Kuinka paljon olisit valmis nostamaan ruokien hintoja jottain esim maanviljelijä saa 2 euroa jokaista tuottamaansa viljakiloa kohden?
Nyt ei siis ole kyse mistään pikkuisista 10 ja 20 sentin korotuksista kuluttajahintoihin kaupassa vaan suurista korotuksista koko tuotantoketjun hintoihin. Suomessa ruokaa myydään kaupassa naurettavaan polkuhintaan ja alhaisilla hinnoilla poljetaan tuottajia. Siksi maaseudun ahdinkoon ajautuneet tuottajat ovat ovat päästäneet ilmoille hätähuudon kun heillä ei ole varaa ostaa ruokaa omaan pöytään maatalouden nykyisillä tuloilla. Alkupään tuottajille satelee vain vaivaisia pikkusenttejä ja ruoantuottajan vatsa jää kurnimaan nälästä:
https://yle.fi/uutiset/3-12191746
https://yle.fi/uutiset/3-12194855
"Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?" kysyvät viljelijät.
Kommentit (43)
Maanviljelijät tekevät töitä 2 viikkoa vuodessa, kylvö ja sadonkorjuu. Jos haluavat mahtipalkoille, niin voi ottaa jonkun sivuduuniin niille 50 muulle viikolle.
Maksaisin, jos maajussit ei olis niin tyhmiä kun eivät ymmärrä arvoketjun muodostumisen periaatteita...
Sehän opetettiin jo joskus yläasteen kaupallisten tunneilla...
Kilo jauhoja maksaa kaupassa 50 senttiä. Markka aikaan ei olisi tullut 50 pennin hinta kuuloonkaan. Jauhopussin hinta oli silloin lähemmäs 20 markkaa.
Jopa olisi vilja hinnoissaan, jos tuottajalle maksettaisiin 2euroa/kg mistä tahansa viljasta.
Aloittajan pitäisi palata todellisuuteen (jos on todellisuudessa koskaan ollutkaan) ja tutkailla mitä esim. ruistonnista maksetaan.
Sanni16kerava kirjoitti:
Maksaisin, jos maajussit ei olis niin tyhmiä kun eivät ymmärrä arvoketjun muodostumisen periaatteita...
Sehän opetettiin jo joskus yläasteen kaupallisten tunneilla...
Tuollaista lukuainetta ja oppituntia ei Suomen peruskoulussa ole. Ja vielä vähemmän oli oppikoulussa 1970-luvulla. Mutta peruskoulussa taloutta käsitellään lyhyesti yhteiskuntaopin tunnilla jolloin aiheena on verotus, valtiontalous ja keskuspankkien toiminta.
Melko hyvät tulot olisi myös viljelijällä. Muutaman vuoden takaa tilastoista ilmenee, että keskisato kaikilla Suomen viljapelloilla oli hieman 3300-3900 kiloa/hehtaari. Jokaiselta hehtaarilta tuollaiset seitsemän tuhatta euroa, niin jo 20 hehtaarin viljely olisi superkannattavaa. Etelä-Suomessa tietty rahaa tulisi vielä paljon enemmän.
Emma K. kirjoitti:
Jopa olisi vilja hinnoissaan, jos tuottajalle maksettaisiin 2euroa/kg mistä tahansa viljasta.
Aloittajan pitäisi palata todellisuuteen (jos on todellisuudessa koskaan ollutkaan) ja tutkailla mitä esim. ruistonnista maksetaan.
Sehän se tässä ongelma on että ruokaa myydään Suomessa liian alhaalla sillä kaupat ovat polkeneet hinnat alas mikä vääristää ihmisten käsitystä siitä mikä on normaali hintaista.
