Hyväksytkö kanien kasvattamisen ruoaksi?
Kauhistuin ja inhotuin, kun näin tuon:
http://www.viipaleita.net/blog/satu/2013/05/21/kirjahyllystaosa24elihurahtamisvaroitus
Kommentit (45)
Ei kai sillä ole moraalista eroa, mitä eläimiä kasvattaa syödäkseen, jos nyt sellaista puuhaa. Kaikki elämä on yhtä arvokasta.
En omaksi, mutta naapurin kissan ruuaksi se on ihan jees.
Hyväksyn siinä missä kanojen ja nautojenkin. Tai marsujen, kuten joissakin maissa on tapana. Hanhien pakkosyöttöä tai juottovasikoiden kasvatusta ruuaksi en hyväksy.
Tietysti hyväksyn.
Viherpiipertäjiä en hyväksy.
[quote author="Vierailija" time="22.05.2013 klo 15:52"]
Tietysti hyväksyn.
Viherpiipertäjiä en hyväksy.
[/quote]
Minä olen viherpiipertäjä ja minusta minkä tahansa lihakarjan kotikasvatus on ekologisempaa kuin sen tehotuotanto.
Hyväksyn siis ehdottomasti kanien kasvattamisen ruoaksi. Onhan ne teidän broileritkin olleet joskus söpöjä tipusia :)
Pupunliha on hyvää, harmittaa että sitä ei oikein suomesta saa! Hyväksyn ruoaksi kasvattamisen jos kaneja kohdellaan hyvin, sama juttu kaikkien eläinten kohdalla.
Totta kai hyväksyn kanien kasvattamisen ruuaksi siinä missä kuin muidenkin eläinten kasvattamisen ruuaksi, sekasyöjä kun olen. Toki eläimen elinolosuhteiden pitää olla kunnolliset.
Tuollaista se suurperheellisten elämä on! Lasten lemmikitkin sydöään nälkäänsä!
En hyväksy!
[quote author="Vierailija" time="22.05.2013 klo 15:58"]
[quote author="Vierailija" time="22.05.2013 klo 15:52"]
Tietysti hyväksyn.
Viherpiipertäjiä en hyväksy.
[/quote]
Minä olen viherpiipertäjä ja minusta minkä tahansa lihakarjan kotikasvatus on ekologisempaa kuin sen tehotuotanto.
Hyväksyn siis ehdottomasti kanien kasvattamisen ruoaksi. Onhan ne teidän broileritkin olleet joskus söpöjä tipusia :)
[/quote]
Perustelepa, miksi monta rakennusta jossa on vähän eläimiä/rakennus on ekologisempaa kuin 1 iso rakennus jossa monta eläintä.
Jälkimmäisen toimintaa valvotaan tarkasti.
Jälkimmäisessä eläimet elävät stressaavissa oloissa, jos niitä on pari niille voidaan tarjota 'normaalit' olosuhteet.
[quote author="Vierailija" time="22.05.2013 klo 15:58"]
[quote author="Vierailija" time="22.05.2013 klo 15:52"]
Tietysti hyväksyn.
Viherpiipertäjiä en hyväksy.
[/quote]
Minä olen viherpiipertäjä ja minusta minkä tahansa lihakarjan kotikasvatus on ekologisempaa kuin sen tehotuotanto.
Hyväksyn siis ehdottomasti kanien kasvattamisen ruoaksi. Onhan ne teidän broileritkin olleet joskus söpöjä tipusia :)
[/quote]
Jaksan epäillä vahvasti tuota ekologisuuspuolta. Jos me lasketaan mitkä tahansa esim viherpiperrysjutut per pupu, niin ns tehotaloudessa ne ovat varmasti paljon pienemmät kuin kotikasvatuksessa. Ton lisäksi täytyy muistaa kaikenlaiset taudit, basillit jne joita kotona ei ole kovin paljoa edes mahdollista hoitaa ja tuskin edes havaita.
[quote author="Vierailija" time="22.05.2013 klo 16:44"]
Jasan epäilä vahvasti tuota ekologisuuspuolta. Jos me lasketaan mitkä tahansa esim viherpiperrysjutut per pupu, niin ns tehotaloudessa ne ovat varmasti paljon pienemmät kuin kotikasvatuksessa. Ton lisäksi täytyy muistaa kaikenlaiset taudit, basillit jne joita kotona ei ole kovin paljoa edes mahdollista hoitaa ja tuskin edes havaita.
[/quote]
Taudit leviävät paremmin isoissa yksiköissä. Siksi teholihassa on usein paljon antibioottijämiä.
[quote author="Vierailija" time="22.05.2013 klo 16:47"]
[quote author="Vierailija" time="22.05.2013 klo 16:44"]
Jasan epäilä vahvasti tuota ekologisuuspuolta. Jos me lasketaan mitkä tahansa esim viherpiperrysjutut per pupu, niin ns tehotaloudessa ne ovat varmasti paljon pienemmät kuin kotikasvatuksessa. Ton lisäksi täytyy muistaa kaikenlaiset taudit, basillit jne joita kotona ei ole kovin paljoa edes mahdollista hoitaa ja tuskin edes havaita.
