Jaetaan ideoita jämäruuista - näihin voit ujuttaa tähteitä ja vähentäå samalla ruokahävikkiä
Jos aterialta ei jää kokonaista annosta myöhemmin syötäväksi, tähteitä voi silti usein hyödyntää muiden ruokien osana. Tässä meikäläiseltä vinkkejä, pankaa ihmeessä omanne jakoon.
1) texmex-jämät voi hyödyntää vaikka jauhelihakastikkeessa tai kuten minä tänään makaronilaatikossa. Tähteeksi jäänyt jauheliha-papu-tortillatäyte meni paistetun jauhelihan jatkeeksi, samoin salsakastikkeen jämä. Cheddar-juuston panin munamaitoon ja laatikon pinnalle.
Loput - ranskankerman ja juustodipin pistän huomenna parsakaali-perunasoseeseen antamaan täyteläisyyttä.
2) muusin tähteet rieskaan, keitettyjen perunoiden loput pyttipannuun tai espanjalaiseen perunamunakkaaseen. Jämäriisit paistetuksi riisiksi tai keittoon lisäämään ruokaisuutta (menee esimerkiksi hyvin tomaattikeitossa tai kanakeitossa tai kaalikeitossa).
3) spagetin ja pastan loput ovat vähän haasteellisempia, mutta niitä voi hyödyntää salaateissa, esimerkiksi tonnikalapastasalaatissa.
4) erilaiset lihanloput, kuten grillikanan jämät voi perata rasiaan ja panna nuudelikeittoon sattumiksi.
Kommentit (148)
Vanhat leivänkannikat kandee nostaa kuivumaan, etteivät homehdu pussissa ja jauhaa tehosekottimessa tai yleiskoneella korppujauhoksi.
Minulla on pakastin ja annosrasioita hävikin minimoimiseksi. En muista, milloin olisin heittänyt syömäkelpoista ruokaa hukkaan.
Pastakastike:
Paahda uunipellillä valkosipulia, yrttejä, tomaattia ja vihanneslaatikoiden jämät (porkkanan käntyt, selleri, kukkakaali ym.). Lisää suolaa, sokeria ja mustapippuria.
Paahtamisen jälkeen heitä blenderiin. Lisää happo (esim sitruunaa tai omenaviinietikkaa). Jos liian paksua niin pastan keitinvettä voi lisätä hieman joukkoon. Sekoita keitetyn pastan kanssa.
Koko annoksen päälle voi mozzarellaa tai raastaa juuston känttyä.
Leivän käntyt voi murentaa ja paahtaa valkosipulin kanssa pannulla. Mukavaa rapeutta pasta-annoksen sekaan.
Bella tablelta tämä resepti
Nuuka-Nyysteeni kirjoitti:
Minulla on pakastin ja annosrasioita hävikin minimoimiseksi. En muista, milloin olisin heittänyt syömäkelpoista ruokaa hukkaan.
Juu, minäkin pakastan annoksia, mutta jotain paria desiä riisiä ei kannata pelkiltään oikein pakastaa, siitä ei riitä edes lisukkeeksi sellaisenaan.
Nämä jutut toki täydentävät toisiaan.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Pastakastike:
Paahda uunipellillä valkosipulia, yrttejä, tomaattia ja vihanneslaatikoiden jämät (porkkanan käntyt, selleri, kukkakaali ym.). Lisää suolaa, sokeria ja mustapippuria.
Paahtamisen jälkeen heitä blenderiin. Lisää happo (esim sitruunaa tai omenaviinietikkaa). Jos liian paksua niin pastan keitinvettä voi lisätä hieman joukkoon. Sekoita keitetyn pastan kanssa.Koko annoksen päälle voi mozzarellaa tai raastaa juuston känttyä.
Leivän käntyt voi murentaa ja paahtaa valkosipulin kanssa pannulla. Mukavaa rapeutta pasta-annoksen sekaan.Bella tablelta tämä resepti
Kiitos, tuota pitää kokeilla.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Nuuka-Nyysteeni kirjoitti:
Minulla on pakastin ja annosrasioita hävikin minimoimiseksi. En muista, milloin olisin heittänyt syömäkelpoista ruokaa hukkaan.
Juu, minäkin pakastan annoksia, mutta jotain paria desiä riisiä ei kannata pelkiltään oikein pakastaa, siitä ei riitä edes lisukkeeksi sellaisenaan.
Nämä jutut toki täydentävät toisiaan.
Ap
Ai. Minulla on pakastimessa tarkoituksella 180 gramman pakkauksissa keitettyä riisiä, mitä lämmitän monien ruokien lisukkeeksi.
Vierailija kirjoitti:
Pastakastike:
Paahda uunipellillä valkosipulia, yrttejä, tomaattia ja vihanneslaatikoiden jämät (porkkanan käntyt, selleri, kukkakaali ym.). Lisää suolaa, sokeria ja mustapippuria.
Paahtamisen jälkeen heitä blenderiin. Lisää happo (esim sitruunaa tai omenaviinietikkaa). Jos liian paksua niin pastan keitinvettä voi lisätä hieman joukkoon. Sekoita keitetyn pastan kanssa.Koko annoksen päälle voi mozzarellaa tai raastaa juuston känttyä.
Leivän käntyt voi murentaa ja paahtaa valkosipulin kanssa pannulla. Mukavaa rapeutta pasta-annoksen sekaan.Bella tablelta tämä resepti
Kiitos, tuota voisi kokeilla.
Ap
4, kiitos, tuota pitää kokeilla.
Ap
Sosekeiton jämät voi panna usein sämpylöihin,ainakin porkkasosekeiton ja bataattisosekeiton. Antavat mehevyyttä ja makua. Vähennä hiukan nesteen määrää.
Vierailija kirjoitti:
Yäk
Ei noita ruokien huonontamiseksi hyödynnetä. Esimerkiksi tosta makaronilaatikosta, jossa oli salsaa papuja ja cheddaria mukana tuli rutkasti normiversiota parempaa!
Ap
Happamaksi menneestä porkkanaraasteesta saat herkullisia porkkanapihvejä tai pikantin sosekeiton!
Eilisen päivän kasvislisäke? Tomaattinen & samettinen kasvissosekeitto!
Vanhaa keitettyä riisiä? Hemapa ja tonnikala taikovat moskasta herkullisen tonnikalasalaatin!
Keitetyt nahistuneet perunat muuttuvat maittavaksi pyttipannuksi, pilkot vain vanhat jauhelihapihvit sekaan!
-henkilöstöravintolaketjussa työskennellyt
Mä muuten teen tota samaa, että suikaloin esmes tähteeksi jääneet kyljykset pieneksi ja laitan rasiaan. Mulla on kaksi teiniä, jotka tykkää nuudelikeitoista, mutta niissä ei kauheasti ole ravintoarvoa - jos sekaan ripottelee kypsää lihaa tai vaikka halkaisee keityn munan, se lisää makua ja proteiinia soppaan.
Itse asiassa kiinalaiset esimerkiksi käyttää nuudelikeittoa just tollasessa tarkoituksessa usein, ikään kuin meikäläiset pyttipannua jämien hyödyntämiseen. Kaikissa kulttuureissa on vastaavia jämäruokalajeja. Miehen suku on Puolasta, ja siellä sellainen on bigos.
Vierailija kirjoitti:
Mä muuten teen tota samaa, että suikaloin esmes tähteeksi jääneet kyljykset pieneksi ja laitan rasiaan. Mulla on kaksi teiniä, jotka tykkää nuudelikeitoista, mutta niissä ei kauheasti ole ravintoarvoa - jos sekaan ripottelee kypsää lihaa tai vaikka halkaisee keityn munan, se lisää makua ja proteiinia soppaan.
Itse asiassa kiinalaiset esimerkiksi käyttää nuudelikeittoa just tollasessa tarkoituksessa usein, ikään kuin meikäläiset pyttipannua jämien hyödyntämiseen. Kaikissa kulttuureissa on vastaavia jämäruokalajeja. Miehen suku on Puolasta, ja siellä sellainen on bigos.
Niinpä.
Menneinä aikoina ruokaa oli vähän ja kaikki piti hyödyntää. On se sitten espanjalaisittain paellaa tai ranskalaisittain bouillabaissea, suomalaisittain tai ruotsalaisittain pyttipannua.
Ps. Bigos on tosi hyvää, hyvä kun tuli puheeksi, pitääkin tehdä. Täydellinen syyspata!
Ap
Spagetti on hyvää kastikkeen kanssa, mutta vältän sen keittämistä koska spagetin jatkotyöstäminen on hankalaa. Makaroni tai muu pasta toimii paljon paremmin juuri salaateissa tai paistoksissa. Jossain oli joku ohje spagetin jatkokäsittelyyn, siis joku paistos, ei toiminut.
Samaa kamaahan ne makaronit sun muut on. Plus spagetin oikean määrän keittäminen on aina ollut hankalaa, sitä tulee aina liikaa.
Spagetin jämistä pasta frittata.
Vierailija kirjoitti:
Spagetin jämistä pasta frittata.
Kun muistutit, idea on jotakuinkin sama kuin espanjalaisessa perunamunakkaassa tortillassa. Homman juju lienee siinä, miten tuon maustaa ja ettei mene liian kuivaksi.
https://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/gennaro-s-pasta-fritt…
Ap
Vierailija kirjoitti:
Vanhat leivänkannikat kandee nostaa kuivumaan, etteivät homehdu pussissa ja jauhaa tehosekottimessa tai yleiskoneella korppujauhoksi.
Mä vielä paahdan vanhat leivät ja jätän kuivumaan, siis ruisleivät ja paahtikset. Sitten syön niitä kovia ja rapeita leipiä valkosipulimurskaöljyn kanssa. Mutta mä rakastan valkosipulia. Ja joskus syön sen merisuolavoin kanssa.
Mielenkiintoinen avaus, täytyy jäädä seuraamaan.
Sori: siis ranskankerman ja juustodipin panen parsakaali-perunasoseKEITTOON.
Ap