Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Leivonta. Mitä eroa on käytännössä jos rasva+ sokeri vaahdotetaan / munat+sokeri vaahdotetaan ensin?

Vierailija
04.02.2025 |

Esim. muffineissa tai kahvikakuissa on erilaisia ohjeita. Mutta mitä eroa on lopputuloksessa kun leivonnainen tulee uunista?

Tai entä jos vaan sekoittaa kaikki aineet keskenään, eikä vatkaa ollenkaan?

 

Tällaista kysyi mun 7-luokkalainen, enkä osannut vastata, Runebergin torttuja olivat tehneet koulussa.

Kommentit (32)

Vierailija
1/32 |
04.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sen leivonnaisen rakenne on aivan erilainen riippuen miten se tehdään.

 

Vierailija
2/32 |
04.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Samaa pohdin, kun näin kaksi eri ohjetta. En ole koskaan tullut asiaa edes ajatelleeksi. Mikä tosoaan on paras tapa jos tekee vaikkapa perinteisen tiikerikakun?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/32 |
04.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Munat + sokeri = Tulee kakkumainen pohja

Munat + rasva = Tulee murotaikina pohja

Tämä olisi löytynyt googlettamallakin.

Vierailija
4/32 |
04.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vatkaamisen tarkoitus on saada seokseen ilmaa joukkoon. Liian vähän ilmaa -> liian tiivis tai muuten rakenteeltaan outo tuote.

Kananmunassa ja rasvassa on tietenkin erilainen koostumus, esim. eri määrät ja erityyppisiä proteiineja ja rasvoja, jotka reagoivat omalla tavallaan vatkaukseen sekä sokerin kanssa. 

Rasva-sokeriseoksesta tehdään yleensä murupohjatyyppisiä leivonnnaisia, ja muna-sokerivaahdosta kuohkeampia kakkupohjia. 

Joissain taikinoissa rasva lisätään viimeisenä, ettei se vaikuta muiden ainesosien "toiminnan" alkamiseen muodostamalla rasvakalvoja molekyylien päälle liian aikaisin.

 

Vierailija
5/32 |
04.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Sen leivonnaisen rakenne on aivan erilainen riippuen miten se tehdään.

 

Tein kerran taikinaa miesystäväni läsnäollessa. Ajattelin ääneen eli mutisin itseksen onkon sillä väliä missä järjestykseesä mittaa aineet kulhoon. Miesystäväni totesi siihen, että leipominen on eräänlaista kemiaa. Sen jälkeen olen ollut tarkempi reseptien kanssa ja ainakin sämpylöiden ja pizzataikinan teko on ollut helppoa.

 

 

Vierailija
6/32 |
04.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Munat + sokeri = Tulee kakkumainen pohja

Munat + rasva = Tulee murotaikina pohja

Tämä olisi löytynyt googlettamallakin.

Entä rasva ja sokeri ensin mitä kysyttiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi 7-luokkalainen ei esittänyt tuota kysymystä koulun kotitalousopettajalle? Hänen pitäisi tietää vastaus.

Ei ole olemassa munat+rasva ensin vaan rasva+ sokeri. Kuivakakkujen ohje on yleensä rasva+sokeri vaahdoksi, johon lisätään munat. Tämä voi juoksettua ja lopputulos huono. Kömpelön leipurin kannattaa vaahdottaa ensin munat ja sokeri ja lisätä sulatettu ja jäähdytetty rasva ja jauhot ohjeen mukaan.

Vierailija
8/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla juoksettuu aina rasva ja sokeri. Teen nykyään kaikki taikinat sekoittamalla vaan aineet, ja sulatetun rasvan laitan lopuksi. Ihan hyviä kakkuja on tullut tai mokkapaloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mulla juoksettuu aina rasva ja sokeri. Teen nykyään kaikki taikinat sekoittamalla vaan aineet, ja sulatetun rasvan laitan lopuksi. Ihan hyviä kakkuja on tullut tai mokkapaloja.

Ei rasva ja sokeri juoksetu, mutta sitten kun munia lisätään, niin juoksettuminen voi tapahtua, jos tarvikkeiden määrä ei ole toisiinsa nähden sopiva. Esim. liikaa munia suhteessa voi/sokerivaahtoon. 

 

Vierailija
10/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rasva ja sokeri sekaisin niin tulee sellainen muromainen pohja. On siis se tiikerikakkupohja. On maukkaampi ja mureampi.

