Miksi ennen vanhaan valmis ruisleipä laitettiin katon orrelle roikkumaan?
Kommentit (93)
Se ei ole tapa vaan ihan säilymisen vuoksi.
Leivät kuivuivat ja säilyivt siten lähes ikuisesti
Leivottiin harvoin, monen kuukauden leivät kerralla. Orsilla kuivuivat ja säilyivät hyvin.
Miksi leivottiin niin harvoin? Oliko väki niin laiskaa että kerralla koko vuoden leivät?
"Itäisessä Suomessa leipää leivottiin joka viikko. Länsisuomalainen arkileipä oli kuivaa hapanleipää ja sitä leivottiin vain kaksi kertaa vuodessa suuret määrät. Leivät säilytettiin vartaissa katon rajassa tai erillisessä leipäaitassa."
Vierailija kirjoitti:
Miksi leivottiin niin harvoin? Oliko väki niin laiskaa että kerralla koko vuoden leivät?
Joo, laiskuus syynä tietenkin.
Olivat varmaan paksun pölyn peitossa.🤢
Vierailija kirjoitti:
Miksi leivottiin niin harvoin? Oliko väki niin laiskaa että kerralla koko vuoden leivät?
Juu. Ei ne tehny mitään. Kerran vuodessa leipo ja muuten pötköttivät uuninpankolla.
T: Veeti Kalliosta
Miten se kuivunut leipä sitten käytettiin?
Vierailija kirjoitti:
Miten se kuivunut leipä sitten käytettiin?
Kuten leipää käytetään.
Vierailija kirjoitti:
Miten se kuivunut leipä sitten käytettiin?
Se laitettiin suuhun
Vierailija kirjoitti:
Miten se kuivunut leipä sitten käytettiin?
Ennen ihmisillä oli vahvemmat purulihakset ja kovemmat hampaat, saivat purtua leipää, huonokuntoiset liottivat leivän vedessä.
Vierailija kirjoitti:
Miksi leivottiin niin harvoin? Oliko väki niin laiskaa että kerralla koko vuoden leivät?
Mietipä hetki, millain prosessi on jauhaminen (jep jep, ei ostettu jauhoja kaupasta), taikinan tekeminen, leivinuunin lämmitys jne. ja pohdi sitten, miksi ihmeessä tuota ei tehty kerran viikossa.
Vierailija kirjoitti:
Miten se kuivunut leipä sitten käytettiin?
Saunan lämmitykseen
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi leivottiin niin harvoin? Oliko väki niin laiskaa että kerralla koko vuoden leivät?
Joo, laiskuus syynä tietenkin.
Maaseudulla tehdään vaan kolmena päivänä vuodessa töitä.
Yhtenä kylvetään viljaa. Toisena kerätään vilja. Kolmantena tehdään leipää koko vuodeksi. Loput vuodesta nostetaan eu tukia ja käydään raveissa.
Jos se olis syöty tuoreena ja pehmeenä leipää olisi kulunut huomattavasti enemmän.
Lue vaikka Päätaloa.
Leivo vaikkapa perunarieskaa niin ehkä ymmärrät, leivät on uunista ottamisen jälkeen pohjastaan hieman kosteita kun ne ottaa pelliltä ja pitää kuivattaa tai alkavat homehtumaan yms.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi leivottiin niin harvoin? Oliko väki niin laiskaa että kerralla koko vuoden leivät?
Juu. Ei ne tehny mitään. Kerran vuodessa leipo ja muuten pötköttivät uuninpankolla.
T: Veeti Kalliosta
Tässä esimerkki onnistuneesta sarkasmista. Ihan hauska.
Niitä leivottiin harvoin ja saatiin kuivana säilymään paremmin.