NOKIA JA NOROVIRUS!!!!
Tietääkö kukaan tarkasti miten norovirus leviää? Oltiin uutena vuotena nokialla, ja ajatuksissani join suullisen hanavettä (hemmetti!!!!) onko se varmaa että mulle tulee norovirus (nyt veden nauttimisesta on kulunut yli 17h ja olimme juuri sillä saastuneella alueella)vai voiko olla että se ei tartu kaikkiin?
Vastatkaa ne joilla on tietoa! Olen elintarvikealalla töissä, ja huomenna työpäivä!!!!
Kommentit (4)
mutta muistelen viime keväästä, että noron itämiseen meni n. 1,5 vuorokautta.
Kaikkihan ei sairastu jos on vastustuskykyä.
Jos olet elintarvikealalla, luulisi tutkivan ennemmin kuin hutkivan!!! Kysy miekipidettä työterveyslääkäriltä. Ei se norovirus pahin ole vaan SALMONELLA!
meillä sairasti viime keväänä kaikki muut paitsi mies :p
Itämisaika voi olla jopa 48 tuntia (KTL väittää näin)
Tähän kopsaamassani eviran infossa itämisajaksi ilmoitetaan 10-24 tuntia.
Eviran sivuilta löytyi norosta tämmöistä infoa:
*******************************
Norovirus kuuluu pienten pyöreiden virusten joukkoon, ja se on yleinen ruokamyrkytyksiä aiheuttava virus. Norovirukset kestävät hyvin pakastuksen sekä alhaisen pH-arvon mutta tuhoutuvat lämpökäsittelyssä. Norovirus on poikkeuksellisen lämpökestävä, mutta se tuhoutuu kuumennettaessa 90 C:ssa kahden minuutin ajan.
Tartuntatavat
Virus leviää tavallisimmin henkilöstä toiseen tapahtuvana kosketus- tai pisaratartuntana, mutta se voi levitä myös saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Virus saattaa päätyä marjoihin, hedelmiin ja kasviksiin, jos niitä kastellaan ihmisen ulosteella saastuneella vedellä. Virus voi siirtyä ihmisestä elintarvikkeisiin myös käsien välityksellä.
Itämisaika
Tartunnan saamiseen riittää hyvinkin pieni määrä viruksia. Itämisaika on 10¿24 tuntia.
Oireet
Tartunnan saaneella on pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Myös kuume ja erilaiset pää- ja lihassäryt ovat mahdollisia. Oireet voivat olla usein hyvin äkillisiä ja voimakkaita mutta lyhytkestoisia. Virusta erittyy ulosteisiin 1¿3 viikkoa myös ripulioireiden loputtua. Tartunnan saanut voi jäädä myös oireettomaksi, jolloin henkilö voi tietämättään tartuttaa infektiota eteenpäin. Infektiosta syntyy lyhytaikainen immuniteetti, joka toimii vain sairastettua virustyyppiä vastaan.
Epidemiat
Viime vuosina norovirus on ollut tavallisimpia raportoituja ruokamyrkytysten aiheuttajia ja se on aiheuttanut suuria vesivälitteisiä epidemioita. Juomaveden lisäksi välittäjäelintarvikkeena norovirusepidemioissa ovat usein olleet Itä-Euroopasta peräisin olleet pakastevadelmat.
Ehkäisy
¿ Vältetään saastuneiden raaka-aineiden, elintarvikkeiden ja juomaveden käyttöä.
¿ Jos raaka-ainetta epäillään noroviruksen saastuttamaksi, suositellaan elintarvikkeen kuumentamisesta huolellisesti, 90 C:ssa kaksi minuuttia.
¿ Kasvikset on pestävä aina huolellisesti ennen käyttöä, ja huuhteluun käytettävän veden tulee olla puhdasta.
¿ Norotartunnan saaneet eivät saa käsitellä pakkaamattomia elintarvikkeita. Työtehtävistä elintarvikehuoneistossa on pidättäydyttävä ainakin pahimpien ripulioireiden aikana ja noin vuorokausi oireiden päättymisen jälkeen. Töihin palaamisen jälkeen on noudatettava erityistä huolellisuutta ja hygieenisiä työtapoja ja mielellään tehtävä sellaisia työtehtäviä, jossa ei voi aiheuttaa elintarvikkeiden saastumista.
¿ Huolellinen käsihygienia on viruksen ehkäisemiseksi tärkeää.
¿ Ulkomaisten pakastevadelmien kuumentaminen 90 asteessa kahden minuutin ajan ennen käyttöä (Elintarviketurvallisuusviraston suositus 7/29.5.2000).
© Elintarviketurvallisuusvirasto
Toistaiseksi ei ole oireita.