Idut perunassa, vaikuttaako makuun?
Oli tullu sellaisia 5mm ituja perunoihin. Vielähän nuo eivät pilalla ole, mutta vaikuttavatko mielestänne makuun?
Kommentit (6)
Perunat maksaa alle euron kilo. Miksi niitä vanhoja, itäneitä pottuja pitäisi vielä kuitenkin syödä..?
[quote author="Vierailija" time="29.04.2015 klo 14:25"]
Perunat maksaa alle euron kilo. Miksi niitä vanhoja, itäneitä pottuja pitäisi vielä kuitenkin syödä..?
[/quote]
Miksi hyvää ruokaa pitäisi heittää roskiin?
Taas näitä pumpulissa eläviä parikymppisiä äitejä, jotka eivät pärjää arjen askareissa sitten yhtään..
Olen käyttänyt perunoita, joissa on ollut paljon pitemmät idut kuin 5 mm. Ei niihin tule kitkerää makua, elleivät saa valoa. Pimeässä itäneet ovat muuten ok, mutta ne ovat hiukan pehmeitä ja siksi hankalia kuoria. Kannattaa katkoa idut pois ja pitää perunoita pari tuntia jääkylmässä vedessä, jos niitä syystä tai toisesta haluaa vielä käyttää.
[quote author="Vierailija" time="29.04.2015 klo 14:25"]
Perunat maksaa alle euron kilo. Miksi niitä vanhoja, itäneitä pottuja pitäisi vielä kuitenkin syödä..?
[/quote]Ei vain jaksa lähteä hakemaan pelkästään uusia perunoita kaupasta vain sen vuoksi, että pikku idut oli kasvaneet. En huomannut maussa mitään. Hengissäkin olen vielä.
[quote author="Vierailija" time="29.04.2015 klo 14:42"]
Olen käyttänyt perunoita, joissa on ollut paljon pitemmät idut kuin 5 mm. Ei niihin tule kitkerää makua, elleivät saa valoa. Pimeässä itäneet ovat muuten ok, mutta ne ovat hiukan pehmeitä ja siksi hankalia kuoria. Kannattaa katkoa idut pois ja pitää perunoita pari tuntia jääkylmässä vedessä, jos niitä syystä tai toisesta haluaa vielä käyttää.
[/quote]
Juurikin näin. Esim kesäkuussa alkaa olemaan maakellarissa sen verran, että perunat alkaa itämään sekä pehmenee.
Evira: "Voiko itäneitä perunoita syödä?
Perunan iduissa on korkea glykoalkaloidi- eli solaniinipitoisuus. Itäminen lisää myös itujen lähellä olevien solukkojen solaniinipitoisuutta. Solaniini on sama myrkky, jota muodostuu myös perunan alkaessa vihertää. Se voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.
KTM:n asetuksessa ruokaperunan kaupan pitämisestä (28.6.2006/690) todetaan mm., että ruokaperuna katsotaan laadultaan vialliseksi, jos perunaan on kehittynyt yli 5 millimetriä pitkiä ituja. Jos siis idut ovat aivan pieniä ja peruna tuntuu muuten kovalta ja hyvältä, sen voi kyllä kuoria ja käyttää. Näin etenkin, jos peruna itää vasta ensimmäistä kertaa. Peruna, jossa on suuret idut kannattaa kuitenkin jättää syömättä, luultavasti ne jo maistuvatkin kitkerältä."
Tuosta voisi päätellä että se juuri ja juuri 5 mm itänyt on vielä ihan hyvää?