Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Tuuvingin teko

Vierailija
17.12.2019 |

Haluaisin onnistua. Kaikki vinkit kehiin. En saanut sosetta imeltymään.

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 |
12.02.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hämeen tuuvinki valmistettiin perinteisesti viikonloppuruoaksi. Sitä valmistettiin yleisesti niin että sitä riitti syötäväksi useampana päivänä. Se valmistettiin tukevaksi haarukalla syötäväksi pääruoaksi ja tässä suhteessa se poikkeaakin nykyisestä tavasta valmistaa tuuvinki aliarvostetuksi litkumaiseksi lisukkeeksi.

3 kg jauhoisia tai kiinteitä perunoita, tai siltä väliltä perunoita.

3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja

n. 1 litra maitoa. Määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla. 

3 teelusikallista suolaa

50-150 g voita

Näin valmistuu tuuvinki:

1. Valitse sellaisia perunoita, jotka ovat soseutuvia. Kuori ja keitä kuoritut perunat suolattomassa VÄHÄSSÄ vedessä kypsiksi. 

2. Soseuta kuumat perunat välittömästi suoraan vähään keittoveteen. Lisää tarvittaessa hiukan kuumaa vettä, niin että saadaan tanakka puuromainen sose.

3. Jäähdytä sose huolellisesti alle 78 asteeen. 73-76 astetta on hyvä lämpötila. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa ja menettää lopullisesti imeltymistehon. 

4. Lisää jauhot huolellisesti sekoittaen 73-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa soseen lämpöistä vettä.

5. Laita kansi kattilaan. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä 2-4 tuntia. Imeltyminen nopeutuu, kun sekoitat sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maista, 3 tunnin imeltymisaika saattaa riittää.

6. Lisää perunoiden joukkoon voi ohuina viipaleina sulamaan. Lisää perunalajikkeen mukaan tarvittava määrä maitoa ja sekoita tasaiseksi. Lisää suola. Kaada sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle voi lisätä voinokareita ja kevyesti korppujauhoa.

7. Laita sose aluksi 200 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin menetellen voit paistaa lähes täysiä vuokia. 

8. paista 2-3 tuntia.

Annetaan tuuvingille se arvo mikä sille kuuluu.

Ja muista! Mitä pitempään peruna on varastoitu, niin sitä parempaa tuuvingin raaka-ainetta se on. Talven yli varastoidusta perunastaa saa vielä loppukesälläkin erinomaista tuuvinkia.

.

.

Vierailija
2/3 |
12.02.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

HUOM !  Jatkoa edelliseen !

Annetaan tuuvingille se arvo mikä sille kuuluu.

Hämäläinen tuuvinki on perinteinen arkiruoka ”hämäläinen tuuvinki alueella”.

Tuuvinki on tärkeä perinteinen hämäläinen arkiruoka. Nimi tuuvinki tulee ruotsinkielisestä stuvning-sanasta, joka tarkoittaa muhennosta.

Vielä 50-60 luvuilta monet muistaa että tuuvinki oli – silloin kun leivinuuni lämmitettiin - oikein odotettu herkku ja sitä sitten syötiinkin antaumuksella. Tuuvinkia valmistettiin sen verran reilusti, että sitä riitti seuraavillekin päiville. Nykyiseen aliarvostettuun litkuun verrattuna perinteinen tuuvinki on kunnon tanakkaa ruokaa ja se riitti hyvin nälkäisellekin pääateriaksi.

Usein väitetään että tuuvingin valmistuksessa on oleellista, että käytetään oikeanlaista perunaa, mutta käytännössä kaikki perunalajikkeet imeltyy erinomaisen hyvin.  Monien mielestä perunan tulee olla jauhoista laatua, mutta on myös kiinteiden perunoiden suosijoita. Osa kiinteistä perunoista on myös hyvin soseutuvia.

  Tuuvinkiin soveltuu parhaiten muutaman kuukauden varastoidut perunat, esimerkiksi ”uusien perunoiden aikaan” tuuvinki kannattaakin valmistaa ylivuotisista perunoista. Nykyisin vielä loppukesästä on kaupoista saatavissa edellisen vuoden satoa, mikä soveltuu erinomaisesti tuuvinkiin. Useiden lähteiden mukaan uudet perunat ei imelly, mutta se ei pidä paikkaansa, vaan uudet perunat imeltyy samaan tapaan kuin varastoitukin sato, mutta lopputtulos on monien mielestä liian sitkeää. Varovasti soseuttaen tulos on usein riittävän hyvä.

Kuumat perunat soseutetaan ja tönkkösose ohennetaan kuumalla vedellä sakean puuromaiseksi. Sose tulee jäähdyttää suurta huolellisuutta noudattaen alle 78 asteiseksi. Hyvä lämpötila on 73-76 astetta. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa. Jauhot lisätään 73-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Yleisin virhe onkin lisätä jauhot liian kylmään  perunamassaan mikä saattaa aiheuttaan ongelmia jauhojen sekoittumisessa perunasoseeseen. Imellytysvaiheen voi kätevästi nykyaikana toteuttaa sähköuunissa, jossa sopiva lämpötila on noin 65-70 astetta ja siinä lämpötilassa sose imeltyy noin 3 tunnissa. Uunin lämpötilaa voi seurata vaikkapa kinkun paistomittarilla. Liian alhainen lämpötila vaatii jopa kymmenien tuntien imeltymisajan ja imeltyminen saattaa epäonnistua täydellisesti.

Voin voi lisätä imeltyneeseen soseeseen ohuina siivuina sulamaan. Lisätään maitoa niin että saadaan sakea puuromainen sose. Eri lajikkeilla maidon tarve saattaa vaihdella hyvinkin paljon. Lisätään suola ja voidaan maustaa halutulla tavalla. Monien mielestä paras maku saadaan ainoastaan perunasta, suolasta ja imeltämisestä -  Hämeen tuuvinki on monien mielestä maustamatta paras.

Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan ja pinnalle voi lisätä muutaman voinokareen ja pinnalle voi ripotella myös korppujauhoa. Paistetaan aluksi kuumassa noin 200-210 asteisessa uunissa niin että pinta saa kauniin värin ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu ja näin menetellen voidaan paistaa lähes täysiä vuoallisia. Sopiva paistoaika on 2-3 tuntia.

 

Ja muista! Mitä pitempään peruna on varastoitu, niin sitä parempaa tuuvingin raaka-ainetta se on. Talven yli varastoidusta perunastaa saa vielä loppukesälläkin erinomaista tuuvinkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/3 |
10.12.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Tuuvingin teko

Vierailija

klo 17:10 | 17.12.2019

Haluaisin onnistua. Kaikki vinkit kehiin. En saanut sosetta imeltymään."

Sose imeltyy varsin helposti.

Tee sose kuumista juuri keitetyistä kypsistä kuorituista perunoista kattilaan ja lisää kuumaa keittovettä niin että tönkkösose ohenee puuromaiseksi sakeaksi soseeksi.

Jäähdytä sose 70-74 asteiseksi. 

Lisää jauhot jäähdytettyyn soseeseen ja sekoita hyvin. 

Laita kansi sosekattilaan. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana. 

Lisää imeltyneeseen soseeseen voi maito ja suola. 

Laita sose 190 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä alenna lämpötila 130-140 asteeseen ja paista noin 3 tuntia.