Voileipäkakun ohjeita?
Eli.... haluaisin väsätä voileipäkakun näin kesäpäivien iloksi mutta ongelma on etten koskaan ennen ole sellaista tehnyt. Nyt haenkin sitten hyviä neuvoja... toisin sanoen haluaisin tietoa alusta lähtien alkaen leivän laadusta täytteisiin. Miten leivät saadaan kakun muotoon (ja pysymään niin), miten kostutetaan, mitä täytteitä, miten kuorrutetaan, ym. Lähden siis kakkua väsäämään ihan nollatasolta...
Ja jos kertoisitte joitain hyväksi kokemianne " reseptejä" täytteeksi? Googlasin mutta omakohtaisia kokemuksia olisi kiva saada... ja lisäksi suurimmassa osassa löytämiäni reseptejä oli käytetty sianlihaa muodossa tai toisessa, mikä on minun tapauksessani pois suljettu.
Kiitos jo etukäteen jos joku innostuu vastailemaan..:)
Kommentit (5)
Ja siitä tulee monesti makoisampi kuin lihakakusta, mutta teillehän ei sianliha käynytkään, ja sitä lähinnä on noissa lihakakuissa.
Leivästä: Kaupoista saa varsinkin kevätjuhlien aikaan (pakastealtaasta) leipää, joka on siivutettu voileipäkakun malliin. Mutta monesti sitä täytyy tilata muina aikoina. Eli voit joko ostaa kokonaisen sekaleivän, ja viipaloida sen pitkittäin, tai koota kakun valmiiksi viipaloiduista leivistä. Silloin kannattaa tehdä " tiilimuuri" -tyylillä, eli että leivät on limittäin, pysyvät paremmin kasassa. Muista leikata kuoret pois. Muutaman päivän vanha leipä on hyvä.
Täytteistä: maistele täytteitä niitä sekoittaessasi. Jos ne maistuvat hyvältä, on myös kakku hyvä. Jos ne ovat mauttomia, tulee kakustakin mauton. Eli voit lisäillä yrttisuolaa, pippuria tms.
Kalakakkuun on savulohi aivan ihana täyte. Itse sekoitin
350 gr. savulohta
1 prk raejuustoa
1,25 dl kalalientä (kuutiosta tehtyä)
tilliä mausteeksi.
Tuo oli aika runsas satsi yhdelle kakulle, mutta sitä syö kyllä leivän päällä sitten juhlien jälkeenkin, oli hyvää!
Muita täytteitä:
Munavoi
3 munaa
50gr voita
50 gr sulatejuustoa
1rkl maitoa
1/4 tl valkopippuria
Italiansalaatti hienoksi jauhettuna on myös kiva täyte kalakakkuun.
Munaa, kurkkusalaattia ja lohimajoneesia sekoitettuna maistuvaksi levitteeksi.
Kakun voi kostuttaa kalaliemellä, vichy-vedellä tai ihan vain vedellä jos haluat suolan määrää vähentää.
Kakku täytetään ainakin päivää ennen syöntiä, että ehtii kostua ja maustua. Itse levitin lusikalla kostukkeen (sormin kokeilin, että kostui tasaisesti joka paikasta), sitten täytettä, uusi leipäkerros jne. kunnes kakku on haluamasi korkuinen. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin.
Kuorrutus:
250 gr sulatejuustoa ja 0,5 dl maitoa.
TAI
Kallen mätitahnaa, kermavaahtoa ja kevytmajoneesia sopivasti sekaisin.
Koristeksi lohta, kurkkua, sitruunaa, tilliä, paprikaa...
Hyviä herkkuhetkiä!
Kiitos hyvistä ohjeista ja vinkeistä, oli erittäin herkullisen " kuuloisia" ohjeita. Ehkäpä päästään juhannuksena nautiskelemaan sitten voileipäkakusta.... lisää vinkkejä otan vastaan ja oikein mukavaa juhannuksen odotusta! :)
Voileipäkakun teko-ohjeita seuraillen itsekin tein eilen elämäni ensimmäisen pienen voileipäkakun 3x4 ladonnalla (pohjaxkorkeus). Kakusta tuli näillä täytteillä mielestäni loistava:
LEIPÄ
- 2 kerrosta ruispaahtoleipää
- 2 kerrosta vaaleaa paahtoleipää
- kostutus maidolla+sitruunamehulla
TÄYTE 1
- n. 100 g Prosciutto di Parma kinkkua (ohut ital. savukinkkuviipale)
- 1 prk Creme Fraiche
- 200 g valkosipulituorejuustoa
- tuoretta persiljasilppua
TÄYTE 2
- n. 100 g metwurstia (ohuita)
- 1 prk Koskenlaskijaa (levittyvää)
- tuoretta ruohosipulisilppua
TÄYTE 3
Sama kuin täyte 1, mutta lisäsin vielä unohtuneen paprikasilpun!
