Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Hyvä, helppo, täyttävä kasvisruoka?

Vierailija
07.10.2013 |

Olemme mieheni kanssa paatuneita lihansyöjiä, mutta mietin usein lihansyönnin vähentämistä. Ongelma on kuitenkin se, että olemme varsin laiskoja (eli ruuan olisi hyvä olla helppo ja nopea, varsinkin nyt kun on pieni vauva), herkuttelijoita (eli ruuan pitää olla oikeasti hyvää, muuten sitä ei toista kertaa tehdä)  ja suuriruokaisia, vaikka hoikkia olemmekin. Etenkin tuo täyttävyys on monissa kasvisruoissa ongelma, eli jos syömme illalliseksi esim. jokin aika sitten muodikasta avokadopastaa, kantarellikastiketta tai vaikka kasvispihvejä, on miehellä nälkä jo parin tunnin päästä ja hän vetäissee vatsantäytteeksi salamipizzaa tai lihapiirakan, ja kyllä itselläkin alkaa jo nälkä kurnia.

 

Eli kertokaas nyt hyvät kasvissyöjät, millaisia täyttäviä ruokia teette?

 

Mitään soijanakkeja tai -rouheita ei kannata ehdottaa, vaan nimenomaan hyviä kasvisruokia, jotka maistuu ja näyttää kasvisruuilta. Myöskään moralisointi ei nyt auta, tiedämme kyllä mistä liha tulee ja mitä se aiheuttaa itsellemme ja ympäristölle. Tunnen itseni ja mieheni, jos me haluamme kasvisruokailua lisätä, on sen oltava helppoa, ja hyvää, kuten jo aiemmin totesin.

Kommentit (55)

Vierailija
1/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

tofua? vaikka leivitettynä ja paistettuna? Mausta hyvin, se on oleellista!

 

Perusruokia, joissa korvaat lihan soijarouheella tai pavuilla tai molemmilla. Mausta hyvin! Esim makaronilaatikkoa, lasagnea, keittoja...

Vierailija
2/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Millä tuo tofu kannattaisi maustaa? Muutaman kerran olen ravintolassa maistanut ja joskus itsekin ostanut, mutta en ole oikein päässyt siihen sisään....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

kasvisruuat on kevyitä, jos et laita rasvaa ja ole jotain proteiininlähdettä. Mutta täyspainonen kasvisruoka täyttää minut ainakin siinä missä liharuokakin.

Kasvispihveihin kannattaa laittaa esim kikhernejauhoja ja soijajauhoja tai gluteenijauhoa pohjaksi, ei mistään raastepohveistä täyteen tulekaan.

Ja kasvisruokiin  vaan reippaasti sekaan esim öljyä ja pähkinöitä ja siemeniä.

 

Itse teen usein suprehelppoa soijabolognesea, kaupan polognesekastike (lihaton), joukkoon soijarouhetta ja mustapippuria ja brovencen yrttejä tai mistä tykkäätkin. Ja vielä esim auringonkukansiemeniä ja cashewpähkinöitä ja öljyä. Jos oikein laittaa niin vielä raastettu porkkana. Syödään spaghetin kanssa meillä. Kastikkeen tekee siinä ajakssa mintkä kestää pasta keittää. nam.

Vierailija
4/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

maustamaton tofu kannattaa marinoida. Omaan marinadiini laitan rypsiöljyä, soijakastiketta, sitruunamehua ja esim chiliä. Annetaan olla pari tuntia tai yön yli.

 

Valmiiksi marinoitua ja kylmäsavutofuakin saa kaupasta, ne on molemmat kanssa ihan ok!

 

paistaessa laitan tofuun joko samaa marinadia pannulle tai sitten pippuria ja vaikka kurkumaa. tofu itsessään on mautonta, mutta imee maut helposti itseensä.

Vierailija
5/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lisätkää tuon listatun illallisesi jälkkäreiksi melonia(täyttää fyysisesti) ja eriläisiä suolattomia pähkinöitä (ravitsevat). Meillä hyvin toimii myös vihannessosekeitto, jonne voi tilantteen mukaan laittaa perunaa+parsakaali, kukkakaali, pinaatti, selleri tai peruna+kurpitsa, porkkana, kukkakaali ym. Mausteeksi sinne voi dipata tabascoa. Tuoreesta vihanneksista kun tekee tulee ainakin hyvin maukasta. Pakasteiden kanssa ei kokeiltu. 

