Uskallanko lähteä yrittäjäksi? Kahvilaunelma..
Konsepti on jo mietittynä valmiiksi. Olen lueskellut netistä niin keskustelupalstojen viestejä kuin ihan virallisia tutkimuksiakin liittyen siihen, millainen on asiakkaiden mielestä hyvä kahvila ja mitkä ovat tulevat maailmanlaajuiset trendit. Näiden pohjalta olen muokannut omaa yritysideaani. Suvussa on yrittäjiä, joilta saisin apua. Paikka olisi jo tiedossa, joka soveltuisi suunnitelmiini. Paikkakunnalla ei ole samassa konseptissa kilpailijoita, tarjoaisin jotain erilaista (mutta kodikasta, ei mitään fiiniä jonne ei uskalla tulla kuin juhlapuvussa).
Tällä hetkellä olen vakitöissä ihan toisella alalla, mutta miettinyt jo vuosia alanvaihtoa ja myös yrittäjyyttä. Tässä olisi nyt mahdollisuus siihen. Uskallanko repäistä ja lähteä yrittäjäksi? Olisi ihanaa kuulla kokemuksia, jos paikalla on joku kahvilan-/leipomon- tms pitäjä :)
Kommentit (101)
Rupea tosiaankin kahvilan pitäjäksi samaan aikaan kun sähkön siirtomaksuihin tulee muhkeat korotukset kautta maan. Työttömiä myös pukkaa lisää.
Ja luulet että kalliit leipomukset on sitten työttömän prioriteeteissä ykkösenä.
Saat myydä noin 10 000 kuppia kahvia kk et kandee lähteä.
moi mulla on sellainen vinkki että hanki itsellesi yhtiökumppani tai läheiset välit jonkun saman alan yrittäjän kanssa. yrittäminen on todella yksinäistä ja eteen tulee paljon päiviä jolloin tarvitsee vertaistukea :)
Tärkeintä oma intohimo työtä kohtaan. Se kyllä toimii jos olet tarpeeksi innokas. Somen kautta nykyään niin helppo markkinoidakin että en usko että olisi ongelmaa. Nykyään vaan tylsiä ketjukahviloita, kannatan ideaasi. Hae starttirahaa, itse sain sitä ihan vaan kun olin niin innokas. Muuten alalleni ei starttirahaa ole kukaan saanutkaan. Sitkeydellä yritys on nyt isohkoa voittoa tuottava useamman työntekijän yritys joka lähti todella pienestä rahasummast mutta sitäkin suuremmasta innokkuudesta.
Onko ihmisillä varaa käydä kaffeella näinä aikoina, sijainti on aika tärkeä.
Pöytiin tarjoilu. Sitten minäkin tulisin. En koskaan käy muuten suomalaisissa kahviloissa keikkumassa jonkun helvetin tarjottimen kanssa, naurettavaa.
Itseasiassa just eilen jossain ajankohtaisohjelmassa joku asiantuntija sanoi, että Suomessa on yt-neuvottelut/yritysten supistamiset vähentymään päin ja aallonpohja on ohitettu. Sitäpaitsi iskisin juuri siihen rakoon, joka on tulossa ns. "muotiin" ja vuoden parin päästä tänne pohjolaankin. Uskon vahvasti siihen, että talouselämän kohentuminen on jo alkanut, vähän kerrassaan, mutta kuitenkin.
Jaksatko tehdä noin 15 tunnin päiviä?
Konsepti ja trendit eivät merkitse mitään, jos asiakaskunta haluaa edelleenkin käväistä pikaisesti yhdellä kupillisella aamulla klo 7.
En halua kuulostaa ikävältä, mutta kahviloita perustetaan ja menee nurin kuin sieniä sateella.
Tiedän, että kahviloita perustetaan yhtä monta vuodessa, kuin niitä lopetetaankin. En minäkään haluaisi lähteä mihinkään tusinakahvilaan, josta saan samaa pohjaanpalanutta kahvia kuin jokaisesta muustakin paikasta. Samat tehtaalta tulevat raakapakasteet kuin muissakin vitriineissä. Siksi mä olen miettinyt jotain ihan muuta. Sitä, miten erotun joukosta, millä tavalla mun yritys ois se kaikkein houkuttelevin vaihtoehto.
Ymmärrän kyllä realiteetit. Sen, ettei ole mitään järkeä tehdä jotain, mitä kaikki muutkin tällä paikkakunnalla tekee. Ymmärrän senkin, että yrittäminen on kovaa työtä ja pitkiä päiviä. Olen seurannut yrittäjien elämää erittäin läheltä koko elämäni, joten tiedän mihin oisin ryhtymässä.
Vierailija kirjoitti:
Konsepti ja trendit eivät merkitse mitään, jos asiakaskunta haluaa edelleenkin käväistä pikaisesti yhdellä kupillisella aamulla klo 7.
Tällä mentaliteetilla kun lähtee liikenteeseen, niin ei mikään ihme että kahviloita kaatuu kuin sieniä sateella.
Meidän kaupungissa on ihana kahvila, joka näyttää pyörivän hyvin ja asiakkaita riittää aina kun sinne menee.
Suolaiset ja makeat tuotteet on ihania. Samoin erikoiskahvit ja haudutettu tee. Lounasaikaan maistuva ruokaisa salaatti.
. Ja siellä voi käydä lasten kanssakin. Ihana lämmin tunnelma. Kesällä voi istua myös kauniilla terassilla. Kaikki tehdään itse paikan päällä.
