Miksi Suomessa on maailman ylivoimaisesti eniten alzheimerin tautia ja dementiaa?
Suomessa jompaankumpaan tautiin kuolee 53,8 ihmistä /100 000 ihmistä. Toisena olevana Usassa kuolee huomattavasti vähemmän, 45,6 ihmistä/ 100 000. Kaikki muut maat ovatkin jo sitten huomattavasti jäljessä.
Johtuuko se kenties THL:n ruokasuosituksista, jotka olisivatkin ruoka- ja lääketeollisuuden lobbaamien tutkimusten johdosta erittäin epäterveellisiä? Eli suomalaisia viilattaisiin linssiin oikein urakalla lahjottujen rikollisten (poliitikot ja virkamiehet) toimesta, jotka vähät välittävät, kunhan oikeista tutkimustuloksista lääke- ja ruokateollisuuden kannalta kilahtaa rahat tilille.
Onko Suomessa tosiasiallisesti tavoitteena hyvällä ravitsemukslla ennaltaehkäistä tauteja, vai onko asia niin, että epäterveet ruokavaliot tiedetään ja siksipä niitä syötetään tarkoituksellisesti suomalaisille, jotta lääkemyynti olisi mahdollisimman suurta?
http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/alzheimers-dementia/b…
Kommentit (110)
Esittäisitkö teoriasi tueksi erot Suomen ja muiden pohjoismaiden ravintosuosituksista?
Masennus? Senhän on todettu aiheuttavan dementiaa ja Suomessa masentuneita nyt sattuu olemaan _paljon_
THL:n ravintosuosituksia seuraamalla ihminen elää keskimäärin muiden maiden väestön keski-ikää vanhemmaksi, eikä menehdy alle eläkeikäisenä esim. diabeteksen, hyperkolesterolemian, aivoinfarktin tai muiden elintapasairauksien vuoksi. Mitä vanhemmaksi ihminen elää, sitä suurempi hänen todennäköisyytensä on sairastua muistisairauteen.
Jännittävä dilemma, perhanan THL kun haluaa ihmisten elävän pitkään ja terveinä. :(
Muistisairaudet ovat sitä yleisempiä mitä vanhempaa väestö on. Suomessa väestö vanhenee tiuhaa tahtia ja vanhusväestön osuus on suuri. Niinpä muistisairauksienkin esiintyminen on meillä yleisempää.
Olen kuitenkin kanssasi samaa mieltä siitä, että THL:n ja Peka Puskan suositukset ovat osoittautuneet usein vääriksi muutamien vuosien jälkeen ja uusien tutkimusten valossa.
Vierailija kirjoitti:
Masennus? Senhän on todettu aiheuttavan dementiaa ja Suomessa masentuneita nyt sattuu olemaan _paljon_
Metaboliset ongelmat, kuten diabetes näyttävät olevan yhteydessä alzheimeriin.
Vierailija kirjoitti:
Esittäisitkö teoriasi tueksi erot Suomen ja muiden pohjoismaiden ravintosuosituksista?
Muissa noissa maissa myös melko paljon ko. tauteja, noin reilu puolet Suomesta. Ehkä muissa maissa mediakin vähän kyseenalaistaa ja naureskelee virallisuudelle, ei siis olisi yhtä totuutta, joten ihmiset söisivät virallisuudesta huolimatta myös enemmän muita ruokavalioita. Mutta Suomes on ainakin hyvin tiukka yksi virallinen totuus. Just muutama päivä sitten HS:kin taas toitotti, kuinka tyydyttynyttä rasvaakin pitäisi vähempi syödä. Oli joku testi, jossa sai valikoida vaihtoehddoista omia tottumuksiaan.
Suomessa syödään myös eniten irtokarkkeja, missään muualla ei aikuiset ihmiset vedä KARKKIA!
Geneettinen perimä on yksi tekijä, vääränlainen ravinto on toinen. Geneettisen perimän osalta jokainen voi testata nämä snipit http://www.snpedia.com/index.php/Alzheimer's_disease ... ja arvioida, onko riskissä vai ei. Mikäli on, sitten pitää katsoa onko sairaus puhjennut suvussa. Mikäli ei ole, pitää elää kuten vanhemmat ovat tehneet, mikäli on, pitää jotain muuttaa. Yleispätevää, niin telomeerien ja monien muiden terveyteen liittyvien asioiden suhteen on se, että löytää elämänilon, ei stressaa ja käyttää "pahoja asioita" kohtuudella. Margariinihype (ts. transrasvat) näkyy enemmän sv-puolella, jossa suurin parannus on tapahtunut pallolaajennusten ja diagnostiikan vuoksi, ei ruokavalion vuoksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Esittäisitkö teoriasi tueksi erot Suomen ja muiden pohjoismaiden ravintosuosituksista?
Muissa noissa maissa myös melko paljon ko. tauteja, noin reilu puolet Suomesta. Ehkä muissa maissa mediakin vähän kyseenalaistaa ja naureskelee virallisuudelle, ei siis olisi yhtä totuutta, joten ihmiset söisivät virallisuudesta huolimatta myös enemmän muita ruokavalioita. Mutta Suomes on ainakin hyvin tiukka yksi virallinen totuus. Just muutama päivä sitten HS:kin taas toitotti, kuinka tyydyttynyttä rasvaakin pitäisi vähempi syödä. Oli joku testi, jossa sai valikoida vaihtoehddoista omia tottumuksiaan.
Tässä on ovelaa se, että jos nyt 50-vuotias ihminen katsoo elämäänsä taaksepäin, on hän noin vuoteen 2000 saakka saanut järjettömän määrän transrasvoja margariineista, jotka olivat suosituksena ennenkin. Samalla hän on vältellyt kananmunia kuin ruttoa ja syönyt sokeria hirveät määrät. Mikäli EI olisi noudattanut suosituksia, eli olisi syönyt voita, kohtuudella sokeria ja syönyt kananmunia, voisi tällainen ihminen olla terveempi kuin nyt. Transrasvat ovat sv-sairauksien kannalta pahimmat, sitten tulee sokerit, jotka nostavat verenpainetta ja triglysereitä verenkierrossa.
Vierailija kirjoitti:
THL:n ravintosuosituksia seuraamalla ihminen elää keskimäärin muiden maiden väestön keski-ikää vanhemmaksi, eikä menehdy alle eläkeikäisenä esim. diabeteksen, hyperkolesterolemian, aivoinfarktin tai muiden elintapasairauksien vuoksi. Mitä vanhemmaksi ihminen elää, sitä suurempi hänen todennäköisyytensä on sairastua muistisairauteen.
Jännittävä dilemma, perhanan THL kun haluaa ihmisten elävän pitkään ja terveinä. :(
SUomes ei oo korkeimmaat keski-iät. Japanissa korkein eliniän ennuste silti japanissa on alle kymmenes osa suomeen verrattuna kuolleisuus ko. tauteihin.
Ennenkin elettiin pitkään. Hyvinä aikoina 1700-luvulla elettiin helposti yli 100v. Tässä 118 vuotias (lukuun ei tietysti voi niin hyvin luottaa, mutta paljon vastaavia) http://hiski.genealogia.fi/hiski/6x5v4n?fi+0410+haudatut+2671
... tuolloin ei tiedetty tuon taivaallista ruokavalioista tai lääkkeistä, mutta jos oli tuuria, eli pitkään. Sama pätee nykyisinkin, tuurilla voi elää pitkään. Terveellisillä elämäntavoilla ei välttämättä elä sen pidempään. Gaussin käyrä voi tietysti hieman muuttua parempaan suuntaan, mutta se on oikeastaan aika huono asia yhteiskunnalle.
Ranskalaiset syö erittäin paljon tyydyttynyttä rasvaa mm. juustoissa, silti ne vaan porskuttaa elinajan odotteessa, vaikka niiden pitäisi Thl:n mukaan kuolla aikaisessa vaiheessa tauteihin. Niillä vuosi enemmän elinajan odotetta kuin suomessa. Kyllä naurattaa tämä rasvattoman maidonkin litkintä, mitä Suomes harrastetaan. Taudit verisuoniin aiheuttaa tulehdus ja siihen kertyvä plakki, eikä kolesteroli.
Minä en laita leivän päälle sen enempää voita kuin margariinejakaan. Olen täysin terve ja verenpaine on edelleen matala, vaikka olen yli 50-vuotias. Rasvoja saan öljyistä ja luonnostaan rasvaisista raaka-aineista. Eineksiä en syö.
Sisäsiittoisuus ja riittämätön viinin juonti?
Miten dementiaan voi kuolla? Voi kuolla aliravitsemukseen kun ei syö tarpeeksi, janoon kun ei juo tarpeeksi, paleltua ulos kun ei älyä mennä lämpimän jnejnejne. Ehkä muissa maissa ei merkitä dementiaa kuolinsyyksi, koska se ei varsinaisesti ole kenenkään kuolinsyy.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa syödään myös eniten irtokarkkeja, missään muualla ei aikuiset ihmiset vedä KARKKIA!
USA, anyone?
Viralliset ravintosuositukset ovat pe----tä. Syödään kaikkea keinotekoista, ei siis syödä elintarvikkeita vaan kuolintarvikkeita.
Only in Finland, kyllä pekkapuska ja fogeli tietää.
Sisäsiittoinen kansa, joka elää aivan liian vanhaksi.
En ymmärrä, miksi suu auki makaavia tylsiä kroonikkovanhuksia pidetään vuosikausia sairaaloissa. Toivon, että saan tulevaisuudessa eutanasian etukäteen toivomaani aikaan, lääkärien päättämänä. En halua elää muistisairaana.
Veikkaanpa, että kyse on vain kuolinsyyn kirjauksesta. Suomessa ei tutkita sen tarkemmin, jos on ollut perussairaus ja kuolee sen päätteeksi. Eli jos vanhus kuolee pitkän Alzheimer-rupeaman jälkeen,kuolinsyy on tilastoissa useimmiten Alzheimer. Muualla ehkäpä kirjataan herkemmin muuta, esim. äkillinen sydänpysähdys jne.
oisko perimällä mitään osaa