Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Rypsi-, vai oliiviöljy, kumpi parempaa?

Vierailija
09.07.2014 |

Kumpi noista öljyistä on oikeasti terveellisempää? Netti on täynnä propagandaa molemmin puolin. Suomessa ainakin kai koetaan rypsiöljy terveellisemmäksi, mutta samalla hehkutetaan välimerellisen dieetin terveellisyyttä, ja eihän siihen tosiaankaan mikään rypsiöljy kuulu, vaan oliiviöljy.

Kommentit (47)

Vierailija
1/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei kait kukaan edes tiedä :)

Mä käytän rypsiöljyä, jos paistan pannulla jotain. Oliiviöljyä sitten muuten.

Vierailija
2/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Avokadoöljy parasta. Parhaimman makuista ja sillä voi myös paistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vastaan oliiviöljy.

Vierailija
4/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oliiviöljy on parempaa. Eikä sillä ole mitään tekemistä minkään ruokavalion kanssa. Etsikää tietoa, jos haluatte oikeesti tietää ravinnosta.

Vierailija
5/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Välimerellä eikäytetä rypsiä, vaan oliiviöljyä, auringonkukkaöljyä ja esim. rapsia, joka on rypsiä paljon satoisampi. Tuo liittyy siis perinteisiin ja ilmastoon liittyviin satoisuuksiin, ei terveellisyyteen.

 

Molemmat ovat terveellisiä, on turhaa vaivata päätään sillä, missä asioissa toinen on toista HIMPUN terveellisempää.

 

Minä kulinaristina valitsen öljyn sen mukaan, mikä sopii mihinkin ruokalajiin makunsa ja lämmönkestävyytensä puolesta parhaiten. Rypsiöljy on minulle perus-kypsennysöljy silloin, kun öljyn pitää olla mautonta. Oliiviöljyn rehevä ja vehreä maku taas sopii moniin ruokiin, esim. tomaatteja, munakoisoa, yrttejä, lammasta sisältäviin ruokiin (esimerkkeinä nuo, toki moniin muihinkin).

Vierailija
6/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oliviiöljy ja tietenkin kylmäpuristettu. Paistamiseen voi ei öljy!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla on herkkä makuaisti ja usein oliiviöljy maistuu mielestäni joko pahalta tai ainakin liian voimakkaalta. Käytän luomurypsiöljyä.

Kyllähän jos noita perustietoja katselee tieteelliseltä kannalta niin rypsiöljy on terveellisempää.

Mutta ruokavaliossa on hölmöä keskittyä yhteen asiaan, kysehän on kokonaisuudesta. Jos syö välimerellisesti, voihan oliiviöljykin toimia ihan okei.

Ongelma lienee nykymarkkinoilla yleinen oliiviöljyn väärentäminen --- vaikea tietää milloin saa sitä oikeaa tavaraa eikä feikkiä.

 

Vierailija
8/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Toinenkin ääni avokadoöljylle! Se nyt on varmasti terveellistä ja ennen kaikkea tosi hyvän makuista verrattuna muihin öljyihin. Sitruunalla maustettu versio toimii myös. Käytän kaikessa ruuanlaitossa. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rypsiöljyä ei enää paljon saakaan.

Vierailija
10/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="09.07.2014 klo 19:54"]

Toinenkin ääni avokadoöljylle! Se nyt on varmasti terveellistä ja ennen kaikkea tosi hyvän makuista verrattuna muihin öljyihin. Sitruunalla maustettu versio toimii myös. Käytän kaikessa ruuanlaitossa. :)

[/quote]

Miten niin se on varmasti terveellistä???

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset
Vierailija
12/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Rypsi- ja muut siemenöljyt ovat ihmiselle suoranaista myrkkyä liiallisen Omega-6-rasvahappopitoisuutensa takia!

 

Suuri syy ihmisten sairastavuuteen länsimaissa on saamiemme rasvahappojen epätasapaino. Ihminen tarvitsee Omega-3- ja Omega-6-rasvahappoja suhteessa 1:1. Länsimaissa saamme kuitenkin niitä suhteessä 1:20.

 

Saamme siis Omega-6-rasvahappoja 20 kertaa enemmän kuin kehomme sietää. Tämä valtava Omega-6-rasvahappojen ylimäärä aiheuttaa sen, että keho muodostaa leukotrieenejä, tulehdustekijöitä, jotka taas puolestaan aiheuttavat monenlaisia sairauksia, kuten syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja.

 

Länsimaiden valtava Omega-6-rasvahappojen ylisaanti johtuu kasvien siemenöljyistä. Vielä reilut 100 vuotta sitten ihminen söi eläinten rasvaa, voita ja oliiviöljyä. Sähköistymisen myötä alettiin halvoista siemenkasveista, kuten auringonkukka, rypsi ja rapsi, puristaa öljyjä ruokateollisuuden tarpeisiin. Nämä erittäin paljon Omega-6-rasvahappoja sisältävät halvat siemenöljyt, joita tungetaan kaikkiin eineksiin ja säilykkeisiin, ovat valtavan Omega-6-ylijäämämme syy.