Vierailija
6/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tee papupataa, se on helppoa ja ruokaisaa. Kuullotat  padassa sipulia ja valkosipulia, lisäät purkitettua tomaattimurskaa, paloiteltuja porkkanoita ja tölkkipapuja sekä mausteita. Hauduta puolisen tuntia. Hyviä vinkkejä hyvien kasvispatojen tekemiseen saat googlaamalla chili sin carne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sienikeitto: paista sienet pannulla ensin kuivaksi sitten voita joukkoon. Lisää silputut sipulit ja kanaliemikuutio (tai kaksi), mustaapippuria, valkopippuria, timjamia ja sokeria hippusellinen. Lisää kuumaa vettä ja keitä 10min.Avaa kermatölkki ja laita sinne keittoa niin että tölkki on täynnä- sekoita lusikalla. Kaada kerma kattilaan.

Jos pidät sakeammasta suurusta maitzenalla.

Ennen tarjoilua purista vähän sitruunamehua keittoon - älä keitä enää- juoksettuu.

Vierailija
8/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos neuvoista, papupataa voisi kyllä ainakin joskus kokeilla. Jonkinlaista hyvää linssi-couscous-mössöä olen myös joskus maistanut, ja linssiruuat houkuttelisi muutenkin, onko ehdotuksia? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No siis homman nimi on se että ruoassa pitää olla protskua.

Vierailija
10/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos teidän ruokavalio koostuu muutenkin eineksistä (pizzaa ja lihapiirakkaa), ostakaa kaupan pakastealtaasta valmista kasvisruokaa, vaikkapa jotain couscous-falafel -hässäkkää tai joku aasialainen ruoka. Tai hakekaa valmiit falafel-annokset lähimmästä kebab-paikasta.

 

Ja tämä ei ollut mitään kettuilua, vaan vakava ehdotus. Tai seuraavan kerran kun haette pizzat kotipizzasta, valitkaa kasvisvaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minusta homma toimii hyvin niin, että syön työpaikkaruokalassa useimmiten kasvisruokaa (lämmin ruoka / keitto / salaatti tarjonnasta riippuen), jolloin kotona voi tehdä useimmiten liha- tai kalaruokaa (mitä muut meillä - eli mies ja poika - preferoivat). Ei niin hirveäsi haittaa vaikka lounaassa olisi huonommin proteiinia (kuten työpaikkaruokaloissa valitettavasti asian laita yleensä on), jos illalla syö lihaa tai kalaa. Kutsun itseäni sekasyöjäksi vaikka työkaverit varmaan luulevat kasvissyöjäksi.

Alun perin tapa muodostui siksi, kun jo opiskeluajan kuppilassa käytetty liha oli niin halpaa = huonoa = pahaa, että kasvisruoka tuntui turvallisemmalta vaihtoehdolta. Enkä yhtään yllättynyt siitä tämän päiväisestä uutisesta, jonka mukaan broilerinugetit tehdään teurastusjätteistä.

Vierailija
12/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Soijarouhehan on älyttömän helppoa. Teet vaikka jauhelihakastikkeen, jossa korvaat lihan soijarouheella. se tarvitsee vain hieman nestettä turvotakseen, mutta mitään muuta ei tarvita. Mausteita vaan niin maistuukin hyvältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tää on ihan mahtavan hyvää :) 

 

Linssi-kaalikeitto

 

kaalia sen verran kun kattilaan mahtuu (½ tai 1 pieni kokonainen)

sipuli tai punasipuli

pari porkkanaa

2 rkl öljyä

(valkosipulia)

1,5 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

1-3 tl punaista curry-tahnaa (no, maun mukaan..)

0,5 tl sokeria

ketsuppia/tomaattipyrettä/tomaattimurskaa

1,5 dl punaisia linssejä

mustapippuria

 

 

Kuullota kattilassa sipulit ja porkkanat. Lisää kaali, vesi, liemikuutiot, curry-tahna, sokeri ja tomaatti. Anna kiehua n. 20 minuuttia. Huuhtele linssit ja lisää keittoon. Keitä pienellä lämmöllä kunnes linssit ovat kypsiä ja mausta pippurilla.

