Mikä olisi oikeasti terveellinen ruokavalio?
Pää menee ihan pyörälle, kun näitä (Aihe vapaankin) keskusteluja seuraa. Paljon puhutaan terveellisestä ruokavaliosta, mutta joka keskustelijalla on oma näkemyksensä. Jokainen kommentti saa yhtä paljon ylä- ja alaääniä.
Jotkut noudattavat vähärasvaista ruokavaliota, toinen painottaa rasvan merkitystä (ja minkä rasvan! Rypsiöljyssä eniten tyydyttymättömiä rasvahappoja,silti jotkut haukkuvat sen maanrakoon ja esittävät vaihtoehdoksi oliiviöljyä/kookosöljyä/voita, vaikka mm. kahdessa viimeksi mainitussa sitä kovaa rasvaa on melko rutkasti.)
Ja ne hiilarit! Valkoisen "höttöviljan" sentään suurin osa tuomitsee, jostain sentään on jonkinlainen konsensus. Hedelmät ovat joko sokeripommeja tai hyviä välipaloja.
Proteiinista taas, toiset suosittelevat kananfileitä ym. vähärasvaista lihaa, joku taas sanoo että rasvaton liha on epäterveellistä. Jauhelihaa haukutaan ja kehutaan vuorotellen...
Kaltaiselleni terveellisiä syömistapoja opettelevalle tämä kaikki on yllättävän ahdistavaa. Yritä tässä ilmapiirissä sitten oppia syömään fiksusti, kun kaikki ovat eri mieltä asioista :| Valtion ravitsemussuosituksiakin arvostellaan.
Kommentit (90)
Kysyt nyt asiaa, josta asiantuntijatkin kiistelee. Ja se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle, ihmisissä on eroja siinä että mitä syömällä he voivat hyvin. Ota huomioon, että esim. Suomessa diabeteksen hoitoon suositellaan lautasmallia ja Ruotsissa taas karppaamista.
Yhtä mieltä kai kaikki on siitä, että lisätty sokeri on epäterveellistä ja useimmat lisäaineet on epäterveellisiä.
Välimeren ruokavalio on tutkitusti terveellisin.
Itse en usko että mitään optimaalista ruokavaliota onkaan. Keho tulee hyvin toimeen hyvin monenlaisella ruoalla, ja riittääkin että siitä ruoasta saa tarpeeksi energiaa sekä mikro- ja makroravinteita.
Minä syön Välimeren ruokavalio -tyyliin koska tykkään sellaisesta ruoasta ja minulle siitä tulee hyvä olo. Mutta tiedän että ihminen voi voida hyvin järkevällä karppauksellakin (ei ehkä sillä mätetään lihajalosteita valtavasti versiolla jota joskus keski-ikäisillä miehillä näkee) tai virallisterveellisellä tai monella muulla tapaa.
Vierailija kirjoitti:
Välimeren ruokavalio on tutkitusti terveellisin.
Totta on, ja itse harrastan sitä, mutta pakko sanoa että siinä on 2 monelle aika isoa miinusta: sen harjoittaminen Suomessa on tosi kallista, ja toiseksi, ruoan laittamiseen pitää varata aikaa enemmän kuin perinteisen suomalaisen arkiruoan laittoon.
Hiljattain tuli juuri tutkimus siitäkin, että "köyhäilyversio" Välimeren ruokavaliosta, se tyyliin kasvikset halpaa kuten kaalia, porkkanaa, perunaa jne ei olekaan järin terveellinen, vaan vain sellainen monipuolinen ruokavalio joka sisältää niitä kalliitakin kasviksia säännöllisesti...
Ravitsemuksessa on miljardi asiantuntijaa, ja moni meistä maallikoista on valmis heittämään kaikki tutkimukset mäkeen, jos ne menevät omia makutottumuksiamme vastaan.
On kuitenkin melko selvää, että punainen liha ja ylipäätään prosessoidut lihatuotteet ovat hyvin epäterveellisiä. Rasvoista voi olla monta mieltä, mutta liikaa ei pitäisi syödä minkäänlaisia rasvoja, koska ne lihottavat. Maitotuotteiden kanssa on vähän niin ja näin, näyttöä on monenlaista, mutta se on ilmeisesti selvää, että niiden sisältämien antibioottijäämien, hormonien ja myrkkyjen takia ne eivät ole välttämättä terveellisiä. Naisilla ne lisäävät rinta- ja joidenkin muiden syöpien esiintymistä.
