Mikä ero varsinaisesti on perunajauhoilla ja maissitärkkelyksellä?
Koitin googlailla mutta ei mitään oikein järkevää löytynyt. Mietin siis lähinnä sellaista "ensikodin peruspakettia" eli kummanko noista sitten lisäisi settiin vai tarvitaanko ehdottomasti molemmat?
Kommentit (12)
Jos baarilorttosta pyörittelee perunajauhoissa niin kosteisiin kohtiin jää jauhoja kiinni. En tiedä toimiiko maissijauhoilla.
Leivonnaisissa ei ole niin oleellista, mitä tärkkelystä käyttää. Niin maissi-, ohra- kuin perunatärkkelys sopivat mainiosti. Kiisseleissä on eroa, mitä tärkkelystä käyttää. Perunajauhot sopivat kirkasliemisiin kiisseleihin ja keittoihin. Maissitärkkelys puolestaan maitopohjaisiin kiisseleihin ja keittoihin.
Noin luki meillä kotona -blogissa mutta siis käyhän perunajauhot myös maitopohjaisiinkin? Mutta maissitärkkelys sotkisi kirkasliemisyyden jos niin päin käyttäisi? Olenko ymmärtänyt oikein?
Toinen tehdään perunasta ja toinen maissista. Omaan makuun perunajauho on monipuolisempi ja sillä saa ilmavuutta leivonnaisiin ja kiisseliin mukavasti tuntumaa. Maissijauhoa käytän vähemmän vaikka on silläkin käyttönsä.
Googlettamalla löytyy heti pari käytännön eroa kuten näissä:
https://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-perunajauhojen-ja-mais…
https://helenakemppainen.com/2017/02/26/tarkkelysten-merkitys-ja-eroja-…
https://www.facebook.com/kinuskikissa/posts/896609460356839/
Tein kerran mansikkakiisselin Maizenaan ja siitä tuli sameaa. Perunajauhoista tulee enemmän venyvää, maissijauhoilla saa lohkeavaa kiisseliä. Käytän maissijauhoa, kun teen suklaakiisseliä. Siitä tulee tosi hyvää, lohkeavaa, kun laittaa tarpeeksi.
Valmistuksessa perunajauholla tehtäessä kiisseli saa pulpahtaa kerran, maissijauhoa pitää keittää 3-5 minuuttia.
Vierailija kirjoitti:
Toinen tehdään perunasta ja toinen maissista. Omaan makuun perunajauho on monipuolisempi ja sillä saa ilmavuutta leivonnaisiin ja kiisseliin mukavasti tuntumaa. Maissijauhoa käytän vähemmän vaikka on silläkin käyttönsä.
Googlettamalla löytyy heti pari käytännön eroa kuten näissä:
https://www.kinuskikissa.fi/myytinmurtaja-testaa-perunajauhojen-ja-mais…
https://helenakemppainen.com/2017/02/26/tarkkelysten-merkitys-ja-eroja-…
https://www.facebook.com/kinuskikissa/posts/896609460356839/
Noikaan ei mielestäni ota kantaa voiko pärjätä esim. perunajauhoilla kaikessa missä tarvitsee maissitärkkelystä.
Maailmalla käytetään enemmän maissitärkkelystä ja olen siihen siirtynyt reseptien takia itsekin. Kiisseleitä en juurikaan tee, vaan käytän sitä esim. kastikkeiden saostamiseen.
Maissitärkkelystä voi (ja pitääkin) hiukan keittää, pottujauhoruoka menee pilalle, jos vaikka kiisseliä keittää yhtään kiehahtamisen jälkeen.
Vierailija kirjoitti:
Tein kerran mansikkakiisselin Maizenaan ja siitä tuli sameaa. Perunajauhoista tulee enemmän venyvää, maissijauhoilla saa lohkeavaa kiisseliä. Käytän maissijauhoa, kun teen suklaakiisseliä. Siitä tulee tosi hyvää, lohkeavaa, kun laittaa tarpeeksi.
Valmistuksessa perunajauholla tehtäessä kiisseli saa pulpahtaa kerran, maissijauhoa pitää keittää 3-5 minuuttia.
Esim. valion sivuilla on suklaavanukkaan ohje johon on käytetty perunajauhoja :D On tämä merkillistä. Ja niin vakavaa, toki :D :D
Voiko karppaaja käyttää noita jauhoja?
Suurimmat erot mielestäni ovat ne, että maissijauhoja pitää tosiaan keittää muutama minuutti ja se, että kiisselistä tulee maissijauhoilla sameaa. Ensikotiin valitsisin perunajauhon. Maissijauho on kyllä parempaa kastikkeen saostamisessa ja maitokiisselissä!
Ehkä tyydyn pelkkään perunajauhoon tähän hätään.
Mietin siis sellaista ns. ultimate-pakettia esim. kotoa poismuuttavalle teinille jossa on kaikki tarpeellinen muttei vie kaappi- ym. tilaa vaan tulisi mahdollisimman pienellä ainesmäärällä toimeen. Esim. kaurahiutaleita ei tarvitse olla montaa laatua jne.
Vierailija kirjoitti:
Jos baarilorttosta pyörittelee perunajauhoissa niin kosteisiin kohtiin jää jauhoja kiinni. En tiedä toimiiko maissijauhoilla.
Ei toimi. Perunajauhot ehdoton.
Eroa mietin siis käytön suhteen, onhan ne ihan eri tuote sinänsä.