Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntyminen on professorin mukaan kaikkein hurjinta Suomessa

Vierailija
18.03.2017 |

http://www.is.fi/terveys/art-2000005131527.html

Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti, ovat lisääntyneet Suomessa nopeammin kuin missään muualla.

– Ilmiö näkyy ympäri maailmaa Aasiaa myöten, mutta kaikkein hurjinta nousu näyttää olevan Pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. EU-tilastoissa olemme ylivoimaisesti molempien tautien osalta kärjessä, kertoo Husin gastroenterologian poliklinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä.

Varmaa syytä siihen, miksi sairaudet lisääntyvät juuri Pohjoismaissa, ei vielä tiedetä.

– Taustalla on sama hygieniahypoteesi kuin astmassa ja allergiassa. Eli hygieeninen, urbaani kaupunkiympäristömme on johtanut suoliston mikrobiston muuttumiseen, minkä taas ajatellaan vaikuttavan sairastavuuteen.

Professorin mukaan suuri merkitys on todennäköisesti myös ruokavalion muutoksella.

– Syömisemme on muuttunut 50 viime vuoden aikana todella radikaalisti. Myös matala D-vitamiinitaso voi olla yhteydessä tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

– Tiedetään, että D-vitamiini vaikuttaa suoraan tulehdussolujen toimintaan.

Voiko omaa sairastumisriskiään mitenkään pienentää?

– Tästä ei valitettavasti ole toistaiseksi näyttöä, mutta normaalilla kontaktilla luontoon voi olla vaikutusta. Sormet multaan! Färkkilä neuvoo.

Ruokavalioon hän kehottaa lisäämään kasviksia ja vähentämään punaista lihaa.

– Terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio, joka sisältää vain vähän punaista lihaa ja niukasti runsassokerisia ruokia, näyttäisi olevan hyödyllinen myös näiden sairauksien välttämisen kannalta.

Oma kantani: Viljat pois tai ainakin minimiin, D3-vitamiinia isompia annoksia kuin suositellaan, raakamaitotuotteiden syöntiä, villimarjoja, hapankaalia, borisjuomaa tai muuta maitohappobakteerituotetta, luomukasviksia. Suoliston mikrobikantaa tulee ruokkia. Lääkkeiden käyttöä niin vähän kuin mahdollista. Yksi ainoa antibioottikuuri tuhoaa koko suoliston bakteerikannan ja sen palautumiseen saattaa mennä jopa vuosi.

Kommentit (203)

Vierailija
1/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

http://www.is.fi/terveys/art-2000005131527.html

Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti, ovat lisääntyneet Suomessa nopeammin kuin missään muualla.

– Ilmiö näkyy ympäri maailmaa Aasiaa myöten, mutta kaikkein hurjinta nousu näyttää olevan Pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. EU-tilastoissa olemme ylivoimaisesti molempien tautien osalta kärjessä, kertoo Husin gastroenterologian poliklinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä.

Varmaa syytä siihen, miksi sairaudet lisääntyvät juuri Pohjoismaissa, ei vielä tiedetä.

– Taustalla on sama hygieniahypoteesi kuin astmassa ja allergiassa. Eli hygieeninen, urbaani kaupunkiympäristömme on johtanut suoliston mikrobiston muuttumiseen, minkä taas ajatellaan vaikuttavan sairastavuuteen.

Professorin mukaan suuri merkitys on todennäköisesti myös ruokavalion muutoksella.

– Syömisemme on muuttunut 50 viime vuoden aikana todella radikaalisti. Myös matala D-vitamiinitaso voi olla yhteydessä tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

– Tiedetään, että D-vitamiini vaikuttaa suoraan tulehdussolujen toimintaan.

Voiko omaa sairastumisriskiään mitenkään pienentää?

– Tästä ei valitettavasti ole toistaiseksi näyttöä, mutta normaalilla kontaktilla luontoon voi olla vaikutusta. Sormet multaan! Färkkilä neuvoo.

Ruokavalioon hän kehottaa lisäämään kasviksia ja vähentämään punaista lihaa.

– Terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio, joka sisältää vain vähän punaista lihaa ja niukasti runsassokerisia ruokia, näyttäisi olevan hyödyllinen myös näiden sairauksien välttämisen kannalta.

Oma kantani: Viljat pois tai ainakin minimiin, D3-vitamiinia isompia annoksia kuin suositellaan, raakamaitotuotteiden syöntiä, villimarjoja, hapankaalia, borisjuomaa tai muuta maitohappobakteerituotetta, luomukasviksia. Suoliston mikrobikantaa tulee ruokkia. Lääkkeiden käyttöä niin vähän kuin mahdollista. Yksi ainoa antibioottikuuri tuhoaa koko suoliston bakteerikannan ja sen palautumiseen saattaa mennä jopa vuosi.