Kannattaa miettiä ihan sen kannalta, millä ruoalla ihmiset ovat aikain saatossa eläneet. Tai mitä vaikkapa omat isovanhempasi ovat syöneet, jos ovat olleet vielä vanhanakin hyvässä kunnossa.
Aika no-brainereita on toki ihka aito ruisleipä, kalat, marjat ja prosessoimaton liha - kohtuudella. Perunaa on ihan turhaan demonisoitu, se on oikeasti aika hyvä osa ruokavaliota, niinkuin kananmunakin. Toki lanttu, nauris, porkkana ym. on selvästi hyviä ja terveellisiä. Öljyistä oliiviöljy on ihan ok vaihtoehto.
Monella tuntuu jotenkin nykyään unohtuvan sellainen maalaisjärjellä saavuttava monipuolinen ruokavalio. Jos nyt katsotaan vaikka italialaista ruokakulttuuria, niin kyllä siellä on paljon pastaa, öljyä, juustoa yms. Toisaalta rasvat ovat hyviä, oliiviöljyä ja kalojen hyviä rasvoja. Toisaalta kasviksia käytetään paljon ja tomaatti +valkosipuli + punaviini on tutkitusti todella terveellinen yhdistelmä, enemmän kuin osiensa summa.
Vierailija kirjoitti:
Ravitsemuksessa on miljardi asiantuntijaa, ja moni meistä maallikoista on valmis heittämään kaikki tutkimukset mäkeen, jos ne menevät omia makutottumuksiamme vastaan.
On kuitenkin melko selvää, että punainen liha ja ylipäätään prosessoidut lihatuotteet ovat hyvin epäterveellisiä. Rasvoista voi olla monta mieltä, mutta liikaa ei pitäisi syödä minkäänlaisia rasvoja, koska ne lihottavat. Maitotuotteiden kanssa on vähän niin ja näin, näyttöä on monenlaista, mutta se on ilmeisesti selvää, että niiden sisältämien antibioottijäämien, hormonien ja myrkkyjen takia ne eivät ole välttämättä terveellisiä. Naisilla ne lisäävät rinta- ja joidenkin muiden syöpien esiintymistä.
Punainen liha ei ole millään lailla terveydelle haitallista. Sitä ei ole edes tutkittu.
Vierailija kirjoitti:
Kaikkea kohtuudella.
Kaikkea ei todellakaan kannata syödä.
Vierailija kirjoitti:
Välimeren ruokavalio on tutkitusti terveellisin.
Eikä tämä ole mikään nykyinen Välimeren turistiruokavalio, vaan vahvasti kasvipohjainen dieetti, jossa öljynä oliiviöljy.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ravitsemuksessa on miljardi asiantuntijaa, ja moni meistä maallikoista on valmis heittämään kaikki tutkimukset mäkeen, jos ne menevät omia makutottumuksiamme vastaan.
On kuitenkin melko selvää, että punainen liha ja ylipäätään prosessoidut lihatuotteet ovat hyvin epäterveellisiä. Rasvoista voi olla monta mieltä, mutta liikaa ei pitäisi syödä minkäänlaisia rasvoja, koska ne lihottavat. Maitotuotteiden kanssa on vähän niin ja näin, näyttöä on monenlaista, mutta se on ilmeisesti selvää, että niiden sisältämien antibioottijäämien, hormonien ja myrkkyjen takia ne eivät ole välttämättä terveellisiä. Naisilla ne lisäävät rinta- ja joidenkin muiden syöpien esiintymistä.
Punainen liha ei ole millään lailla terveydelle haitallista. Sitä ei ole edes tutkittu.
On todella tutkittu. Tässä nyt ensin helppolukuinen lehtiartikkeli, perässä tutkimuksia.
http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/10-reasons-to-stop-e…
https://yle.fi/uutiset/3-8408172
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712342/
https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/red-meat-type-2-diabet…
Vaikka kai tämänkin tiedon jakaminen on vähän kuin helmiä sioille.
