En osaa tehdä jauhelihakastiketta... Vinkkejä?
Eli miten te teette jauhelihakastikkeen? Miten saatte siitä täyteläisen makuista, tummahkoa ja paksua?
Mulla se jää aina vaaleaksi, litkumaiseksi ja vähän vetiseksi/laimeaksi maultaan. Ei auta vaikka laittaisin reilusti vehnäjauhoja saostukseksi.
Kommentit (77)
Silppua sipuli ja paista ja lisää voita ja paista jauheliha. Sekaan tomaattimurskaa ja keitä kokoon. Lisää vähän kermaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tärkein vaihe on kohta numero yksi: jauhenlihan pesu!
Paistan jauhelihan ja sipulin, lisään vähän jauhoja ja vettä, sekaan lihaliemikuutio, mustapippuria, vähän tomaattipyreetä ja soijakastiketta. Sitten annetaan kiehua kunnes koostumus on sopivaa. Lopuksi ehkä loraus kermaa. Soijakastike ainakin tuo hyvin väriä kastikkeeseen.
Osta Knorrin ruskea sipulikastike ja tee ohjeen mukaan. Helppoa kuin heinänteko. Lisäät vaan jauhelihan ja ehkä vielä tuoretta sipulia jos haluat. Yleensä teen kermaisen kastikkeen, mutta jos haluaa sellaisen ihanan ”vanhanajan” makuisen, sen saa tuolla.
Ruskista jauheliha ja sipulisilppu ja laita loppuvaiheessa pari ruokalusikallista vehnäjauhoja sekaan ruskistumaan. Lisää vesi ja kasvisliemikuution pala. Sekoita tasaiseksi. Töräytä sekaan reilusti ketsuppia ja pyöräytä pippurimyllystä pippuria sekaan.
Miten kauan paistatte niitä jauhoja ennen veden lisäämistä? Ja onko kylmää, haaleaa vai kuumaa vettä? Kaikki kerralla sekaan vai vähitellen?
Voi kuulostaa tosi tyhmiltä kysymyksiltä, mutta kai se on silti parempi kysyä kuin jättää kysymättä.
Ap -uusavuton kastikkeiden suhteen
On taas palstamammoilla kunnon ruokasotkuja ehdotuksina. Hyi helvetti.
Vierailija kirjoitti:
Silppua sipuli ja paista ja lisää voita ja paista jauheliha. Sekaan tomaattimurskaa ja keitä kokoon. Lisää vähän kermaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Noin minäkin teen. En ole pitkään aikaan lisännyt kastikkeeseen jauhoja vaan esim tomaattimurskapurkin ja tilkan kermaa, kasvisliemikuutio maustaa myös hyvin.
Laita jauheliha pannulle .. ruskista .. lisää kastike !
Tadaa !
Zinc
Jauhot sekaan heti alussa, niin kerkiää ruskistumaan jauhelihan rasvassa. Toimii!
Tarkoitatko ruskeaa- vai tomaattikastiketta?
Kas kummaa kun kukaan ei ripauta sokeria mukaan. Itse laitan aina ripauksen ja mausta tulee huomattavasti täyteläisempi.
Vierailija kirjoitti:
On taas palstamammoilla kunnon ruokasotkuja ehdotuksina. Hyi helvetti.
Niin kun pitäisi olla nakkeja ja ranskalaisia, muuten on äklöä?
Odota hetki, kysyn mieheltäni, joka on DI ja tietää kaikesta kaiken!
Kuutioin pieneksi sipulin, porkkanan ja varsiselleriä, paistan ne sika-nautajauhelihan kanssa, lisään kuivattuja yrttejä, valkosipulia, paprikajauhetta, ripauksen sokeria, punaviiniä, tomaattimurskaa ja -pyrettä ja suolaa sekä vettä tai lihalientä. Haudutan pari tuntia välillä sekoitellen ja lisään nestettä tarvittaessa. Lopuksi lisään pippuria ja tarkistan suolan.
Vierailija kirjoitti:
On taas palstamammoilla kunnon ruokasotkuja ehdotuksina. Hyi helvetti.
Mistä alkaen jauhelihakastike on ollut sotkua? Mitäs sinä nöpöliini arkena oikein syöt? Benediktinmunia ja hanhenmaksapalleroita?
Piti ihan hieraista silmiä; onko tämä ketju 70-luvulta? Ruskeaa kastiketta? Jauhoja paistellaan?!
Vierailija kirjoitti:
Tarkoitatko ruskeaa- vai tomaattikastiketta?
Ruskeaa jauhelihakastiketta.
Vierailija kirjoitti:
Piti ihan hieraista silmiä; onko tämä ketju 70-luvulta? Ruskeaa kastiketta? Jauhoja paistellaan?!
Mikä siinä on outoa? Kyllä nykyäänkin syödään ruskeaa kastiketta siinä missä muitakin perinteisiä ruokia. Ihmetteletkö myös makaronilaatikkoa, hernekeittoa ja karjalanpaistia?
Minä paistan jauhelihan ja sipulin, lisään 2 rkl (kukkurallista) vehnäjauhoa sekä 2-4 dl vettä ja purkin ruokakermaa. Mausteeksi 1 tl suolaa, vähän paprikamaustetta ja valkopippurijauhetta sekä reilusti ketsuppia (ehkä 5 rkl) makua ja väriä tuomaan. Annan hautua 10 min. Helppoa ja hyvää! Kaveriksi spagettia.