Kyllä. Ja näin tein aikanaan ostamalla itse suoraan tuottajilta. Mutta ny kun asun kaupungissa ja käytössäni ei ole autoa niin talvisaikaan tämä on vähän haastavaa. Tiedän, että esim Keskolla on ollut kamppanija, jossa se markkinoi "kiitos tuottajille" mutta kuinka paljon tuostakin menee vain sumutukseen kun Keskon osakkeen omistajat ja kauppiaat tuskin ovat valmiita tinkimään katteistaan, vaan tuotteet on sitten vain kalliimpia, Niinpä harkitse kahdesti niinkuin luomutuotteiden kohdalla, joiden periaatteista olla myös eettisempiä. Mutta nyt työttömänä peruspäivtahansaajana täytyy muutenkin harkita kulutustani...
Työttömät töihin maaseudulle valtion piikkiin eli valtio maksaa palkat. Tällöin maaseudun ei tarvitse ostaa uusia ja tehokkaampia koneita joka vuosi jolloin maatilan pidosta tulee halvempaa. Työttömille taas löytyy varmasti edullinen aittamajoitus maatilalta niin ei menisi kaikki tulot asumisen. El jokainen olisi voittaja.
Aiheeseen liittyvä dokumentti
Dokumentti Suomen maatalouden tilasta
Vierailija kirjoitti:
Työttömät töihin maaseudulle valtion piikkiin eli valtio maksaa palkat. Tällöin maaseudun ei tarvitse ostaa uusia ja tehokkaampia koneita joka vuosi jolloin maatilan pidosta tulee halvempaa. Työttömille taas löytyy varmasti edullinen aittamajoitus maatilalta niin ei menisi kaikki tulot asumisen. El jokainen olisi voittaja.
Tähän se ois. Suomessa on ollut työttömyyttä siitä lähtien kun regeistä ka piiloista päätettiin luopua vähitellen jos ei lasketa 1940-lukua jolloin työttömyyttä ei ollut Suomessa yhtään.
Jos leikitään, että sika-nauta-jauhelihapaketti 400g maksaa 2e, kurkku 3,50e/kg eli noin 1e/kurkku, 4 tomaatin hinnaksi on minulla yleensä tullut 2-2,5e. Pystyisin 1400en ettopalkalla tinkimättä ruuasta sen enempää maksamaan jauhelihasta 4e/400g pkt ja kurkusta maksimissaan 2e/kpl, tomaateissa 3e on aika maks.
Ongelma vaan on siinä, että jos jauheliha nousee vaikka siihen 4 euroon, niin se tuottajan saama hinta ei siitä nouse, ainoastaan kaupan kate. Pitäisi myös muistaa, että siinä on myös mm. logistiikka välissä vetäjänä tuottajan lisäksi, mutta toki se muutama ruokakauppa vetää sen isoimman katteen.
Vierailija kirjoitti:
Maanviljelijät tekevät töitä 2 viikkoa vuodessa, kylvö ja sadonkorjuu. Jos haluavat mahtipalkoille, niin voi ottaa jonkun sivuduuniin niille 50 muulle viikolle.
Miten kukaan voi olla näin pihalla?
Tajuatko, että Suomessa suurin osa maanviljelijöistä nimenomaan TEKEE KAHTA TYÖTÄ että saa elätettyä perheensä! Valtavia EU:n maataloustukia saavat lähinnä suurtilalliset, joten turha kitistä "tuilla elävistä viljelijöistä".
Maanviljelijänä ei keskimäärin todellakaan voi elättää itseänsä Suomessa. En ymmärrä miksi omavaraisuus halutaan ajaa alas ja rahdata ruokaa ulkomailta epäekologisesti??
Minun isäni on maanviljelijä, yli 60v, ja kun hän päättää laittaa pillit pussiin ei kukaan tule jatkamaan hänen tärkeää työtään. Maanviljelystä on tehty Suomessa EU liittymisen jälkeen todella kannattamatonta.
Viljasta maksetaan noin 2cent kilo, joten kyllä 10 senttiä kilolta olisi huikea parannus.
