Resepti- ja ruokaketju köyhille, mutta kokkaustaitoisille
Hei te muut köyhät mutta kokkaustaitoiset! Mitkä ovat halpoja, hyviä ja terveellisiä lemppariruokianne? Mitä laitoitte viikonloppuna? Entä tänään? Mulla on juuri paistumassa lounaaksi munakas ja ilalla ajattelin kehitellä jonkinlaista tomaatti-papukastiketta pastalle. Huomenna varmaan linssikeittoa, johon ei tarvitse kuin vähän linssejä, sipulia, porkkanan ja tomaattimurskaa ja mausteita. Siitä syö monta päivää. Kasvishernekeittoakin olen tässä pohtinut. En ole ennen kokeillut, mutta ei se kovin vaikeaa voi olla. Vähän aikaa sitten kun broileri oli tosi hyvässä tarjouksessa, ostin monta pakettia ja olen paistellut sitä ja laittanut broileri-peruna-kasvisvuokaa isoja satseja uunissa. Hyvää on.
Kommentit (256)
Paista sipulia ja valkosipulia pannussa, lisää tölkillinen papuja ja runsaasti mieleisiäsi mausteita. Riko pannuun muna ja anna kypsyä. Se on siinä. Munan sijasta voit käyttää leipäjuuston lohkoja.
Jauhelihakeitto, nakkikeitto, kanakeitto, kasviskeitot. Halpoja ovat ainakin jos lihat ovat tarjouksessa. Joskus jos vakuumilohi on päiväyksellä, meillä syödään lohilaatikkoa.
Kertokaas, oi köyhät toverit, mitä ihmettä keksin pekonista. Sellaista on pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt jääkaappiin. En haluaisi paistaa ja syödä sellaisenaan vaan käyttää johonkin ruokaan.
Punaista lihaa en suosittele terveyssyistä.
Kaikki mihin voi laittaa pakastekeittojuureksia silloin kun ei ehdi tai jaksa paloitella tuoreita juureksia.
Pikaruokasuosikki: keittojuureksia keitetään 6 min, sitten nuudelit sekaan.
Vierailija kirjoitti:
Kaikki mihin voi laittaa pakastekeittojuureksia silloin kun ei ehdi tai jaksa paloitella tuoreita juureksia.
Pikaruokasuosikki: keittojuureksia keitetään 6 min, sitten nuudelit sekaan.
Siis mössöksi keitettyä lanttua ja porkkanaa ja selleriä ja siihen nuudeleita? Kuulostaa aivan kauhealta. Sori. Miks juureksia ja nuudeleita? Ei ne sovi yhteen. Miks ei edes vaikka hernemaissipaprikaa mielummin?
Kasvismureke on mun uus tuttavuus: siihen voi käyttää kikherneitä, kaikenlaisia papuja, vihanneksia, sipulia, kaikkea mitä keksii. Netistä löytyy ohjeita mutta hatusta vetämälläkin onnistuu. Ja paljon mausteita niin saa hyvää. Suht pieni pala per annos riittää kun laittaa lisukkeeksi riisiä tai couscousia tai vaikka vaan makaroonia ja tuoreita kasviksia.
Ylipäätään kasvisruuat on halpaa proteiinia, pavut esimerkiksi on tölkeissäkin halpoja mutta vielä halvempia kuivattuina etnisistä kaupoista ostettuina. Säästää paljon kun ei tarvitse ostaa lihaa.
Vierailija kirjoitti:
Kertokaas, oi köyhät toverit, mitä ihmettä keksin pekonista. Sellaista on pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt jääkaappiin. En haluaisi paistaa ja syödä sellaisenaan vaan käyttää johonkin ruokaan.
Tee jauhelihapihvejä ja kiedo ne pekoniin.
Vierailija kirjoitti:
Kertokaas, oi köyhät toverit, mitä ihmettä keksin pekonista. Sellaista on pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt jääkaappiin. En haluaisi paistaa ja syödä sellaisenaan vaan käyttää johonkin ruokaan.
Pekonilihapullat on hyviä. Silppuat pekonit lihapullataikinaan ja paistelet normaalisti.
Onhan noita reseptejä useampi kymmenen mutta onko ne halpoja kun annoshinta on 1-2€? Tuolla annoshinnalla saa tehtyä ihan mitä vaan!
Vierailija kirjoitti:
Kertokaas, oi köyhät toverit, mitä ihmettä keksin pekonista. Sellaista on pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt jääkaappiin. En haluaisi paistaa ja syödä sellaisenaan vaan käyttää johonkin ruokaan.
Tee miilunpolttajan spagettia. Silppua pekoni ja reilusti sipulia, paista pienehköllä lämmöllä pannulla niin että sipuli on hyvin ruskistunutta ja makeaa. Sekoita keitetyn sagetin kanssa. Päälle sopii juustoraaste jos sattuu olemaan.
Vierailija kirjoitti:
Kertokaas, oi köyhät toverit, mitä ihmettä keksin pekonista. Sellaista on pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt jääkaappiin. En haluaisi paistaa ja syödä sellaisenaan vaan käyttää johonkin ruokaan.