KUORRUTE
- kermaviiliä
- maustamatonta tuorejuustoa
* tarvittaessa liivatteella hyydytettynä
KORISTELU
- samat lihat kuin täytteissä eli kinkku ja metwursti
- vihr. viinirypäleitä
- kirsikkatomaatteja
- persiljaa
Voileipäkakku
vaaleaa ja/tai tummaa leipää
suorakulmaisen kakun valmistat parhaiten vuokaleivästä, pyöreän hiivaleivästä ja limpusta
Kostutukseen:
esim. vettä, laimeaa lihalientä, tomaattimehua, kermaa tai maitoa
1. Leikkaa leivät pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, tummat ohuemmiksi kuin vaaleat.
2. Kakun korkeus voi vaihdella: pieneen kakkuun riittää 4-5 viipaletta, 6-7 viipaleesta saa keskikokoisen kakun, mutta sitä suurempi voi olla jo vaikea leikata.
3. Leikkaa viipaleista pois kuoret.
4. Kostuta sitä mukaa, kun kokoat kakkuun uusia kerroksia.
5. Valmista mieleisesi täytteet sekoittamalla täyteainekset keskenään.
6. Yhteen kakkuun kannattaa käyttää korkeintaan 2-3 eri täytettä, jotteivät liian monet maut sekoittuisi toisiinsa.
Kalatäyte:
n. 200 g lohta, savukalaa tai kalatahnaa
1-2 dl kermaviiliä
1 dl tilliä
2 rkl tomaattisosetta
Muna-raejuustotäyte:
50 g voita tai margariinia
2 kovaksi keitettyä munaa
1 tlk raejuustoa
suolaa
pippuria
1 dl hienonnettua ruohosipulia
Kinkkutäyte:
200 g hienonnettua kinkkua
1-2 dl kermaviiliä
1 maustekurkku hienonnettuna
1 rkl sinappia
1 rkl raastettua piparjuurta
Kasvistäyte:
1 dl purjosilppua
2 omenaa pieninä kuutioina
1 tlk herkkusieniviipaleita hienonnettuna
1 1/2 dl kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
valkopippuria
2 rkl persiljasilppua
7. Kokoa kakku siten, että alimmaiseksi ja päällimmäiseksi kerrokseksi tulee leipäviipale.
8. Kääri täytetty kakku tiukasti kosteaan voipaperiin ja muoviin tai folioon.
9. Anna kakun maustua jääkaapissa yön yli.
10. Kakun voi myös pakastaa.
11. Pakastettu kakku on otettava tarjoamista edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan.
12. Koristele kakku vasta ennen tarjoilua.
13. Koristeluun voit käyttää samoja aineksia kuin täytteissä, esim. kinkkuviipaleita, kalaa, tuoreita kasviksia, juustoraastetta, tilliä, persiljaa, munaa ja sitruunalohkoja.
Lihavoileipäkakku
Tummaa ja vaaleaa vuokaleipää
kostutukseen lihalientä
Täyte1:
50g maksamakkaraa ja
pieniä maustekurkkukuutioita
Täyte 2:
120g kinkkua pieninä kuutioina (kinkkusiivuista saa ainakin hyviä)
1prk kermaviiliä
1/2dl juustoraastetta
loraus sinappia
Kuorrutus
2 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1. Leikkaa leivistä reunat pois.
2. Kokoa ensin vaaleista leivistä sopivan kokoinen pohja.
3. Kostuta sopivaksi lihaliemellä.
4. Levitä päälle maksamakkara-kurkkukuutiotahnaa.
5. Lado päälle toinen kerros tummasta leivästä ja kostuta.
6. Levitä sille aika reilusti kinkku-kermaviili-juustotahnaa.
7. Päälle vielä kerros vaaleita leipiä. Ja lopuksi kostutus.
8. Voi tehdä myös useampia kerroksia mutta itse teen yleensä mieluummin toisen kakun.
a. (Annan yleensä makujen tasaantua yön yli ennen kuorrutusta ja koristelua.)
