Nopeita kasvisruokia jotka eivät ole mössöjä
Taloudessa on teini, joka on entinen vegaani, nykyinen lakto-ovo.
Syödään kasvisruokia koko porukka useampi kerta viikossa, esim. kasviswokkia, linssikeittoa jne.
Mutta aika usein ruoka on vaikkapa jauhelihasta tehtyjä pihvejä, keitettyjä vihanneksia ja salaattia, ehkä riisiä tai perunaa + kastiketta.
Pihvit siis tyyliin pakkauksesta käsiin. pihveiksi ja pannulle + mausteet.
En ole keksinyt mitään vastaavalla tavalla helppoa kasvisruokaa. Kasvispihveissä on jumalaton raastaminen ja pitää vähän turvottaa ja paistaminenkin on yhtä vahtimista että pysyvät kasassa, kypsyvät mutta eivät kärähdä.
Vinkkejä siis hyviin kasvisvaihtoehtoihin (lähinnä se proteini) silloin kun muut syövät pihvejä, paistettua kalaa, uunilohta, broilerin koipia uunissa tehtynä jne.
ja edelleen, syömme koko porukka niitä kasvispihvejä ihan useinkin, mutta myös lihaa.
Kommentit (85)
Oma suosikkini on tällä hetkellä uunissa paahdetut kasvissekoitukset. Kypsyvät noin 20 minuutissa ja kasvisten lohkomisessakaan nyt ei mitenkään kovin kauaa mene ja suurimman osan voi laittaa kuorineen. Omat suosikit on porkkanaa, parsakaalia, kukkakaalia, punasipulia ja vähän perunaa ja mausteeksi suola, pippuri, timjami ja valkosipuli ja oliiviöljyä päälle. Valmiin seoksen päälle lisään vielä Amerikkalaisia maustekurkkuviipaleita ja aitoa fetajuustoa.
Vierailija kirjoitti:
Oma suosikkini on tällä hetkellä uunissa paahdetut kasvissekoitukset. Kypsyvät noin 20 minuutissa ja kasvisten lohkomisessakaan nyt ei mitenkään kovin kauaa mene ja suurimman osan voi laittaa kuorineen. Omat suosikit on porkkanaa, parsakaalia, kukkakaalia, punasipulia ja vähän perunaa ja mausteeksi suola, pippuri, timjami ja valkosipuli ja oliiviöljyä päälle. Valmiin seoksen päälle lisään vielä Amerikkalaisia maustekurkkuviipaleita ja aitoa fetajuustoa.
Niin joo ja tähän voi hyvin heittää sekaan myös kikherneitä, jos sitä protskua kaipailee.
Purkkipavut pannulle lämpiämään, sekaan mausteita oman maun mukaan. Kastike ja kasvikset on kiva lisä, muttei välttämättömiä.
Jauhelihan tilalle paistat vöneriä, mifusuikaleita, seitan-kebabia, oumphia tms. Lisukkeethan kasvissyöjälle jo valmiiksi sopivatkin.
Tutkailepa seuraavalla kauppareissulla hyllyjä vähän tarkemmin. Nykyään on todella paljon ihan vastaavalla tavalla helppoja kasvisruokia kuin mainitsemasi pihvit. Esimerkiksi nyhtökaurapullia ja quorn-pihvejä (jälkimmäiset löytyvät pakastealtaasta).
Vierailija kirjoitti:
No esim. pinaatti tai porkkanaletut. En tiedä tuosta proteiinista. En ole kuullut että kukaan olisi kuollut proteiinin puutokseen. Ehkä sitä painotetaan nykyään vähän liikaakin? Eihän kasviksista proteiinia saa pahemmin kuin pavuista ja herneistä.
Tietenkään liikaa ei saa syödä proteiinia ja on totta että sen tarpeellisuutta hehkutetaan liikaa. Tuo kuuluisa 2g/painokilo on liikaa.
