Tekeekö joku teistä karjalanpaistia jouluruoaksi?
Siis ööh ei se ole jouluruoka?
Jouluruokaa ovat itse tehdyt lihapullat ja konalan tekemät jauhelihapihvit?
Kommentit (61)
Ruotsalaiset syö lihapullia jouluna, ja virolaiset verimakkaroita.
Vierailija kirjoitti:
Vegaanisen karjalanpaistin teen.
Karjalanpaistissa pitää olla LIHAA, ei se muuten ole karjalanpaisti!
No ei todellakaan, ei karjalanpaisti ole jouluruoka.
Sehän on ihan vanha perinne että karjalanpaistia joulupöytään. 😊
Mutta esimerkiksi minä en tarjoa sitä jouluna vaan kinkku riittää.
Vierailija kirjoitti:
Vegaanisen karjalanpaistin teen.
Tota, mitä lihan tilalle. Voisin tehdä miehelle ylläripyllärin.
Kas kun ei foodoralta tilattuja mäkkärin "herkkuja" joulupöytään. Yhtä jouluista kuin karjalan paisti.
Ennen aina, kun suku on Karjalasta ja tuota kuului olla jouluna. Nykyisin kukaan ei syö punaista lihaa, niin eipä tule tehtyä.
No mikä ap sinun mielestä on jouluruoka?
Vierailija kirjoitti:
No ei todellakaan, ei karjalanpaisti ole jouluruoka.
Itse asiassa se kyllä on nimenomaan jouluruokaa. Lihaa syötiin ennen vanhaan vain juhlapyhinä eli jouluna.
Vierailija kirjoitti:
Ennen aina, kun suku on Karjalasta ja tuota kuului olla jouluna. Nykyisin kukaan ei syö punaista lihaa, niin eipä tule tehtyä.
Vanhempani olivat Karjalan evakkoja eikä meillä ollut ikinä karjalanpaistia joulupöydässä. Muulloin kyllä silloin tällöin. Taitaa olla Savolaisten tapa, niillähän on karjalanpaistia häissä ja hautajaisissakin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vegaanisen karjalanpaistin teen.
Tota, mitä lihan tilalle. Voisin tehdä miehelle ylläripyllärin.
Tässä vegaanisen karjalanpaistin resepti jaoteltuna selkeisiin osiin:
Proteiinivaihtoehdot
Voit käyttää nyhtökauraa, Härkistä, soijapaloja, seitania tai sieniä. Valitse näistä mieluinen vaihtoehto tai yhdistä useampia.
Jos käytät soijapaloja, liota ne ensin kasvisliemessä ja paista kevyesti ennen padan kokoamista.
Juurekset
Kuori ja paloittele perinteisiä juureksia, kuten porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja sipulia.
Juurekset antavat pataan perinteisen karjalanpaistin rakenteen ja maun.
Mausteet
Lisää laakerinlehtiä, maustepippureita ja suolaa, jotta saat autenttisen maun.
Voit halutessasi lisätä myös rosmariinia tai timjamia.
Liemi
Käytä kasvislientä padan pohjana. Voit lisätä joukkoon hieman soijakastiketta tai savuaromia syvyyttä tuomaan.
Varmista, että nestettä on tarpeeksi, jotta kaikki ainekset peittyvät hyvin.
Valmistus
Kuullota sipuli kevyesti kattilan pohjalla. Lisää juurekset ja paista hetki.
Lisää kasvisliemi ja mausteet, ja anna hautua miedolla lämmöllä noin tunti, jotta juurekset pehmenevät.
Jos käytät nyhtökauraa, Härkistä tai seitania, lisää ne haudutuksen loppupuolella, jotta ne säilyttävät rakenteensa.
Tarjoilu
Tarjoa vegaaninen karjalanpaisti perinteiseen tapaan keitettyjen perunoiden kanssa. Voit halutessasi lisätä rinnalle puolukkahilloa.
Teen.
Kinkkua ja kalaa on jo ollut ja tulee olemaan monessa paikassa.
Voisin tehdä naudanlihasta, mutta aidossa karjalanpaistissa on myös sikaa, joten ei kiitos.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vegaanisen karjalanpaistin teen.
Tota, mitä lihan tilalle. Voisin tehdä miehelle ylläripyllärin.
Tässä vegaanisen karjalanpaistin resepti jaoteltuna selkeisiin osiin:
Proteiinivaihtoehdot
Voit käyttää nyhtökauraa, Härkistä, soijapaloja, seitania tai sieniä. Valitse näistä mieluinen vaihtoehto tai yhdistä useampia.
Jos käytät soijapaloja, liota ne ensin kasvisliemessä ja paista kevyesti ennen padan kokoamista.
Juurekset
Kuori ja paloittele perinteisiä juureksia, kuten porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja sipulia.
Juurekset antavat pataan perinteisen karjalanpaistin rakenteen ja maun.
Mausteet
Lisää laakerinlehtiä, maustepippureita
Edelleenkään tuo ei ole karjalanpaistia.
Ostin Prismasta härkistä karjalanpaistiin.
Kyllä se on Karjalassa ollut perinteinen juttu joulupöydässä. Edesmennyt isänikin aina halusi jouluksi.
Meillä ei ole, kun niin paljon on muutakin. Muuten kyllä pidämme karjalanpaistista ja teemme sitä usein.
Meillä on ollut joka joulu karjalanpaistia viimeistään joulupäivänä ja tapanina. Siitä on niin helppo tehdä iso annos jota riittää moneksi päiväksi. Aattona vähän kinkkua, lohta ja mätiä.
Ööh.