Ei kai maanviljelijät ihan noin suurta korotusta hae tuottajahintoihin. Nyt he saavat alle 5 snt viljakilolta. Riittäisi varmaan jos triplataan se 15 senttiin, jolloin hinta kaupassa nousee 10 snt / leipäkilo. Tai, siis pitäisi nousta, mutta välistävetäjät varmaan nostaisivat hintaa 10 eurolla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Maanviljelijät tekevät töitä 2 viikkoa vuodessa, kylvö ja sadonkorjuu. Jos haluavat mahtipalkoille, niin voi ottaa jonkun sivuduuniin niille 50 muulle viikolle.
Miten kukaan voi olla näin pihalla?
Tajuatko, että Suomessa suurin osa maanviljelijöistä nimenomaan TEKEE KAHTA TYÖTÄ että saa elätettyä perheensä! Valtavia EU:n maataloustukia saavat lähinnä suurtilalliset, joten turha kitistä "tuilla elävistä viljelijöistä".
Maanviljelijänä ei keskimäärin todellakaan voi elättää itseänsä Suomessa. En ymmärrä miksi omavaraisuus halutaan ajaa alas ja rahdata ruokaa ulkomailta epäekologisesti??
Minun isäni on maanviljelijä, yli 60v, ja kun hän päättää laittaa pillit pussiin ei kukaan tule jatkamaan hänen tärkeää työtään. Maanviljelystä on tehty Suomessa EU liittymisen jälkeen todella kannattamatonta.
Jos yhdessä työssä on töitä 2 viikoksi vuodessa, on minusta ihan kohtuullista että on toinenkin työ jos haluaa elää leveästi.
Viljan ostohinnat, alv 0 %
Noteeraamme erikseen vienti- ja rehukauran perushinnan. Rehukauralla ei ole erillistä seulonta- tai DON-vähennystä. Voimassa olevat laatuhinnoittelutaulukot löytyvät sivun alalaidasta.
Kysy tarkemmat hintatiedot ja päivän tarjoukset lähimmästä Lantmännen Agrosta »
Viimeisin muutospäivä: 17.11.2021
https://www.lantmannenagro.fi/asiakasohjelmat/viljakauppa/
Siinä väähn osviittaa.
Vierailija kirjoitti:
Jos leikitään, että sika-nauta-jauhelihapaketti 400g maksaa 2e, kurkku 3,50e/kg eli noin 1e/kurkku, 4 tomaatin hinnaksi on minulla yleensä tullut 2-2,5e. Pystyisin 1400en ettopalkalla tinkimättä ruuasta sen enempää maksamaan jauhelihasta 4e/400g pkt ja kurkusta maksimissaan 2e/kpl, tomaateissa 3e on aika maks.
Ongelma vaan on siinä, että jos jauheliha nousee vaikka siihen 4 euroon, niin se tuottajan saama hinta ei siitä nouse, ainoastaan kaupan kate. Pitäisi myös muistaa, että siinä on myös mm. logistiikka välissä vetäjänä tuottajan lisäksi, mutta toki se muutama ruokakauppa vetää sen isoimman katteen.
Kilo porkkanoita maksaa kaupassa noi 1 euron ja tuottaja saa siitä 2 senttiä. Jotta tuottaja saisi siitä euron tulee porkkanan kuluttajahinta kertoa 50 kymmenellä jotta päästään porkkanan todelliseen hintaan. Näin porkkamantuotrajalle jäisivät itsellekin varaa ostaa niitäkin porkkanoita.
Samaan aikaan ollaan valmiita maksamaan triplahinta ulkomailta tuodusta ruuasta.
Tosin tuottajahinnat saattavat olla nousussa, koska ensimmäistä kertaa vuosiin meille soiteltiin ja kyseltiin ohrasta jo nyt marraskuussa, aikaisemmin vilja on kiinnostanut vasta keväällä. Ei myyty, kun ei ole pakko, odotellaan hinnannousua.