Täysjyvän fytaatit jotka estää ravintoa imeytymästä
Virallinen kehotus on syödä täysjyvää kuitujen vuoksi mutta täysjyvässä on fytaatteja jotka estää tärkeitä ravintoaineita imeytymästä.
"Täysjyväviljassa ja palkokasveissa oleva fytaatit muuttavat sinkin, kuparin, raudan ja kalsiumin imeytymättömään muotoon."
Kommentit (14)
Siteeraus ilman lähteen mainitsemista antaa ihmisestä aina hieman typerän kuvan. Sitaatin sisältö vahvistaa mielikuvaa.
No mä syön paljon ruisleipää ruuan kanssa. Otettiin 2 viikkoa sitten vitaamiini- ja hivenaineverikoe ja kaikki oli ihan ok. Joten kyllä jatkan edelleenkin.
Täysjyvä riisi aiheuttaa mulla ripulia ja myrkytetyn olon.
Hiivakäymisen aikana fytaatti hajoaa. Joten ei huolta.
Vierailija kirjoitti:
Siteeraus ilman lähteen mainitsemista antaa ihmisestä aina hieman typerän kuvan. Sitaatin sisältö vahvistaa mielikuvaa.
Olipa tärkeilevä kommentti ja ilmeisesti tietämätön. Googlaamalla löydät lisää tietoa.
"Viljavalmisteissa ja soijassa tavattavat fosfaattipitoiset fytaatit häiritsevät esimerkiksi kalsiumin, raudan ja sinkin saantia muodostamalla niistä liukenemattomia yhdisteitä." https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr0…
Vierailija kirjoitti:
Hiivakäymisen aikana fytaatti hajoaa. Joten ei huolta.
Esim. täysjyväriisi ei ole sitten kovinkaan hyvää ravintoa koska sitä ei hiivakäytetä.
"Fytaatit hajoavat kuitenkin hapattamisen, idättämisen, liotuksen ja hiivakäymisen aikana, joten esimerkiksi leivänvalmistus parantaa kivennäisaineiden imeytymistä."
Lähde: https://www.leipatiedotus.fi/leipa-ravitsemuksessa/taysjyva/mita-taysjy…
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Hiivakäymisen aikana fytaatti hajoaa. Joten ei huolta.
Esim. täysjyväriisi ei ole sitten kovinkaan hyvää ravintoa koska sitä ei hiivakäytetä.
No mä en syö riisiä muutenkaan. Siitä en osaa sanoa mitään.
Vierailija kirjoitti:
No mä syön paljon ruisleipää ruuan kanssa. Otettiin 2 viikkoa sitten vitaamiini- ja hivenaineverikoe ja kaikki oli ihan ok. Joten kyllä jatkan edelleenkin
Ruisleipä ei ole lähtökohtaisesti täysjyvää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No mä syön paljon ruisleipää ruuan kanssa. Otettiin 2 viikkoa sitten vitaamiini- ja hivenaineverikoe ja kaikki oli ihan ok. Joten kyllä jatkan edelleenkin
Ruisleipä ei ole lähtökohtaisesti täysjyvää.
No mitä minä syön on kyllä täysjyvää.
En luottaisi nykyisten pikahiivojen fytaatinpilkkomiskykyyn. Joidenkin leipien kohoamisaika on nykyään minuutti.
Fytaattien olemassaoloa on turha epäillä, niiden tarkoitus siemenessä on nimenomaan sitoa kahdenarvoiset kationit (mainitut hivenaineet) talteen. Idättäminen vapauttaa mineraalit kasvavan kasvin käyttöön.
Eri hapatus- ja kohotusmetodeista uskon vasta, kun näen dataa.
Vierailija kirjoitti:
"Fytaatit hajoavat kuitenkin hapattamisen, idättämisen, liotuksen ja hiivakäymisen aikana, joten esimerkiksi leivänvalmistus parantaa kivennäisaineiden imeytymistä."
Lähde: https://www.leipatiedotus.fi/leipa-ravitsemuksessa/taysjyva/mita-taysjy…
Hiilarivihaaja/viljatuotevihaaja näköjään alapeukutti. Ei olisi tätä halunut kuulla. :DD
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
"Fytaatit hajoavat kuitenkin hapattamisen, idättämisen, liotuksen ja hiivakäymisen aikana, joten esimerkiksi leivänvalmistus parantaa kivennäisaineiden imeytymistä."
Lähde: https://www.leipatiedotus.fi/leipa-ravitsemuksessa/taysjyva/mita-taysjy…
Hiilarivihaaja/viljatuotevihaaja näköjään alapeukutti. Ei olisi tätä halunut kuulla. :DD
Tässä siis leivän valmistajien oman tiedotussivun info.
Hö.