9. Sekoita majoneesi ja kermaviili ja levitä kakun päälle ja reunoille.
10. Koristele esimerkiksi kurkulla, tomaatilla, salaatilla, persiljalla....
Kinkku-juusto-voileipäkakku
3 kpl pitkittäin leikattua viipaletta vaaleaa vuokaleipää
voiteluun margariinia tai voita
majoneesia
basilikan lehtiä
kovaksikeitettyjä munia viipaleina
vihreitä paprikatäytteisiä oliiviviipaleita
Täyte:
100 g savukinkkua ohuina suikaleina (täyte 1)
1,5 rkl piparjuuriraastetta (täyte 1)
2 rkl hienonnettuja yrttejä, esim. basilikaa ja kirveliä (täyte 1)
100 g juustoviipaleita (täyte 2)
1. Voitele ensimmäinen kakkupohja ja levitä sille täyte 1.
2. Voitele toinen pohja, nosta se ensimmäisen päälle ja laita sille juustoviipaleet.
3. Voitele kolmas pohja.
4. Pane se voipuoli alaspäin vasten juustoa.
5. Paina kakkua kevyesti, kääri se folioon.
6. Pane jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
7. Tasoita kakun reunat.
8. Sivele kakku ohuella majoneesikerroksella.
9. Koristele muna- ja oliiviviipaleilla sekä basilikan lehdillä.
Kana-curryvoileipäkakku
(20 annosta)
Pyöreä leipä:
4 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 8 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Kostutus:
3 dl kasvislientä
Täyte 1:
2 pkt (700 g) hunajamarinoituja broilerisuikaleita
2 tuubia(à150g) majoneesia
1 1/2 tl currya
Täyte 2:
200 g tuoreita herkkusieniä
1 paprika
1/2 purjosipulia
1 rkl öljyä
200 g Yrtti-tuorejuustoa
1/2 tuubia majoneesia
Kuorrutus:
1/2 tuubia majoneesia
400 g Yrtti-tuorejuustoa
Koristelu:
keltaisia kirsikkatomaatteja
persiljaa
punainen paprika
1. Leivo leipä pari päivää ennen tarjoilua ja täytä se tarjoilua edeltävänä päivänä.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
3. Lisää suola, sokeri, öljy ja jauhot pienissä erissä.
4. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota lämpimässä paikassa.
5. Leivo taikinasta pyöreä leipä ja nosta se voideltuun, pyöreään kakkuvuokaan (halkaisijaltaan noin 26 cm) ja kohota.
6. Pistele leipä.
7. Paista sitä 200-asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia.
8. Paista broilerisuikaleet pannulla.
9. Anna jäähtyä ja hienonna veitsellä leikkaamalla leikkuulaudalla.
10. Lisää joukkoon curry ja majoneesi, sekoita tasaiseksi.
11. Laita jääkaappiin odottamaan täyttämistä.
12. Puhdista ja hienonna kasvikset.
13. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota kasviksia siinä noin 5 minuuttia.
14. Anna kasvisten jäähtyä ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja majoneesi.
15. Leikkaa leivästä reunat ja pinta pois aaltoreunaisella veitsellä.
16. Leikkaa leivästä neljä levyä ja kostuta ne kasvisliemellä.
17. Levitä puolet broileritäytteestä alimpaan, kasvistäyte keskimmäiseen ja loput broileritäytteestä ylimpään väliin.
18. Kääri kakku tiukasti kelmuun ja anna maustua viileässä painon alla yön yli.
19. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä kakun päälle.
20. Koristele kirsikkatomaateilla, paprikalla ja persiljalla.
Kalatäytteinen voileipäkakku
(15 annosta)
Vuokaleipä:
3 dl vettä
30 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 7 dl hiivaleipäjauhoja
Täyte 1:
1 prk raejuustoa
1 1/4 dl kalalientä
n. 350 g savukirjolohta
1 rkl hienonnettua tilliä
Täyte 2:
50 g voita
3 munaa
50 g sulatejuustoa
1 rkl maitoa
1/4 tl valkopippuria
Kostutus:
1 1/4 dl kalalientä
Kuorrutus:
250 g sulatejuustoa
1/2 dl maitoa
Koristelu:
n. 200 g kylmäsavustettua tai graavisuolattua kirjolohta
100-150 g katkarapuja
1 sitruuna
tilliä
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää suola, osa jauhoista ja öljy.
3. Alusta taikinaan vähitellen loput hiivaleipäjauhot.
4. Peitä taikina liinalla ja pane se kohoamaan.
5. Asettele kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan.
6. Kohota leipää vielä vuoassa.
7. Pistele se ennen paistamista.
8. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 50 - 60 minuuttia.
9. Voileipäkakkuun leipä on parhaimmillaan päivän vanhana.
10. Poista leivästä kuoret.
11. Leikkaa leivät viideksi pitkittäiseksi viipaleeksi.
12. Kostuta ne kevyesti kalaliemikuutiosta tehdyllä kalaliemellä.
13. Poista savukirjolohesta ruodot ja nahka.
14. Sekoita savukirjolohi, raejuusto, kalaliemi ja hienonnettu tilli massaksi.
15. Valmista toinen täyte hienontamalla keitetyt kananmunat ja sekoittamalla ne voin joukkoon.
16. Lisää sulatejuusto, maito ja valkopippuri.
17. Sekoita tahnaksi.
18. Levitä täytteitä vuorotellen kerroksittain leipäviipaleille ja kokoa kakku.
19. Kääri kakku voipaperiin ja anna maustua yön yli kylmässä kevyen painon alla.
20. Sulata kattilassa sulatejuusto ja maito, mutta älä keitä.
21. Kaada seos nopeasti kakun päälle ja anna valua reunoille.
22. Levitä kuorrutusta veitsen avulla reunoille.
23. Koristele kirjolohella, katkaravuilla, sitruunalla ja tillillä.
Lohi-katkarapuvoileipäkakku
(20 annosta)
2 pkt (à 300g) vehnä-ruispaahtoleipää
Katkaraputäyte:
1 pss (180 g) katkarapuja
1 rs (170 g) katkaraputuorejuustoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
tilliä
mustapippurirouhetta
Lohitäyte:
150 g kylmäsavulohta
½ putkiloa (à 150 g) majoneesia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunan mehua
mustapippurirouhetta, tilliä
Kostutus:
1/2 kpl a kasvisliemikuutiota
2 1/2 dl vettä
Kuorrutus:
1/2 putkiloa (à 150 g) majoneesia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
mustapippurirouhetta
Koristelu:
1ps(180 g) katkarapuja
1-2 pkt (à150g) kylmäsavulohta
1 tlk(330 g) cocktailkurkkuja
1 rs(250g) Rico kirsikkatomaatteja
Rico tilliä tai herneenversoja
1. Aloita voileipäkakun valmistus täytteiden valmistamisesta.
2. Huomioi, että leipä saa olla parin päivän ikäistä.
3. Sulata katkaravut ja valuta hyvin.
4. Hienonna katkaravut veitsellä.
5. Sekoita rapusilppu juuston joukkoon.
6. Lisää joukkoon hunaja, hienonnettua tilliä ja mustapippurirouhetta.
Lohitäytettä varten:
7. Silppua lohi veitsellä.
8. Sekoita keskenään majoneesi, tuorejuusto, sitruunamehu, hienonnettua tilliä, mustapippurirouhetta ja lohisilppu.
9. Kuumenna kostutukseen tuleva vesi ja liuota siihen kasvisliemikuution puolikas.
10. Jäähdytä liemi.
11. Leikkaa leipäviipaleista reunat mahdollisimman ohuesti pois.
12. Peitä tarjoiluvati kakkupaperilla ja pane sen päälle n. 8 cm leveät leivinpaperisuikaleet, joiden päälle voileipäkakku rakennetaan.
13. Levitä vadille kuusi leipäviipaletta - kaksi rinnakkain ja kolme peräkkäin.
14. Kostuta leivät kasvisliemellä ja levitä päälle puolet katkaraputäytteestä.
15. Levitä pinnalle leipäkerros, kostuta ja peitä lohitäytteellä.
16. Levitä leipäkerros, kostuta ja täytä lopulla katkaraputäytteellä.
17. Peitä vielä leipäkerroksella ja kostuta.
18. Suojaa kakku huolellisesti muovikelmulla.
19. Pane päälle painoksi leikkuulauta ja esim. litran mehutölkki.
20. Anna kakun tiivistyä kylmässä seuraavaan päivään.
Kuorrutusta varten:
21. Sekoita keskenään majoneesi, tuorejuusto, sitruunamehu ja mustapippurirouhe.
22. Sivele kakku kuorrutuksella.
23. Sulata ja valuta katkaravut huolellisesti.
24. Suikaloi lohi noin 1 sentin levyisiksi suikaleiksi.
25. Halkaise kurkut ja kirsikkatomaatit.
Koristele:
1. Kakun pinta ruudulliseksi pienillä lohiruusukkeilla, katkaravuilla, kirsikkatomaateilla ja cocktail-kurkuilla.
2. Viimeistele koristelu tillillä tai herneenversoilla.
3. Poista kakun alta leivinpaperisuikaleet.
4. Ripottele vadille loput tomaatit ja kurkut.
5. Pane ottimeksi kakkuveitsi ja haarukka.
Aura-kinkkukakku voileipäkakku
vaaleaa vuokaleipää
Kostutus
1 dl laimennettua sitruunamehua
Aura-täyte
150 g Aura-juustoa
1 tlk (227/145 g) ananasmurskaa valutettuna
1 dl hienonnettua persiljaa
2 prk (á 100 g) maustamatonta Hovi-tuorejuustoa
Kinkkutäyte
150 g kinkkua
1 punainen paprika
2 rkl sinappia
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl sitruunapippuria
2 prk (á 100 g) maustamatonta Hovi-tuorejuustoa
Koristeluun
150 g kinkkua
pala tuoretta kurkkua
2 - 3 tomaattia
nippu persiljaa
1. Hienonna Aura.
2. Sekoita muiden täytteen ainesten kanssa.
3. Hienonna kinkkutäytteeseen kinkku ja paprika.
4. Yhdistä ainekset.
5. Levitä Aura-täytettä kahteen väliin ja reilu 1/3 kinkkutäytteestä yhteen väliin.
6. Käytä loput kinkkutäytteestä päällysteeksi.
7. Koristele kakku pienillä kinkkurullilla, kurkku- ja tomaattiviipaleilla sekä persiljalla.
Voileipäkakku2
1 tumma vuokaleipä (3 viipaletta)
1 vaalea vuokaleipä (2 viipaletta)
n. 150 g rasia paprikasulatejuustoa
n. 150 g rasia rosepippuri- sulatejuustoja
tuubi maksapasteijaa
2 tuubia kinkkupasteijaa
juustoraastetta
nippu persiljaa, tomaattia, kurkkua
1. Leikkaa vuokaleivät pituussuunnassa sentin paksuisiksi viipaleiksi, tummat ohuemmiksi.
2. Poista kuoret.
3. Käytä täytteitä leipälevyjen välissä runsaasti, muuten kakusta tulee kuiva ja mauton.
4. Voileipäkakun kokoat levittämällä alimmaisen viipaleen päälle maksatahnan, toiselle paprikasulatejuustoa, kolmannelle kinkkutahnan, neljännelle rosepippuri sulatejuustoa.
5. Paina jokainen viipale tiivisti kiinni.
6. Kääri märkään paperiin ja folioon ja laita kakku maustumaan jääkaappiin seuraavaksi päiväksi.
7. Koristele kakku tomaattilohkoilla, kurkkuviipaleilla, persiljalla ja juustoraasteella.
Juhlakakku
(8-10 palaa)
Palvilihatäyte:
100 g ohueksi suikaloitua palvilihaa
1 ½ rkl raastettua piparjuurta
2 rkl persiljasilppua
Juustotäyte:
voita tai margariinia noin 100 g juustoviipaleita
1. Sekoita palvilihatäytteen ainekset yhteen.
2. Halkaise vuokaleipä kolmeen osaan.
3. Levitä alimmalle siivulle palvilihatäyte.
4. Voitele seuraava leipäviipale ja levitä päälle juustoviipaleet.
5. Laita päälle vielä kolmas leipäviipale.
6. Peitä kakku tukevasti foliolla ja laita viileään yön ajaksi.
7. Kuorruta kakku majoneesilla.
8. Ripota reunoilla persiljasilppua.
9. Koristele kakku kananmunaviipaleilla ja mädillä.
Juhlava kalavoileipäkakku
(10-15 hengelle)
1 vaalea vuokaleipä
Kostutukseen:
½ dl kalalientä tai laimeaa sitruunamehua
Täyte 1:
100 g porkkanoita
150 g perunoita
1 herkkukurkku
1 omena
1 kypsä keltuainen
1 tl sinappia
1 tl sokeria
1 tl etikkaa
ripaus suolaa
1 dl kuohukermaa
Täyte 2:
250 g savukirjolohta
1 tlk säilykelohta
½ prk Valion Creme Fraichea
Koristeet:
n. 300 g graavilohta
1 sitruuna
tilliä
1. Keitä porkkanat ja perunat kuorineen kypsiksi ja anna jäähtyä.
2. Hienonna keltuainen kulhossa.
3. Lisää mausteet ja kerma.
4. Vatkaa kastike löysäksi vaahdoksi.
5. Leikkaa salaattiainekset hyvin pieniksi kuutioiksi.
6. Sekoita ne kastikkeeseen.
7. Poista savukalasta ruodot tarkoin.
8. Hienonna kala haarukalla.
9. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
10. Leikkaa leivästä pitkittäin viisi ohutta (noin 12* 30 cm) siivua.
11. Leikkaa reunat pois.
12. Kostuta levyjä hiukan.
13. Kokoa kakku panemalla kahteen väliin salaattia ja kahteen väliin kalatäytettä.
14. Kääri kakku kosteaan voipaperiin ja muoviin.
15. Aseta päälle kevyt paino.
16. Päällystä kakku Hovi-juuston ja Creme Fraiche seoksella.
17. Vedä haarukalla raitoja sivuille ja päälle.
18. Koristele kakku.
Kasvisleipäkakku
(10-15 hengelle)
Tumma ja vaalea vuokaleipä
Kostutukseen:
½ dl laimennettua sitruunamehua
Täyte 1:
½ prk raejuustoa
1 pss (200 g) herne-maissi-paprikaa
2 herkkukurkkua
Täyte 2:
1 rasia Hovi-juustoa (yrttipersilja)
1 keltainen paprika
Päällyste:
1 dl kuohukermaa
½ prk raejuustoa
1/4 tl piparjuurijauhetta
Koristeet:
1 dl hienonnettua persiljaa
1 keltainen paprika
pala kurkkua
Valmista täytteet.
1. Sekoita raejuusto, herne-maissi-paprika ja kuutioidut herkkukurkut.
2. Hienonna täyte tehosekoittajassa tai hakkaa veitsellä pieniksi.
3. Sekoita Hovi-juustoon hyvin pieniksi kuutioitu paprika.
4. Leikkaa kummastakin leivästä neljä ohutta viipaletta.
5. Leikkaa reunat pois ja lyhennä viipaleita sen verran, että ne muodostavat vierekkäin noin 20* 20 cm neliön.
6. Kokoa kakku panemalla vuorotellen tummaa ja vaaleaa leipää.
7. Aseta leipäviipaleet aina edellisten kanssa ristikkäin.
8. Kostuta leipäviipaleita hiukan.
9. Käytä täytettä 1 kahteen väliin ja täytettä 2 yhteen väliin.
10. Kääri kakku kosteaan voipaperiin ja muovikelmuun.
11. Aseta päälle kevyt paino.
12. Anna kakun vetäytyä viileässä seuraavaan päivään.
13. Tasoita kakun reunat.
14. Sekoita pehmeään kermavaahtoon raejuusto ja piparjuurijauhe.
15. Päällystä kakku sillä.
16. Ripottele persiljasilppu kakun reunoille.
17. Kuutioi paprika ja kurkku.
18. Muodosta niistä vinoraitoja kakun pintaan.
Kinkkuvoileipäkakku
(10-15 hengelle)
Tumma ja vaalea vuokaleipä
Kostutukseen:
½ dl lihalientä
Täyte 1:
100 g Hovi-juustoa (savusipuli)
1/4 dl kuohukermaa
150 g kinkkufileetä
1 tl sinappia
1/4 dl hienonnettua persiljaa
Täyte 2:
100 g Hovi-juustoa (savusipuli)
1-2 herkkukurkkua
Päällyste:
200 g Mesikämmen-sulatejuustoa
voita
Koristeet:
1 dl juustoraastetta
200 g kinkkufileetä
3-4 tomaattia
persiljaa
1. Sekoita täytettä 1 varten Hovi-juustoon kerma, pieniksi kuutioiksi leikattu kinkkufilee, sinappi ja persilja.
2. Täytettä 2 varten lisää Hovi-juustoon kuutioitu herkkukurkku.
3. Leikkaa molemmista leivistä 4 ohutta viipaletta.
4. Leikkaa reunat pois ja lyhennä viipaleita sen verran, että ne muodostavat vierekkäin noin 20* 20 cm neliön.
5. Kokoa kakku panemalla vuorotellen tummaa ja vaaleaa leipää.
6. Aseta leipäviipaleet aina edellisen kanssa ristikkäin.
7. Kostuta leipäviipaleita hiukan.
8. Levitä täytettä 1 kahteen väliin ja toista täytettä keskimmäiseen väliin.
9. Kääri kakku kosteaan voipaperiin ja muoviin.
10. Aseta päälle kevyt paino ja vie viileään.
11. Anna olla seuraavaan päivään.
12. Tasoita kakun reunat.
13. Notkista sulatejuusto voilla ja päällystä kakku.
14. Ripottele reunoille juustoraastetta.
15. Koristele.
Lohikakku
(10-12 palaa)
Sipulivoi:
Sekoita yhteen 50 g huoneenlämpöistä voita ja ½ dl purjo- tai ruohosipulisilppua.
Mätilevite:
Sekoita 100g voita tai margariinia ja 75 g mätiä tasaiseksi tahnaksi.
Juustolevite:
Sekoita 50 g homejuustoa, 50 g juustoraastetta ja ½ dl ranskankermaa yhteen.