Lisätty sokeri ja puhdistettu vilja pois, tilalle kasviksia ja juureksia. Punaista lihaa kohtuudella, kalaa usein, pitkälle prosessoituja ruokia vain poikkeustapauksissa. Noilla itse menen, ja vakaasti uskon syöväni terveellisesti. 😊
Vierailija kirjoitti:
Ravitsemuksessa on miljardi asiantuntijaa, ja moni meistä maallikoista on valmis heittämään kaikki tutkimukset mäkeen, jos ne menevät omia makutottumuksiamme vastaan.
On kuitenkin melko selvää, että punainen liha ja ylipäätään prosessoidut lihatuotteet ovat hyvin epäterveellisiä. Rasvoista voi olla monta mieltä, mutta liikaa ei pitäisi syödä minkäänlaisia rasvoja, koska ne lihottavat. Maitotuotteiden kanssa on vähän niin ja näin, näyttöä on monenlaista, mutta se on ilmeisesti selvää, että niiden sisältämien antibioottijäämien, hormonien ja myrkkyjen takia ne eivät ole välttämättä terveellisiä. Naisilla ne lisäävät rinta- ja joidenkin muiden syöpien esiintymistä.
Rasvat itse asiassa ei lihota, vaan jopa auttaa pitämään painon normaalilukemissa. Ainoastaan runsaaseen hiilihydraattiin YHDISTETTYNÄ rasvat lihottavat.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ravitsemuksessa on miljardi asiantuntijaa, ja moni meistä maallikoista on valmis heittämään kaikki tutkimukset mäkeen, jos ne menevät omia makutottumuksiamme vastaan.
On kuitenkin melko selvää, että punainen liha ja ylipäätään prosessoidut lihatuotteet ovat hyvin epäterveellisiä. Rasvoista voi olla monta mieltä, mutta liikaa ei pitäisi syödä minkäänlaisia rasvoja, koska ne lihottavat. Maitotuotteiden kanssa on vähän niin ja näin, näyttöä on monenlaista, mutta se on ilmeisesti selvää, että niiden sisältämien antibioottijäämien, hormonien ja myrkkyjen takia ne eivät ole välttämättä terveellisiä. Naisilla ne lisäävät rinta- ja joidenkin muiden syöpien esiintymistä.
Punainen liha ei ole millään lailla terveydelle haitallista. Sitä ei ole edes tutkittu.
On todella tutkittu. Tässä nyt ensin helppolukuinen lehtiartikkeli, perässä tutkimuksia.
http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/10-reasons-to-stop-e…
https://yle.fi/uutiset/3-8408172
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712342/
https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/red-meat-type-2-diabet…
Vaikka kai tämänkin tiedon jakaminen on vähän kuin helmiä sioille.
Noissa tutkimuksissa ei ole tutkittu punaista lihaa. Ei ole edes olemassa sellaista tutkimusta.
Ruokavalioita on itse asiassa tutkittu hyvin vähän tieteellisesti laadukkaalla ja luotettavalla tavalla. Sama koskee yksittäisiä ruokaryhmiä. Ruokavaliotutkimukset, joita on tehty, on tutkimuksellisesti huonolaatuisia eikä niiden tuloksiin siten voi luottaa hirveän paljon. Jos esimerkiksi on tutkittu karppauksen terveysvaikutuksia ja verrattu karppausta vaikkapa lautasmalliin, niin se karppaajaryhmä ei oikeasti ole karpannut mitenkään oikein eikä tunnollisesti vaan syönyt mitä sattuu. Tämän vuoksi tulokset ei ole kovin luotettavia. Ruokavaliotutkimusta ei voi tehdä labraolosuhteissa, mutta jotenkin pitäisi kuitenkin pystyä kontrolloimaan, että koeryhmä ja verrokkiryhmä syö sitä mitä pitääkin. Mutta milläs ihmisten arkea kontrolloidaan, ei millään. Koehenkilöt syö mitä sattuu, mutta väittää tutkijoille, että joo joo kyllä karppasin juuri ohjeidenne mukaan.
