Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Missä voisi säilyttää hillot, mehut, perunat ja porkkanat.

Vierailija
03.09.2014 |

kun ei omista kellaria?

 

Haluaisin niin tehdä talveksi silloja ja mehuja, mutta en tiedä missä niitä säilöisin.

Osan toki voi pakastaa, mutta kun pakastin on jo melko täynnä sieniä ja marjoja. Kohta sinne pitäisi vielä saada hirvenlihat mahtumaan.

Kommentit (15)

Vierailija
1/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Löytyykö tarpeeksi isoa kylmiötä, jääkaappia tai kylmäkaappia? Kerrostaloissakin on yleensä jonkunlainen, kellari, millainen sinun asuntosi on?

Jos on edes kylmä varasto, siellä säilyvät hyvin laitetut hillot ja mehut ainakin niin pitkään kun eivät jäädy. Kannattaa pakata johonkin laatikkoon, jossa eivät jäädy heti ensimmäisenä pakkasyönä. Sitten voi siirtää niitä jääkaappiin.

Vierailija
2/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Asutaan ihan omakotitalossa. Aittoja on pihalla, mutta talvella niiden lämpötila laskee pakkasen puolelle. Juuri pohdin, että ostaisinko ylimääräisen jääkaapin vaikka autotalliin.  Rahaa vaan ei ole nyt hirvästi ylimääräistä kun juuri tehtiin keittiöremontti.

 

Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos on pihaa, kaiva kuoppa (onnistuu ihan lapiopelilläkin jos ei oo kallio heti vastassa). Tarpeeksi syvä, roudan alle, ja sinne säilöttävät. Styroksilevyä tms. päälle ja vaikka olkea/heinää/turpeita tms. Kauheen kovalla pakkasella ei toki voi mennä aukomaan, mutta ottaa kerralla viikon tarpeet jääkaappiin... Perunat laareissa ja porkkanat tietysti hiekan seassa. Perunoita ja porkkanoita voi säilöä myös aumaan, vanhoista puutarhakirjoista löytyy aumanteko-ohjeita.

Huoneenlämmössä säilyviä hilloja voi ainakin tehdä muistaakseni sitruunahapolla, löytyy varmaan ohjeita tähänkin.

Vierailija
4/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="03.09.2014 klo 11:17"]

Asutaan ihan omakotitalossa. Aittoja on pihalla, mutta talvella niiden lämpötila laskee pakkasen puolelle. Juuri pohdin, että ostaisinko ylimääräisen jääkaapin vaikka autotalliin.  Rahaa vaan ei ole nyt hirvästi ylimääräistä kun juuri tehtiin keittiöremontti.

 

Ap

[/quote]Ei kai siellä autotallissa huoneenlämpöistä ole? Ja käytettyjä jääkaappeja saa halvalla.

Vierailija
5/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaupassa...

Osta kylmäkaappi ja pakastin, jos haluat välttmättä säilöä niitä kotona.

Vierailija
6/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="03.09.2014 klo 11:33"]

[quote author="Vierailija" time="03.09.2014 klo 11:17"]

Asutaan ihan omakotitalossa. Aittoja on pihalla, mutta talvella niiden lämpötila laskee pakkasen puolelle. Juuri pohdin, että ostaisinko ylimääräisen jääkaapin vaikka autotalliin.  Rahaa vaan ei ole nyt hirvästi ylimääräistä kun juuri tehtiin keittiöremontti.

 

Ap

[/quote]Ei kai siellä autotallissa huoneenlämpöistä ole? Ja käytettyjä jääkaappeja saa halvalla.

[/quote]

 

Meillä on kyllä lämmitetty autotalli. Käytettyä jääkaappia metsästämään siis. :)

 

Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="03.09.2014 klo 11:17"]

Asutaan ihan omakotitalossa. Aittoja on pihalla, mutta talvella niiden lämpötila laskee pakkasen puolelle. Juuri pohdin, että ostaisinko ylimääräisen jääkaapin vaikka autotalliin.  Rahaa vaan ei ole nyt hirvästi ylimääräistä kun juuri tehtiin keittiöremontti.

 

Ap

[/quote]No ei siitä keittiöremontista jäänyt tähteeksi vanhaa jää-viileäkaappia?

Itse ostin tori.fi palstalta täyskorkean jääkaapin vaatehuoneeseen, maksoin muistaakseni 20€.

Vierailija
8/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onko talon alla ryömintätila ja mahtuuko sinne menemään. Sinne voi myös rakentaa kellarikopin/laatikon/kuopan.

 

Meillä menee alusta kesällä liian lämpimäksi ja talvella pitää estää jäätyminen. Sekä suojata jyrsijöiltä ja kissoilta. Meidän kellarikuoppa on luukku eteisen lattiassa, seinät styroksia ja pohjana peruskallio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Näyttää noita olevan aika edullisia :). Ja ei jäänyt vanhaa.. Ei ostettu uutta ollenkaan, sillä meillä on vanha ihana jääkaappi.

Ihanaa kun on syksy. Nyt sienimetsään :)

 

Ap

Vierailija
10/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="03.09.2014 klo 11:42"]

Onko talon alla ryömintätila ja mahtuuko sinne menemään. Sinne voi myös rakentaa kellarikopin/laatikon/kuopan.

 

Meillä menee alusta kesällä liian lämpimäksi ja talvella pitää estää jäätyminen. Sekä suojata jyrsijöiltä ja kissoilta. Meidän kellarikuoppa on luukku eteisen lattiassa, seinät styroksia ja pohjana peruskallio.

[/quote]

 

Ei ole. Kyllä me nyt tämä talvi pärjätään varmasti sillä ylimääräisellä jääkaapilla. Ensi kesänä voisi rakentaa kellarin.

 

Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ookkonä tutkinu Piltti-purkkeja ja kauppojen hillopurkkeja yms.? Nehän on umpioitu eikä missään jääkaapissa kaupassa. Hillot ja sienet säilyy siis ilman jääkaappiakin umpioimalla. Eli ostat isosuisia metallikantisia lasipurkkeja, jotka desinfioit vesihöyryssä. (Itse keräsin esim. pastakastike- ja kurkkupurkkeja suurinpiirtein puolelta sukua). Purkkien pitää olla isosuisia siksi, että sinne saa kaadettua tavaraa siististi sisään, sotku ei tule kysymykseenkään. Haarukoilla on hyvä ottaa purkin suuosasta kiinni, niin ettei mene sormista bakteereja. Kuumennat purkit ja kannet ja haarukat, jolla purkkeja käsittelet, uunissa kuumiksi ja purkitat kuuman hillon/mehun kuumaan purkkiin melkein piripintaan ja kansi kiinni. Sienet säilötään suolaliemessä (kuten esim. oliivit ja kurkut). Purkki on umpioitunut, kun metallikansi napsahtaa ja keskiosa painuu vähän sisäänpäin. Purkit sitten pimeään. Mitään lisäaineita ei tarvita. Paitsi hillosokeria. Sitäkin käytän puolet vähemmän kuin ohjeessa on.

Vierailija
12/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="03.09.2014 klo 11:12"]

Löytyykö tarpeeksi isoa kylmiötä, jääkaappia tai kylmäkaappia? Kerrostaloissakin on yleensä jonkunlainen, kellari, millainen sinun asuntosi on?

Jos on edes kylmä varasto, siellä säilyvät hyvin laitetut hillot ja mehut ainakin niin pitkään kun eivät jäädy. Kannattaa pakata johonkin laatikkoon, jossa eivät jäädy heti ensimmäisenä pakkasyönä. Sitten voi siirtää niitä jääkaappiin.

[/quote]

 

Kerrostalon kellaria ei kannata edes ajatella minkään säilyttämiseen. Aina löytyy, talosta kuin talosta senverran kriminaaleja, jotka vievät kaiken sinne varastoidun ennemmin tai myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

tossa vielä marttojen sivuilta

Umpiointi
Martat » Ruoka » Säilöntä » Umpiointi
•Omena-marjasalaatti
•Umpioidut luumut
•Umpioidut sienet
Umpionti oli ennen pakastusta yleinen tapa säilöä marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Työssä käytettiin erityistä umpiokattilaa ja kumirenkailla ja jousilla varustettuja umpiotölkkejä.
Umpioinnissa kuumennus tuhoaa pieneliöt ja tiiviisti sulkeutuva kansi estää uusien mikrobien pääsyn säilykkeeseen. Kuumennuksen aikana syntyvä vesihöyry työntää ilman pois tölkistä, jolloin alipaine sulkee kannen tiiviisti.

Umpiointi onnistuu hyvin ilman erikoisvälineitäkin. Tarvitaan vain iso kattila ja twist-off-kansilla suljettavia lasitölkkejä, joita moneen talouteen kertyy kaupan säilykkeistä ja vauvanruoista. Tölkkejä voi myös ostaa taloustavarakaupoista. Twist-off-kannessa oleva muovitiiviste sulkee kannen tiiviisti. Sen on luonnollisesti oltava ehjä ja puhdas.

Umpioitaviksi sopivat hyvin esimerkiksi

•kokonaiset luumut
•kirsikat
•karviaismarjat
•omenat lohkottuina.
Valmiit säilykkeet ovat hyviä marja- ja hedelmäsalaattien raaka-aineita ja ovat sellaisinaankin jälkiruoiksi sopivia.

Pikaumpioinnista voidaan puhua silloin, kun kuumalla hillolla, soseella tai mehulla täytetään tölkki tai pullo piripintaan ja suljetaan välittömästi twist-off-kannella tai kumituppilolla. Kun hillo jäähtyy, sen tilavuus pienenee ja tölkkiin muodostuvan alipaineen vuoksi kansi sulkeutuu ilmatiiviisti.

Myös kuivaaminen on vaihtoehto

Vierailija
14/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

kuivaa osa sienistä niin niitä ei tarvitse pakastaa? :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/15 |
03.09.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="03.09.2014 klo 12:00"]

Kerrostalon kellaria ei kannata edes ajatella minkään säilyttämiseen. Aina löytyy, talosta kuin talosta senverran kriminaaleja, jotka vievät kaiken sinne varastoidun ennemmin tai myöhemmin.

[/quote]

Meillä on ainakin lukolliset kaapit noissa kylmäkellareissa. Ei ole tähän päivään mennessä hävinnyt mitään vaikka ollaan vuosikausia säilötty.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi yksi kuusi