Hyvä, helppo, täyttävä kasvisruoka?
Olemme mieheni kanssa paatuneita lihansyöjiä, mutta mietin usein lihansyönnin vähentämistä. Ongelma on kuitenkin se, että olemme varsin laiskoja (eli ruuan olisi hyvä olla helppo ja nopea, varsinkin nyt kun on pieni vauva), herkuttelijoita (eli ruuan pitää olla oikeasti hyvää, muuten sitä ei toista kertaa tehdä) ja suuriruokaisia, vaikka hoikkia olemmekin. Etenkin tuo täyttävyys on monissa kasvisruoissa ongelma, eli jos syömme illalliseksi esim. jokin aika sitten muodikasta avokadopastaa, kantarellikastiketta tai vaikka kasvispihvejä, on miehellä nälkä jo parin tunnin päästä ja hän vetäissee vatsantäytteeksi salamipizzaa tai lihapiirakan, ja kyllä itselläkin alkaa jo nälkä kurnia.
Eli kertokaas nyt hyvät kasvissyöjät, millaisia täyttäviä ruokia teette?
Mitään soijanakkeja tai -rouheita ei kannata ehdottaa, vaan nimenomaan hyviä kasvisruokia, jotka maistuu ja näyttää kasvisruuilta. Myöskään moralisointi ei nyt auta, tiedämme kyllä mistä liha tulee ja mitä se aiheuttaa itsellemme ja ympäristölle. Tunnen itseni ja mieheni, jos me haluamme kasvisruokailua lisätä, on sen oltava helppoa, ja hyvää, kuten jo aiemmin totesin.
Kommentit (55)
Millä tuo tofu kannattaisi maustaa? Muutaman kerran olen ravintolassa maistanut ja joskus itsekin ostanut, mutta en ole oikein päässyt siihen sisään....
kasvisruuat on kevyitä, jos et laita rasvaa ja ole jotain proteiininlähdettä. Mutta täyspainonen kasvisruoka täyttää minut ainakin siinä missä liharuokakin.
Kasvispihveihin kannattaa laittaa esim kikhernejauhoja ja soijajauhoja tai gluteenijauhoa pohjaksi, ei mistään raastepohveistä täyteen tulekaan.
Ja kasvisruokiin vaan reippaasti sekaan esim öljyä ja pähkinöitä ja siemeniä.
Itse teen usein suprehelppoa soijabolognesea, kaupan polognesekastike (lihaton), joukkoon soijarouhetta ja mustapippuria ja brovencen yrttejä tai mistä tykkäätkin. Ja vielä esim auringonkukansiemeniä ja cashewpähkinöitä ja öljyä. Jos oikein laittaa niin vielä raastettu porkkana. Syödään spaghetin kanssa meillä. Kastikkeen tekee siinä ajakssa mintkä kestää pasta keittää. nam.
maustamaton tofu kannattaa marinoida. Omaan marinadiini laitan rypsiöljyä, soijakastiketta, sitruunamehua ja esim chiliä. Annetaan olla pari tuntia tai yön yli.
Valmiiksi marinoitua ja kylmäsavutofuakin saa kaupasta, ne on molemmat kanssa ihan ok!
paistaessa laitan tofuun joko samaa marinadia pannulle tai sitten pippuria ja vaikka kurkumaa. tofu itsessään on mautonta, mutta imee maut helposti itseensä.
Lisätkää tuon listatun illallisesi jälkkäreiksi melonia(täyttää fyysisesti) ja eriläisiä suolattomia pähkinöitä (ravitsevat). Meillä hyvin toimii myös vihannessosekeitto, jonne voi tilantteen mukaan laittaa perunaa+parsakaali, kukkakaali, pinaatti, selleri tai peruna+kurpitsa, porkkana, kukkakaali ym. Mausteeksi sinne voi dipata tabascoa. Tuoreesta vihanneksista kun tekee tulee ainakin hyvin maukasta. Pakasteiden kanssa ei kokeiltu.
