Paras kasvis- tai juuressosekeiton ohjeesi?
Kommentit (29)
Parsa- ja kukkakaalin palat vähään veteen kypsymään. Hienonnus esim. sauvasekoittimella. Vähän kermaa. Sulatejuusto plus mausteet.
Ps. Tuo edellinen valmistusohje vaikuttaa tosi hyvältä. Täytyykin kokeilla.
Pilko porkkanat kattilaan, laita vettä sen verran että juuri ja juuri peittyy. Mausta rakuunalla ja valkopippuilla. Soseuta sauvasekoittimella.
Tein tänään tällä ohjeella:
1 kg bataattia
0,5 kg porkkanaa
0,5 kg kesäkurpitsaa
0,75 kg kukkakaalia
0,25 kg sulatejuustoa
1,5 l vettä
suolaa
(Ja ainesten suhteet oli oikein hyvät.)
Tomaatti-mozzarellakeitto (n. 15 min valmistusaika, 2 annosta)
Kuullota pilkottua sipulia ja paria valkosipulinkynttä oliiviöljyssä. Lisää sekaan ruokalusikallinen vehnäjauhoa suurusteeksi ja sekoita hetki.
Lisää joukkoon tölkillinen tomaattimurskaa ja mausteita maun mukaan, esim. kuivattua timjamia, suolaa, mustapippuria, laakerinlehti, chiliä tai cayennepippuria maun mukaan.
Lisää mukaan myös tomaattitölkillinen vettä ja kiehauta. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen 10 minuuttia. Lopuksi mausta puristetun sitruunan mehulla, ja jos tomaatit oli hapanta laatua, lisää vähän hunajaa tai sokeria. Tuore basilika sopii myös hyvin jos sitä on.
Tarjoillessa laita lautasille mozzarellapaloja, annostele keitto päälle.
Herne-peruna-rucolakeitto (4:lle)
- 4 perunaa kuorittuna ja kuutioituna
- 500 g herneitä (pakaste käy hyvin)
- 2 sipulia
- 3-4 valkosipulinkynttä
- 60 g rucolaa
- 2 tl tuoretta timjamisilppua
- iso sitruuna tai 2 pientä
- 2 kasvisliemikuutiota tai fondi cup
- olliviöljyä, suolaa, mustapippuria
Paista sipulia, valkosipulia ja timjamisilppua keskilämmöllä öljyssä noin 5 minuuttia.
Lisää peruna, paista 5 minuuttia sekoitellen.
Lisää herneet, liemikuutiot, litra vettä.
Keitä 20 minuuttia hiljalleen kannen alla.
Lisää rucola ja sitruunamehu ja mustapippuria. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Maista, lisää suolaa, mustapippuria tai sitruunan mehua jos tarpeen.
Miksi soseutat?
Maukkaita kasvis- ja juureskeittoja on paljon, ja niissä on näköä ja suutuntumaa.
3 litran kattila
1 iso porkkana
Valkosipulia
Paistetaan nämä voissa kattilassa
Pari desiä itsetehtyä kana- tai lasvislientä
Desi punaisia linssejä
Tomaattia niin että kattila tulee täyteen
Chiliä, suolaa, vähän mustapippuria
Sauvasekoittimella sileäksi.
Vaaleaa leipää, patonkia, pitaleipää tms mahdollisomman höttöistä kaveriksi, paahdettuna ja voilla.
Etäpäivän helppo ramenkeitto 1 annos
- 1 keitetty ja 1 raaka muna
- 1 rkl chil-seesamimajoneesia (tai tavis majoneesia + srirachaa)
- valkosipulinkynsi
- pussi pikanuudeleita
- vettä 5 dl
(jos on, viimeistelyyn sopii hienonnettu kevätsipuli ja paahdetut seesaminsiemenet, mutta ei välttämätöntä)
Vatkaa kulhossa raaka muna, chili-seesamimajoneesi ja puristettu valkosipuli tasaiseksi.
Keitä vesi, lisää pikanuudeleiden mukana tulleet mausteet ja nuudelit.
Kaada pari dl liemestä majoneesi-munaseoksen sekaan ja vatkaa tasaiseksi vispilällä.
Nosta kypsät nuudelit kattlasta ja lisää kulhoon liemeen.
Viimeistele kahdella keitetyn munan puolikkaalla, ja halutessasi kevät/ruohosipulilla ja seesaminsiemenillä.