 

Tutustupa mitä Omega-3/Omega-6-rasvahappojen valtava vääristymä tekee nykyihmiselle:

 

http://chriskresser.com/how-too-much-omega-6-and-not-enough-omega-3-is-making-us-sick

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909

 

http://www.gbhealthwatch.com/Science-Omega3-Omega6.php

 

Kannattaa jättää ostamatta kaikki tuotteet, joiden sisällysluettelossa lukee "kasviöljy". Ne sisältävät juuri noita halpoja, ihmiselle suorastaan myrkyllisiä Omega-6-pitoisia siemenöljyjä. Kallis oliiviöljy on aina mainittu tuoteselosteissa erikseen. Kannattaa myös ostaa säilykkeet joko veteen tai oliiviöljyyn säilöttyinä ja jättää ne kasviöljyversiot sinne kaupan hyllylle!

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei kai kukaan valveutunut ja uusinta tiedettä seuraava enää syö rypsiöljyä. Oliiviöljy, voi, pähkinä- ja avokadoöljyt ovat ihmiselle terveellistä rasvaa. Ei nuo omega-6-siemenöljyt.

 

"Yllätystulos, voi on sittenkin margariinia terveellisempää - tässä syy

 

Uuden tutkimuksen mukaan voi on sittenkin terveydelle parempaa kuin margariini.

 

Ihmisiä on jo vuosikymmenten ajan kehotettu vähentämään tyydyttyneiden eläinrasvojen käyttöä ja korvaamaan ne ruokavaliossa monityydyttymättömillä kasvisrasvoilla, kuten kasvisöljyillä ja margariineilla.


Tuoreen, arvostetussa lääketieteen julkaisussa British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan voin terveysvaikutukset ovat kuitenkin kiistattomat.

Tutkimuksessa selvitettiin lähes 500 sydänkohtauksen saaneen miehen terveydentilaa. Tutkijat määräsivät toiselle testiryhmälle margariinin kaltaista safloriöljyä. Tutkijat havaitsivat öljyä syöneillä miehillä olleen kaksi kertaa suurempi riski kuolla mihin tahansa sairauteen verrattuna voita käyttäneiden tuloksiin.

- Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa on tilastollisesti selvä ero voin eduksi, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo.

Tulokset tulivat ilmi, kun tutkijat kävivät uudelleen käsiksi 1970-luvulla julkaistuun tutkimusmateriaaliin. Osa tutkimusmateriaalista oli jätetty julkaisematta, ja vihdoin nyt tutkijoilla oli menetelmiä, joiden avulla vanhojen tietojen analysoiminen oli mahdollista.

- Tutkimus muuttaa vahvasti vallalla olleen käsityksen voin haitallisuudesta.
Vielä 2-3 vuotta sitten voin terveysriskejä pidettiin itsestään selvinä. Asia ei enää ole niin mustavalkoinen, Laatikainen kertoo.

Tutkimustulokset perustuivat muun muassa omega-6-rasvahappojen vaikutuksiin elimistössä.

- Omega-6-rasvahappoja on tuputettu ihmisille tyydyttyneiden eläinrasvojen tilalle. On väärin lisätä näiden määrää elimistössä, tyydyttyneiden rasvojen puolesta puhuva professori Kari Salminen kertoo.

Myös linolihapon nimellä tunnettavaa omega-6-rasvahappoa löytyy muun muassa maissi- ja auringonkukkaöljyistä sekä margariineista.

- Omega-6 aiheuttaa tulehduksia elimistöön ja omega-3 sammuttaa näitä tulehduksia.

 

Monityydyttymättömiä kasvisrasvoja lisäämällä tämä tasapaino häiriintyy entisestään, Salminen kertoo.

Salmisen mukaan suomalaisten tulisi lisätä muun muassa kalan syöntiä, jotta tasapaino pysyisi."

 

http://www.ruokala.net/ajankohtaista/yllatystulos-voi-on-sittenkin-margariinia-terveellisempaa-tassa-syy/1288539403294

 

 

Vierailija
14/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ohessa verisuonikirurgi Taija Sompin ja erikoislääkäri Jani Sompin kirjoitus terveellisistä rasvoista. Rypsiöljyn syöntiä ei todellakaan suositella! Ja verisuonikirurgi, joka työkseen "putsaa" ihmisten kalkkeutuneita verisuonia, tietää kyllä mistä puhuu...

 

http://www.amplia.fi/?x103997=143629

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="09.07.2014 klo 19:54"]

Mulla on herkkä makuaisti ja usein oliiviöljy maistuu mielestäni joko pahalta tai ainakin liian voimakkaalta. Käytän luomurypsiöljyä.

Kyllähän jos noita perustietoja katselee tieteelliseltä kannalta niin rypsiöljy on terveellisempää.

Mutta ruokavaliossa on hölmöä keskittyä yhteen asiaan, kysehän on kokonaisuudesta. Jos syö välimerellisesti, voihan oliiviöljykin toimia ihan okei.

