Mistä löytyy 80-luvun reseptejä?
Inflaatio laukkaa ja kaikki kallistuu lisää hetki hetkeltä. Tein päätöksen, että palaan perusasioihin. Alan yksinkertaistamaan elämää ja fokusoin perusasioihin, välttämättömyyksiin. Yksi asia johon rahaa menee paljon on ruoka. Haluan yksinkertaistaa tälläkin alueella ja ajatuksissa on alkaa tekemään 70 ja 80 lukujen reseptien mukaan päivittäistä ruokaa. Se on yksinkertaista, maukasta, suhteellisen edullista ja bonuksena vyötärö todennäköisesti kapenee tuollaisella ruokavaliolla kun valinnanvaraa yksinkertaistaa.
Mistä löytyy parhaimmat 70 ja 80 lukujen perusruokien reseptit?
Kommentit (66)
Käyt divarista oari sen ajan keittokirjaa? 🤔
Martojen sivuilta alat selaa otsikoita! Tai laita suoraan aloitus kysymyksesi selaimeesi vastauksia tulee monia.
Tuon ajan kasvisruokareseptit ovat paljon parempia kuin nykyiset. Silloin ei ollut käytössä Nyhtökauroja ja Härkiksiä sun muita yliprosessoituja kasvistuotteita, kikherneetkin harvinaisempia eli käytössä olivat lähinnä kotimaiset kasvikset. Mulla on hyllyssä muutama tuon ajan kasviskeittokirja ja lähinnä noista tulee etsittyä reseptejä kuin uudemmista.
Ruskeakastike taisi tuolloin olla perusruokaa. Löytyy varmaan netistäkin
1980-luvun ruokia ovat mm. lämpimät voileivät, pitsa ja valkosipulinen katkarapupata. Ne ihan tavalliset peruskotiruuat oli samoja 80-luvulla mitä nytkin eli erilaiset laatikkoruuat ja keitot.
Kirppareilla ja Torissa näkyy usein myös myynnissä tuon ajan keräilykorttisarjoja, joissa siis on eri kategorioissa ruokia. Harmittaa vähän, että hävitin sen, olisi ollut hauska ajankuva .
Tsekkaapa kirjastojen poistohyllyt. Siellä voi olla tuon ajan keittokirjoja ihan pikkurahalla tai jopa ilmaiseksi. Omassa kirjastossani niitä oli paljon ilmaiseksi, aika monta hyvää löysinkin.
Kyljykset ja perunat,
Kanaviillokki, broilerinkoivet.
Lihapullat, lihamureke.
Vierailija kirjoitti:
1980-luvun ruokia ovat mm. lämpimät voileivät, pitsa ja valkosipulinen katkarapupata. Ne ihan tavalliset peruskotiruuat oli samoja 80-luvulla mitä nytkin eli erilaiset laatikkoruuat ja keitot.
Osittain varmasti näin, muistelisin, että valurautapannulla paistettiin mm. lihapullia ja oli keitettyjä perunoita ja jauhelihakastiketta ruskeakastikkeella. Tällaisia ei ole tullut tehtyä vuosikausiin. Moni hyvä perusruoka siltä ajalta on jäänyt varmasti myös unohduksiin.
Ostat kaupasta vihanneksia, proteiinia ja mausteita. Sitten vaan kaikki kattilaan vettä sekaan ja kiehautat 30-45 minuuttia.
Minulla on kansiot täynnä vanhoja reseptejä. Selailen niitä usein saadakseni ideoita ruoanlaittoon.
Vierailija kirjoitti:
Kirppareilla ja Torissa näkyy usein myös myynnissä tuon ajan keräilykorttisarjoja, joissa siis on eri kategorioissa ruokia. Harmittaa vähän, että hävitin sen, olisi ollut hauska ajankuva .
Äidilläni oli 80-luvulla semmoisessa läpinäkyvässä muovikotelossa niitä ruokaohje -kortteja. Kinusin Commodore 64 tietokonetta ja yhtenä perusteena oli, että ruokaohjekortit voisi kopioida tietokoneelle talteen ja hakea sitten ohjeet näytölle eri hakusanoilla. Luin tämän jostain tietokonelehdestä, mutta eipä se mennyt läpi ainakaan ihan heti :D Sain Kuusnelosen vasta vuonna 1989, jolloin olisi ollut jo Amigan aika...
Vierailija kirjoitti:
1980-luvun ruokia ovat mm. lämpimät voileivät, pitsa ja valkosipulinen katkarapupata. Ne ihan tavalliset peruskotiruuat oli samoja 80-luvulla mitä nytkin eli erilaiset laatikkoruuat ja keitot.
Eipä ole kasaria elänyt tuollaisesta kuullutkaan. Pitsaan laitettiin jauhelihaa ja ananasta, ja lämpimiä voileipiä oli monenlaisia: oopperaleipiä, metsästäjänleipiä ym. Tai ihan vaan sardiinia ja juustoa leivän päälle ja uuniin.
Oikeasti todella edulliset reseptit kannattaa etsiä 1950-luvun keittokirjoista. Niitä löytyy ainakin kirjastosta, ja uusia painoksia on otettu mm. Kämppäkokin käsikirjasta.
Se on kyllä totta, että peruskotiruuat ovat edelleen samoja kuin silloin. Yksi syy siihen voi olla se, että kotikokitkin ovat vielä samoja, ja heidän lapsensa ja lapsenlapsensa jatkavat perinteitä.
Lasagnea, bolognesekastiketta, makaroonilaatikkoa, lihapullia/-mureketta ja keitettyjä perunoita, silakkapihvejä, uunilohta, kaalikääryleitä, kaalilaatikkoa, hernekeittoa, nakkikastiketta, tacoja, ribsejä, grillattua broileria... Ihan tavallista lapsiperheen perusruokaa, ihan alusta asti itse tehtynä, ei eineksiä, puolivalmisteita, prosessoituja vegemössöjä.
Vihersalaattia, porkkanaraastetta, kiinankaalia, kurkkua. Marjoja marja-aikaan, ei penasmustikoita ja mansikoita keskellä talvea. Ruokaa kauden aineksista.
Vierailija kirjoitti:
Minulla on kansiot täynnä vanhoja reseptejä. Selailen niitä usein saadakseni ideoita ruoanlaittoon.
Niin minullakin, noin kokonainen hyllymetri, keittokirjat mukaanluettuina. Vanhin on puhkikulunut keittokirja 1950-luvulta, uusimmat näiden aikojen lehdistä.
Varmasti löydät jostain kirpparilta tai torista niitä reseptikortteja. Taidan itsekkin hommata niitä ihan huvin vuoksi.
Ööh tota, 70- ja 80-lukujen keittokirjoista? Villi arvaus.
Kirja on sellainen kasa paperia, jossa ne paperit on liimattu yhteen yhdeltä puolelta.
Koulun kotitalouskirjoista