Tee papupataa, se on helppoa ja ruokaisaa. Kuullotat padassa sipulia ja valkosipulia, lisäät purkitettua tomaattimurskaa, paloiteltuja porkkanoita ja tölkkipapuja sekä mausteita. Hauduta puolisen tuntia. Hyviä vinkkejä hyvien kasvispatojen tekemiseen saat googlaamalla chili sin carne.
Sienikeitto: paista sienet pannulla ensin kuivaksi sitten voita joukkoon. Lisää silputut sipulit ja kanaliemikuutio (tai kaksi), mustaapippuria, valkopippuria, timjamia ja sokeria hippusellinen. Lisää kuumaa vettä ja keitä 10min.Avaa kermatölkki ja laita sinne keittoa niin että tölkki on täynnä- sekoita lusikalla. Kaada kerma kattilaan.
Jos pidät sakeammasta suurusta maitzenalla.
Ennen tarjoilua purista vähän sitruunamehua keittoon - älä keitä enää- juoksettuu.
Kiitos neuvoista, papupataa voisi kyllä ainakin joskus kokeilla. Jonkinlaista hyvää linssi-couscous-mössöä olen myös joskus maistanut, ja linssiruuat houkuttelisi muutenkin, onko ehdotuksia?
No siis homman nimi on se että ruoassa pitää olla protskua.
Jos teidän ruokavalio koostuu muutenkin eineksistä (pizzaa ja lihapiirakkaa), ostakaa kaupan pakastealtaasta valmista kasvisruokaa, vaikkapa jotain couscous-falafel -hässäkkää tai joku aasialainen ruoka. Tai hakekaa valmiit falafel-annokset lähimmästä kebab-paikasta.
Ja tämä ei ollut mitään kettuilua, vaan vakava ehdotus. Tai seuraavan kerran kun haette pizzat kotipizzasta, valitkaa kasvisvaihtoehto.
Minusta homma toimii hyvin niin, että syön työpaikkaruokalassa useimmiten kasvisruokaa (lämmin ruoka / keitto / salaatti tarjonnasta riippuen), jolloin kotona voi tehdä useimmiten liha- tai kalaruokaa (mitä muut meillä - eli mies ja poika - preferoivat). Ei niin hirveäsi haittaa vaikka lounaassa olisi huonommin proteiinia (kuten työpaikkaruokaloissa valitettavasti asian laita yleensä on), jos illalla syö lihaa tai kalaa. Kutsun itseäni sekasyöjäksi vaikka työkaverit varmaan luulevat kasvissyöjäksi.
Alun perin tapa muodostui siksi, kun jo opiskeluajan kuppilassa käytetty liha oli niin halpaa = huonoa = pahaa, että kasvisruoka tuntui turvallisemmalta vaihtoehdolta. Enkä yhtään yllättynyt siitä tämän päiväisestä uutisesta, jonka mukaan broilerinugetit tehdään teurastusjätteistä.
Soijarouhehan on älyttömän helppoa. Teet vaikka jauhelihakastikkeen, jossa korvaat lihan soijarouheella. se tarvitsee vain hieman nestettä turvotakseen, mutta mitään muuta ei tarvita. Mausteita vaan niin maistuukin hyvältä.
Tää on ihan mahtavan hyvää :)
Linssi-kaalikeitto
kaalia sen verran kun kattilaan mahtuu (½ tai 1 pieni kokonainen)
sipuli tai punasipuli
pari porkkanaa
2 rkl öljyä
(valkosipulia)
1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1-3 tl punaista curry-tahnaa (no, maun mukaan..)
0,5 tl sokeria
ketsuppia/tomaattipyrettä/tomaattimurskaa
1,5 dl punaisia linssejä
mustapippuria
Kuullota kattilassa sipulit ja porkkanat. Lisää kaali, vesi, liemikuutiot, curry-tahna, sokeri ja tomaatti. Anna kiehua n. 20 minuuttia. Huuhtele linssit ja lisää keittoon. Keitä pienellä lämmöllä kunnes linssit ovat kypsiä ja mausta pippurilla.
[quote author="Vierailija" time="07.10.2013 klo 12:26"]
Kiitos neuvoista, papupataa voisi kyllä ainakin joskus kokeilla. Jonkinlaista hyvää linssi-couscous-mössöä olen myös joskus maistanut, ja linssiruuat houkuttelisi muutenkin, onko ehdotuksia?
