Kasvisruokailijat, mitä valmisruokia/puolivalmiita käytätte?
Ja kyllä meissä kasvissyöjissäkin on kiireisiä äitejä. ;)
Itse löysin juuri uuden puolivalmiin herkun. Finduksen itämainen kasvispannu! Tavallisista pakasteista poiketen myös protskuja on tarpeeksi ja on hyvää!
Nyt kokeilussa Rainbown ruokaisat pannukasvikset. Toivottavasti myös tämä olisi hyvää. Proteiinia tässäkin hyvin.
Soijapakasteita käytämme tosi vähän.
Kommentit (23)
Kasvispyöryköitä ja kasvispihvejä. Saarioisten muistaakseni. Nuo on sellaisia, että niitä ei jaksa itse ruveta tekemään. Muutoin pääasiassa teen alusta loppuun itse.
Pavut kannattaa ostaa kuivattuna ja liottaa ja keittää niitä suuria eriä, jotka voi sitten pakastaa. Erilaiset muhennokset ja kastikkeet on nopea valmistaa itse.
Sitten jos on kauhea kiire, niin pinaattilettuja tai Pirkan luomuhernekeittoa, joka on tosi hyvää.
Yleensä se on kai soija - meillä siis eri linssit.
ap
tyyliin nakkikastike ja täysjyväsämpylä-hampurilaiset. Pakkasesta myös kasvis-, juures- ja punajuuripihvit (4 kpl pakkaus) ja einesosastolta minkä lie Saarioisen kasvispihvit. Marinoidun tofun voi laskea puolivalmisteeksi, se kun tarvitsee vain pilkkoa pannulle ja paistaa rapeaksi, oheen vaikka perunamuusi. Tölkki-kasvishernekeitto on pelastanut monta päivää, samoin valmis litrainen kiisselitönikkä puuron oheen katettuna. Paketeista tulee käytettyä esim. kikherneitä tai muita papuja, käteviä vaikka wokin sekaan viskattuina. Niin ja ylivoimaisesti kätevin kiireruoka on soijarouhe-pastakastike: kotiin tullessa kattila levylle, tomaattimurskapurkki + mausteita ja ropaus sokeria sekaan, huuhtele tölkki vedellä ja kippaa kattilaan, lopuksi kourallinen tummaa soijarouhetta. Tämän jälkeen pastavesi kiehumaan ja kun pasta on kypsää, on kastike valmis - tadaa!
Yleensä se on kai soija - meillä siis eri linssit.
ap
ainakin mun kasvissyöjätuttavat käyttävät aika monipuolisesti eri palkokasveja ruuanlaitossa. Mä käytän soijatuotteista lähinnä tofua. Makrobioshan on alkanut valmistaa hampputofua, mutta sitä ei ole täältä perähikiältä vielä löytynyt.
#2
Vallankin sellaisista vähän erikoisemmista kuin esim. tofumoonin pihveistä tykättiin tosi paljon. Näitä ei enää voida käyttää kun lapsella on soija-allergia. Nykyisin tosiaan syödään myös kalaa kun ei tarmokkuuteni soija ja hamppua ja maitollergian (lakto-ovo-vegejä siis oltiin) keskellä enää riittänyt kaiken alusta pitäen tekemiseen mutta toivottavasti saan silti vastata.
Falafelpyöryköitä joskus syödään. Näitä tosin harvoin koska ulkona syödessä tai kotiin tilatessa on falafelia usein. Myös venhägluteeinivalmisjuttuja on syöty joskus mutta näitä en myöskään halua kovin usein käyttää.
Erilaisia purkkipapuja ja valmiita papukeittoja erityisesti kasvishernekeitto tulee käytettyä melko paljon. Lisäksi meillä käytössä erilaiset tomaattikastikkeet ja käytämme myös juustoja. Tällaisista saa nopeasti tehtyä monenmoista. Myös esim. kvinoahiutaleet ovat näppäriä ja nopeasti valmistuvia. Lisäksi käytämme paljon valmiita pähkinä- ja siementahnoja. Erityisesti mantelitahnaa.
