Hei te köyhät ja vähävaraiset! Mitä ruokaa syötte?
Tulot putosivat yhtäkkiä pari tuhatta euroa, kiitos työttömyyden. Aiemmin on kaupasta ostettu mitä mieli tekee, monipuolista ruokaa. Nyt pitäisi opetella syömään edullisesti.
Mitä te syötte päivälliseksi? Antakaa vaikka viisi esimerkkiruokaa.
Kiitos.
Kommentit (107)
[quote author="Vierailija" time="08.10.2014 klo 14:22"]
[quote author="Vierailija" time="08.10.2014 klo 13:28"]
mikroranet
uuniranet nakeilla
riisi-tonnikalasetti
nuudelit
[/quote]
Miksi alapeukut edulliselle ruualle? En ole tuo kirjoittaja, mutta ihmetyttää
[/quote]
Ei köyhänkään tarvii sontaa syödä
[quote author="Vierailija" time="08.10.2014 klo 14:33"]
[quote author="Vierailija" time="08.10.2014 klo 13:14"]Syö energiatiheää ruokaa, sitä kuluu vähemmän. Kelpuuta lihoista rasvaiset osat, ovat halpoja. [/quote]Ovat myös yleensä maultaan parhaita!
[/quote]
Niin ovat!
Aamupäivällä puuroa, päivällinen joku keitto tai pataruoka.
Noh, olen vuorotteluvapaalla..elän korvauksella ja pienellä säästösummalla.
Tarjoukset kyttään
kaikki herkut jää kauppaan (jugurtti, rahka, limsat jne)
Yhtään ei mene ruokaa roskiin! Kaikki jatkokäytetään.
aika paljon keittoruokia ja sellaisia, mitä voi tähteinä seuraavana päivänä jatkokehittää. Esim. karjalanpaistista syö seuraavana päivänä, kun heittää mukaan ylijääneet kuoritut perunat, ja pistää uuniin. Lisäksi laitan jokaiselle lohkotun tomaatin ja leipää.
Kotitekoinen hernekeitto on halpaa ruokaa.
Ja jos oikein haluan pihistää, niin sitten meillä on pinaatti- tai porkkanalettuja/makaronivelliä/perunakeittoa/munakasta/nuudeleita ja nugetteja/uuniohrapuuroa/mannapuuroa ja kiisseliä jne. mössöjä. Kunhan nyt napa tulee kaikilla täyteen. Omenoita ja tomaattia löytyy kaapista aina ja joka päivä. Ja mulla on ollut aikaa sienestää...
Onneksi ei ole nirsot muksut.
Ei hyvään ruokaan tarvita paljon rahaa, tarvii vain osata tehdä sitä ruokaa! Avainsana taitaa olla viitseliäisyys; mitä enemmän käytät aikaa, sitä enemmän säästät rahaa. Sitten kun opit järkevän tyylin, säästät aikaakin! Tiedät mistä kaupoista hakea mitäkin, tiedät mitä teet ostamistasi tuotteista, tiedät miten käyttää tähteet.. Myös hävikki pienenee. Opit myös suunnittelemaan käytkö kaupassa esim kerran viikossa vai käytkö tietyissä liikkeissä työ/harrastus/koulumatkan varrella jne. Kenties menet lenkille ja käyt kotiin tullessa siellä Lidlissä joka ei ole normaalisti reitilläsi, kannat repussa ostokset kotiin. Säästit ja sait liikuntaa. Pakastin kannattaa hankkia ja pitää perusruokavarastoa yllä! Vaikka rahat olis loppu, ruokaa on aina. Näin meillä.
Kyllä meillä syödään juustoja, lohta ja pastasalaatteja, sitten vähän raejuustoa niin saa proteiinia. Köyhiä ollaan, vastapainoksi sitten välillä kaalisoppaa ja hernerokkaa. Tuoreet kasvikset edullisia ja herkullista saa loihdittua. Hyvin pärjää ja laskut saa maksettua.
Hei jos edullinen suomalainen kotiruoka ei maistu, niin edullisista aineksista voi valmistaa helposti esim. intialaista ruokaa (mausteisiin pitää vähän satsata, mutta nehän kestää pitkään, eikä oo etnokaupoissa kovin kalliita kuitenkaan). Basmatiriisiä (saa kanssa edullisesti etnokaupoista), kikhernecurrya, linssidalia, mitä tahansa kasviscurrya (näitä voi tehdä vaikka lantusta tai punajuuresta tai kaalista, eli ei tarvii olla munakoisoa tms. kalliimpaa vihannesta), chapateja (tarvii jauhoa ja vettä), raitaa (tarvitaan maustamatonta jogurttia, mausteita, ja jotain vihannesta tai hedelmää. kurkku on yleinen, mutta voi tehdä vaikka omenasta tai porkkanaraasteesta). Halvoista perusraaka-aineista saa oikeiden mausteiden kanssa loihdittua vaikka kuinka hienoja intialaisia juhla-aterioita. Olen kasvissyöjä, niin en osaa vinkata liha- tai kalaruokia tähän.