[/quote]
Kuullota sipulia, valkosipulia ja currypulveria öljyssä. Lisää 4 dl vettä ja hiukan suolaa. Kiehauta ja lisää 2,5 dl huuhdeltuja punaisia linssejä. Keitä hiljaa kymmenisen minuuttia, mausta pippurilla, ja se on valmis. Lisävinkkejä googlettamalla lentil stew.
Papupataa meinasin tulla ehdottamaan, mutta se olikin jo täällä. Tosiaan erilaiset papu- ja linssiruuat täyttävät kyllä, kunhan papuja ja linssejä on kunnolla. Mä ajattelin tänään olla laiska ja tehdä valmiista ateriakastikkesta ja tölkkipavuista mustapapu-tikka masalaa. Lisukkeeksi keitettyä ohraa. Kyllä pitäisi nälän lähteä.
[quote author="Vierailija" time="07.10.2013 klo 12:31"]
Jos teidän ruokavalio koostuu muutenkin eineksistä (pizzaa ja lihapiirakkaa), ostakaa kaupan pakastealtaasta valmista kasvisruokaa, vaikkapa jotain couscous-falafel -hässäkkää tai joku aasialainen ruoka. Tai hakekaa valmiit falafel-annokset lähimmästä kebab-paikasta.
Ja tämä ei ollut mitään kettuilua, vaan vakava ehdotus. Tai seuraavan kerran kun haette pizzat kotipizzasta, valitkaa kasvisvaihtoehto.
[/quote]
Ruuat tehdään kyllä pääosin itse, hyvien ruokien eteen nähdään vaivaakin. Noi einekset tulee kuvaan sitten, jos maha ei sillä itsetehdyllä aterialla täyty :) ja pizzakin tehdään käytännössä aina itse, siitähän toki saa helposti kasvisversion. Helppoutta korostin aloituksessa lähinnä, koska jos kasvisruokiin pääsisi ensin sisään helposti, olisi motivaatio vaivannäköön jatkossa parempi. Noita pakasteaterioita kyllä olen syönytkin töissä eväänä, ja ne kyll maistuvat ihan ok.
5, voiko marinoinnissa käyttää oliiviöljyä. En pidä näistä kotimaisista öljyistä, minusta niiden maku on öklö, mutta oliiviöljyn voimakas maku viehättää.
Kasvisruuassa pointti on tosiaan tuo, että on riittävästi proteiinia. Ja proteiinia kasvisruokaan saa pavuista, linsseistä, soijatuotteista, quinoasta, quornista, herneistä... Mä kokkaan ruokani aina silleen, että siinä on kunnon proteiinilähde joukossa, siis esim. perunakeitossa on mukana papuja. En oikein osaa syödäkään sellaisia kevytkasvisruokia kuin pelkät sosekeitot ja salaatit, jotka ilmeisesti sekasyöjät mieltävät kasvissyöjien ruuaksi.
Linnssijä valkosipulikastikkeella:
Ota kahvikupillinen linssejä ja huuhtele ne. Laita linssit paistinpannuun ja mukaan tomaatti, pilkottu sipuli vähän raastettua inkivääriä ja tl kurkkumaa- suolaa maun mukaan ja kaada joukkoon 5dl vettä (kanalientä). Anna kiehua hiljaa poristen n 20-30min.
Tee sillä välin valkosipulikastike:
pannulle 4-6 valkosipulin kyntä ja vähän öljyä Paista älä polta. Hieman suolaa ja juustokuminaa. Tilkka vettä ja worcestershire-kastiketta ja ripaus sokeria.
Syö hyvän leivän kanssa. Nam!
Linssikeitto on kans hyvää ja täyttävää.
tofua? vaikka leivitettynä ja paistettuna? Mausta hyvin, se on oleellista!
Perusruokia, joissa korvaat lihan soijarouheella tai pavuilla tai molemmilla. Mausta hyvin! Esim makaronilaatikkoa, lasagnea, keittoja...