Miksi hiivataikinaa täytyy nostattaa
kahteen otteeseen, ensin vaivauksen jälkeen, sitten pyöritysten jälkeen?
Kommentit (5)
Niin, vaikka kohoavatkin paremmin nuo leivonnaiset, vaan miksi se kateen otteeseen kohotellaan? Miksi kerta ei riitä , nostatellaanhan tuota ennen uuniin laittoa
koska jos pyörität pullat taikinasta joka on noussut, litistät ne käsissäsi kun pyörität. Siksi sen jälkeen pitää antaa niiden levätä ja nousta hieman lisää, jotta taikina kuohkeutuu. Muuten tulee kivipullia.
Riippuu siitä mitä teet. Jos jätät toiseen kertaan nostattamatta, kun käsittelet sitä, saat lättänän lopputuloksen.
Olen kyllä joskus yrittänyt oikoa mukakiireessä ja oppinut, että mitä enemmän hiivataikinassa parantaa kohoamisen edellytyksiä, sen parempi lopputulos. Nykyään laitan aina kolmasosan jauhoista ja hiivat ensin oikein lämpimään veteen vähintään puoleksi tunniksi "heräämään", joskus saa kuplia pitkäänkin. Sen päälle kohotan taikinan vaivaamisen jälkeen ja laitan vielä pellillä kohoamaan uunin päälle.
Ja miksi sen pitää antaa nousta ennen pyörittelyä: koska muuten pullat kuivuisivat (enemmän pinta-alaa).
Leivonnaiset kohoavat paremmin, siksi.