Tiedätkös, että ilman bakteereja sä et saisi ruokaasi prosessoitua, joten tuo sinun väitteesi ei pidä paikkaansa. Voi kyllä tuhota ison osan bakteereista mutta tuskin sentään koko bakteerikantaa. Mitä tulee suoliston tulehduksiin ja edelleen em. bakteereihin on myös epäilty että diabetes II johtuu osaltaa bakteerikannan muuttumisesta suolistossa.

Vierailija
2/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä luulen, että lyhyt imetyksen kesto ja liian varhainen kiinteiden ruokien aloitus vaikuttaa negatiivisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Taidan olla hyvin tyyppiesimerkki suomalaisista sairauksista, 1-tyypin diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta ja nyt uusimpana crohnin tauti. Lisäksi olen allerginen vähän sille sun tälle..

Vierailija
4/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Normaali internetin aiheuttama ilmiö kun tieto leviää salamannopeasti. Diagnosoitujen määrä lähivuosina ei tarkoita etteikö yhtä suuri prosentti olisi sairastanut 10 tai 20 vuotta sitten.

Enemmänkin kyse on mielenterveysilmiöstä kuten moni muukin ilmiö nykyään.

Vierailija
5/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomalaiset ovat myös lihavimpia. Eiköhän suoliston kunnolla ja ihmisen painolla ole aika merkittävä yhteys.

Vierailija
6/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tosi monet pitävät sellaisesta insinöörimäisestä elämästä, jossa ei ole kunnon kontaktia mihinkään likaiseen "luonnon" juttuun ja asiat ovat järjestyksessä ja hygienisiä. Sellaisesta elämästä puuttuu tasapaino, vaikka se on näennäisesti läsnä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

http://www.is.fi/terveys/art-2000005131527.html

Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti, ovat lisääntyneet Suomessa nopeammin kuin missään muualla.

– Ilmiö näkyy ympäri maailmaa Aasiaa myöten, mutta kaikkein hurjinta nousu näyttää olevan Pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. EU-tilastoissa olemme ylivoimaisesti molempien tautien osalta kärjessä, kertoo Husin gastroenterologian poliklinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä.

Varmaa syytä siihen, miksi sairaudet lisääntyvät juuri Pohjoismaissa, ei vielä tiedetä.

– Taustalla on sama hygieniahypoteesi kuin astmassa ja allergiassa. Eli hygieeninen, urbaani kaupunkiympäristömme on johtanut suoliston mikrobiston muuttumiseen, minkä taas ajatellaan vaikuttavan sairastavuuteen.

Professorin mukaan suuri merkitys on todennäköisesti myös ruokavalion muutoksella.

– Syömisemme on muuttunut 50 viime vuoden aikana todella radikaalisti. Myös matala D-vitamiinitaso voi olla yhteydessä tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

– Tiedetään, että D-vitamiini vaikuttaa suoraan tulehdussolujen toimintaan.

Voiko omaa sairastumisriskiään mitenkään pienentää?

– Tästä ei valitettavasti ole toistaiseksi näyttöä, mutta normaalilla kontaktilla luontoon voi olla vaikutusta. Sormet multaan! Färkkilä neuvoo.

Ruokavalioon hän kehottaa lisäämään kasviksia ja vähentämään punaista lihaa.

– Terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio, joka sisältää vain vähän punaista lihaa ja niukasti runsassokerisia ruokia, näyttäisi olevan hyödyllinen myös näiden sairauksien välttämisen kannalta.

Oma kantani: Viljat pois tai ainakin minimiin, D3-vitamiinia isompia annoksia kuin suositellaan, raakamaitotuotteiden syöntiä, villimarjoja, hapankaalia, borisjuomaa tai muuta maitohappobakteerituotetta, luomukasviksia. Suoliston mikrobikantaa tulee ruokkia. Lääkkeiden käyttöä niin vähän kuin mahdollista. Yksi ainoa antibioottikuuri tuhoaa koko suoliston bakteerikannan ja sen palautumiseen saattaa mennä jopa vuosi.

Tiedätkös, että ilman bakteereja sä et saisi ruokaasi prosessoitua, joten tuo sinun väitteesi ei pidä paikkaansa. Voi kyllä tuhota ison osan bakteereista mutta tuskin sentään koko bakteerikantaa. Mitä tulee suoliston tulehduksiin ja edelleen em. bakteereihin on myös epäilty että diabetes II johtuu osaltaa bakteerikannan muuttumisesta suolistossa.

Okei, ei se sitten tuhoa koko bakteerikantaa mutta paljon. Itse en suostu syömään antibioottikuuria kuin hädässä.

Ap

Vierailija
8/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Minä luulen, että lyhyt imetyksen kesto ja liian varhainen kiinteiden ruokien aloitus vaikuttaa negatiivisesti.

Suomessa taitaa olla maailman pisimmät äitiyslomat ja hoitovapaat joten miten ihmeessä tuo johtaa muuta maailmaa lyhyempään imetykseen? Jos se nimittäin johtuu imetyksen lyhyydestä niin silloin suomalaisten imetyksen pitäisi olla selkeästi lyhyempi kuin muualla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eipä kasvisruokavalio estänyt itseäni sairastumasta astmaan aikuisiällä. Myöhemmin todettiin myös syöpä. Kalciposia olen vetänyt vuodesta 1998.

Tällaiset proffat syyllistävät yksittäisiä ihmisiä asioista, jotka tapahtuvat ympärillämme. Ravinto, ilma jota hengitämme, vesi jota juomme...

Tsernobyl? Kuinka monta sairaustapausta todettiin lapsilla esimerkiksi Pieksämäellä muutaman vuoden jälkeen? Kukaan ei kerro.

Vierailija
10/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olemme geeneiltämme kuin ashkenazi-juutalaiset mutta ravintomme sisältää liikaa maitoa ja lihaa, voita ja kermaa, juustoja ja kananmunia. Se vähä mitä syömme perunaa tai riisiä ja kasviksia ei imeydy koska kyllästämme ne rasvalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minulla parani IBS ripuli syömällä vähän kuin starch solution -dieettiä tai 80/10/10 dieettiä. Olen laihtunutkin mutta erittäin hitaasti. Syönyt niin paljon kuin haluan sellaista tahmariisiä nyt muutamia päiviä eri kastikkeilla (vähärasvaisiöla) ja esimerkiksi tehnyt vähäsuolaisia ja lähes olemattomalla rasvamäärällä bataattiranskiksia ja tavallisia. Dippailen niitä Lidlin Napoli -valmispastakastikkeeseen ja guacamoleen (joka on lähes ainoa rasva mulla sinä päivänä). Maha toimii normaalisti. Olen kuullut että IBS on usein altistava tekijä tuolle haavaiselle paksusuolentulehdukselle.

Toinen asia minkä tiedän, jos auttaisi jotakuta, on: punakaalia kun mehustaa niin siinä on jotain glukosamiinia tai vastaavaa, joka parantaa niitä puhkeamia siellä suolen seinämässä. (googlaa vaikka)

Lääkkeetkin auttavat mutta kyllä onneksi täältä netistä löytyy kaikkia vinkkejä että mitkä ruoat voivat lievittää tai parantaa vaivoja.

Vierailija
12/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

http://www.is.fi/terveys/art-2000005131527.html

Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti, ovat lisääntyneet Suomessa nopeammin kuin missään muualla.

– Ilmiö näkyy ympäri maailmaa Aasiaa myöten, mutta kaikkein hurjinta nousu näyttää olevan Pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. EU-tilastoissa olemme ylivoimaisesti molempien tautien osalta kärjessä, kertoo Husin gastroenterologian poliklinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä.

Varmaa syytä siihen, miksi sairaudet lisääntyvät juuri Pohjoismaissa, ei vielä tiedetä.

– Taustalla on sama hygieniahypoteesi kuin astmassa ja allergiassa. Eli hygieeninen, urbaani kaupunkiympäristömme on johtanut suoliston mikrobiston muuttumiseen, minkä taas ajatellaan vaikuttavan sairastavuuteen.

Professorin mukaan suuri merkitys on todennäköisesti myös ruokavalion muutoksella.

– Syömisemme on muuttunut 50 viime vuoden aikana todella radikaalisti. Myös matala D-vitamiinitaso voi olla yhteydessä tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

– Tiedetään, että D-vitamiini vaikuttaa suoraan tulehdussolujen toimintaan.

Voiko omaa sairastumisriskiään mitenkään pienentää?

– Tästä ei valitettavasti ole toistaiseksi näyttöä, mutta normaalilla kontaktilla luontoon voi olla vaikutusta. Sormet multaan! Färkkilä neuvoo.

Ruokavalioon hän kehottaa lisäämään kasviksia ja vähentämään punaista lihaa.

– Terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio, joka sisältää vain vähän punaista lihaa ja niukasti runsassokerisia ruokia, näyttäisi olevan hyödyllinen myös näiden sairauksien välttämisen kannalta.

Oma kantani: Viljat pois tai ainakin minimiin, D3-vitamiinia isompia annoksia kuin suositellaan, raakamaitotuotteiden syöntiä, villimarjoja, hapankaalia, borisjuomaa tai muuta maitohappobakteerituotetta, luomukasviksia. Suoliston mikrobikantaa tulee ruokkia. Lääkkeiden käyttöä niin vähän kuin mahdollista. Yksi ainoa antibioottikuuri tuhoaa koko suoliston bakteerikannan ja sen palautumiseen saattaa mennä jopa vuosi.

Tiedätkös, että ilman bakteereja sä et saisi ruokaasi prosessoitua, joten tuo sinun väitteesi ei pidä paikkaansa. Voi kyllä tuhota ison osan bakteereista mutta tuskin sentään koko bakteerikantaa. Mitä tulee suoliston tulehduksiin ja edelleen em. bakteereihin on myös epäilty että diabetes II johtuu osaltaa bakteerikannan muuttumisesta suolistossa.

Okei, ei se sitten tuhoa koko bakteerikantaa mutta paljon. Itse en suostu syömään antibioottikuuria kuin hädässä.

Ap

Ettei teillä mene väittelyksi koko homma, niin alla olevasta linkistä löytyy faktatietoa mm. antibioottien vaikutuksesta suoliston normaali flooraan. http://yle.fi/uutiset/3-7862878

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mt juttuja kirjoitti:

Normaali internetin aiheuttama ilmiö kun tieto leviää salamannopeasti. Diagnosoitujen määrä lähivuosina ei tarkoita etteikö yhtä suuri prosentti olisi sairastanut 10 tai 20 vuotta sitten.

Enemmänkin kyse on mielenterveysilmiöstä kuten moni muukin ilmiö nykyään.

Samaa mieltä. Ennenkin poltellut mahassa ja laukattu vessassa. Nyt sille on keksitty tautiluokitus.

Vierailija
14/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Diagnosointiherkkyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Professori Färkkilällä ei ole mitään hajua siitä mistä tulehdukselliset suolistosairaudet johtuvat - kuten ei lääketieteellä yleensäkään. Nämä "sormet multaan!"-kommentit edustavat keskiaikaista ajattelua, josta kovapalkkaisten "ammattilaisten" olisi päästävä eroon, mikäli haluavat olla edes pienissä määrin uskottavia. Keskiaikaista ajattelua helpottaa tosin se että potilaat ne vasta ovatkin pihalla, eli kaikenlaisia sammakoita voi päästää suustansa ilman seuraamuksia.

Lyhyesti asiaan:

Mycobacterium paratuberculosis as a cause of Crohn's disease

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4894645/

Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis causes Crohn's disease in some inflammatory bowel disease patients.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24966610

Kannattaa edes perusteet kerrata: paratuberkuloosibakteeri on vaikea havaita kudoksissa mikroskoopilla ja standardivärjäyksellä, sillä se on vain osittain haponkestävä (L-muoto). Muut asiat: geneettiset tekijät, maito on tartunnan lähde, erittäin hitaasti lisääntyvä bakteeri, kestää kuukausia saada viljelytulokset. Mitkä antibiootit tehoavat, on ehdotettu neljää erilaista: Ethambutol, Clofazimine, Rifabutin & Clarithromycin. Vertaa tuberkuloosin hoitoon. Jne.. jne.. jos edes perusteet hallittaisiin ensin, näkisin että nämä "sormet multaan!" kommentit ennenpitkää tekevät hallaa uskottavuudelle.

Vierailija
16/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Suomalaiset ovat myös lihavimpia. Eiköhän suoliston kunnolla ja ihmisen painolla ole aika merkittävä yhteys.

Miksi tämä legenda elää edelleen? Suomalaiset ovat tilastojen mukaan keskimääräistä eurooppalaista hoikempia. Lihavimpia ovat unkarilaiset, britit ja irlantilaiset. Suomi on keskivaiheilla, 13. hoikin tutkituista 27 maasta.

Vierailija
17/203 |
18.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kommentti kentässä ehdoteltiin yhtä sun toista. Alkaa mennä vaikeaksi kun pitää lähteä välttelemään milloin lihaa, maitoa, viljoja jne. Sokerin kyllä ymmärrän. Itse olen tehnyt kaikki ruokavalio muutokset paitsi maidon osalta. Käytän useimmiten valion hyla maitoa kofeiinittoman kahvin lisukkeena, joten en tiedä pärjäänkö ilman mitään maidon tapaista juomaa. Kun tuo kahvikin täytyi vaihtaa kofeiinittomaan.

Vierailija
18/203 |
26.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Supmalaiset matkustelee eniten. Yksikin ruokamyrktys pilaa suoliston. Omaa tyhmyyttä kun matkustelette syömään ulkomaalaista ruokaa

Vierailija
19/203 |
26.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syödäänkö missään rypsiä niin paljon kuin meillä? Entä palmuöljyä, fruktoosi-glukoosisiirappia? Entäpä meidän ruis? Myrkkyä vatsalle se yletön leivän puputtaminen.

Vierailija
20/203 |
26.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Syödäänkö missään rypsiä niin paljon kuin meillä? Entä palmuöljyä, fruktoosi-glukoosisiirappia? Entäpä meidän ruis? Myrkkyä vatsalle se yletön leivän puputtaminen.

Entäpä maito?