1. Laita alimmaiseksi kerros tummaa leipää.
2. Levitä päälle sipulivoita
3. Laita seuraavaksi kerros vaaleaa leipää.
4. Levitä päälle mätitahnaa.
5. Laita ylimmäiseksi kerrokseksi tummaa leipää.
6. Kuorruta juustolevitteellä, aseta päälle 10-12 ohutta viipaletta kylmäsavulohta ja 200 g kuorittuja katkarapuja.
7. Koristele oliiveilla.
Mätivoileipäkakku
(10-15 hengelle)
Mätikakku poikkeaa valmistustavaltaan muista kakuista. Tee tämä kakku vasta tarjoilupäivän aamuna, jolloin voit samalla päällystää sen. Kakkua ei panna painon alle, mutta päällysteet ovat niin mehevät, että kakusta tulee kyllä mehevä.
1 vaalea vuokaleipä
Kostutukseen:
½ dl kalalientä tai laimeaa sitruunamehua
Täyte 1:
2 keitettyä munaa
½ prk smetanaa
1 prk raejuustoa
2 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl sitruunamehua
1/4 suolaa
Täyte 2 ja päällyste:
250 g pakastettua silakanmätiä
1½ prk smetanaa
1 pieni sipuli
ripaus mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä
Koristeet:
100-200 g kuorittuja katkarapuja
100 g kurkkua
tilliä
1. Leikkaa leivästä pitkittäin neljä ohutta viipaletta (noin 12* 30 cm).
2. Sekoita täytettä 1 varten hienonnettu muna, smetana, raejuusto ja tilli.
3. Mausta seos.
4. Toista täytettä varten sekoita silakanmäti, smetana, hienonnettu sipuli ja mausteet.
5. Lisää seokseen kylmässä vedessä liotetut ja kiehuvaan vesitilkkaan liotetut liivatteet.
6. Kokoa kakku levittämällä kahteen väliin täytettä 1 ja yhteen vajaa 1/3 täytteestä 2.
7. Kostuta leipäviipaleita hiukan.
8. Päällystä kakku lopulla silakanmätiseoksella.
9. Peitä kakku varovasti muovikelmulla ja vie viileään.
10. Koristele juuri ennen tarjoilua.
Palviliha-maksapasteijakakku
(8-10 palaa)
Liha-tomaattitäyte:
150 g suikaloitua palvilihaa
1 dl hienoksi silputtuja, öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja
250 g kermarahkaa
Pasteijalevite:
150 g maksapasteijaa
2 rkl kermaa
1 rkl konjakkia
2 rkl kapriksia
2 rkl persiljasilppua
1. Sekoita liha-tomaattitäytteen ainekset yhteen.
2. Mausta basilikasipulilla, suolalla ja mustapippurilla.
3. Sekoita yhteen pasteijalevitteen ainekset.
4. Jaa täytteet kahteen kerrokseen pyöreille rieskoille.
5. Koristele salaatinlehdillä ja retiiseillä.
Raitakakku
(10-15 hengelle)
1 tumma ja vaalea vuokaleipä
Kostutukseen:
½ dl lihalientä
Täyte 1:
150 g maksapasteijaa
1 herkkukurkku kuutioina
Täyte 2:
100 g Aura-juustoa muruina
½ dl kuohukermaa
125 g maitorahkaa
Täyte 3:
125 g maitorahkaa
100 g pehmeää voita
1 keitetty muna hienonnettuna
Koristeeksi:
1 dl persiljaa
1. Sekoita täytteet.
2. Leikkaa kummastakin leivästä kolme ohutta viipaletta (10*30 cm).
3. Kokoa kakku käyttämällä vuorotellen tummaa ja vaaleaa leipää samoin kuin kutakin täytettä.
4. Pane täytettä 3 vain yhteen väliin ja jätä puolet siitä päällysteeksi.
5. Kääri kakku kosteaan voipaperiin ja muoviin.
6. Aseta kakun päälle kevyt paino.
7. Vie kakku viileään seuraavaan päivään.
8. Tasoita kakun reunat.
9. Levitä täytettä kakun pinnalle.
10. Ripottele persilja silppu pinnalle.
Rapu-tonnikalakakku
(10-12 palaa)
Raputahna:
200 g kuorittuja, silputtuja rapuja
1 hienoksi silputtu punasipuli
2 dl ranskankermaa
1 rkl yrttejä, esimerkiksi timjamia ja kuivattua tilliä
Tonnikalatahna:
2 hienoksi silputtua suolakurkkua
1 purkki valutettua tonnikalaa
1 dl kermaviiliä
sitruunapippuria
1. Sekoita raputahnan ainekset yhteen.
2. Yhdistä tonnikalatahnan ainekset ja mausta se sitruunapippurilla.
3. Jaa täytteet kahteen kerrokseen vaaleille leipäviipaleille.
4. Sekoita yhteen 2 dl kermaviiliä ja 1 dl tillisilppua, kuorruta.
5. Korista kuorituilla katkaravuilla, avokadosuikaleilla, sitruunalohkoilla ja tillin oksilla.
Vihreä kasviskakku
(8-10 palaa)
Omena-kurkkutäyte:
2 dl omenaraastetta
1 dl silputtuja säilykekurkkuja
1 pieni, ohueksi suikaloitu purjo
250 g kermarahkaa
2 tl currya
2 tl fariinisokeria
suolaa ja mustapippuria
Avokadotäyte:
2 soseutettua avokadoa
2 dl kevyttä kermaviiliä
suolaa ja mustapippuria
1. Sekoita yhteen omena-kurkkutäytteen ainekset.
2. Mausta currylla, fariinisokerilla sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria.
3. Sekoita yhteen avokadotäytteen ainekset.
4. Lisää halutessasi saksanpähkinämurskaa.
5. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
6. Jaa täytteet kahteen kerrokseen vaaleille leipäviipaleille.
7. Kuorruta kakku kevyellä ranskankermalla.
8. Koristele kirsikkatomaateilla, kurkkusiivuilla, oliiveilla ja salaatinlehdillä.
Kun tuli sitä juuri kokeiltua ja hyväksikin havaittua. Eli kinkkukakkua en nyt tähän sitten laita mutta kalakakun ohjeen:
Laitoin ihan tavallista isoa grahampaahtoleipää pohjaksi. Taisi olla Vaasan iso G tai vastaava. Helpompi on tehdä vähän vanhasta kuin ihan tuoreesta, sillä kuoret pitää leikata pois ja se on helpompaa vanhahkoksta leivästä.
(Tee tämä seuraava vaihe mieluiten niin, että jos la tarjoat, täytät kakun to)
-Leikkaa leivistä kuori pois ( itse laitoin neljä leipää peräkkäin kakkuun ja neljään kerrokseen eli 16 viipaletta)
- tee kasvisliemi ja sudi leivät molemmin puolin kevyesti pullasudilla (alinta kerrosta ei ole pakko sutia liemellä molemmin puolin)
- aseta alin kerros tarjoiluvadille
Täytteet:
Laita kahteen kerrokseen seuraavaa täytettä:
- kylmäsavulohta n. 150g hienoksi paloiteltuna tai kevyesti sauvasekoittimella surautettuna
- n. 100g pippuri-tilli tuorejuustoa ( tai pieni purkki maun mukaan)
- n. pari reilua rkl creme fraihea ja saman verran majoneesia ( majoneesin määrää voi vähentää, jos tuntuu liian raskaalta)
- sekoita edelliset keskenään
Yhteen kerrokseen munavoi, jossa hitusen normaalia vähemmän voita / margariinia ja lisäksi majoneesia ja / tai creme fraihea, raejuusto tai ihan ohut emmentaljuustoraaste tuo munavoihin myös kivaa makua
- Lado siis aina kerroksen päälle uusi leipäkerros ja uusi täyte. Munavoi keskimmäiseen kerrokseen
- Kiedo kakku vateineen tuorekelmuun odottamaan tarjoilupäivää ( ja tietty jääkaappiin)
Tarjoilupäivänä:
Tee kakun päälle levite, jossa voi olla molempien täytteiden aineksia tai vain esim lohitäytettä mutta silloin surauta ainakin sauvasekoittimella, että kala on mössönä antamassa väriä. Myös munavoilla voi kuorruttaa.
Koristeeksi riittää muutama kylmäsavulohi rullattuna ja kananmunan lohkoja, piristeenä sitruunasiivuja kierteelle taitettuna sekä tilliä. Kun koristelet, muista leikattavuus ja se, että kaikki varmasti haluavat osansa päällysteistä. Kannattaa siis asetella koristeet kakkuun keskelle mutta niin, että ulottuvat kakun päästä päähän. Vadille kakun ympärille voi sitten laittaa myös vaikkapa tilliä, sitruunaa ja kananmunaa.
Ihan yksityiskohtaiset nämä ohjeet ei nyt olleet mutta ainakin sunnuntaina vieraat tykkäsivät kovasti tästä viritelmäkakusta. Ohje taisi myös kuullostaa hankalammalta kuin onkaan. Nyrkkisääntö on, että kun itse maistelet täytettä ja sen hyväksi havaitset, niin vieraatkin siitä pitävät. Makuahan voi siinä maistellessa lisätä melkein millä vain. Pari päivää jääkaapissa tasaantuessaan kakku on taatusti mehevä.
Tekemisen iloa!