Kertokaa terveellisiä mutta halpoja ruokia
Ja välipaloja jotka ei välttämättä heti tulisi mieleen. Pitäisi olla herkullistakin. Ei vehnää, juustoa tai liikaa rasvaa. Pitäisi olla aika energiapitoista, ei siis mitään keittoja joissa puolet vettä. Nykyajan reseptit on kaikki sellaisia joihin tarvitsisi kymmentä erilaista tyyristä tuotetta.
Kommentit (29)
Paistettu kaali ja tofu on hyvä lounas, usein syödään mun miehen kanssa tätä. "Avattu" kaali säilyy pitkään. Paistettaan tofuviipaleet tai -kuutiot pannulla. Pilkotaan kaali ja paistetaan se pannulla. Soijakastike riittää mausteeksi, mutta jos haluaa vähän enemmän maustaa, niin soijakastike, sitruunamehu ja raastettu inkivääri.
Kananmunaleipä. Ruisleivälle voita, keitetyn kananmunan viipaleita ja päälle esim. mätitahnaa tai maustekurkkua. Muna-anjovisleipäkin on hyvä.
Grillikylkeä vaan ikenien väliin, eikä mitään rehuja!
Vierailija kirjoitti:
Paistettu kaali ja tofu on hyvä lounas, usein syödään mun miehen kanssa tätä. "Avattu" kaali säilyy pitkään.
Mitä tarkoitat "avatulla" kaalilla - ts. miten kaali avataan?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Paistettu kaali ja tofu on hyvä lounas, usein syödään mun miehen kanssa tätä. "Avattu" kaali säilyy pitkään.
Mitä tarkoitat "avatulla" kaalilla - ts. miten kaali avataan?
Sitä, että vaikka siitä leikkaa osan pois, se ei nuupahda.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Paistettu kaali ja tofu on hyvä lounas, usein syödään mun miehen kanssa tätä. "Avattu" kaali säilyy pitkään.
Mitä tarkoitat "avatulla" kaalilla - ts. miten kaali avataan?
Sitä, että vaikka siitä leikkaa osan pois, se ei nuupahda.
Mutta se alkaa pilaantua leikkauspinnalta, miten estät tämän?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Paistettu kaali ja tofu on hyvä lounas, usein syödään mun miehen kanssa tätä. "Avattu" kaali säilyy pitkään.
Mitä tarkoitat "avatulla" kaalilla - ts. miten kaali avataan?
Sitä, että vaikka siitä leikkaa osan pois, se ei nuupahda.
Mutta se alkaa pilaantua leikkauspinnalta, miten estät tämän?
Jaa, ei ole mun kaalit pilaantuneet. Laitan sen kaalin lautaselle. Jos se nyt jotenkin siitä leikkauspinnalta kuivahtaa, leikkaan huonon kohdan pois.
Minullakin olisi tarve edullisille resepteille :)
Vierailija kirjoitti:
Paistettu kaali ja tofu on hyvä lounas, usein syödään mun miehen kanssa tätä. "Avattu" kaali säilyy pitkään. Paistettaan tofuviipaleet tai -kuutiot pannulla. Pilkotaan kaali ja paistetaan se pannulla. Soijakastike riittää mausteeksi, mutta jos haluaa vähän enemmän maustaa, niin soijakastike, sitruunamehu ja raastettu inkivääri.
Tällainenhan on kuiva käntty josta ei saa energiaa nimeksikään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Paistettu kaali ja tofu on hyvä lounas, usein syödään mun miehen kanssa tätä. "Avattu" kaali säilyy pitkään. Paistettaan tofuviipaleet tai -kuutiot pannulla. Pilkotaan kaali ja paistetaan se pannulla. Soijakastike riittää mausteeksi, mutta jos haluaa vähän enemmän maustaa, niin soijakastike, sitruunamehu ja raastettu inkivääri.
Tällainenhan on kuiva käntty josta ei saa energiaa nimeksikään.
Miten sä saat tuosta känttyä? Tiedätkö, mihin sana käntty viittaa?
Oletko maistanut hatsapuria? Se on georgialainen juustoleipä.
Hernekeitto on edullista ja täyttävääkin, sekaan voi lisätä kasviksia loppuvaiheessa. Kuitua yleensä ruokavaliosta puuttuu, niin hernari pelastaa!
Kaalikeitto ja kaalilaatikko ovat ihan perusruokia. Yleensäkin perinteinen suomalainen keitto, jossa on perunoita ja juureksia, on ihan ookoo ruokaa. Sekaan voi laittaa muitakin vihanneksia, proteiinina voi olla mitä tahansa kalasta tofuun. Mun perus "keittopohja" on perunaa, porkkanaa, lanttua, punajuurta, kaalia (valko/puna, riippuu kumpi on ollut halpaa), suokeriherneen palkoja silputtuna (minulla on noita pakkasessa, viime kesänä silpoydinherneet ei oikein kasvaneet, sokeriherne kylläkin) ja mahdollisesti kourallinen leikkopapuja pieniksi pilkottuna. Kuten huomaat, sipuli puuttuu - olen allerginen sille. Se on harmi, koska sipuli ON edullista ja sillä saa nopeasti makua ruokaan.
Kasviksina kannattaa käyttää kauden kasviksia, eli näin talvella juuri juureksia ja kaalia. Joku neropatti sitten sivusta huutelee, että ei noi talvella kasva - ei kasvakaan, mutta niitä on juuri talvella erinomaisesti saatavilla! Itse pyrin siihen, että kaikki ostamani kasvikset (vihannekset ja hedelmät ja juurekset) ovat alle 2€/kg, mielellään tietenkin alle euron kilo. Mutta ainakin bulkkikasvikset, porkkana, lanttu, punajuuri ja kaali pitäisi saada alle kilon kilohinnalla. Varmaan vuoden päästä ei enää onnistu.
Paluu lapsuuteen on muutenkin usein hyväksi. Lapsena melkein kaikki ovat syöneet marjakiisseliä, ja se onkin ihan edullista välipalaksi.
Myös kananmunat ovat edullisia, etenkin kun ne ovat hyvä proteiininlähde. Kasvis-juustomunakas on edullinen ja hyvänmakuinen ruoka. Jos jääkaapissa on aina sekä keitettyjä kananmunia että paistettuja valmiina odottelemassa, niin ne käyvät syötäväksi sinällään, leivän päällä, salaatin seassa...
Usein se kasvis- ja hiilihydraattiosuus ruuassa on halpaa, ja proteiini on se, mikä maksaa. Ostan paljon laputettuja lihoja ja kanaa, kalaakin ostaisin, mutta sitä ei kovin usein ole täällä meilläpäin alennettuna. Tottakai riisiä ja pastaa pystyy ostamaan avan järjettömillä hinnoilla, minä vertaan nykyään aina kilohintoja.
Kannattaa miettiä sitä annosta kokonaisuutena, mikä siinä maksaa? Onko se se ruusukaalilisäke vai nautapihvi? Vai ne leivänpäälliset, mitä tulee kasattua sen liki ilmaisen ruisleivän päälle?
Miksi välipalana ei voisi olla ruisleipä joko liha- tai juustopäällisellä; paistettu kananmuna on mus hyvää; ja läjä kasviksia siihen päälle. Tai kipollinen marjakiisseliä raejuuston tai partaäijäjukurtin kera?
Kasveja, juuria, heinäksiä ja eväkkäitä.
Kikhernepihvit tai linssinugetit. Lisukkeeksi vaikka ite tehtyjä lohkoperunoita.
Up