Proteiinia ei kuitenkaan saa vähätelläkään etenkään kasvavilla lapsilla ja nuorilla, sillä se on solujen kasvun perusta.
AP:n ongelmaan paha vastata, koska en ole pahemmmin kasvisruokiin perehtynyt kun ei ole tarvinnut. Tosin aihe kiinnostaa, koska itsellä on tavoitteena oppia jotain varsinkin halpoja kasvisruokia. Liha on kallista ja sitä tulee syötyä suosituksiin nähden liikaa.
Vierailija kirjoitti:
No esim. pinaatti tai porkkanaletut. En tiedä tuosta proteiinista. En ole kuullut että kukaan olisi kuollut proteiinin puutokseen. Ehkä sitä painotetaan nykyään vähän liikaakin? Eihän kasviksista proteiinia saa pahemmin kuin pavuista ja herneistä.
Olen samaa mieltä siitä, että proteiinin merkitystä ylikorostetaan nykyään. Siis yleisellä tasolla. Mutta kasvissyöjien (ja etenkin vegaanien) on oikeasti tärkeää panostaa proteiiniin, koska proteiinin määrän lisäksi tärkeää on sen laatu: Ihminen ei pysty itse valmistamaan kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, vaan kaikkia välttämättömiä aminohappoja on saatava ruuasta. Jos yhdenkin saanti jää vajaaksi, sillä on vakavat seuraukset.
Kasvisproteiini on harvoja poikkeuksia lukuunottamatta epätäydellistä. Esim. viljan ja papujen proteiini täydentää toisiaan hyvin, mutta jos joku syö pelkkää viljaa tai pelkkää papuja, proteiinin laadullinen saanti jää puutteelliseksi vaikka proteiinin grammamäärä ylittäisi suositukset.
Papupihvit tai -pyörykät on helppoja, ei tarvitse kuin muussata pavut ja sekoittaa ainekset ja paistaa. Ja uunifeta on hyvää, laittaa vain fetan folioon öljyn ja kasvisten kanssa ja uuniin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No esim. pinaatti tai porkkanaletut. En tiedä tuosta proteiinista. En ole kuullut että kukaan olisi kuollut proteiinin puutokseen. Ehkä sitä painotetaan nykyään vähän liikaakin? Eihän kasviksista proteiinia saa pahemmin kuin pavuista ja herneistä.
Olen samaa mieltä siitä, että proteiinin merkitystä ylikorostetaan nykyään. Siis yleisellä tasolla. Mutta kasvissyöjien (ja etenkin vegaanien) on oikeasti tärkeää panostaa proteiiniin, koska proteiinin määrän lisäksi tärkeää on sen laatu: Ihminen ei pysty itse valmistamaan kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, vaan kaikkia välttämättömiä aminohappoja on saatava ruuasta. Jos yhdenkin saanti jää vajaaksi, sillä on vakavat seuraukset.
Kasvisproteiini on harvoja poikkeuksia lukuunottamatta epätäydellistä. Esim. viljan ja papujen proteiini täydentää toisiaan hyvin, mutta jos joku syö pelkkää viljaa tai pelkkää papuja, proteiinin laadullinen saanti jää puutteelliseksi vaikka proteiinin grammamäärä ylittäisi suositukset.
Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Pitääkö herneitä ja papuja syödä joka päivä? Voiko olla kasvissyöjä, jos maha ei kestä noita?
Paista tai keitä teinille kananmunia. Tai lämmitä keko papuja, herneitä tai linssejä. Tofusta on myös helppo leikata pihvi.
Paista pannulla voissa kasviksia, mausta inkiväärillä ja suolalla. Muista, että pannun pitää olla kuuma ja voita tarpeeksi.
Komppi kuutoselle. Miksi ihmeessä sinun pitää väen väkisin tehdä kasvispihvit itse, ap? Kaupassa on eineshyllyssä ja pakastealtaassa valmiina aivan hyviä kasvispihvejä, pyöryköitä yms. Todella iso valikoima!