Kannattaa lukea Pöperöproffan eli Patrik Borgin blogia.
Pitkälle pääsee kun syö lihavuusleikatun ruokavalion mukaan ja lisää siihen vielä puoli kiloa kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivittäin.
Vierailija kirjoitti:
Ruokavalioita on itse asiassa tutkittu hyvin vähän tieteellisesti laadukkaalla ja luotettavalla tavalla. Sama koskee yksittäisiä ruokaryhmiä. Ruokavaliotutkimukset, joita on tehty, on tutkimuksellisesti huonolaatuisia eikä niiden tuloksiin siten voi luottaa hirveän paljon. Jos esimerkiksi on tutkittu karppauksen terveysvaikutuksia ja verrattu karppausta vaikkapa lautasmalliin, niin se karppaajaryhmä ei oikeasti ole karpannut mitenkään oikein eikä tunnollisesti vaan syönyt mitä sattuu. Tämän vuoksi tulokset ei ole kovin luotettavia. Ruokavaliotutkimusta ei voi tehdä labraolosuhteissa, mutta jotenkin pitäisi kuitenkin pystyä kontrolloimaan, että koeryhmä ja verrokkiryhmä syö sitä mitä pitääkin. Mutta milläs ihmisten arkea kontrolloidaan, ei millään. Koehenkilöt syö mitä sattuu, mutta väittää tutkijoille, että joo joo kyllä karppasin juuri ohjeidenne mukaan.
Tosin suurin osa "karppaajista" syövät väärin. Esim. lihaa ja proteiinia syödään hurjia määriä. Ja rasvat jätetään syömättä.
Tämä on yleinen virhe ja toistuu varoituksista huolimatta. Se rasvapelko on niin juurtunut suomalaisiin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ruokavalioita on itse asiassa tutkittu hyvin vähän tieteellisesti laadukkaalla ja luotettavalla tavalla. Sama koskee yksittäisiä ruokaryhmiä. Ruokavaliotutkimukset, joita on tehty, on tutkimuksellisesti huonolaatuisia eikä niiden tuloksiin siten voi luottaa hirveän paljon. Jos esimerkiksi on tutkittu karppauksen terveysvaikutuksia ja verrattu karppausta vaikkapa lautasmalliin, niin se karppaajaryhmä ei oikeasti ole karpannut mitenkään oikein eikä tunnollisesti vaan syönyt mitä sattuu. Tämän vuoksi tulokset ei ole kovin luotettavia. Ruokavaliotutkimusta ei voi tehdä labraolosuhteissa, mutta jotenkin pitäisi kuitenkin pystyä kontrolloimaan, että koeryhmä ja verrokkiryhmä syö sitä mitä pitääkin. Mutta milläs ihmisten arkea kontrolloidaan, ei millään. Koehenkilöt syö mitä sattuu, mutta väittää tutkijoille, että joo joo kyllä karppasin juuri ohjeidenne mukaan.
Tosin suurin osa "karppaajista" syövät väärin. Esim. lihaa ja proteiinia syödään hurjia määriä. Ja rasvat jätetään syömättä.
Tämä on yleinen virhe ja toistuu varoituksista huolimatta. Se rasvapelko on niin juurtunut suomalaisiin.
Juuri tuota tarkoitin. Suuri osa väittää karppaavansa, vaikka ei karppaa. Oikeasti karppaaja syö rasvaa ja rajoittaa hiilareita, mutta moni joka väittää "karppaavansa" on oikeasti korkeaproteiinisella dieetillä. Sama ilmiö on niin arjessa kuin noissa tutkimuksissakin ongelmana. Niissä tieteellisissä tutkimuksissa pitäisi oikeasti vahtia, että karppaaja-koeryhmän ruokavalio on rasvapitoinen eikä siinä ole nostettu prodejen osuutta, mutta käsittääkseni tällaista tutkimuksissa ei ole onnistuttu tekemään (käsittääkseni jopa osa tutkijoista kuvittelee karppauksen olevan lähinnä lihan syömistä).
Se terveellinen ruoka on sitä, millä juuri sinä voit hyvin.