Pekonista tulee hyvä maku mihin tahansa keittoon. Tee keitto esim. juureksista ja pavuista ja heitä sekaan paistetut pekoninpalat. Tai tee sosekeitto ja ripottele pekonimuru keiton päälle tarjoiluvaiheessa.
Pekoni on hyvä lisä myös esim. perunasalaattiin.
Tää ei vaadi kokkaustaitoa: possun lapaa (3€/kg) pala, kaikenlaisia juureksia ja peitetään vedellä. Uuniin parisataa astetta ja annetaan olla parikin tuntia. Tai jos haluaa nähdä enempi vaivaa niin ilman lientä liha folioon ja kasvikset erikseen lyhyemmäksi aikaa.
Tehkää pohjoisitalialaisten köyhien arkiruokaa eli polentaa. Se on äärimmäisen helppoa tehdä ja liki ilmaista, koska reilusta desista maissisuurimoa tulee jo reilut neljä annosta valmista polentaa. Ohje on pussin kyljessä. Löytyy kaupasta mannasuurimoiden yms. läheltä ja sopii myös keliaakikoille. Polentan voi tehdä etukäteen kaappiin valmiiksi ja leikata siitä paloja pannulle sitä mukaa, kun tarvitsee. Itse syön sitä erilaisten kastikkeiden ja muhennosten lisukkeena. Se on itsessään neutraalin makuista.
Juuressosekeitto, joskus perheelle tein.
Oli painekattila, sitten soseutin kypsät juurekset liemineen, lisäsin hiukan sulatejuustoa.
Vierailija kirjoitti:
Chili con carne on hyvä, teen sitä aina ison määrän kun löydän jauhelihaa alesta. Sitten vain tomaatimurskaa ja papuja purkista+mausteet. Riisiä sen kanssa. Herkullista ja halpaa. :)
Chili sin carnekin toimii erinomaisesti, jättää vain lihan pois, jos siihen ei ole rahaa. :)
Vierailija kirjoitti:
Kertokaas, oi köyhät toverit, mitä ihmettä keksin pekonista. Sellaista on pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt jääkaappiin. En haluaisi paistaa ja syödä sellaisenaan vaan käyttää johonkin ruokaan.
No tee vaikka pekonipastaa, se on meidän lasten lemppari. Pilkkoa pekonisuikaleet pienemmiksi ja paista rapeiksi, melkein valmiiksi. Lisää purkosilppua ja paista hetki. Lisää vielä ruokalusikallinen jauhoja, kääntele sekaan ja lisää 1,5 desiä vettä. Sekoittele kunnolla ja kaavi samalla pannun pohjan tatinat mukaan, niissä on makua. Lisää purkki kermaa, hiukan suolaa (älä liikaa, pekonihan on suolaista), mustapippuria, pikku loraus balsamicoa ja hiukan salviaa ja persiljaa. Syö spagetin kera.
Toinen vaihtoehton sekoitaa kerman sijasta tuohon tomaattimurskaa. Voit lisätä myös hiukan punaviiniä murskan kera ja sienisilppua tai hiukan papuja. Tuokin passaa pastalle.
Tai paista ja syö pekonisiivut leivän päällä. Siivuta mukaan tomaattia ja salaattia, se on jenkkien klassikkoleipä BLT (bacon, lettuce and tomato)
Kokkaustaitoisiksi olette kyllä käsittämättömän käsiä keittiössä, jos joku arkinen juuressosekeitto on kategoriaa "kerran tein", pekonista ei osata tehdä mitään, kasvishernarikin on mysteerio ja kanasta osataan tehdä pelkkää kana-perunalaatikkoa...
Parhaillaan teen lihakastiketta: 700 grammaa naudan kulmapaistia (oiva ja huokea liha pitkään haudutettaviin patoihin ja kastikkeisiin), sipuli, purkki tomaattimurskaa, valkosipulia, liraus jämäksi jäänyttä punkkua, suolaa, tl sokeria, mustapippuria, paprikajauhetta, yrttejä.
Lisukkeena uunilohkoperunoita: pestään hyvin kiinteät potut, ei kuorita. Lohkotaan. Päälle öljyä, jossa suolaa, paprikajauhetta, timjamia ja mustapippuria. Paistetaan uunissa kypsäksi.
Vielä keitän lisäksi parsakaalin, pari porkkanaa ja hiukan pakastepapuja (vihreitä pitkiä tarhapapuja), valutan ja päälle nokare voita.
Hinnaksi tulee neljä euroa per kärsä, eli nelihenkiselle perheelle 12 euroa. Mausteet on ns. entuudestaan: yrttejä kasvatan itse, muut ostan halvalla etnisistä ruokakaupoista.
Chili con carne on hyvä, teen sitä aina ison määrän kun löydän jauhelihaa alesta. Sitten vain tomaatimurskaa ja papuja purkista+mausteet. Riisiä sen kanssa. Herkullista ja halpaa. :)