Kyllähän niitä edullisia aineksia saa kotiruokaan, pitäisi vaan opetella valmistamaan. Osaan vain joitakin ihan simppeleitä juttuja. Varattomuus uuvuttaa niin että ei jaksaisi edes kokkailla ihmeempiä.
Opiskelijana menen tuonne köyhäkastiin kevyesti, ruokaostoksiin yhdessä avopuolison kanssa käytetään n. 100e kuukaudessa ja yleensä siihen jää löysääkin jonkun verran, että vähemmälläkin pärjäisi. Mutta tämän tyyppisesti me syödään:
Tomaatti-valkosipuli-jauheliha (tai kana, tonnikala...)-täysjyväpastaa, tosi peruskauraa, mutta maukasta ruokaa silti ja saa helposti erilaisia variaatioita: sekaan voi heittää tarjouspaprikat, nahistuneet sipulit... Ihan mistä itse tykkää. Kun koko homma tehdään paistinpannulla, siihen tulee hippasta erilainen suutuntuma kuin perus makaronijauhelihamössöön, jossa ainekset vaan lopuks sekotetaan toisiinsa.
Kasvissosekeitto: porkkanaa, perunaa, sipulia, bataattia... Ja lopuksi vähän ruokakermaa sekaan, halppismerkeiltäkin löytyy alle euron purkkihintaan kelpo tavaraa, Valion kaiken maailman maustetut ruokakermat on yli puolta kalliimpia - köyhällä ei ole vara aina suosia kotimaista. Sitten ne ylijäämäkasvikset saa kätevästi pyöräytettyä uunivihannesten muodossa seuraavaks päiväks vaikka pakastekalan kaveriks.
Laatikkoruoat: perinteinen lasagne tarjousjauhelihasta ei tule annoshinnaltaan kalliiksi, vaihtelua saa heittämällä sekaan esim. sitä paprikaa (:D) tai purkkiherkkusieniä. Makaronilaatikko (meillä tehdään ruokakermaan, ei munamaitoon) on kanssa edullinen ja helppo. Tehdään paljon myös sellaista, että heitetään vihannekset nurkista vuokaan ja sekaan sitten vaikka broileria. Reippaasti kun maustaa, tulee hyvää yksinkertaisestakin. Laatikkoruokiin saa upotettua kätevästi myös ne hieman kuivuneet juustonloput.
Tonnikalapullat: SUURI SYDÄN NÄILLE. Nämä maistuvat ihan takuuvarmasti myös perheen teineille ja junnuille, tosi helppoja tehdä. Ohjeen löytää Karkkipäivä-blogista.
... ja tietysti lihapullat, itse heitän sekaan sipulikeittopussin, niin tulee aivan mahtavia, paljon parempia kuin perinteisistä. Samasta taikinasta syntyy myös lihamureke, johon sitten rahatilanteesta riippuen voi tehdä vaikka homejuustosydämen.
Tässä nyt muutamia mainitakseni. Emme todellakaan mielestäni syö mitenkään erityisen kurjasti, ostamme vaan paljon tarjouksesta ja ruokaa tehdään isompia satseja kerralla. Pakasteesta löytyy sitten valmistakin ruokaa sulattimista vaille valmiina syötäväksi, näin ei tule nälissään ostettua niitä pitsoja ja grilliranskiksia "ku ei siel oo mitään syötävää kuitenkaan".
... ja tuolta Karkkipäivä-blogista kannattaa etenkin kasvisruokailusta kiinnostuneiden (ja kyllä tällainen sekasyöjäkin on tykännyt oikein kovasti) käydä tsekkailemassa reseptejä. Bloggari on kunnon penninvenyttäjä ja loihtii monipuolista ruokaa edullisesti. :) Paljon kivoja vinkkejä ainakin itselleni!
Ai onko lohi edullista?
Ostan 1x/vkossa n.1-1,1kg lohifileen Prismasta ja se maksaa normihintaisena n.19e/kg. Siitä syömme minä, mies ja 2 murkkupoikaa päivällisateriaksi ja seur lounaaksi (jos siis la tai su) murkuille.
