Lue keskustelun säännöt.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Alue: Aihe vapaa
Syysruoka-ideoita kaivataan!
01.09.2011 |
eli haluaisin kesän grilliviritelmien jälkeen tehdä syksyisiä ruokia, kun kesän satoa olisi hyödynnettävissä. Helpot pataruoat ja keitot kiinnostaisivat, saisinko kivoja ideoita tähän ketjuun?
Kommentit (1)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Alue: Aihe vapaa
Otetaan pari kiloa niitä juureksia, mitä sattuu olemaan. Mielellään useampaa laatua, sipulia olisi hyvä olla joukossa. Osan jureksista voi korvata myös esimerkiksi omenalla, päärynällä tai kesäkurpitsalla tai munakoisolla. Pestään, kuoritaan ja pilkotaan ne. Pannaan ne pataan.
Otetaan puolisen kiloa tai vähän reilusti sinne päin jotain lihaa. Parempaa tulee, jos sitäkin on useampaa laatua. Pilkotaan sekin, otetaan kalvot ja jänteet pois ja laitetaan pataan juuresten päälle.
Päälle heitetään kouranpohjallinen musta- ja maustepippureita, pari laakerinlehteä ja mahdollisesti esim meiramia tai rosmariinia, sekä vähän suolaa. Kaadetaan pata puolilleen punaviiniä tai liha/kasvislientä tai näiden sekoitusta tai vaikka ihan vain vettä (haudutuksen aikana siitä kyllä tulee lihakasvislientä). Mukaan voi heittää purkillisen tomaattimurskaa, jos tykkää tomaatista. Jos ei laittanut viiniä, voi halutessaan kokeilla lorausta viinietikkaa.
Pannaan kansi päälle ja systeemi muutamaksi tunniksi uuniin. Noin ensimmäisen kolmanneksen haudutusaikaa mentyä kannattaa lihat sekoittaa juureksiin, koska muuten ne kuivuvat liikaa, mutta on kiva kun ne aluksi vähän ruskistuvat pinnalla.
Tätä voi siis tehdä mistä vaan juureksista punajuurista bataattiin ja muutakin satoa voi käyttää.
Lihan tilalla tai lisäksi voi käyttää myös papuja, mutta pavut on käsiteltävä ja liotttava ja niin edelleen erikseen etukäteen.