Äidinkielen opet! Apua! Lukion äidinkielen tekstitaidon tehtävä

Vierailija

Eka ko. tehtävä kyseessä ja kaikki vähän hukassa.

Piti siis lukea kirja ja tehdä tekstitaidon juttu kuvailemalla jotain henkilöä. Kirja luettu ja paljon aineistoa on, mutta yleiset nippelitiedot hukassa, siis miten aloittaa koko juttu? Aloitanko heti suoraan kertomalla henkilön ulkonäöstä yms? Ei siis mainintaa kirjasta tai tekijästä (ne pitää mainita sivun alussa)...vaan Kaisalla on ruskeat silmät ja vaaleat hiuksetym.

Pitääkö tekstitaidon tehtävässä, kuinka paljon käyttää esimerkkejä kirjasta ja tehdä päätelmiä? Miten ne päätelmät esitetään?

Paljon kiitoksia, jos joku osaa auttaa!

Kommentit (11)

Vierailija

Martta Leppäsen kirjassa Kaisan paras kesä on päähenkilönä maalle kesänviettoon joutuva Kaisa. Kaisa on viisitoistavuotias yhdeksännen luokan päättänyt ja lukioon suuntaava reipas tyttö, joka ei voisi kuvitellakaan elävänsä missään muualla kuin kaupungin sykkeessä. Nyt hänet temmataan olosuhteiden pakosta omasta mieliympäristöstään keskelle ei-mitään hoitamaan ikäloppua isoisoäitiä ja auttamaan isotätiä kantturoiden ruokkimisessa.

Ja niin edelleen.

Vierailija

Kutonen, siksihän tässä apua kysytäänkin, kun ei oikein natsaa tämä homma.

Kiitos muut asiallisista vastauksista. Oma ope on hieman erikoinen tapaus, joten sikdi neuvoja kyselenkin täältä. Tehtävä on kuitenkin vain henkilökuvaus, joka sinänsä ei ole vaikea, mutta juuri se eka kappale ja mitä siinä pitäisi mainita. Jossain ohjeissa sanotaan, että mennä suoraan asiaan. Siksi kysynkin, voiko heti alkaa kuvailemaan henkilön ulkonäköä jne, ?

Ja miksi alapeukutatte, kun kysyn apua? En edes kysy mitään suoraa vastausta, vaan neuvoja.

ap

Vierailija

Kiitos seiska, juuri tämän kaltaista neuvoa ekaan kappaleeseen olin vailla :)

Tämä on eka tekstitaidon tehtävä, ja neuvot opelta on aika niukat. Ei muuta kuin kuvailla henkilöä ja ottaa esimerkkejä kirjasta. Ilmeisesti pitäisi myös tehdä päätelmiä havaintojen pohjalta.

ap

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kuka lukiolainen olettaa että olennaisinta päähenkilössä on tämän ulkonäkö?

Varmaan sellainen, joka on yläkoulussa tehnyt lähinnä kaavamaisia vastauksia kirja-arvosteluihin (kuvaile parilla virkkeellä päähenkilöä, tärkeintä sivuhenkilöä, miljöötä jne.). Jos ensimmäistä kertaa joutuu tekemään analyysiä henkilöstä syvemmin, se on vaikeaa, jos on aina aiemmin riittänyt ulkonäön ja iän määrittely. Lukion oppilaalta odotetaan laajempia ja syvällisempiä analysointitaitoja, mutta kyllä opettajankin pitäisi siellä selittää tehtävänanto tarkemmin.

t. yläkoulun ope

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat