Jätän aina ruoan jäähtymään hellalle kun se on valmista, jääkaappiin vasta tuntien päästä välillä - mikä siinä on väärin?
Kalat, kastikkeet, perunat, kana, liharuoat, kaikki saa jäähtyä. Joskus ollut jopa yön yli joku pellillinen ruokaa kun en illalla ole jaksanut laittaa rasioihin ja pakkaseen. Keitot muhii poikkeuksetta tunteja jäähtymässä. Koskaan en ole omasta kokkailusta saanut MITÄÄN ruokamyrkytystä, paitsi kerran kun ostin tarjouksessa ollutta porsaan sisäfilettä jota söin heti uunista tuoreeltaan. Se kesti viikon ja jätti trauman. Syy ei siis ollut se että olisi seissyt huoneenlämmössä.
Olen silti tavannut ihmisiä jotka heittää tyyliin margariinit tai tuorejuustot pois kun ne on olleet pari tuntia pöydässä tarjoiltavana. Aivan posketonta haaskausta! Samat ihmiset kuitenkin kykenee syömään jotain rahkapiirakkaa joka on ollut päiviä huoneenlämmössä. Selittäkää tämä kammo, please.
Kommentit (212)
Aloitus osoittaa, että tiedät hyvin, mikä siinä on väärin eli elintarvikehygienia mikrobien lisääntyessä. Ratkaiset tietenkin, mitä teet itse syömäsi ruuan suhteen, mutta noudata yleisiä ohjeita, jos muutkin syövät valmistamaasi ruokaa.
Melkein sama täällä, ruoat jäähtyvät tuntejakin liedellä tai pyödällä. Yön yli ei sentään, paitsi joskus on unohtunut ja mietitty sitten ruokalajin mukaan, voiko vielä syödä. Riisin kanssa ollaan tarkkoja ja muutamien muidenkin ruoka-aineiden, kun mädin ja katkarapujen.
Vierailija kirjoitti:
Sama. Ei oo koskaan ruokamyrkytystä tullut.
Varmasti on teillä paskatauteja ollut ja tiuhaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sama. Ei oo koskaan ruokamyrkytystä tullut.
Varmasti on teillä paskatauteja ollut ja tiuhaan.
No ei kyl ole ollut. Ei oo kyl allergioitakaan näkynyt. Niitähän tulee ylihygieenisyydestä usein.
Vierailija kirjoitti:
Aloitus osoittaa, että tiedät hyvin, mikä siinä on väärin eli elintarvikehygienia mikrobien lisääntyessä. Ratkaiset tietenkin, mitä teet itse syömäsi ruuan suhteen, mutta noudata yleisiä ohjeita, jos muutkin syövät valmistamaasi ruokaa.
Ei. Tiedän tismalleen että muut hokevat jonkun olevan oikein, vaikka käytäntö osoittaa toisin. En ole koskaan ollut taikauskoinen. Sinkkutaloudessa on vapaus tehdä näitä empiirisiä kokeita.
ap
Eipä siinä jotkut nuolee vessaharjaakin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sama. Ei oo koskaan ruokamyrkytystä tullut.
Varmasti on teillä paskatauteja ollut ja tiuhaan.
No ei kyl ole ollut. Ei oo kyl allergioitakaan näkynyt. Niitähän tulee ylihygieenisyydestä usein.
Ne allergiat ei liity mitenkään mikrobiologiseen vaaraan jota tuolla toiminnallasi aiheutat.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sama. Ei oo koskaan ruokamyrkytystä tullut.
Varmasti on teillä paskatauteja ollut ja tiuhaan.
No ei kyl ole ollut. Ei oo kyl allergioitakaan näkynyt. Niitähän tulee ylihygieenisyydestä usein.
Ne allergiat ei liity mitenkään mikrobiologiseen vaaraan jota tuolla toiminnallasi aiheutat.
Haha... Mikrobiologinen vaara siinä että ruoat saavat jäöhtyä ja ovat muutamia tunteja pöydällä. No ei ole mulle eikä puolisolle ikinä parinkymmenen vuoden aikana mitään vaaratilannetta tullut. Että vauhkoonnu vain yksinäsi.
Miten ne jäähtyy siinä lämpimällä liedellä? Nostaisit edes siitä liedeltä pois. Ja koska olisi tosi pieni vaiva nostaa ruoka ulos tai parvekkeelle jäähtymään, niin mikä idea seisottaa huoneenlämmössä? Ihmiset ovat kyllä laiskoja...