Lisää valmisruokia ehdottomasti kaipailisin. Erityisesti hamppujalosteille uskoisin olevan kysyntää, meilä tosin nämäkään eivät tälläerää kävisi lapsen allergian vuoksi.
unohdin varmaan meidän tärkeimmän puolivalmisteen eli härkäpapurouheen ja hernejauheen. Kiitos Lassilan tila! Ihana kun joku tekee tällaisia hyviä tuotteita kasviksista. Enää en edes haluaisi soijarouhetta käyttää (tofua kyllä on usein ikävä) kun tuo härkäpapurouhe on niin hyvää!
Mun täytyy ostaa sitä kun seuraavan kerran pääsen vähän isompaan kaupunkiin. Ruohonjuuresta luulis löytyvän?
Meillä kasvaa härkä- ja muitakin papuja kasvimaassa, tuskin maltan odottaa, että pääsen maistamaan...
#2
En ole kokeillut/kuullutkaan ja kiinnostaa.
Toi Finduksen itämainen kasvispannu kannattaa ehdottomasti kokeilla! En tiedä onko kauan ollut markkinoilla. Ainakin meille oli uusi tuttavuus, eikä sitä kaikista kaupoista saakaan. Proteiinin lähteenä kik-herneet ja linssit. Ei siis sisällä soijaa.
ap
Joku mainitsikin täällä hampputofun. Se on aivan ihanaa! Tykkään muutenkin kyllä tofusta, mutta tuo hampputofu soijakastiikkeella maustettuna ja rapeaksi paistettuna on todella hyvää. Löytyy ainakin Ruohonjuuresta.
vaikka suhtaudun finduksen tuotteisiin lähtökohtaisesti aika epäilevästi, eikös se kuulu Nestlelle jne?
Tofumoonin tuotteita saa ainakin ruohonjuuresta ja punnitse ja säästästä. Myös tempehiähän saa hyvin valmiina, sitä söisin kanssa välillä jos vain soija sopisi lapselle (imetän häntä niin ei sovi myöskään mulle) tosin eipä hän kyllä varmaan niitä söisikään kun maku on vähän outo, siis pikemminkin terveellinen kuin hyvä.
mihin käytät siis tota härkäpapurouhetta? Ollaan vielä aloittelijoita kasvissyöjiä. Käytätkö siis soijarouheen sijaan? Mielellään itsekin käyttäisin härkäpapua, se kun olisi kotimaista. Itsellä takapihalla ensimmäinen pieni härkäpapusato kasvamassa :)
Onko muuten hyviä kirja tai blogivinkkejä aiheesta?
täälläkin, soijan rahtaaminen maapallon toiselta puolelta hirvittää ! Onko siis lähes samankaltaista kuin soijarouhe ?
Soijarouhetta meilläkin kuluu paljon.
Pikaruoka puolivalmisteista: soija kiehautetaan vedessä lähes kuivaksi, pyöräytän ölytikassa pois nesteet, maustan ja ruskistan sipulin kans kuten ruskistaisin jauhelihankin, lisään vedenkeittimestä vettä, lisään linssilastuja tai jos enemmän aikaa linssejä, loppuvaiheessa kiehumista lisään kuivana muserrettuja (täysjyvä)nuudeleita.
Usein korvaan kiireessä sipulin sipulijauheella.
Pikapikaruoka on myös Pirkan pasta-ainekset. Lisäaineita löytyy muttei niitä tarvi joka päivä popsia. Kiehautan soijarouhetta ja linssejä yllämainittuun tapaan ja lisään lopuski esim. Pirkka juustoisen pastakastikkeen. Nopeaa!!!!!!!!
pakastepinaattikeitot, Hälsans Kök -tuotteet (soijanakit ja pyörykät, namnam).
- Valmiiksi maustettu/savustettu tofu
- Vehnägluteenimakkarat
- Tofugrilleri (perheen isän herkku ja lapsillekin kelpaa, kuluu tosi paljon eikä varmasti ole tervellistä joten täysin kasvissyöjänkin on mahdollista syödä hyvin epäterveellisesti!)
- Ranskalaiset perunat, perunakroketit, röstiperunat
- Valmiit tomaattipohjaiset pastakastikkeet (silloin tällöin, useimmin tehdään itse)
- Soijasuikaleet, -rouheet, -leikkeet (eli ne kuivatut)
- Finduksen falafelit
- Etnokaupoista ostetut paljon paremmat pakastefalafelit
- Tölkkipavut (kikhernettä ostetaan jättitölkkejä tukusta) näistä pitäisi päästä eroon ja ruveta itse keittämään papuja koska tölkkejä pidän terveysriskinä muttei useinkaan saada aikaiseksi
- thaikuutioista se kasvisversio (yhden naisen lounaaksi, proteiiniton ja kallis mutta joskus haluan tehdä pikaruokaa kun olen vauvan kanssa kahden)
- juurikin se itämainen kasvispannu josta mainitsit eli valmis pakasteateria, siitä tulee kahden ihmisen annos, ja pari vastaavaa pakastetuotetta en muista nimiä
- nuudeleita
Apetit kasvispyörykät.
Sisältävät 10 g proteiinia, joten ovat hiukan protskupitoisempia kuin saarioisten löllyräkasvispullat ja -pihvit.
En sitten tiedä kuinka uusi tuote on kyseessä, mutta paketissa vielä lukee uutuus. :)
Apetit kasvispyörykät.
Sisältävät 10 g proteiinia, joten ovat hiukan protskupitoisempia kuin saarioisten löllyräkasvispullat ja -pihvit.
En sitten tiedä kuinka uusi tuote on kyseessä, mutta paketissa vielä lukee uutuus. :)
...miksi niin moniin kasvistuotteisiin täytyy laittaa maitoproteiinia (ei edes välttämättä maitoa, juustoa tms vaan ihan vain proteiinia) tai kananmunaa. Tietysti moni kasvissyöjä niitä syö, mutta vielä isommat markkinat saisi tuote, joka olisi kokonaan kasvista.
Esim Hälsans Kökit juurikin ovat melkein kaikki munakkaita.
suosittelisin ehdottomasti Härkäpapua sarvista nimistä kasviskeittokirjaa. Siinä on reseptejä nimenomaan kotimaisista raaka-aineista. Meillä tuota härkäpapua käytetään paljon mutta kirjassa on myös muita kivoja reseptejä. Rouheesta teen itse lähinnä vain makaronilaatikkoa, papuja käytän sitten sellaisiin ruokiin joihin muutenkin papuja käytän. Luulen, että reseptejä löytyy varmaan mukavasti myös netistä mutten nyt jaksanut googlettaa. Kirjassa on esim. ihana ful medames ohje. Kerran vain olen tehnyt mutta tosi hyvää tuli.
Härkäpapurouhetta voi käsittääkseni myös itse tehdä mutten nyt kyllä osaa sanoa kuinka kun olen aina joko ostanut valmista rouhetta tai sitten käyttänyt ihan niitä kokonaisia papuja. Olen itse liottanut rouheen hyvän aikaa ennen keittämistä. Näin tein aina soijarouheellekin ja tämä lähinnä siksi, että uskon imeytyvän sitten lapsellekin paremmin. Eli muuten oikeastaan ihan samat kuviot kuin soijarouheella ja käsittääkseni tuo liotuskaan ei ole pakollinen. Kannattaa maustaa huolella sillä on itsessään melko mautonta, tomaattipohjaiset jutut ainakin tuntuvat melko hyvin sopivan mausteeksi sen rouheen kanssa samoin jeera ja sipulit. Mieheni irvisteli parilla ensimmäisellä kerralla rouheesta tekemälleni kasvismakaronilaatikolle mutta ilmeisesti olen oppinut maustamaan sen paremmin tai hän on tottunut kun nyt jo tuntuu tykkäävän tästä laatikosta. Itselleni makaronilaatikko ei ole mikään supersuosikki vaikka ihan ok ruoka onkin. Lapsen lempiruokaa kuitenkin on ja sen vuoksi sitä pyritään tekemään noin kerran viikossa.