Vierailija
14/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="07.10.2013 klo 12:26"]

Kiitos neuvoista, papupataa voisi kyllä ainakin joskus kokeilla. Jonkinlaista hyvää linssi-couscous-mössöä olen myös joskus maistanut, ja linssiruuat houkuttelisi muutenkin, onko ehdotuksia? 

[/quote]

 

Kuullota sipulia, valkosipulia ja currypulveria öljyssä. Lisää 4 dl vettä ja hiukan suolaa. Kiehauta ja lisää 2,5 dl huuhdeltuja punaisia linssejä. Keitä hiljaa kymmenisen minuuttia, mausta pippurilla, ja se on valmis. Lisävinkkejä  googlettamalla lentil stew.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Papupataa meinasin tulla ehdottamaan, mutta se olikin jo täällä. Tosiaan erilaiset papu- ja linssiruuat täyttävät kyllä, kunhan papuja ja linssejä on kunnolla. Mä ajattelin tänään olla laiska ja tehdä valmiista ateriakastikkesta ja tölkkipavuista mustapapu-tikka masalaa. Lisukkeeksi keitettyä ohraa. Kyllä pitäisi nälän lähteä.

Vierailija
16/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="07.10.2013 klo 12:31"]

Jos teidän ruokavalio koostuu muutenkin eineksistä (pizzaa ja lihapiirakkaa), ostakaa kaupan pakastealtaasta valmista kasvisruokaa, vaikkapa jotain couscous-falafel -hässäkkää tai joku aasialainen ruoka. Tai hakekaa valmiit falafel-annokset lähimmästä kebab-paikasta.

 

Ja tämä ei ollut mitään kettuilua, vaan vakava ehdotus. Tai seuraavan kerran kun haette pizzat kotipizzasta, valitkaa kasvisvaihtoehto.

[/quote]

 

Ruuat tehdään kyllä pääosin itse, hyvien ruokien eteen nähdään vaivaakin. Noi  einekset tulee kuvaan sitten, jos maha ei sillä itsetehdyllä aterialla täyty :) ja pizzakin tehdään käytännössä aina itse, siitähän toki saa helposti kasvisversion. Helppoutta korostin aloituksessa lähinnä, koska jos kasvisruokiin pääsisi ensin sisään helposti, olisi motivaatio vaivannäköön jatkossa parempi.  Noita pakasteaterioita kyllä olen syönytkin töissä eväänä, ja ne kyll maistuvat ihan ok.

 

Vierailija
17/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

5, voiko marinoinnissa käyttää oliiviöljyä. En pidä näistä kotimaisista öljyistä, minusta niiden maku on öklö, mutta oliiviöljyn voimakas maku viehättää.

Vierailija
18/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kasvisruuassa pointti on tosiaan tuo, että on riittävästi proteiinia. Ja proteiinia kasvisruokaan saa pavuista, linsseistä, soijatuotteista, quinoasta, quornista, herneistä... Mä kokkaan ruokani aina silleen, että siinä on kunnon proteiinilähde joukossa, siis esim. perunakeitossa on mukana papuja. En oikein osaa syödäkään sellaisia kevytkasvisruokia kuin pelkät sosekeitot ja salaatit, jotka ilmeisesti sekasyöjät mieltävät kasvissyöjien ruuaksi.

Vierailija
19/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Linnssijä valkosipulikastikkeella:

Ota kahvikupillinen linssejä ja huuhtele ne. Laita linssit paistinpannuun ja mukaan tomaatti, pilkottu sipuli vähän raastettua inkivääriä ja tl kurkkumaa- suolaa maun mukaan ja kaada joukkoon 5dl vettä (kanalientä). Anna kiehua hiljaa poristen n 20-30min.

Tee sillä välin valkosipulikastike:

pannulle 4-6 valkosipulin kyntä ja vähän öljyä Paista älä polta. Hieman suolaa ja juustokuminaa. Tilkka vettä ja worcestershire-kastiketta ja ripaus sokeria.

Syö hyvän leivän kanssa. Nam!

Vierailija
20/55 |
07.10.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Linssikeitto on kans hyvää ja täyttävää.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan kolme kaksi