Miksi riisi on niin suuressa osassa suomalaista joulupöytää?
Riisipuuroa, porkkanalaatikkoa, riisipasteijoita, riisivanukasta jne. Ei voi olla kovin vanhat perinteet ruoissa, jos riisi näin suuressa osassa.
Kommentit (24)
Useissa jouluruoissa on käytetty perinteisesti ohraa, mutta riisi on korvannut sen.
Ohrapuurohan se alkuperäinen täyte on karjalanpiirakoissakin ollut. Mutta kun riisiä alkoi olla saatavilla, sitä pidettiin hienompana ja siksi se tuli näiden monien perinneruokien aineosaksi, harmi kyllä.
Mutta itse voit vaikuttaa, millaisia teillä syödään.
No kyllä joulupuuro on aivan perinteinen jouluruoka yleensä pohjoismaissa.
Juontanee kai osin sieltäkin, kun oli menneinä aikoina vielä joulun aikaan hyvin viljaa jäljellä, joten siitä keitettiin oikein juhlapuuro jouluna.
Tämä näkyy erittäin hyvin mm. ruotsalaisen taiteilijan vanhoissa postikorteissa, joissa tontut kantavat täysinäisiä puurokulhoja ruokapöytään jouluaattona.
Sama :'D Iäkkäät vanhemmat ei suostu millään pitämään poikkeusaikana poikkeusjoulua että oltaisiin kaikki omissa oloissaan, vaan vaatimalla vaativat yhteistä joulunviettoa kun on kuulemma niin vankka suomalainen perinne joulupöytineen. No onpa tosi perinne just riisiruokineen kaikkineen, ainakin parikytä vuotta vanha. Yhtä vankat perinteet kuin mersutakit ja rah ti hameet eräällä kansanosalla.
Keittelen riisipuuroa joka viikonloppu, kiehu maitoon ja tunnin haudutellen. Ei pala pohjaan ja välillä käy sekoittamassa.
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005500415.html
Vierailija kirjoitti:
Sama :'D Iäkkäät vanhemmat ei suostu millään pitämään poikkeusaikana poikkeusjoulua että oltaisiin kaikki omissa oloissaan, vaan vaatimalla vaativat yhteistä joulunviettoa kun on kuulemma niin vankka suomalainen perinne joulupöytineen. No onpa tosi perinne just riisiruokineen kaikkineen, ainakin parikytä vuotta vanha. Yhtä vankat perinteet kuin mersutakit ja rah ti hameet eräällä kansanosalla.
Pakana"joulu" olisi perinteisempi.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/12/23/joulun-pimea-menneisyys
Uhratkaa hevonen.
Silloin kun porvarilliset jouluperinteet alkoivat yleistyä, riisi oli eksoottista ja siksi sopi juhlaruoaksi, erityisiin hetkiin.
Ei meillä koskaan mitään pasteijoita tai vanukkaita ole jouluna. Riisipuuro ja laatikot jo ihan perinteisiä. Ei niitä välttämättä 100v sitten ollut mutta on ne silti vuosikymmeniä vanhoja perinteitä.
Riisi, kaneli, inkivääri, kardemumma ja muut eksoottiset mausteet ja aineet otettiin mukaan juhlistamaan vuoden tärkeintä juhlaa, kun niihin alkoi olla mahdollisuus ja varaa. Muuten mentiin sillä, mitä sadosta oli kokoon saatu ja sikalasta lahdattu.
Ja miksi on ledivalot kun ennen vanhaan ei ollut edes sähköä?! Maailma muuttuu, veliseni, ja perinteetkin muuttuvat.
Vierailija kirjoitti:
No onpa tosi perinne just riisiruokineen kaikkineen, ainakin parikytä vuotta vanha.
Riisipuuro alkoi yleistyä jouluruokana Suomessa 1850-luvulla. Eli pikkuisen kauemmin kuin 20 vuotta sitten. Suunnileen 1900-luvun alkuun mennessä kaikki, joilla oli rahaa ostaa kallista tuontiriisiä keittivät joulupuuronsa siitä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No onpa tosi perinne just riisiruokineen kaikkineen, ainakin parikytä vuotta vanha.
Riisipuuro alkoi yleistyä jouluruokana Suomessa 1850-luvulla. Eli pikkuisen kauemmin kuin 20 vuotta sitten. Suunnileen 1900-luvun alkuun mennessä kaikki, joilla oli rahaa ostaa kallista tuontiriisiä keittivät joulupuuronsa siitä.
Jatkanpa vielä: eli riisipuuro on selkeästi vanhempi perinne kuin joulutontut tai punaiseen pukeutuva joulupukki. Joulutontut erityivät kotitontuista 1800-luvun lopulla ja joulupukki sai nykyisen muotonsa vasta 1930-luvulla.
Miksi ihmiset kyselevät tyhmiä tällä palstalla?
Onko se jotenkin kiva kun muut tulevat lätisemään typeriä lankaan jonka aloittaa?
Miksi, voi miksi, miksi?
Samaa miksi-paskaa taas tänäänkin.
Enempi ihmettelen sitä porsaan valtavaa persettä.
Oikeasti aidon perinteisessa joulupöydässä on vain nauriita, silakoita ja ohraa. Sianliha on vähän siinä rajalla onko tarpeeksi aitoa perinteistä ruokaa.
Jouluruokia ei nykyisin enää tehdä näistä koska riisi maistuu paremmalta kuin ohra ja lohi houkuttelee enemmän kuin suolatut silakat.
Riisiä on tuotu Suomeen jo 1600-luvulla. Tuontituotteena se oli kuitenkin pitkään kallista verrattuna kotimaisiin raaka-aineisiin. Harvinaisuus ja korkea hinta tekivät siitä arvostetun herkun. Juhliin on perinteisesti haluttu laittaa jotain arkiruokaa erikoisempaa. Siksi riisi on Suomessa kuulunut juhlapöytään.
Toinen vastaava ilmiö ovat eksoottiset mausteet. Esimerkiksi inkivääriä ja muskottia ostettiin jouluksi ja maustettiin niillä se arkinen lanttu.
Esimerkiksi jos laatikot tulivat kansan joulupöytään vasta 1800-luvulla, koska niiden valmistusastiat olivat siihen asti että liian kalliita.
Hyvin pitkälti suomalainen joulun juhlinta oli ennen kuitenkin sitä, että syötiin tavallista ruokaa, mutta kerrankin tarpeeksi. Laulussakin iloitaan, että nyt sitä saa vatsansa täyteen puuroo. Siinä oli tarpeeksi juhlaa.
Kasvata ap joulukuussa eväät omalla maallasi äläkä marise joutavia!
Meillä ei ole muistini mukaan ikinä ollut joulupöydässä riisiä, jollei sitä sitten jossain laatikossa tietämättäni ole.
Korvaa se perinteisemmällä ohralla äläkä itke täällä, jos nyt niin harmittaa.
Harva ruoka on enää 100% suomalaista, ei perunakin on oikeastaan yhtä tuore tulokas kuin riisi.