No tällä viikolla ruokalistalla on ollut/tulee olemaan:
- Nakkikastiketta ja perunaa + raastesalaatti
- Kermainen kasvissosekeitto, leipä + leikkele
- Porsaan ulkofilee ja yrttimarinoituja juureksia (possu kilon klönttinä joskus tarjouksesta, oli pakkasessa)
- Pinaattipannaria, raejuustoa, salaattia ja leikkeleitä
- Kanapastavuoka + salaatti (ts. makaronilaatikko kanalla, vähän eri mausteet toki).
Teen aina isoja satseja kerralla jotta riittää seuraavaksikin illaksi/lounaaksi. Kerran viikossa käydään isommin kaupassa, ja silloin valkataan aina sellainen kauppa missä parhaat tarjoukset ja hamstrataan niitä tarjoustuotteita sitten pakkaseen. Saatan myös pakastaa valmista ruokaa jos tuntuu että jää yli, oikeastaan mitään ei mene roskiin. Päiväystään lähestyvät leivät pakastan jne. Itse leipomalla säästää myös pitkän pennin jos vain aikaa on.
Halpa vaihtoehto lohelle on sei. Ei tietenkään ole yhtä maukas ja ravintorikas kuin lohi, mutta kyllä siitäkin ihan mukiin menevän keiton pyöräyttää kun maustaa hyvin.
Nyt on muuten myös juurekset parhaimmillaan, porkkanoista, perunoista, lantuista, sipuleista yms. saa hyviä ja halvempia kasvislisukkeita. Samoin pakastevihanneksiet ovat huomattavasti tuoreita halvempia.
[quote author="Vierailija" time="08.10.2014 klo 17:24"]
Ai onko lohi edullista?
Ostan 1x/vkossa n.1-1,1kg lohifileen Prismasta ja se maksaa normihintaisena n.19e/kg. Siitä syömme minä, mies ja 2 murkkupoikaa päivällisateriaksi ja seur lounaaksi (jos siis la tai su) murkuille.
[/quote]
Kokonaisen lohen saa 5-6 euroon kilo. Perkuuroippeesta saa vielä hyvän liemen keitettyä.
[quote author="Vierailija" time="08.10.2014 klo 17:27"]
[quote author="Vierailija" time="08.10.2014 klo 17:24"]
Ai onko lohi edullista?
Ostan 1x/vkossa n.1-1,1kg lohifileen Prismasta ja se maksaa normihintaisena n.19e/kg. Siitä syömme minä, mies ja 2 murkkupoikaa päivällisateriaksi ja seur lounaaksi (jos siis la tai su) murkuille.
[/quote]
Kokonaisen lohen saa 5-6 euroon kilo. Perkuuroippeesta saa vielä hyvän liemen keitettyä.
[/quote]
Tosi harvat enää tuntuu fileoivan itse kalansa. Kanttaisi kyllä, koska tuosta liemestä tosiaan saa herkullisia keittoja aikaiseksi. Sitä voi myös käyttää vaikka risoton liemenä tai pastakastikkeen pohjana.
Jos penniä tarvitsee venyttää tosi pitkälle, niin ainakin cittarista voi ostaa lohen ruotoja, joissa on mukana vähän lihaakin. Ne on tosi halpoja ja niitä keittelemällä saa tosiaan hyvänmakuisen liemen, jossa on vähän sitä kalaakin. Sinne vain sekaan kasviksia, niin saa lähes kalattoman mutta kalalta maistuvan keiton. Kun aika monesti ne kasviskeitotkin saattaa alkaa tunkea ulos korvista, jos niitä syö jatkuvasti. :)
Syön paljon kotimaisia juureksia, kasviksia, erilaisia hedelmiä, kalaa, linssejä, pähkinöitä, kasviöljyjä, ruisleipää, puurohiutaleita, pastaa, perunoita, kananmunia, maitoa.
Ruoanlaittoni on erittäin askeettista. Höyrytän juurekset ja kasvikset kypsäksi, keitän pastaa johon lorautan kasviöljyä, haudutan puurohiutaleita maitoon, keitän linsseistä ja esim. omenoista kasvissosekeittoa, paistan munakkaita, paistan kalaa uunissa jne.
Olen erinomaisen terve nainen, vaikka rahaa ei ole koskaan ollut liikaa.
Luin jostain kirjasta kertomusta E-Italiasta. Kirjan mukaan siellä on keitetty jopa rock soup -nimistä keittoa. Keittoon oli laitettu vihanneksia ja pieniä kiviä. Kivien ideana oli ollut, että niistä toivottiin irtoavan keittämisen aikana liemeen jonkin verran erilaisia mineraaleja täydentämään vähäravinteista ruokavaliota. Kiviä ei tietenkään syöty.