Vierailija kirjoitti:
Eipä siinä jotkut nuolee vessaharjaakin.
Ketkä jotkut? Sinä? Älä tee niin. Ruoka on OK jättää jäähtymään, se on joissain tapauksissa suosituskin. Ei pilaannu tunneissa, kuten ei pilaantunut aikana jolloin jääkaappeja ei ollut. Tietysti tutkittua tietoa on hyvä seurata - riisissä on paljon pintaa johon esim. listeria voi ilolla lisääntyä. Ei silti tarvitse vauhkota. Tunsin ihmisen joka heitti ruokaa surutta roskikseen koska epäili että se on ollut lämpimässä. Oikein kypsennetty ruoka on ihan turvallista tuntienkin kuluttua. Mitään majoneeseja ja mereneläviä nyt ei kannata huvikseen pitää huoneenlämmössä. Mutta jos tekee noidanpadallisen kaalisoppaa tai kalakeittoa, se saa ihan rauhassa jäähtyä hellalla ennen säilömistä.
Niin mekin jätetään jäähtymään, ei ole vieläkään tullut ruokamyrkytystä.
Eihän sitä kuumana edes saa laittaa kaappiin.
Ennenvanhaan ei edes ollut mitään jääkaappeja. Ja sitten kun niitä jo oli, niin maitopurkkeja säilytettiin päivä pöydällä ja illalla vasta jääkaappiin. Itse opin tietämään tuon riisin ongelmallisuuden vasta joskus 2015. Sitä ennen pidin sitäkin liedellä ties miten pitkään. Eikä meilläkään mitään vatsaongelmia. Päinvastoin. Silloinkin kun tutuilla kiertänyt vatsataudit, niin meidän perheessä ei koskaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aloitus osoittaa, että tiedät hyvin, mikä siinä on väärin eli elintarvikehygienia mikrobien lisääntyessä. Ratkaiset tietenkin, mitä teet itse syömäsi ruuan suhteen, mutta noudata yleisiä ohjeita, jos muutkin syövät valmistamaasi ruokaa.
Ei. Tiedän tismalleen että muut hokevat jonkun olevan oikein, vaikka käytäntö osoittaa toisin. En ole koskaan ollut taikauskoinen. Sinkkutaloudessa on vapaus tehdä näitä empiirisiä kokeita.
ap
Tee niin kuin haluat mutta ei siitä täällä tarvitse lässyttää.
Saat ihan vapaasti leikkiä omalla- ja mahdollisen puolisosi terveydellä mutta ONNEKSI sinulla ei ole lapsia koska sitten asia olisi jo 100 astetta vakavampi.
Vierailija kirjoitti:
Miten ne jäähtyy siinä lämpimällä liedellä? Nostaisit edes siitä liedeltä pois. Ja koska olisi tosi pieni vaiva nostaa ruoka ulos tai parvekkeelle jäähtymään, niin mikä idea seisottaa huoneenlämmössä? Ihmiset ovat kyllä laiskoja...
No ei se hella ole päällä - tietenkään. Ja on ihan OK nostaa se viereiselle levylle. Tosin jotkut keitot on hyvä muhittaa myös jäähtyvällä levyllä. Parveketta ei ole, tuunko lainaamaan sun partsia? Varmaan hyvät jäähdytykset siellä jos on 20+ astetta lämpöä.
ap
Vähän ehkä koomista, että ihmiset vetävät kaksinkäsin myrkkyjä (=alkoholia, tupakkaa, hyönteiskarkotteita, kemikaaleja ym.), mutta saavat hepulin pöydällä olleesta ruoasta. Jep jep.
Ei mikään oo väärin.
Saat tehdä kuten lystäät.
Mulla on joskus pitsan puolikas yön yli pöydällä. Syön sen aamupäivällä. Ei siitä tautia tule.
Josta jäi lihahyytelö yöksi pöydälle. Söin sitä ja enpä saanut mitään oireita.
Onko tämä sulle jokin omituinen ylpeyden aihe?
Minä teen ruuan, syön, siivoan keittiön ja laitan tavarat paikoilleen. Siihen kuuluu lopun ruuan laittaminen jääkaappiin.
En näe mitään syytä hillota ruokia hellalla. En myöskään säilö roskia lattialla tai pyykkejä sohvalla.
Sama täällä. Ei ole ollut edes flunssaa kahteen vuoteen.
Sama. Ei oo koskaan ruokamyrkytystä tullut.