Miten tehdään luumukiisseli???Jouluna ajattelin tehdä, auttakaa!
Kommentit (6)
kun laitan niitä veteen kiehumaan. Heti alussa kanelitanko mukaan kiehimaan, niin siitä irtoaa makua.
Sokerikin kannattaa laittaa tässä vaiheessa, sillä kun suurustus on tehty ja kiisseli kiehehtanut, ei ylimääräisiä kannata sekoitella juurikaan, ettei kiisseli sitkisty.
Suurustus on kiisselinteon vaikein osa, muttei mitenkään älyttömän vaikeaa silti. Perunajauho laskeutuu suurusvesiastian pohjalle aika nopeasti, joten sekoita ensin lusikalla suurus sekaisin ja aloita heti sen jälkeen sen norottaminen kiehuvaan luumuveteen. Toisella kädellä kiisseliä pitää sekottaa koko ajan, kun suurusvettä noruu kattilaan.
Sitten vaan odotat ensimmäistä kiehahduspuhpahdusta ja valmista on.
Liotuksessa ne turpoavat ja pehmenevät, niitä ei tarvi enää keittää ikuisuutta. itse keitän kiisselin siihen liotusveteen. Luumut saavat mennä rikki ja sokeri tosiaan kannattaa laittaa jo keittovaiheessa. Perunajauhoa saa olla hieman tavallsita enemmän, jotta siitä tulee kiisseli, ei keitto.
(inhoan itse niitä isoja luumumollukoita) ja turvotan pari tuntia tai joskus yön yli. Muuten tosiaan sitten ihan normaalin kiisselin tapaan, paitsi kanelitanko heti alkuun sekaan, niin kuin joku jo mainitsikin. Viimeksi muuten nakkasin sekaan myös purkillisen vauvan luumusosetta, kun sattui olemaan kaapissa. :)
valmiista luumumarmeladista. Kanelitanko mausteeksi keittovaiheessa.
Jäähdytä, tarjoa kermavaahdon kanssa.
Mutta siis eka luumut kiehumaan n 15 min. tai kauemminkin, jotta tulevat sellaisiksi turpeiksi ja saa vähän mennä rikkikin. Sitten tein muistaakseni niin, että suurustin perunajauhoilla ihan kiisseliohjeen mukaan (perunajauhojen kyljessä) eli tyyliin vesilasiin perunajauhoja ja hiukan vettä, joka sitten kaadetaan hiljalleen luumuveden joukkoon sekoittaen. Sitten lopuksi lisäsin vähän sokeria maun mukaan...