Sokeri ja munat vaahdotettuna tulee pehmeä sokerikakkupohja. Ei ole hyvää kuivakakkuna, vaan sopii töytekakkuun ja kääretotörttuihin. Muffinsit teen tuolla murokakkupohjalla myös. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Murotaikinasta leivottu kakku säilyy paremmin, ja jopa paranee "vanhetessaan", kun taas sokerikakku on tuoreena hyvä, mutta säilyvyys huonompi. 

Vierailija
12/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Rasva ja sokeri sekaisin niin tulee sellainen muromainen pohja. On siis se tiikerikakkupohja. On maukkaampi ja mureampi.

Sokeri ja munat vaahdotettuna tulee pehmeä sokerikakkupohja. Ei ole hyvää kuivakakkuna, vaan sopii töytekakkuun ja kääretotörttuihin. Muffinsit teen tuolla murokakkupohjalla myös. 

Juuri näin!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Munat + sokeri = Tulee kakkumainen pohja

Munat + rasva = Tulee murotaikina pohja

Tämä olisi löytynyt googlettamallakin.

Ihan kiva, kun joku kysyy. Sivistyvät muutkin siinä sivussa.

Vierailija
14/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mulla juoksettuu aina rasva ja sokeri. Teen nykyään kaikki taikinat sekoittamalla vaan aineet, ja sulatetun rasvan laitan lopuksi. Ihan hyviä kakkuja on tullut tai mokkapaloja.

Ei rasva ja sokeri juoksetu, mutta sitten kun munia lisätään, niin juoksettuminen voi tapahtua, jos tarvikkeiden määrä ei ole toisiinsa nähden sopiva. Esim. liikaa munia suhteessa voi/sokerivaahtoon. 

 

Tai liian suuri lämpötilaero ainesten välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Juuri otin uunista keikauskakun, ja tein sen murotaikinaan pienellä lisäyksellä. Mikä tuoksu!

Vierailija
16/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mulla juoksettuu aina rasva ja sokeri. Teen nykyään kaikki taikinat sekoittamalla vaan aineet, ja sulatetun rasvan laitan lopuksi. Ihan hyviä kakkuja on tullut tai mokkapaloja.

Ei rasva ja sokeri juoksetu, mutta sitten kun munia lisätään, niin juoksettuminen voi tapahtua, jos tarvikkeiden määrä ei ole toisiinsa nähden sopiva. Esim. liikaa munia suhteessa voi/sokerivaahtoon. 

 

Tai liian suuri lämpötilaero ainesten välillä.

Tai liian hidas sekoitus. Munat kannattaa rikkoa valmiiksi ja kaataa pikkuhiljaa astiasta voi-sokerivaahtion samalla voimakkaasti vatkaten.

Vierailija
17/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sulanutta voita ei ainakaan sekoitella munan kanssa tai tulee kokkelia.

Vierailija
18/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mulla juoksettuu aina rasva ja sokeri. Teen nykyään kaikki taikinat sekoittamalla vaan aineet, ja sulatetun rasvan laitan lopuksi. Ihan hyviä kakkuja on tullut tai mokkapaloja.

Ei rasva ja sokeri juoksetu, mutta sitten kun munia lisätään, niin juoksettuminen voi tapahtua, jos tarvikkeiden määrä ei ole toisiinsa nähden sopiva. Esim. liikaa munia suhteessa voi/sokerivaahtoon. 

 

Suurin syy juoksettumiseen on raaka-aineiden keskenään erilainen lämpötila.

Vierailija
19/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mulla juoksettuu aina rasva ja sokeri. Teen nykyään kaikki taikinat sekoittamalla vaan aineet, ja sulatetun rasvan laitan lopuksi. Ihan hyviä kakkuja on tullut tai mokkapaloja.

Ei rasva ja sokeri juoksetu, mutta sitten kun munia lisätään, niin juoksettuminen voi tapahtua, jos tarvikkeiden määrä ei ole toisiinsa nähden sopiva. Esim. liikaa munia suhteessa voi/sokerivaahtoon. 

 

Tai liian suuri lämpötilaero ainesten välillä.

Tai liian hidas sekoitus. Munat kannattaa rikkoa valmiiksi ja kaataa pikkuhiljaa astiasta voi-sokerivaahtion samalla voimakkaasti vatkaten.

 

 

Pistää siihen juoksettuneeseen taikinaan vähän jauhoja niin asia on sillä selvä.

 

Vierailija
20/32 |
05.02.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Sulanutta voita ei ainakaan sekoitella munan kanssa tai tulee kokkelia.

Ei tule, jos se sulanut voi on jäähtynyt tarpeeksi.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi yksi kahdeksan