutta ei siitä ole hyötyä sillä elimistö ei pysty hyödyntämään tarpeettoman suuria määriä. Rasvaliukoiset vitamiinit kuten D eivät poistu virtsan mukana, jolloin pitkäaikaisesta liikakäytöstä voi oikeasti tulla rasitusta keholle. Ruoasta harvoin saa mitään vitamiinia liikaa, mutta tableteista voi tulla jos napsii liikaa erilaisia vitamiineja päivittäin.
10 mikrogrammaa aikuiselle on yhtä tyhjän kanssa. Itsellä oli vajausta eikä arvot lähteneet nousuun ennen kuin aloin syömään 100 mikrogramman kapseleita öljyssä. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja vaatii rasvaa imeytyäkseen. Muutaman kuukauden tankkauksella arvot nousi ja nyt syön ympäri vuoden tuota satasta. Työskentelen sisätiloissa enkä muutenkaan oleile tarkoituksella auringossa, joten syön sitä myös kesällä silloin tällöin.
En ole ollut D-arvojen nousun jälkeen kertaakaan flunssassa eli moneen vuoteen siis, en ole ottanut muista terveyssyistä koronarokotetta, olen lähitöissä ja elelellyt suht normaalisti. Ei taudin tautia. Sattumaako?
Ja sitten tapahtuu mitä?