Jos haluat, voit toki ostaa vaikkapa tofua. Valmiiksi marinoitu on parasta. Pyöräytä sitä kananmunassa ja korppujauhoissa, joihin sekotat suolaa, pippuria, paprikajauhetta ja timjamia.
Paista runsaassa öljyssä rapeiksi pihveiksi. Ei kyllä ole yhtään työlästä tai vaikeaa!
Tai osta härkistä tai mifua ja heitä sekaan valmiscurrykastiketta. Lisää tulisuutta chilisoosilla, jos haluat. Voit lisätä myös wokkivihannespakastetta. Keitä lisukkeeksi vaikkapa nuudeleita tai riisiä. Tuosta ei kyllä juurikaan ruoka helpommaksi ja nopeammaksi muutu, valmista kymmenessä minuutissa.
Mutta tahtoa se tietysti vaatii. Jos asenne on, että ei voi eikä osaa, niin mahdotontahan se on. Pätee kaikkeen elämässä, myös tähän.
Vierailija kirjoitti:
Tutkailepa seuraavalla kauppareissulla hyllyjä vähän tarkemmin. Nykyään on todella paljon ihan vastaavalla tavalla helppoja kasvisruokia kuin mainitsemasi pihvit. Esimerkiksi nyhtökaurapullia ja quorn-pihvejä (jälkimmäiset löytyvät pakastealtaasta).
Täytyy perehtyä. En mielelläni eineksiä käyttäisi ja nyhtökaura oli ylimainostettu ja todella kökkö juttu. Kuin pahvia olisi syönyt ja täysin mautonta, mielestöni edes maustaminen ei oikein purrut, olisi varmkaan pitänyt jotenkin marinoida - mutta sitten koostumus olisi ollut kuin weetabixiä.
Quorn on ollut tähän mennessä paras tuttavuus, mifukin menee juuri wokeissa jne. mutta pelkästään paistettuna todella karua ja kumimainen koostumus ällö. Härkis ja nyhtökaura on kyllä aivan ällöjä.
Falafeleihin myydään sellaisia valmisjauhoseoksia. Niihin ei tarvitse kuin lisätä vesi niin saa taikinaa. Tosi helppoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No esim. pinaatti tai porkkanaletut. En tiedä tuosta proteiinista. En ole kuullut että kukaan olisi kuollut proteiinin puutokseen. Ehkä sitä painotetaan nykyään vähän liikaakin? Eihän kasviksista proteiinia saa pahemmin kuin pavuista ja herneistä.
Olen samaa mieltä siitä, että proteiinin merkitystä ylikorostetaan nykyään. Siis yleisellä tasolla. Mutta kasvissyöjien (ja etenkin vegaanien) on oikeasti tärkeää panostaa proteiiniin, koska proteiinin määrän lisäksi tärkeää on sen laatu: Ihminen ei pysty itse valmistamaan kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, vaan kaikkia välttämättömiä aminohappoja on saatava ruuasta. Jos yhdenkin saanti jää vajaaksi, sillä on vakavat seuraukset.
Kasvisproteiini on harvoja poikkeuksia lukuunottamatta epätäydellistä. Esim. viljan ja papujen proteiini täydentää toisiaan hyvin, mutta jos joku syö pelkkää viljaa tai pelkkää papuja, proteiinin laadullinen saanti jää puutteelliseksi vaikka proteiinin grammamäärä ylittäisi suositukset.
Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Pitääkö herneitä ja papuja syödä joka päivä? Voiko olla kasvissyöjä, jos maha ei kestä noita?
Tarkat ohjeet kannattaa hankkia jostain ihan muualta kuin av-palstalta, etenkin jos on ruokarajoitteinen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No esim. pinaatti tai porkkanaletut. En tiedä tuosta proteiinista. En ole kuullut että kukaan olisi kuollut proteiinin puutokseen. Ehkä sitä painotetaan nykyään vähän liikaakin? Eihän kasviksista proteiinia saa pahemmin kuin pavuista ja herneistä.
Olen samaa mieltä siitä, että proteiinin merkitystä ylikorostetaan nykyään. Siis yleisellä tasolla. Mutta kasvissyöjien (ja etenkin vegaanien) on oikeasti tärkeää panostaa proteiiniin, koska proteiinin määrän lisäksi tärkeää on sen laatu: Ihminen ei pysty itse valmistamaan kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, vaan kaikkia välttämättömiä aminohappoja on saatava ruuasta. Jos yhdenkin saanti jää vajaaksi, sillä on vakavat seuraukset.
Kasvisproteiini on harvoja poikkeuksia lukuunottamatta epätäydellistä. Esim. viljan ja papujen proteiini täydentää toisiaan hyvin, mutta jos joku syö pelkkää viljaa tai pelkkää papuja, proteiinin laadullinen saanti jää puutteelliseksi vaikka proteiinin grammamäärä ylittäisi suositukset.
Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Pitääkö herneitä ja papuja syödä joka päivä? Voiko olla kasvissyöjä, jos maha ei kestä noita?
Tarkat ohjeet kannattaa hankkia jostain ihan muualta kuin av-palstalta, etenkin jos on ruokarajoitteinen.
En ole alkamassa kasvissyöjäksi, joten siinä ei ole mitään riskiä jos nyt tämän kertoisikin. Kiinnostaa vaan.
Vierailija kirjoitti:
Komppi kuutoselle. Miksi ihmeessä sinun pitää väen väkisin tehdä kasvispihvit itse, ap? Kaupassa on eineshyllyssä ja pakastealtaassa valmiina aivan hyviä kasvispihvejä, pyöryköitä yms. Todella iso valikoima!
Jos haluat, voit toki ostaa vaikkapa tofua. Valmiiksi marinoitu on parasta. Pyöräytä sitä kananmunassa ja korppujauhoissa, joihin sekotat suolaa, pippuria, paprikajauhetta ja timjamia.
Paista runsaassa öljyssä rapeiksi pihveiksi. Ei kyllä ole yhtään työlästä tai vaikeaa!
Tai osta härkistä tai mifua ja heitä sekaan valmiscurrykastiketta. Lisää tulisuutta chilisoosilla, jos haluat. Voit lisätä myös wokkivihannespakastetta. Keitä lisukkeeksi vaikkapa nuudeleita tai riisiä. Tuosta ei kyllä juurikaan ruoka helpommaksi ja nopeammaksi muutu, valmista kymmenessä minuutissa.
Mutta tahtoa se tietysti vaatii. Jos asenne on, että ei voi eikä osaa, niin mahdotontahan se on. Pätee kaikkeen elämässä, myös tähän.
No nää einekset jää vaan syömättä, ikävä kyllä.
Olen kokeillut varmaan kaikkia kasvispihvejä jne. mitä kaupoista löytyy. Yhtälailla ne on ankeita kuin vaikka ero kaupan valmiiden jauhelihapihvien ja itse tehtyjen välillä. Siis suorastaan pahoja ihan omaan suuhunikin.
Tuntuu oudolta että yksi syö jotain härkiswokkia kun muilla on lautasella pihvi ja salaattia. Ehkä olen liian kaavoihin kangistunut.
Jotenkin vaan ärsyttää, kun muiden ruoka tulee heittämällä uuniin, laittamalla kiehumaan, niin yhdelle pitää pilkkoa, raastaa, liottaa, esikeittää jne.
Tempeä (googleta)
Chili sin Carne (papuja)
Mustapapupihvi hampurilaiset
Frittata/omeletti
Perunatortilla
No esim. pinaatti tai porkkanaletut. En tiedä tuosta proteiinista. En ole kuullut että kukaan olisi kuollut proteiinin puutokseen. Ehkä sitä painotetaan nykyään vähän liikaakin? Eihän kasviksista proteiinia saa pahemmin kuin pavuista ja herneistä.