Härkäpapurouhetta on ollut Ruohonjuuressa, josta itse olen sitä ostanut, muttei sieltäkään ihan aina saatavilla. Ilmeisesti Lassilan tila myy sitä aika paljon esim. ruokapiirien kautta ja heillä on kai omakin myymälä Tuusulassa (tai jostain myymälästä siellä saa), josta tätä rouhetta saa.
Tulikin vielä mieleen, että ne jotka asuvat syrjäseuduilla voivat harkita kasvistuotteiden tilaamista suoraan Makrobiokselta tai Adukilta, siis tukuista. Jos saatte esim. tuttavaperheistä tai työpaikalta koottua vähän isomman porukan, joka tilaa vähän runsaammin kuivatuotteita niin helposti on jo kannattavaa. Toki vaatii vähän vaivannäköä enkä nyt muista mitä kenelläkin on eli onko juurikaan pikaruokia tarjolla (vallankin kun esim. kylmätilaukset on varmaan aina vähän hankalia ja kalliita, kuivatavara edullisempi ja helpompi järjestää). Myös esimerkiksi Hyvinvoinnin tavaratalosta voi tilata joitakin tuotteita. Itse olen kerran laiskuuksissani tilannut ison kasan tavaraa heiltä kun oli ilmainen kotiinkuljetustarjous ja autottomana se tuntui hyvältä tarjoukselta vaikka Helsingissä asummekin. Heillä kuitenkin melko suppeahko valikoima tuotteita ja ehkä vähän hintavaakin.
Olen huomannut, että helposti laiskistuu. Pari kolme vuotta sitten en käyttänyt tölkkipapuja juuri koskaan, eivät vain kuuluneet meidän ruokavalioon kotona vaikka papuja paljon syötiinkin ja olin jo useita vuosia ollut kasvissyöjä, en edes ajatellut, että sellaisia voisi ostaa. Mutta kun olen niitä jonkin kerran ostanut on niihin vain jotenkin hurahtanut kun ovat niin helppoja kun ei tarvitse etukäteen esim. edeltävänä iltana välttämättä miettiä mitä tekee. Papujen keittohan ei sinänsä vie juurikaan kuin aikaa mutta suunnittelua se vaatii, jotta tietää laittaa ne liotukseen ajoissa eikä niitä tietenkään oikein voi jättää yksikseen kiehumaan kun lähtee vaikka aamulla lapsen kanssa ulkoilemaan, siinäkin mielessä ovat vähän ongelmallisia. Yleensä sitten kun liotan niin liotan kasapäin ja teen pakastimeen keittoa ja pihvejä tästä satsista runsaasti jolloin niistä tulee pikaruokaa jollekin toiselle kerralle.
niminen pussi, jossa kvinoaa, punaisia linssejä ja porkkanaa. Valmistaja Primeal. Kypsyy keittämällä nopeasti. Ihan hyvää mutta vähän mautonta. Tomaattipyyretä lisäämällä kuitenkin jo ihan tällaisenään mielestäni vallan maukas ruoka. Lisäkkeenä olisi mainio mutta meillä on syöty ihan yksistäänkin. 2-vuotiaskin syö ihan ok tätä myös.
En muista olenko ostanut Ruohonjuuresta vai jostain luontaistuotekaupasta. Luulisin kuitenkin löytyvän hyvin varustetusta luontaistuotekaupasta.
käytän Pirkan kasvishernekeittoa, Nutanan soijapalleroita, Saarioisten kasvispihvejä, Finduksen falafelejä... muita ei nyt tule mieleen.
Talvella ostan jonkin verran pakastevihanneksia, koska monesti heviosastolta löytyy paljon nuupahtanutta kamaa. Lähinnä hemapaa, vihreitä papuja sekä parsa- ja kukkakaalia.
Aika vähän käytän valmisruokia, ne on kuitenkin monet aika kalliita verrattuna itse tehtyyn. Käytän paljon linssejä ruuanlaitossa, ne on edullisia ja hyviä!