Imelletty puuro Perusohje
Perinteiset imelletyt puurot ovat lähes kokonaan unohtuneet. Puuroilla on ollut viimeaikoina "nostetta", samalla myös kiinnostus imellettyihin puuroihin on lisääntynyt.
Perusohje. Osa vilja-aineksista voi olla lämpökäsiteltyjä niin että ne ei yksinään imelly. Kaikki vilja-ainekset imeltyy jos osa vilja-aineksista sisältää aktiivista imeltymisentsyymiä.
Vesi kuumennetaan 70-75 asteiseksi. Jos vesi on 78 asteista tai kuumempaa, niin imeltymisentsyymi tuhoutuu ja puuro ei imelly. Vilja-ainekset sekoitetaan kattilassa tehokkaasti 70-75 asteiseen veteen niin että saadaan notkea puuro. Ei suolaa tässä vaiheessa, suola estää imeltymistä.
Puuro laitetaan imeltymään kattilassa 65-70 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi ja sekoitetaan imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
Imeltymisen jälkeen lisätään suola. Tarvittaessa lisätään nestettä.
Jos valmistetaan marja/hedelmäpuuroa, niin marja ja hedelmä lisätään tässä vaiheessa.
Puuron voi keittää kypsäksi, mutta se sitoo keittäjän sekoittamaan koko keittämisen ajan.
Puuro valmistuu helposti ja vähällä vaivalla uunissa. Puuro laitetaan uunivuokaan ja paistetaan kypsäksi 120-130 asteisessa uunissa noin 3-4 tunnissa.
Imelletty puuro nautitaan usein kylmänä sopivien lisukkeiden kera.