Miten tehdään täydellinen pizza?
Erityisesti taikina. Siippani fanittaa pizzaa ihan kauheasti, mutta kiellän ostamasta mitään pakastepaskaa, ja pizzeriasta maksaa aika paljon eikä laatu välttämättä siinäkään ole hyvä. Hallitsen kaikki muut osa-alueet kuten hyvä tomaattikastike, mutta taikinan kanssa on aina ollut vaikeuksia. Paisuu liikaa vaikka vähän hiivaa ja sellainen pullamainen koostumus. Auttakaa.
Kommentit (35)
Ratkaisevia asioita
1) Vaivaa riittävästi eli käsin vaivaten vähintään kolmen biisn ajan eli vähintään kymmenen minuuttia
2) Anna nousta rauhassa ja pitkään (kokeile joskus laittaa taikina kylmäkaappiin yön yli nousemaan)
2 dl nestettä
5 dl hyviä vehnäjauhoja (pitsa vaatii gluteenia, jotta taikinasta tulee hyvää)
,5 tl suolaa
himppu sokeria
noin 1/3 paketti tuorehiivaa
3 rkl öljyä
Heitä se seinään... vai oliko se keitettyä spagettia, jota heitettiin seinään, kun kokeillaan kypsyys? Noh, ei se niin tarkkaa ole. Valitsen ensimmäisen vaihtoehdon.
- Lempparijauhot pohjaan
- Lempparipäälliset päälle
= Täydellinen pizza
Niin minä sen teen.
Vierailija kirjoitti:
Ratkaisevia asioita
1) Vaivaa riittävästi eli käsin vaivaten vähintään kolmen biisn ajan eli vähintään kymmenen minuuttia
2) Anna nousta rauhassa ja pitkään (kokeile joskus laittaa taikina kylmäkaappiin yön yli nousemaan)
2 dl nestettä
5 dl hyviä vehnäjauhoja (pitsa vaatii gluteenia, jotta taikinasta tulee hyvää)
,5 tl suolaa
himppu sokeria
noin 1/3 paketti tuorehiivaa
3 rkl öljyä
Oliskohan se salaisuus tuossa yön yli jääkaapissa? Koska olen tehnyt satoja pizzataikinoita ihan noilla spekseillä, mutta aina lopputulos on pullanmakuinen pizza = hiiva ja taikina vie niin paljon kokonaisuudestsa että täytteet jää sivuosaan. Liikaa hiivaa? Taikina kaulittu liian vähän? Haluaisin sellaisen rapean ja ei liikaa huomiota herättävän pohjan. Mut ei tuu rapeaa kun tulee sellainen ylipaisunut hiivainen.
Makuasioitahan nämä, mutta vilpittömiä ylistyksiä olen saanut omastani.
Taikinan pohja on ihan vakio. Sen löydät googlaamalla. Niin ohuesti laitat sitä voidellulle pellille, että pelti suunnilleen kuultaa läpi. Nousee sen verran paistettaessa, että pohjasta tulee säämiskämäinen.
Pidä pohjaa mari minuuttia uunin alatasolla huippuasteissa ja sitten lisää päälliset: parasta, jos tomaatti on ihan itse tehty eli haudutettu mitkään tuoreista tomaateista, valkosipulia jos tykkää ja oreganoa ja basilikaa.
Päällysteitä (olivat mitä tahansa), niin hyvin ohuesti. Yleensä kaikki tekevät sen virheen, että lopputulos on kuin jokin suolainen piirakka.
Juusto tietysti ennen muita ja ohuesti on avainsana. Makuasia ja riippuu muista lisukkeista, että onko voimakkaampaa vai miedompaa.
Valion raastettu Mozzarella on perushyvää varsinkin, jos muissa täytteissä on voimakkaampi maku esim. salamia.
Alkoipas tehdä mieli.. no, ehkä huomenna palkkapäivänä, kun tilillä ei ole 0,30€.
Aloituksesta päätellen olet saituri. Joten tässä sulle saiturin pitsa: Levitä pitsataikinan päälle hernekeittoa ja käy lainaamassa naapurilta juustoa siihen päälle. Jos taas olet köyhä, niin pahoittelen kommenttiani.
Vierailija kirjoitti:
Makuasioitahan nämä, mutta vilpittömiä ylistyksiä olen saanut omastani.
Taikinan pohja on ihan vakio. Sen löydät googlaamalla. Niin ohuesti laitat sitä voidellulle pellille, että pelti suunnilleen kuultaa läpi. Nousee sen verran paistettaessa, että pohjasta tulee säämiskämäinen.
Pidä pohjaa mari minuuttia uunin alatasolla huippuasteissa ja sitten lisää päälliset: parasta, jos tomaatti on ihan itse tehty eli haudutettu mitkään tuoreista tomaateista, valkosipulia jos tykkää ja oreganoa ja basilikaa.
Päällysteitä (olivat mitä tahansa), niin hyvin ohuesti. Yleensä kaikki tekevät sen virheen, että lopputulos on kuin jokin suolainen piirakka.
Juusto tietysti ennen muita ja ohuesti on avainsana. Makuasia ja riippuu muista lisukkeista, että onko voimakkaampaa vai miedompaa.
Valion raastettu Mozzarella on perushyvää varsinkin, jos muissa täytteissä on voimakkaampi maku esim. salamia.
Niin eli pohja on *todella* ohut? Näin vähän epäilinkin. Joissain yt-videoissa näin myös että pohjaa voidellaan oliiviöljyllä. Ehkä pitää kokeilla.
Tuo yön yli nostatus on hyvä idea. Ja jauhoina kannattaa käyttää durum- tai ns. 00-jauhatusta. Hiivaa vähemmän, mutta pitää sitä olla kuitenkin. Pitkä ja tehokas vaivaaminen. Uuniin kova lämpö, täytteessä parempi laatu kuin määrä. Pizzakivi on hyvä alusta tehdä (sellainen uunissa valmiiksi lämmitettävä, jolloin pohjakin paistuu nopeammin ja tulee rapeampi). Mut jos ei ole pizzakiveä niin edes pelti valmiiksi kuumentumaan ja sit varovasti siirtää pizzan leivinpaperilla kuumalle pellille.
Itse hifistelen tomaattikastikkeen kanssa, eli hauduttelen sipulia, valkosipulia, basilikaa, oreganoa, suolaa, pikku tippa balsamicoa ja oliiviöljyä kattialssa tuntikausia ja sit surautan sauvalla sileäksi.
Vierailija kirjoitti:
Tuo yön yli nostatus on hyvä idea. Ja jauhoina kannattaa käyttää durum- tai ns. 00-jauhatusta. Hiivaa vähemmän, mutta pitää sitä olla kuitenkin. Pitkä ja tehokas vaivaaminen. Uuniin kova lämpö, täytteessä parempi laatu kuin määrä. Pizzakivi on hyvä alusta tehdä (sellainen uunissa valmiiksi lämmitettävä, jolloin pohjakin paistuu nopeammin ja tulee rapeampi). Mut jos ei ole pizzakiveä niin edes pelti valmiiksi kuumentumaan ja sit varovasti siirtää pizzan leivinpaperilla kuumalle pellille.
Itse hifistelen tomaattikastikkeen kanssa, eli hauduttelen sipulia, valkosipulia, basilikaa, oreganoa, suolaa, pikku tippa balsamicoa ja oliiviöljyä kattialssa tuntikausia ja sit surautan sauvalla sileäksi.
Käytätkö punaviiniä tai lihanpalaa kastikkeen teossa?
Minulla oli myös ennen se ongelma että pohjasta tuli liian paksu ja pullamainen. Ratkaisin asian yksinkertaisesti puolittamalla taikinan, eli siitä "pellillisen" ohjeesta saa kaksi pellillistä. Muita niksejä en ole tarvinnut kuin kuuma uuni ja ohut pohja, nam.
Oikeaoppista pizzan tomaattikastiketta ei keitetä, italialaisten mukaan se pilaa kastikkeen raikkauden. Olen itsekin aina ajatellut, että hyvä kastike syntyy keittämällä pitkään, vasta vähän aikaa sitten törmäsin tähän näkemykseen.
Hapanjuuripohja on paras! Mutta sen tekemiseen tarvitset tietenkin elävää juurta, mikä onkin vähän isompi ja työläämpi homma.
Italiassa eräs italialainen sanoi, että kaikki kulminoituu oliiviöljyyn. Tomaattikastikkeen sekaan pitää sekoittaa erittäin hyvää sellaista.
Minä en ole suurin hifistelijä, eli ei tämä täydellistä ole, mutta kehuja saan: Muttin pizzasauce peltipurkissa on minun mielestäni parasta. Päälle aina pepperonisalamia. Mozzarellaraastetta kahteen kerrokseen, eli tomaattikastikkeen päälle sekä kaikkien lisukkeiden päälle. Kaikki muu on toissijaista.
Vierailija kirjoitti:
Hapanjuuripohja on paras! Mutta sen tekemiseen tarvitset tietenkin elävää juurta, mikä onkin vähän isompi ja työläämpi homma.
Kerrohan lisää!
Eiks palsta laita ruokaa ollenkaan? Auttakaa nyt.