Apua, kiusaamistilanteessa...

Vierailija

Löytyisikö täältä apua seuraavaan... Ollaan uusioperhe. Yksi yhteinen 8 kk, mun  poika 7 v. Ja miehen poika 15 v, jonka kanssa yritetään nyt joka toinen viikko systeemiä, eli viikko meillä ja viikko äidillänsä. 14 v on hieman ongelmainen, koulu ei suju mutta kuitenkin ihan skarppi normaali 14 v. Ongelma on kiusaaminen, mun poika ärsyttää Ja nälvii, sellaista mitä nyt voi kuvitella 7 vuotiaan tekevän. Jotenkin olettaisin että mieheni poika isompana ei juuri enää piittaisi moisesta ja antaisi toisen olla. Jolloin oletan että nälviminen loppuisi, kun ei vastakaikua tule. Mutta ei, se käy fyysisesti kimpuun. Mun pojalla on mustelmia selässä. Hän nälvii takaisin minkä kerkee, ja kiusaa kun 7 vee ei esimerkiksi tiedä pääkaupunkeja tai monia muita asioita mitä ekaluokkalainen ei vielä osaa. Kun ne tulee ulkoa on isompi vienyt pyörän ja sanoo että vien sen sulta, aina kun et ole näkemässä. Kuitenkaan 14 veen lippikseen ei saa koskea, ja jos koskee se otetaan väkivalloin pois. Teidän että mun poika ei ole syytön, oon kuunnellut niiden keskusteluja huoneessa, ja kyllä 7 vee, kiusaa. Mutta 14 v olettaisi jo omaavan jotain käytöstapoja. tänään seurailin oikein kunnolla, hän ei sanonut YHTÄÄN ystävällistä sanaa pienemmälleen. Poika pyysi nätisti... Antaisitko maidon, toinen vastaa tylysti, ota ite. 

Haluaisin olla oikeudenmukainen ja selvittää asian niin että ei menisi huutamiseksi tai kumminkaan puolin epäoikeudenmukaiseksi. Mutta tilanne alkaa sumentamaan, koska itseäni alkaa kuikuttaan, ja tekin mieli alkaa huutaan pää punasena. Mut se ei taida olla oikea ratkaisu... Miten tässä nyt sitten lähestyn asiaa. Ja vielä se että jotenkin arastelen komentaa tai läksyttää toisen poikaa...

Kommentit (10)

Vierailija

Sä saat ihan samalla tavalla läksyttää sitä omaasi. Totta kai 14v ajattelee, että mitä hyötyä on olla ystävällinen jos toinenkin on aina nälvimässä. Se että poikasi pyysi kauniisti maitoa, eo tee hänestä pyhimystä. 14v on vielä murrosiässä, joten hormonitkin vaikuttaa käytökseen. Läksytä sinä sitä omaa poikaasi, ja käske miehen läksyttää omaansa. Ja lopeta oman pojan suosiminen, se voi myös vaikuttaa 14v käyttäytymiseen. Avaa silmäsi nainen.

Vierailija

Hoida sä oman poikasi kuritus ja käske miehesi jutella omalle pojalleen. Täytyy kyllä tähän sanoa vielä että se, että lapsi on nuori ei ole mikään oikeutus kokoajan ärsyttää toista.

 

T. itse nuorimmainen joka ei todellakaan saanut kiusata kumpaakaan isompaa sisarusta

Vierailija

Mulla nousi suuri ärsytys sen 14-vuotiaan puolesta kun luin tekstin. Koita olla tasapuolisempi, tilanne saattaa rauhoittua jo sillä. Mitäs jos lukisit tekstisi uudelleen, huomaat ehkä miten puolueellinen olet. Kyllä 7-vuotiaankin pitää osata käyttäytyä. 

Vierailija

Omaa poikaa on TODELLAKIN läksytetty!! Nappasin tukasta kiinni, ja olen kaikella hyvällä ja pahalla sille paukuttanut että lopeta touhu. Ja tämä "maitojuttu" oli siis esimerkki, vastaavia löytyy kymmeniä. Toissa aamuna 7 vee tuli kysyyn neuvoa wii peliin, ihan normaalisti, normaalilla äänensävyllä. Poika meni "auttaan" ja mä 2 sekunttia perässä kattoon tilannetta. Isompi oli siellä raivelissa kiinni. Ja tämäkin siis esimerkki. Ja huom koko ero on aikamoinen. Eli pienempi saa pataansa sekunnissa. Tää fyysinen väkivalta mua tässä eniten nyppii, ja mietityttää, et onko 15 veelle normaalia? En itse olisi yläasteikäsenä käynyt ekaluokkalaisen kimppuun. Tekeekö muut samanikäset tätä? Joskin olenhan naispuolinen, muuta aikanaan silloin olevinaan muka hirvee kovis...

ja kirjotan tän siis siksi, että kun itse on tässä tilanteessa, ei nää "puita metsältä" . Kauenmpaa katsottuna ja ulkopuolinen voi nähdä muita perspektiivejä tilanteeseen. 