Ongelma lienee nykymarkkinoilla yleinen oliiviöljyn väärentäminen --- vaikea tietää milloin saa sitä oikeaa tavaraa eikä feikkiä.

 

[/quote]

 

Ihan oikeasti myydäänkö luomurypsiöljyä?

 

Hassua, sillä rypsiöljyn valmistuksesta on luonnonmukaisuus kovin kaukana. Minusta vähän sama kuin jos myytäisiin luomubiodieseliä.

Vierailija
16/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="09.07.2014 klo 21:01"]

[quote author="Vierailija" time="09.07.2014 klo 19:54"]

 

 

Hassua, sillä rypsiöljyn valmistuksesta on luonnonmukaisuus kovin kaukana. Minusta vähän sama kuin jos myytäisiin luomubiodieseliä.

[/quote]

Missä määreet ja mitä tarkoittaa, eli miksi ei voitaisi myydä luomubiodieseliä? 

 

Vierailija
17/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

;-) Juu noi asiantuntijat, jotka myyvät sivustollaan tuotteita ja palveluita ovat aina niin aaah luotettavan oloisia.

 

Jos puhutaan öljyn terveellisyydestä yksi määre on Omega-3:n ja -6:n suhde. EU:n suositus on 1:4 -- rypsiöljyssä se on 1:2, oliiviöljyssä 1:20.

Siksi rypsiöljyä pidetään terveellisempänä.

Oliiviöljyssä on huonoja tyydyttyneitä rasvoja 14 g/100 g, kun taas rypsiöljyssä on vain 5,7 g.Toinen syy siinä.

Lisäksi rypsiöljyä on arvosteltu korkeasta Omega-6 määrästä -- se on kuitenkin paljon pienempi kuin auringonkukkaöljyllä, maissiöljyllä ja soijaöljyllä.

Oliiviöljyn Omega-6 on 10,4 g --- tosin kun ostat halpaa italialaista oliiviöljyä, se saattaa ollakin tuota huonolaatuisempaa soijaöljyä elintarvikeväärennösten takia.

 

Vierailija
18/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="09.07.2014 klo 21:09"]

[quote author="Vierailija" time="09.07.2014 klo 21:01"]

[quote author="Vierailija" time="09.07.2014 klo 19:54"]

 

 

Hassua, sillä rypsiöljyn valmistuksesta on luonnonmukaisuus kovin kaukana. Minusta vähän sama kuin jos myytäisiin luomubiodieseliä.

[/quote]

Missä määreet ja mitä tarkoittaa, eli miksi ei voitaisi myydä luomubiodieseliä? 

 

[/quote]

 

Kuulostaako tämä luomulta:

 

Kasviöljyjen teollinen käsittelyprosessi on aika mielenkiintoinen, vai mitä mieltä olette seuraavasta? Öljy erotetaan kasvin siemenistä heksaanilla, joka on liuotin. Se on raakaöljyn jalostuksen sivutuote, joka on vaarallinen sikiölle ja jonka epäillään heikentävän hedelmällisyyttä. Euroopan neuvoston asetuksen mukaan se "aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesieliöille" (entäpä ihmiselle??). Öljyseos käsitellään sitten fosforihapolla, jota käytetään mm. ruosteenpoistoon sen metalleja syövyttävän vaikutuksen vuoksi. Tämä voimakas happo neutraloidaan voimakkaalla emäksellä, lipeällä. Seuraavana on vuorossa tumman haisevan mönjän valkaisu ja "deodorointi" eli hajustaminen miellyttävämmäksi kemikaaleilla. "Deodoroinnin" seurauksena tuotteeseen jää mm. karsinogeenisiä 3-MCDP-yhdisteitä. Saksalaisen toksikologian instituutin (BfR) mukaan jo 100 g margariinia päivässä ylittää viisinkertaisesti suurimman sallitun 3-MCDP:n päiväsaannin. (Valitettavasti myös vauvojen maitokorvikkeet sisältävät liikaa 3-MCDP:n jäämiä.) Jotta nestemäinen seos saadaan kiinteämmäksi, se kovetetaan joko vaihtoesteröinnillä käyttäen apuna natriummetylaattia (syövyttävä aine, jonka pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä ole tutkittu) taikka lisäämällä siihen vetyä käyttäen apuna mm. nikkeliä (tässä vaiheessa muodostuvat haitalliset transrasvat). Jossain välissä massaan sitten lisätään erilaisia maku- ja emulgointiaineita.

 

 

http://medianvahtikoira.blogspot.fi/2012/01/totuus-kevytlevitteista-margariinista.html

 

 

Vierailija
19/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

On olemassa kyllä myös kylmäpuristettua rypsiöljyä.

Vierailija
20/47 |
09.07.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="09.07.2014 klo 21:30"]

On olemassa kyllä myös kylmäpuristettua rypsiöljyä.

[/quote]

 

Joku yrittää pihistä siellä täysin pihalla asiasta!