On hyvä muistaa ettei kaikille käy keitot, joillekin tulee heti vetinen vatsa. Kannattaa aina varmistaa ihmisiltä, että käykö keitto vai ei. Varmaan makua niissä on. Vain taivas on rajana mitä yrttiä tai makua haluaa. Ellei ole täysin kotimaiset ainekset.
Vierailija kirjoitti:
Miksi soseutat?
Maukkaita kasvis- ja juureskeittoja on paljon, ja niissä on näköä ja suutuntumaa.
Mä tykkään toisista keitoista soseutettuina, toisista taas soseuttamattomina. En tiedä mihin ohjeeseen tämä viittasi, mutta ainakin tuossa herne-rucolakeitossa soseutus on vähän välttämätöntäkin, ettei se rucola jää epämääräisinä lehdenriekaleina sinne herneiden sekaan lillumaan.
https://www.martat.fi/reseptit/purjo-perunasosekeitto/
En laittanut kermaa enkä sulatejuustoa koska ne "tappaa" hyvät maut
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi soseutat?
Maukkaita kasvis- ja juureskeittoja on paljon, ja niissä on näköä ja suutuntumaa.
Mä tykkään toisista keitoista soseutettuina, toisista taas soseuttamattomina. En tiedä mihin ohjeeseen tämä viittasi, mutta ainakin tuossa herne-rucolakeitossa soseutus on vähän välttämätöntäkin, ettei se rucola jää epämääräisinä lehdenriekaleina sinne herneiden sekaan lillumaan.
Ok, kiitos vastauksesta. Kysyin, koska kasviskeitto soseutettuna tuntuu olevan nykyään se yleisin versio kasviskeitoista.
Onko vinkkejä mitä tehdä pilalle menneestä kasvissosekeitosta? Siihen siis tuli hiukan kitkerä maku ja liisterinen suuntuntuma. Ei olisi pitänyt laittaa ohraryynejä. En haluaisi heittää pois jos sille olisi vielä jotain tehtävissä tai jalostettavissa?
Tämä persialainen papukeitto on superhyvää https://www.meillakotona.fi/reseptit/lubia-chiti-eli-persialainen-papuk…
Vierailija kirjoitti:
Onko vinkkejä mitä tehdä pilalle menneestä kasvissosekeitosta? Siihen siis tuli hiukan kitkerä maku ja liisterinen suuntuntuma. Ei olisi pitänyt laittaa ohraryynejä. En haluaisi heittää pois jos sille olisi vielä jotain tehtävissä tai jalostettavissa?
Lättyjä? Pannari?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Onko vinkkejä mitä tehdä pilalle menneestä kasvissosekeitosta? Siihen siis tuli hiukan kitkerä maku ja liisterinen suuntuntuma. Ei olisi pitänyt laittaa ohraryynejä. En haluaisi heittää pois jos sille olisi vielä jotain tehtävissä tai jalostettavissa?
Lättyjä? Pannari?
Sämpylöitä?
Vierailija kirjoitti:
Onko vinkkejä mitä tehdä pilalle menneestä kasvissosekeitosta? Siihen siis tuli hiukan kitkerä maku ja liisterinen suuntuntuma. Ei olisi pitänyt laittaa ohraryynejä. En haluaisi heittää pois jos sille olisi vielä jotain tehtävissä tai jalostettavissa?
Sitä voi lisätä esim. sämpylätaikinaan, tai paistaa siitä munien ja korppujauhojen ja ehkä jonkun juustoraasteen + mausteiden kanssa kasvispihvejä.
Vierailija kirjoitti:
Miksi soseutat?
Maukkaita kasvis- ja juureskeittoja on paljon, ja niissä on näköä ja suutuntumaa.
Uppoaa lapsille paljon paremmin.
Kolmen litran kattilaan reilusti kesäkurpitsan lohkoja ja lehtikaalia. Keitä melkein kypsiksi kasvisliemessä, lisää pussi pakasteherneitä ja puoli pakettia Koskenlaskija viherpippurisulatejuustoa. Lisää suolaa, pippuria ja rakuunaa ja soseuta.
Laita kattilaan voita ja haluamasi mausteet, kuullota kasvikset ja lisää sitten vähän vettä ja anna kasvisten kypsyä. Soseuta kypsät kasvikset ja lisää kermaa ja sulatejuustoa. Maista ja mausta tarvittaessa. Nauti hyvän leivän kanssa.