Mikä vege tuotteissa oikein maksaa?
Osaako joku selittää mikä näissä vege-ruuissa oikein maksaa ja mistä kuluttaja maksaa?
Trendi? Omatunto? Aate?
Muu Jauhis 10,32€/kg
vesi, herne 15 % (alkuperä: Eu), riisijauho, rypsiöljy, kookosrasva, stabilointiaineet (E461,E460), omenauute, suola, aromit, maissimaltodekstriini, perunatärkkelys, karamellisoitu glukoosisiirappi, punajuurijauhe, luontaiset aromit, mausteuutteet.
Sika-Nauta jauheliha 5,21€/kg
sianliha (60 %), naudanliha (40 %)
Kommentit (268)
Ei kai niissä mikään varsinaisesti maksa, mutta ihmiset ostavat, koska ajattelevat sen olevan egologisempaa, terveellisempää, trendikkäämpää...
Onhan kaurajuomakin paljon kalliimpaa kuin maito. En muista paljonko maitolitra maksaa, mutta alle euron kumminkin. Valion barisra kaurajuoma maksaa vähän alle 2 €.
Herää ihan kysymys paljonko tuossa Muu jauhiksessa on vettä, jos toiseksi eniten on hernettä 15%. Kova kilohinta vedestä. No, se ei ole tyhmä joka pyytää.
Ihmiset haluavat ostaa puhtaampaa omaatuntoa ja tämän valmistajat ja kaupat tietävät.
Pienempi menekki. Isoja määriä on halvempaa valmistaa.
Yleensä mitä isommat tuotantoerät, sitä halvempana hinta pystytään pitämään. Eläimen elämä on kovin halpa ja jauhelihat ym. Suomen suosituimpia ruokia.
Mitä isompia eriä jotain tuotetta myydään, hinta saadaan alas. Noita vegetuotteita valmistetaan pienempiä eriä ja niitä ei välttämättä ole joka kaupassa. Sika-nauta-jauhelihaa on Suomen joka kaupassa Hangosta Utsjoelle, se tarkoittaa huomattavasti suurempia määriä kuin nuo vegetuotteet.
Jos ilmastonmuutosta haluttaisiin ruokailutottumuksilla muuttaa, hallitus voisi aluksi poistaa kotimaisista vihanneksista, hedelmistä, marjoista ja kalasta arvonlisäveron.
Menekki voi pieneltä osin selittää, mutta onhan noissa kunnon katteet tekijöilleen. Vegeostajat operoivat rajallisemmilla markkinoilla ja ovat tietoisempia ja maksuhalukkaampia kuluttajia, joten voitot tietenkin maksimoidaan.
tuotantoyhtiöiden ja kauppojen halu maksimoida voittonsa. Kun kasvissyönti oli aikoinaan vain valistuneiden elämäntapa, se oli kallista, koska tuotteita ei tehty massoja. Kun kasvissyönnistä tuli muotia ja tapa todistaa, että "välittää" ilmastosta ja halua kuulua massaan, siitä tuli kallista, koska siitä tuli muotia ja massan harrastus.
Kun kasvissyönti vakiintuu ja kilpailu kiristyy halpakauppojen toimesta, hinnat palaavat järkevämmälle tasolle.
Minä aloitin syömään lihaa, kun kasvisruokien hintoja alettiin hinata ylös. Tai tarkemmin: otettiin kala mukaan ruokavalioon: kalastetaan itse omasta järvestä.
Pienempi menekki on tekosyy hinnalle. Ei veden, herneen, jauheen ja uutteiden sekoittaminen niin kallista ole. Varsinkin kun ruokateollisuus käyttää näitä raaka-aineita myös menevimmissä tuotteissa.
Seitan makkara 24,90€/kg
Seitan (vesi, vehnäproteiini) 72%, sipuli, auringonkukkaöljy, mausteet, punainen paprika, hiivauute, vuorisuola, sakeuttamisaineet: agar-agar, guarkumi ja johanneksenleipäpuujauho, savu. Saattaa sisältää jäämiä selleristä, sinapista, soijasta ja lupiinista.
Siis 72% on vettä ja vehnäproteiinia ja maksaa 25€/kg.
Vierailija kirjoitti:
Pienempi menekki on tekosyy hinnalle. Ei veden, herneen, jauheen ja uutteiden sekoittaminen niin kallista ole. Varsinkin kun ruokateollisuus käyttää näitä raaka-aineita myös menevimmissä tuotteissa.
On se sikäli, että jokaisen tuotelinjan jälkeen linja ja laitteet pitää puhdistaa. Se maksaa rahaa, koska puhdistuksen aikana koko linjasto seisoo tyhjänä.
Vierailija kirjoitti:
Pienempi menekki on tekosyy hinnalle. Ei veden, herneen, jauheen ja uutteiden sekoittaminen niin kallista ole. Varsinkin kun ruokateollisuus käyttää näitä raaka-aineita myös menevimmissä tuotteissa.
Tää pätee kyllä kaikkiin pienimenekkisimpiin tuotteisiin kaupassa. Voi olla vaikka, että tuotetta X on kaksi pakkauskokoa ja se toinen on epäjohdonmukaisesti kalliimpi, juuri vaikkapa se suurempi pakkauskoko.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pienempi menekki on tekosyy hinnalle. Ei veden, herneen, jauheen ja uutteiden sekoittaminen niin kallista ole. Varsinkin kun ruokateollisuus käyttää näitä raaka-aineita myös menevimmissä tuotteissa.
On se sikäli, että jokaisen tuotelinjan jälkeen linja ja laitteet pitää puhdistaa. Se maksaa rahaa, koska puhdistuksen aikana koko linjasto seisoo tyhjänä.
Eikö silloin juuri pitäisi tuotteelle saada volyymia ja pitää hinta kohtuullisena ja kilpailukykyisenä?
Mä aloin käyttämään härkäpapua paljon ennen kuin se oli muodikasta. Silloin oli saatavissa vain kuivattuja härkäpapuja mitenkään käsittelemättä, taisi maksaa 2 euroa kilo ruokapiirissä, eli ei paljon mitään. Nykyään yli tuplahinta, mutta onhan tässä aikaakin mennyt varmaan 15 vuotta välissä, joten ei hirveän kallista.
Jalostettu ruoka on aina kalliimpaa kuin jalostamattomat raaka-aineet. Jauheliha on käytännössä jalostamatonta, mutta kasvisjauhis jaloste. Kannattaa käyttää raaka-aineita, jos haluaa päästä halvalla.
Vierailija kirjoitti:
Suomalaisista vain noin 1% on vegaaneja. Silti kaikki vegetuotteet on kaupassa korostetusti esillä ja vegehypetystä pidetään markkinointiosastojen toimesta yllä, koska vegetuotteet nostavat kaupan keskiostosta, liikevaihtoa ja katetta.
Vegeruuat eivät ole pelkästään vegaaneille, vaan moni sekasyöjäkin niitä käyttää. Unohtamatta kasvissyöjiä.
Vierailija kirjoitti:
Menekki voi pieneltä osin selittää, mutta onhan noissa kunnon katteet tekijöilleen. Vegeostajat operoivat rajallisemmilla markkinoilla ja ovat tietoisempia ja maksuhalukkaampia kuluttajia, joten voitot tietenkin maksimoidaan.
Mistä tulkitset eri valmistajien katteita? Meinaatko, ettei esim. tuotekehitys ole vaatinut ollenkaan investointeja vaan tyhjästä tullut erilaisia tuotteita tarjolle?
Mua inhottaa syödä tekoruokaa. Siksi valitsen joko lihan, tai jonkun sellaisen kasvistuotteen joka sisältää vain sitä itseään.
Itse veikkaan, että menekki jollain tavalla määrittää toistaiseksi hintaa...mutta vain veikkailen.