[quote author="Vierailija" time="08.10.2014 klo 14:07"]
Musta meillä syödään ihan tavallista ruokaa.
Meillä syödään paljon papuja, kikherneitä, linssejä. Pavut yms. ostan etnokaupoista kuivattuina, keitän itse ja pakastan erissä. Kaapissa on myös hätävarana pari purkkia valmiiksi keitettyjä säilykekikherneitä, jos joskus sattuisikin käymään niin, että pakastetut loppuu tai tulee vaikka vieraita jotka pitää ruokkia just sillä hetkellä.
Vihanneksissa ja hedelmissä noudatan suunnilleen kausia, eli ostan käytännössä sitä mikä on halpaa. Jos tomaatit on tosi kalliita, niin ostan ennemmin porkkanoita.
Kerään syksyisin sieniä ja marjoja, joista keitän hilloja, pakastan, kuivaan ja säilön muuten. Kasvatan yrttejä ikkunalaudalla, joten ei tarvitse ostaa joka kerta kaupasta uutta puskaa basilikaa tai korianteria.
Yksi tosi iso säästö on tehdä itse oma jugurtti ja/tai viili. Se ei vie käytännössä aktiivista aikaa kuin kymmenisen minuuttia, yön yli se saa tekeytyä itsekseen. Leipää kannattaa ainakin välillä leipoa itse. Herkutteluhetkiin voi tehdä itse sipsejä tai leipoa jotain. Esim. meillä tehdään usein herkuksi "pannacottaa" itsetehdystä jugurtista, eli jugurtti maustetaan miten halutaan ja hyydytetään liivatteella. Jotenkin tuollainen hyydytetty jugurtti on paljon "jälkiruokaisampi" kuin ihan tavallisessa muodossa oleva, joten toimii paremmin herkkuna. :)
Lihaa ostan usein tarjouslaputettuna. Paahtopaistin ostaminen voi olla parempi diili kuin jauheliha, koska monesti jauhelihaa tulee syötyä grammamääräisesti enemmän lihaa kuin sitä kuluu kokolihana. Tällöin yhdestä paistista saa useamman aterian. Jauheliharuokiin (kastikkeet, lihapullat, murekkeet) kannatta laittaa reippaasti kasviksia joukkoon. Meillä tehdään kolme aikuisen annosta (yksi ateria kahdelle ja seuraavan päivän eväät toiselle) puolikkaasta jauhelihapaketista.
Juustoksi valitsen voimakasmakuisia juustoja, joita voi käyttää myös ruuanlaitossa. Vaikka ne yleensä on kalliimpia kuin kilon pala arkijuustoa, niin ne kestää kauemmin, koska niitä ei tule käytettyä yhtä paljon.
Kannattaa vähitellen satsata maustekaappiin, jolloin saa tehtyä monenlaisia ruokia eikä kyllästy niin helposti ja syö aina samanmakuista ruokaa.
Tän viikon ruuat:
ma: linssikeitto, itse tehtyä saaristolaisleipää
ti: broilerwokki
ke: punajuurikeitto sinihomejuustolla, itsetehtyä saaristolaisleipää
to: lohta ja uunijuureksia
pe: kotitekoinen pizza
la: sipulikeitto, kotitekoiset hampurilaiset papupihveillä
su: sienipiirakka, hevosen sisäpaisti (oli tarjouksessa vain 14 e /kg), uunijuureksia
Meillä menee yleensä ruokakauppaan kuussa suunnilleen 230-270 euroa. Ostetaan pääasiassa k-supermarketista ja aika usein tulee käytyä myös m-kaupassa, kun se on ihan vieressä. Halvemmalla varmasti voisi saada, jos katsoisi tarkemmin mistä ostaa. Meillä on sikäli hyvä tilanne, että kaupassa ei tarvitse sen ihmeemmin tehdä hintavertailua, vaan on varaa ostaa sitä mitä halutaan ja ostetaan yleensä viikonlopuksi viinipullokin. Ilmeisesti meidän kummankaan maut vain ei ole kauheasti muuttuneet sitten opiskeluvuosien, vaan ostetaan edelleen aika simppeliä ja halpaa ruokaa. Viinipullojen hintaa en laskenut tuohon ruokabudjettiin, niiden osalta maku on valitettavasi kehittynyt sen verran, että ne opiskeluvuosien litkut ei enää uppoa. :D
[/quote]
Mikä on m- kauppa?
Mun ruokalistalla on usein puuroa. Keittoa ja makaronin seuraksi jotain sen mukaan mitä on tarjouksessa.