[/quote]
Taudit leviävät paremmin isoissa yksiköissä. Siksi teholihassa on usein paljon antibioottijämiä.
[/quote]
Tehokanilan ruokinta myös vaatisi tehoruoantuotantoa ja koneita ja lannoitteita yms siihen. Kotikanilan puput syövät kotipihan "roskat".
Teurastus kotoan ei vaadi pitkiä stressavaia kuljetuksia eli on eläimelle armollisempaa.
Hyväksyn ja olen syönytkin, on oikein hyvää lihaa. Mummoni veli asui korvessa,vähintään toinen oli perheestä aina työttömänä ja sen vuoksi levensi perheen taloutta broilerikaneilla. Heiltä olen oppinut paljon omavaraistaloudesta. Kasvattaisin itsekkin, jos olisi tonttia ja vakiasuntona talo, mutta ei sitä rivarissa ja kesämökillä viitsi.
Lehmiä heillä ei ollut, mutta lampaita, vuohikuttuja, kanoja ja kaneja. Kanit kasvatettiin navetassa, ja kesällä ne oli ulkona isossa kanahäkissä, jossa oli betonireuna ja verkkopohja (kanit kaivaa). Parhaimmillaan söivät 20-30 kania vuodessa ja riitti isoenolta kania meidän kaupunkilaistenkin pakkaseen. Kanit olivat melkoisia jättejä näihin nykyisiin eläinkaupan lilliputteihin verrattuna. Hyvin pidettyjä eläimiä.
Kaninkasvatus ruuaksi oli ihan tavallista toimintaa mm. sodan aikana Suomessa. Mummoni kertoo, että tapa taisi periytyä kotoa.... nykymaailma on mennyt vähän liikaa sen suuntaan, että ruoka haetaan marketin tiskiltä miettimättä, mistä se liha oikeasti tulee....miksi sian ja kanin välillä olisi joku ero? Koiriakin syödään.
[quote author="Vierailija" time="22.05.2013 klo 16:44"]
Jaksan epäillä vahvasti tuota ekologisuuspuolta. Jos me lasketaan mitkä tahansa esim viherpiperrysjutut per pupu, niin ns tehotaloudessa ne ovat varmasti paljon pienemmät kuin kotikasvatuksessa. Ton lisäksi täytyy muistaa kaikenlaiset taudit, basillit jne joita kotona ei ole kovin paljoa edes mahdollista hoitaa ja tuskin edes havaita.
[/quote]
Ruoka kotona ilmaista omalta pihalta (voikukka kasvaa lannoittamattakin) - tehotuotannossa fossiilisen polttoaineen avulla koneellisesti tehotuotettua kemiallisesti lannoitetuilla pelloilla.
Kotona kaninhäkit rakennetaan jämäpuusta piharakennuksen yhteyteen. Rakenuskustannukset murto-osa teollisuushallin kustannuksista per pupu.
Kotioloissa ei tule tautiaaltoja samalla lailla kuin isoissa yksiköissä eli eläimet eivät tarvitse antibiootteja.
Koska ruokavalio kotikanilla (puutarharuohon ja heinän lsiäski talosujätteitä) on monipuolisempi, eikä teurastus edellytä (kalliita, fossiilisia polttoaineita kuluttavia ja kalustoa vaativia) stressaavia kuljetuksia niin lihan laatukin on parempi.
Tätähän se teettää kun ihmiset vieraantuvat luonnosta: kauhistutaan kun söpöjä pikku pupusia syödään.
Kaniinin liha on todella maukasta, mukavan riistaisaa, muttei kuitenkaan voimakkaasti riistan makuista. (Tässä vaiheessa voi jo päätellä että hyväksyn ruoaksi kasvattamisen)
Meillä kasvatetaan kanoja, lampaita, porsaita ja hanhia ruoaksi. Lehmänkin voisin ottaa, mutta tila ei riitä. =D Kaniinit voisivatkin olla mukava lisä tuohon kavalkaadiin kun mies ei aina jänismetsältä saa jäniksiä pöytään asti. Pitääkin ehdottaa..
Ihmeellistä, ettei kukaan ole vielä nillittänyt siitä, että bloginpitäjä on nyt pakastanut kasvimaansa tuotteita. Ilmeisesti niidenkin olisi pitänyt saada "rehottaa vapaasti"?
http://www.viipaleita.net/blog/satu/2013/05/31/sadonkorjuuta
En hyväksy. Kanit eivät ole ruokaa.
Kotikasvatuksen hyväksyn paljon paremmin kuin maatalouden tehokarjankasvatuksen.
Kaikin puolin inhimillisempää ja eläinystävällisempää.