Eli asiallisia vastauksia toivoisin.

Vierailija

Ero on ollut 14 vuotta sitten, et ei enää ihan tuore tapaus :)) ja omasta erosta 6 vuotta.  Mutta olkoon. ja mieheni on tässä kiusaamistilanteessa siis samaa mieltä kanssani, meidän välisessä kanssakäymisessä ei ole ongelmaa. Ja hän läksyttää omaansa ja mun poikaa ja on erittäin jämäkkä ja oikeudenmukainen! Mutta vaikeahan tänne on kokonaistilannetta sekittää. Aina saa joku väärän kuvan...joten olkoon...

Vierailija

Kerroit, että olette uusperhe ja 15v. käy teillä joka toinen viikko. On selvää, että kummallekin pojalle tämä vaatii totuttelua. 15 v. on murkkuiässä ja tuolloinhan kaikki tunteet moninkertaistuu. Meille aikuisille joku pikku juttu voi olla iso murkkuikäiselle. aivot kehittyvät hurjaa vauhtia tuossa iässä ja se vaikuttaa myös tunnepuolella. Toisaalta 7vee voi tuntea, että joku tulee hänen reviirilleen ja ei edes asu aina samassa kodissa. Mitä, jos te istuisitte koko perhe yhden pöydän ääreen ja kävisitte pelisäännöt yhdessä läpi. Osoittaisit 15veelle, että sinun poikasi ei saa haastaa riitaa siitä seuraa "rankkua" ja 15 vee ei saa käyttää väkivaltaa siitä seuraa "rankkua". Rangaistuksena (rankku) voit käyttää jotakin sopivaa, esim evätä pelipäivän jne.

Vierailija

Huvittaa ja pöyristyttää, miten moni täällä on sitä mieltä, että on ihan ok käytöstä 14-vuotiaalta käydä käsiksi 7-vuotiaaseen ja että 14-v on lapsi vielä. Lapsi? Kyllä tuon ikäinen on jo nuori ja aika, jota lapsuudeksi kutsutaan, on hänellä jo takanapäin. Tuon ikäiselle pitäisi olla itsestäänselvää, ettei pikkulapseen käydä käsiksi. Minusta se ei ole normaalia, eikä millään lailla hyväksyttävää. 7 ja 14-vuotiaita ei voi asettaa samalle tasolle. 

Vierailija

Kiitos asiallisista neuvoista... Taidetaan heti huomenna pitää "pelisääntö" lounas yhdessä. Ja nimenomaan toi fyysinen väkivalta hirvittää. kyllä ne reviiriään varmaan aikansa hakee kumpikin. ja takuuvarmasti kinaa vielä monista asioista, mut se on täysin eriasia kun kimppuun käyminen... 

Vierailija

Perhepalaveri paras vaihtoehto ihan siksi, että molemmat näkevät ja kuulevat, mikä on toiselta kielletty ja mitä tulee rangaistukseksi ja että on huomattu, että toinen ärsyttää ja toinen käy käsiksi.

Kuitenkin tässä palaverissa tekisin niin, että isomman isä puhuu pääasiassa omalleen ihan siksi, että isomman on takuulla vaikeampi mieltää sinut kasvattajakseen ja takuulla uhmaa ihan uhman vuoksi. Isänsä sitten selittää, että hän on ja samalla tietysti sinä olet äärimmäisen huolestuneita siitä, ettei hän kykene hillitsemään itseään, vaikka on jo noin iso. 15-vuotias on rikosoikeudellisesti vastuussa, ja koska kehenkään ei saa käydä käsiksi, on selvää, että hänen on ehdottomasti lopetettava väkivaltainen käyttäytyminen. Siinä ei auta selittelyt, että läpsii vaan tai vähän tönii ja potkii vaan ihan ehdoton kielto koskea toiseen. Kummankin on kyettävä hoitamaan tilanteet ilman fyysistä kontaktia ja lisäksi isomman on kyettävä elämään elämänsä ilman että käy kenenkään kimppuun. Jos ottaa päähän, niin jonnekin ripustetaan nyrkkeilysäkki ja sinne pahin turhautuminen.

Painottaisin kyllä isomman käytöksen vakavuutta ja ihan ehdottomana toteaisin, ettei yhtään kertaa tai edessä on ensin reissu psykologille ja saa apua vihanhallintaan ja jos vielä kerran käy kiinni, niin viranomaiset saavat hoitaa tilanteen. Riittää nimittäin se, että nuorempi kertoo koulussa velipuolen käytöksestä ja yllättäen on teillä lastensuojelu kimpussa. Kannattaa tajuta sekin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat