Seuraa 

Oma laadukas kivitalo unelmissa....eikä mielellään valtavia lainalasteja-onko tällaiset haaveet realistiset?Kovasti harkitaan jämerätaloa omaksi kodiksi. Kertokaapas kaikenlaisia kokemuksia firmasta, työnsujumisesta, hinnasta ja tietenkin lopputuloksesta.Myös kokemuksia muutoksista pohjapiirroksiin ja hinnoista niihin liittyen..Rakentamiskuume vaivaa, mutta hinnat hirvittävät..

Kommentit (4)


Ainakaan silloin kun me aloimme omaa Jämeräämme rakentaa v. 2001 ei tuo ollut todellisuus, vaan ne mallikirjan talot ovat vain esimerkkejä ja " ohjeellisia" . Toki sellaisenkin varmasti voi rakentaa, mutta käsittääkseni mitään varsinaista pakettia ei ole tarjolla vaan ihan osaurakoina rakennutetaan ja omien piirustusten mukaan pyydetään tarjoukset siitä huolimatta. Tässä mielessä siis mitään ¿muutoksia¿ tms. ei voi ajatella samalla tavoin kuin oikeissa valmistaloissa.Pääosin oletus kivitaloissa lienee siis se, että talo suunnitellaan yleensä yksilöllisesti. Ainakin meidän tapauksessamme ¿paketti¿ tarkoitti sitä että firman arkkitehdin suunnitelmien jälkeen firmasta tulivat Siporex-harkot, ala-, ylä- ja välipohjapalkit, harkkoliimat ja siinä se. Lisäksi ko firman kautta tilattiin Leca-harkot perustuksiin ja kattotiilet jotka siis ikään kuin kuuluivat pakettiin. Firmalla oli toki suositella pystytysfirma sekä rakenne- ja pääsuunnittelija + valvoja, mutta heidän kanssaan tehtiin sitten jo ihan itse sopimus, eli firma ei ottanut tässä asiassa enää mitään vastuuta.Kaikki loppu sitten rakennettiin osaurakoina eli itse etsittiin suunnittelijat, pyydettiin tarjoukset ja tehtiin sopimukset firmojen kanssa. Mitään virallisia kustannusarvioita tai ¿laskelmia firma ei suostunut esittämään, firman perstuntumalta esitetty esittämä kokonaiskustannuksista ylittyi 20 %:lla. Ylipäänsä kehottaisin olemaan varovainen siinä että uskoo firmojen antamia kustannusarvioita elleivät ne ole sitovia tarjouksia tai ellei arvion esittäjä ole riippumaton rakennusfirmasta (eli siis ei saa taloudellista etua siitä että valitsette kyseisen talon). Firmat pyrkivät AINA vähättelemään kustannuksia koska useimmiten kai se firma joka uskaltaa heittää alimman kustannusarvion lopulta saa urakan, suomeksi sanottuna valehtelu kannattaa!Kustannuksista sanoisin että kivitaloa (tai puutaloakaan) ei nykyisin kannata kuvitella rakentavansa ainakaan pääkaupunkiseudulle alle 2000 eurolla neliö ellei sitten ole alan ammattilainen, tee kaikkea itse ja saa tavarat suhteilla puoli-ilmaiseksi.