Moni kahvila ympäriltä on mennyt nurin. Mutta tämä porskuttaa. Varmaan ne maukkaat tarjottavat ja sijainti merkkaa paljon.
Älä ainkaan julkisesta työpaikasta irtisanoudu.
Tämmöisinä aikoina työpaikka julkisella sektorilla on kultaharkon arvoinen.Paljon pitää olla pääomia että pärjää muhkeille julkisen sektorin palkoille. Pitää olla monimiljoonaomaisuus että tienaa yhtä hyvin.
Julkisella vielä optiona bonukset ja alati kohoava palkka. Kaikki sidottuna indekseihin ja ylikin näköpiirissä olevaan tulevaisuuteen.
Vierailija kirjoitti:
Meidän kaupungissa on ihana kahvila, joka näyttää pyörivän hyvin ja asiakkaita riittää aina kun sinne menee.
Suolaiset ja makeat tuotteet on ihania. Samoin erikoiskahvit ja haudutettu tee. Lounasaikaan maistuva ruokaisa salaatti.
. Ja siellä voi käydä lasten kanssakin. Ihana lämmin tunnelma. Kesällä voi istua myös kauniilla terassilla. Kaikki tehdään itse paikan päällä.
Moni kahvila ympäriltä on mennyt nurin. Mutta tämä porskuttaa. Varmaan ne maukkaat tarjottavat ja sijainti merkkaa paljon.
Miten voi pärjätä kun av. mammojen mukaan ei pitäisi (?) mennä paikkaan missä lapset pörrää häiriönä.
Tähän on täysin mahdotonta kommentoida, kun et kerro paikkakuntaa ja konseptia. Se on tietysti täysin ymmärrettävää pitää ideansa salaisuutena kahvilan avaamiseen asti.
Liikepaikka on tietysti ykkösasia. Hyvillä liikepaikoilla porskuttaa vähän huonommillakin tuotteilla.
Jos kyseessä on kovin pieni paikkakunta kovin erikoisuuksille rakennettu valikoima/lajitelma saattaa karahtaa kiville. Asiakaspohjaa ei välttämättä ole tarpeeksi, vaikka tuotteet olisivat hinta-laatu -suhteeltaa erinomaisia. Helsingin keskustassa menee lähes mikä vain -- transsukupuolisille suunnattu scifiharrastajien kirjakahvila, jossa myydään vain luomutuotteita.
Vierailija kirjoitti:
Tiedän, että kahviloita perustetaan yhtä monta vuodessa, kuin niitä lopetetaankin. En minäkään haluaisi lähteä mihinkään tusinakahvilaan, josta saan samaa pohjaanpalanutta kahvia kuin jokaisesta muustakin paikasta. Samat tehtaalta tulevat raakapakasteet kuin muissakin vitriineissä. Siksi mä olen miettinyt jotain ihan muuta. Sitä, miten erotun joukosta, millä tavalla mun yritys ois se kaikkein houkuttelevin vaihtoehto.
Ymmärrän kyllä realiteetit. Sen, ettei ole mitään järkeä tehdä jotain, mitä kaikki muutkin tällä paikkakunnalla tekee. Ymmärrän senkin, että yrittäminen on kovaa työtä ja pitkiä päiviä. Olen seurannut yrittäjien elämää erittäin läheltä koko elämäni, joten tiedän mihin oisin ryhtymässä.
Onko sulla rahaa laitteisiin keittiössä ja sisustukseen. Ei mitään kirppiskahvilaa.
Tunnetko alan tessin. Jos palkkaat väkeä?
Entä terveysviranomaisvaatimuksrt ja tarkastukset?
Googlaa tilinpäätöksiä paikkakunnan yrityksistä. Miten niillä menee. Totuus on, että palkoille on vaikea päästä. Sub pitää hoitaa tukkutilaukset, varasto, siivous, byrokratia, kirjanpito. Työ on kallista Suomessa, palkan lisineen voit kertoa 2,5:llä. Saikut ja su lisät. Aijai.
Jos lähdet
Ole tarkkana liikepaikan sijainnissa. Missä menee asiakasvirrat paikkakunnalla? Sijainti, sijaint, sijainti.
Ja tee realistiset laskelmat! Istu jossain ja laske montako kahvia myyvät ja miksi asiakas on siellä. Pärjäisitkö sinä ko. Myynnillä? Tutki tilinpäätösksiä. Ole realisti.
En ole menossa myöskään toiseen ääripäähän, kohderyhmänäni ovat ihan tavalliset ihmiset kuitenkin ;) Kovin tarkkaan en tosiaan halua kertoa konseptiani, joten siksi tämä on nyt vähän ympäripyöreää.
Ajattelin, että pyydän nykyisestä työpaikastani virkavapaata, sitä saanee vuoden tai pari. Sinä aikana varmaan näkee, irtisanoudunko vai palaanko vanhaan työhöni takaisin. Mitään rikastumista kylläkään siinäkään ei ole luvassa, olen tavis duunari, joka ei mitään bonuksia ja optioita tule ikinä saamaan. Palkatkin on jäädytetty hamaan tulevaisuuteen.
Olen käynyt yrittäjäkursseja aiemmin, joten on mulla oikeasti käsitys siitä mitä kaikkea yrittäjyyteen liittyy. En ole ruusunpunaisten lasien kanssa lähdössä liikkeelle.
Minä ainakin ryhtyisin yrittäjäksi jos mulla olis hyvä idea, suunnitelma ja rahoitus kunnossa. Ainahan sitä voi palata takas vanhaan työhön.