Miten saa tehtyä todella pehmeitä ja ilmavia sänpylöitä?
Olen joskus saanut sämpylöitä, jotka oli todella todella pehmeitä ja ilmavia, mutta kuitenkin meheviä ja sitkoakin niissä oli. Tiedättehän sellaisia, jotka on ensin isoja, mutta vähän kädellä painamalla ne saa ihan pieneksi. Pintakin niissä on ihan pehmeä eikä yhtään rapea. Koostumus muistuttaa hieman aivan tuoretta Pitkojen pitkoa (sininen pussi) mutta on kuitenkin vielä pehmeämpi ja ilmavampi.
Miten tällaisia sämpylöitä saa tehtyä? Teen usein sämoylöitä eri ohjeilla, mutta aina ne on jotenkin jauhoisia ja kovahkoja. Vaikka laittaisin vähemmän jauhoa kuin ohjeessa. Onko minulla väärä jauho käytössä?
Kommentit (19)
Vedä jauhot siivilän läpi ekaksi. Ja anna kohota normaalia kauemmin. Näin me tehdää ravintolassa. Myös maustetaan jauhot, niin niistä ei tule mauttomia, kun monesti saa lukea, että sämpylät on mauttomia. Tiedän saavani alapeukkuja tästä vihjeestä, mutta näin ollaan tehty jo 20 vuotta ravintolassa ja ihmiset tykkää. Ohjeitahan on niin paljon kuin on ihmisiä ja varmasti minun vihje ei ole ainoa oikea, mutta on toimiva.
Mitä jauhoa käytät? Ilmavia tulee tosiaan kun laittaa huomattavasti vähemmän jauhoja mutta kuitenkin siten että niitä voi jotenkin käsitellä. Itse kaadan taikinan jauhotetulle tasolle ja leikkaan siitä sopivan kokoisia paloja ja taittelen sen palloksi. Ei niistä pyöreitä tule mutta hyvin pehmeitä ja ihania.
Vierailija kirjoitti:
Kunnollinen kohotus valmiiksi muotoiltuina pellillä, ei niinkään kulhossa ennen muotoilua.
Ok. Olen kyllä aina kohottanut 40 min valmiina pellillä, onkohan se ollut liian lyhyt aika sitten.
Osaatko sanoa onko jauhoilla väliä? Käytän tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja.
Ap
Taikinan pitää olla käsiin tarttuttavaa. Kovasta taikinasta ei tule hyvää.
Jos ohjeessa on jauhoja 10-14dl, laitan 8. Nostatan taikinaa kauan, en vaivaa, vaan kevyesti kääntelen taikinaa, jotta saan siihen vähän pitkänmallista muotoa kulhosta kaadetun möllykän sijaan. Leikkaan siitä sämpylänkokoisia kikkareita, joita en jyystä enkä pyörittelekään juuri, vaan nostan pellille, liina päälle ja nostatan taas huolella kauan. Muotoutuvat itsestään aika pyöreiksi, uuni viimeistelee muodon. Joskus voitelen ennen paistamista haalealla vedellä.
Jäin kuitenkin miettimään, että vaikka noin tulee sämpyläjauhoilla tehdyistä sämpylöistä ihania ja pehmeitä, ei nämä painu kasaan. Kuvailemasi kaltainen sämpylä vaatii varmaankin vehnäjauhoja. Kokeilisin tuolla mun tyylillä ja vehnäjauholla. Myös etsimällä hampurilaissämpylän ohjeen netistä, voit löytää ohjeen, jolla on mahdollista saada tuollaisia kuin kuvailit.
Vierailija kirjoitti:
Taikinan pitää olla käsiin tarttuttavaa. Kovasta taikinasta ei tule hyvää.
On ollut, juuri ja juuri leivottavaa ja myöskin tarttuvaa. Käytän aina vähemmän jauhoja kuin ohjeissa. Ap
Vähän jauhoja= mahdollisimman löysä taikina, eikä liikaa vaivaamista ja kunnon kohotus.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Taikinan pitää olla käsiin tarttuttavaa. Kovasta taikinasta ei tule hyvää.
On ollut, juuri ja juuri leivottavaa ja myöskin tarttuvaa. Käytän aina vähemmän jauhoja kuin ohjeissa. Ap
Oletko vaivannut taikinaa liikaa?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Taikinan pitää olla käsiin tarttuttavaa. Kovasta taikinasta ei tule hyvää.
On ollut, juuri ja juuri leivottavaa ja myöskin tarttuvaa. Käytän aina vähemmän jauhoja kuin ohjeissa. Ap
Oletko vaivannut taikinaa liikaa?
Vaivaan käsin, en koneella. Voiko käsin vaivata vahingossa liikaa (puolen litran taikina)?
Ap
Vierailija kirjoitti:
Vedä jauhot siivilän läpi ekaksi. Ja anna kohota normaalia kauemmin. Näin me tehdää ravintolassa. Myös maustetaan jauhot, niin niistä ei tule mauttomia, kun monesti saa lukea, että sämpylät on mauttomia. Tiedän saavani alapeukkuja tästä vihjeestä, mutta näin ollaan tehty jo 20 vuotta ravintolassa ja ihmiset tykkää. Ohjeitahan on niin paljon kuin on ihmisiä ja varmasti minun vihje ei ole ainoa oikea, mutta on toimiva.
Millä voi maustaa jauhoja?
Voisulaa tai öljyä taikinaan.
Itse jätän myös taikinan kosteaksi ja nostan lusikan avulla kasoja pellille. Uunissa paistuvat kyllä ihan sämpylän näköisiksi. En kohota niitä kovin pitkään ennen uuniin laittoa. Voisiko olla että kuivahtavat kun kohotat niitä 40 min pöydällä?
Hunajalla ja öljyllä. Kumpaakin muutama rkl. Ja pyyhkeen alle lepäämään uunista ottamisen jälkeen..
Kiitoksia neuvoista!
Kysyn vielä kauanko kohotatte taikinaa huoneenlämmössä?
Siis ennen leipomista ja sitten valmiina pellillä? Kun kaikkialla sanotaan, että riittävän pitkä kohotus niin kuinka pitkä se sitten oikeasti on?
Ap
Laita taikinaan kermaviiliä.
Tee juuri hiivasta ja lämpimästä vedestä.
Jätä taikina hieman löysäksi.
Kohota sämpylöitä.
Jauhoissa hienompi jauhatus auttaa, joku sellainen jota käytetään pizzapohjiin ja patonkeihin. Tarpeeksi hiivaa ja avuksi sokeria.
Itse kohotan mikrossa joka ei siis tietenkään päällä ja toinen kohotus uunissa.
Kunnollinen kohotus valmiiksi muotoiltuina pellillä, ei niinkään kulhossa ennen muotoilua.