Omasta projektistamme sanoisin että ainakin meidän kohdallamme pystysporukan valinta meni ihan pieleen. Kyseinen porukka oli firman ja valvojan suosittelema, paljon Siporex-taloja rakentanut ja kuulemma osaava porukka. Meidän epäonneksemme kävi kuitenkin niin, että firman omistaja ja ainut fiksu tyyppi jostain syystä päätti juuri sillä kertaa jättää tämän urakan alaisilleen ja mennä itse toiselle työmaalle. Nämä kaksi heppua tekivät siis lopulta ensimmäistä taloaan itsenäisesti ja jälki oli sen mukaista.Lopputulos oli surkeaa: rakentajat olivat kyllä tottuneet muuraamaan harkkoja, mutta piirustuksia he eivät osanneet lukea eivätkä laskea yksinkertaisiakaan laskuja kuten eivät myöskään ilmeisesti käyttää vatupassia. Lisäksi he oikoivat monessa paikkaa jättäen pultteja, muttereita ja rautoja laittamatta.. Meillä oli siis seinät kantavia seiniä myöten väärissä paikoissa, jokainen seinä useampaan suuntaan vinossa, portaat salmiakin malliset, katos romahtamaisillaan, lumiesteet kiinnitetty hengenvaarallisesti, ikkunat ja ovet sotkettu uretaanivaahtoon, jne¿ Nämä siis sen lisäksi että rakennusaikana laitoin heidät tietysti mm. purkamaan liian korkeaksi tehdyt perustukset, siirtämään väärään paikkaan tehdyt anturamuotit, siirtämään ikkunat oikeille paikoilleen jne. Porukan virheitä korjatessa on mennyt enemmän aikaa kuin mitä olisi mennyt kun olisi tehnyt homman alusta alkaen itse ¿ sen lisäksi että kaikki virheet eivät tietysti ole korjattavissa kuten nuo väärässä paikassa sijaitsevat kantavat seinät. Mutta siis juu, ei ole paljoa hyvää sanottavaa ko firmasta. Siporexin materiaalina voisin valita edelleenkin mutta sekä arkkitehti että firman suosittelema pystytysporukka olivat surkeita.

Koko talon suhteen lopputulos on kohtuullinen, mutta runkohan on siinä pikku juttu. Valtaosa työstä ja kustannuksistahan tulee ihan muista asioista, joihin Jämeräedustajalla ei ole osaa eikä arpaa. Ihan firmasta riippumattomia (siis ei pystytysurakoitsijan tekemiä) urakoita ovat olleet mm. maansiirtotyöt, sähköurakka, LVI-urakat, lattiavalut, tasoitukset, piipun muuraus, pellitykset, räystäskourut, rännit ja tikkaat, ulkorappaus, saunan lasitus, takka, räystäslautojen asennus jne. Sen lisäksi olemme tehneet aika paljon itse, mm. salaojat ja sadevesiputket, sokkelin vesieristykset, lattian raudoitukset ja täytöt, urien ja putkien roilotukset ja niiden täytöt, kellarin muurauksen, ullakon eristyksen ja lattialaudat, terassilaudoituksen, katosten räystäslautojen asennuksen, kaikki sisäpinnat eli vesieristykset, laatoitukset, maalaukset, parketit, kalusteasennukset, sisäoviasennukset, listoitukset,... sekä siivousta, tavaroiden roudausta, ammattilaisten jälkien paikkausta, puhelimessa istumista ja kaupoissa kiertelyä määrättömän määrän + tietty pihatyöt.Meidän talon hinnaksi tuli n. 380 000 euroa ja pinta-alaa on 245 / 289 neliötä eli asuinneliön hinnaksi tuli 1551 euroa ja kokonaisneliön hinnaksi 1315 euroa. Rakentaminen aloitettiin 2001 ja muutimme sisään 2002 jolloin talo oli vielä varsin keskeneräinen, mutta toki kaikki runkotyöt ym. tehty. Sisustusta teimme sen jälkeen vähitellen useita vuosia eikä lopputarkastusta ole itse asiassa vieläkään pidetty.Siporexista tehdyn autotallin hinnaksi tuli 35 000 euroa ja pinta-alaa sillä on 56 / 65 neliötä eli hinnaksi tuli 625 euroa / huoneistoneliö ja 538 euroa / kokonaisneliö. Autotallista ammattilaiset tekivät perustukset, ulkokaton, ulkorappauksen, pellitykset, sähkötyöt ja automaattisten nosto-ovien asennuksen. Itse muurasimme siporex-rungon, asensimme ikkunat ja pikkuovet, teimme sisäkaton ja eristeet ullakolle, tasoitimme ja maalasimme sisäseinät, asensimme räystäänaluslaudat, valoimme lattian ja maalasimme sen (mikä sitten meni maalin viallisuuden vuoksi uudelleen tehtäväksi tehtaan piikkiin...).Rakentamisen hinnat ovat nousseet kovasti viime vuosina eli noilla meidän hinnoilla ei enää tällaista taloa rakentaisi. Kannattaa siis varautua 2000 euron neliöhintaan suosiolla jos ei aio tehdä ihan kaikkea itse, saa tarvikkeita ilmaiseksi tai rakenna ihan sellaista karvalakkimallia.

Rakentajanaisella oli erittäin hyvä ja paljon asiaa sisältävä kirjoitus. Me rakensimme oman kivitalomme Lammin harkoista mutta voisin allekirjoittaa lähes koko kirjoituksen. Nykyisin löytyy firmoja jotka rakentavat kivitaloja ns. avaimet käteen mutta useimmiten eivät olet sidoksissa materiaalitoimittajiin (joita kivitalo-myyjät mielestäniovat).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyviä kommentteja molemmat kaksi tuossa yllä.

Oma (Siporex/AerocJämerä)-taloprojekti meni kaikkineen kiitettävästi. Paitsi budjetti, joka ylittyi melkein 20% (sisustus-kiintokalustus-varustusratkaisujen takia). Ihan omaa syytä tuo budjettikämmi, itseaiheutettu ylitys viimeisten kolmen rakennuskuukauden aikana --> nälkä kasvoi syödessä. Koodisanat: kiviverhottu sokkeli, valmis piha, Festivo side-by-side jääkääppipakastin jne. Muuten budjetti piti 2% sisään. Aikataulu ylittyi 2 viikkoa.
Neliöhinta  2200€/m2.

Itse olin hommissa rakennuksella kaiken liikenevän ajan. Enimmäkseen tein apupojan hommia. Aluksi siivoilin, olin lapion varressa ja kannoin lautoja jne., ja ajan myötä opin rakennusmiesten työtä katsomalla tekemään jo yksinkertaisia työtehtäviäkin. Omalla työllä säästin ehkä jopa muutaman kymppitonnin, pessimistisen inhorealistisesti ehkä vain tonneja. Tärkeänä koen kuitenkin sen, että tiedän ihan tasan tarkkaan miten talo on kokonaisuudessan tehty ja minkä seinän sisällä on mikäkin putki jne.

Rakennusaikana (melkein 12kk) mikään iso asia ei mennyt pieleen. Mitään tehtyä ei pitänyt purkaa, mitään ei tarvinut tehdä uudelleen. Mielestäni en liioittele, kun sanon, että tuo talonrakennusprojekti meni kuin elokuvissa. Ja kyseessä ei ollut kauhuelokuva! Pareminkin draamaa, mutta siis hyvää sellaista. No tahatonta komediaakin kyllä joskus. "Happy End" kuitenkin.

Heh.

Kiittäminen tuosta taloprojektimme etenemisestä junan lailla kuuluu mielestäni kahteen osoitteeseen: 

- ensinnäkin vastaavaa mestari, "Herra Viilipytty", oli ja on mies paikallaan ja tehtäviensä tasalla.

- hän oli hoitanut vastaavia rakennusprojekteja lähipiiriin aikaisemminkin, joten "tiesimme mitä saimme".

- hän jatkaa isänsä rakennusliikettä, koko suku on rakentajia ja samanlaisia rauhallisia ammattilaisia.

- he ovat rakentaneet kivitaloja "aina". Meidän taloprojektimmekin menikin sitten hötkyilemättä ja rutiininomaisesti: aina oli ratkaisu ongelmiin ja kysymyksiin valmiina.

- vastaava mestari auttoi valitsemaan loistavat aliurakoitsijat (mm. maanrakennus, rungonpystyttäjäoporukka, LVI, sähköt, tasoitus/maalaus, vesieristys/laatta/kaakeli, timpuri jne.).

- vastaavan mestarin palvelu/työ maksoi noin tonnin kuussa. Joka pennin arvoista.

Toinen taloprojektin kitkattomaan onnistumiseen vaikuttanut osa-alue oli hyvä suunnittelu:

- niin arkkitehti, LVI-, kuin sähkösuunnitteluunkin tuli panostettua kunnolla.

- ajallisesti arkkitehtisuunnitteluun tuli paneuduttua ihan sitten pitemmän kaavan kautta, ja arkkitehti hengasi työmaallakin tarkentamassa/varmistamassa ratkaisuja kiitettävän usein.

Lontooksi voisin yrittää kiteyttää taloprojektin onnistumista brittitimpurin mottoon: "Measure twice, cut once".

Jämerä-talo suunnitteilla

Ollaan juuri aloittamassa taloprojektia ja Jämerä vaikuttaa todennäköisimmältä vaihtoehdolta. Tarvittaisiin meillekin Herra Viilipytty. Toimiiko pääkaupunkiseudulla? Voisiko saada yhteystiedot?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla