"Keliaakikko kitisee"
Miksiköhän täällä on lähes joka viikko jotkut keliaakikkojen haukkumispäivät meneillään?
Miksi toisten ihmisten suolistosairaudet nyppivät joitakin ihmisiä noin paljon? En ymmärrä.
Milloin tulee muotiin "diabeetikot ovat ärsyttäviä kitisijöitä"?
Kommentit (73)
Minusta tälläkin palstalla on kirjoitettu lähinnä siitä, kuinka pitkälle esim. keliaakikkojen huomioimisessa kannattaa mennä. Kyselty, onko kohteliasta tehdä kaikille erityisryhmille oma täytekakku vai ymmärtävätkö he, jos kakkua ei ole, mutta muuta purtavaa löytyy. Kitisemisestä puhutaan sitten, kun omat erityispiirteet tuodaan esiin joka käänteessä viiden minuutin välein, olipa puhe mistä hyvänsä, aletaan marttyyreiksi ja vaaditaan erityistä huomioon ottamista paikoissa, joissa siihen ei yksinkertaisesti ole resursseja.
No sitä jossa keliaakikko valitti siitä, ettei sivutöikseen kakkuja valmistanut tuonut töihin koekakkujen lisäksi jotain gluteenitonta, niin ymmärrän ärsytyksen. Kun kyse oli vain ruokahävikin minimoimisesta, mutta kai sen ketjun ap sitten jatkossa heittää syömäkelpoiset kakut roskiin, niin on kaikilla hyvä mieli.
- keliaakikko
Itse keliaakikkona ihmettelen näitä aloituksia, joissa kerrotaan että keliaakikko kitisee ja valittaa jne. Tunnen itseni lisäksi viisi keliaakikkoa ja kaikki haluavat pitää mahdollisimman matalaa profiilia sairaudestaan ja inhoavat sitä kun aina ruokailutilanteessa joutuu huomion keskipisteeksi. Joten todella ihmettelen, että olisi tällaisia keliaakikkoja jotka marttyyrin lailla pitävät meteliä sairaudestaan. Kai heitäkin on, mutta useimmiten olemme kyllä hyvin vähään tyytyväisiä. Sen sijaan muotigluttaajat meuhkaavat asiasta kaikista eniten ja pilaavat meidän oikeasti sairaiden maineen.
Vierailija kirjoitti:
Minusta tälläkin palstalla on kirjoitettu lähinnä siitä, kuinka pitkälle esim. keliaakikkojen huomioimisessa kannattaa mennä. Kyselty, onko kohteliasta tehdä kaikille erityisryhmille oma täytekakku vai ymmärtävätkö he, jos kakkua ei ole, mutta muuta purtavaa löytyy. Kitisemisestä puhutaan sitten, kun omat erityispiirteet tuodaan esiin joka käänteessä viiden minuutin välein, olipa puhe mistä hyvänsä, aletaan marttyyreiksi ja vaaditaan erityistä huomioon ottamista paikoissa, joissa siihen ei yksinkertaisesti ole resursseja.
Plus nuo kitisijät tuppaavat olemaan näitä itsensä diagnosoineita. Siinä yhdessä ketjussahan eräs pokkana ilmoitti keliakian olevan nykyään niin yleinen sairaus, että pitäisi ottaa aina huomioon... ja vissiin yllättyi kun kuuli, että itseasiassa suomen väestöstä vain n. 2% sairastaa keliakiaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minusta tälläkin palstalla on kirjoitettu lähinnä siitä, kuinka pitkälle esim. keliaakikkojen huomioimisessa kannattaa mennä. Kyselty, onko kohteliasta tehdä kaikille erityisryhmille oma täytekakku vai ymmärtävätkö he, jos kakkua ei ole, mutta muuta purtavaa löytyy. Kitisemisestä puhutaan sitten, kun omat erityispiirteet tuodaan esiin joka käänteessä viiden minuutin välein, olipa puhe mistä hyvänsä, aletaan marttyyreiksi ja vaaditaan erityistä huomioon ottamista paikoissa, joissa siihen ei yksinkertaisesti ole resursseja.
Plus nuo kitisijät tuppaavat olemaan näitä itsensä diagnosoineita. Siinä yhdessä ketjussahan eräs pokkana ilmoitti keliakian olevan nykyään niin yleinen sairaus, että pitäisi ottaa aina huomioon... ja vissiin yllättyi kun kuuli, että itseasiassa suomen väestöstä vain n. 2% sairastaa keliakiaa.
Niin on. Toinen on kala-allergia. Eräs kokki teki kalapullia mitkä ei maistunut kalalle. Kala-allergikot veti niitä innoissaan eikä tullu mitään oireita. Pään sisällä noi jutut
Osaa keliaakikot kitistä, kyse on kyllä enemmän persoonan piirteestä, ei sairaudesta aiheutuvaa.
Ne keliaakikot ja laktoosittomat jotka oikeasti kipeytyvät väärästä ruuasta omassa piirissäni hyvin harvoin vikisevät. Mutta nämä joille tulee pikkasen turvotusta tai muuten vaan syövät gluteenittomasti, he valittavat eniten.
On niin hauska ravintolassa kun suureen ääneen vaativat gluteenitonta pääruokaa, sitten syövät jälkiruokana gluteiinipitoista ruokaa. Kun kyllä sitä nyt vähän voi.... tekee mieli äläistä että jos todella on keliaakikko, ei voi edes sitä vähääkään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minusta tälläkin palstalla on kirjoitettu lähinnä siitä, kuinka pitkälle esim. keliaakikkojen huomioimisessa kannattaa mennä. Kyselty, onko kohteliasta tehdä kaikille erityisryhmille oma täytekakku vai ymmärtävätkö he, jos kakkua ei ole, mutta muuta purtavaa löytyy. Kitisemisestä puhutaan sitten, kun omat erityispiirteet tuodaan esiin joka käänteessä viiden minuutin välein, olipa puhe mistä hyvänsä, aletaan marttyyreiksi ja vaaditaan erityistä huomioon ottamista paikoissa, joissa siihen ei yksinkertaisesti ole resursseja.
Plus nuo kitisijät tuppaavat olemaan näitä itsensä diagnosoineita. Siinä yhdessä ketjussahan eräs pokkana ilmoitti keliakian olevan nykyään niin yleinen sairaus, että pitäisi ottaa aina huomioon... ja vissiin yllättyi kun kuuli, että itseasiassa suomen väestöstä vain n. 2% sairastaa keliakiaa.
Niin on. Toinen on kala-allergia. Eräs kokki teki kalapullia mitkä ei maistunut kalalle. Kala-allergikot veti niitä innoissaan eikä tullu mitään oireita. Pään sisällä noi jutut
Onneksi tuossa tapauksessa ilmeisesti oli lieväoireisia, kaveri nimittäin lähti lanssikyydillä sairaalaan kesken ravintolaruokailun, kun vakuutteluista ja tarkisteluista huolimatta ruoka sisälsikin ainesta, jolle tämä oli hengenvaarallisen allerginen.
Tahallisena tekonahan tuollainen testailu on pahoinpitely, että kannattaa pitää mielessä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minusta tälläkin palstalla on kirjoitettu lähinnä siitä, kuinka pitkälle esim. keliaakikkojen huomioimisessa kannattaa mennä. Kyselty, onko kohteliasta tehdä kaikille erityisryhmille oma täytekakku vai ymmärtävätkö he, jos kakkua ei ole, mutta muuta purtavaa löytyy. Kitisemisestä puhutaan sitten, kun omat erityispiirteet tuodaan esiin joka käänteessä viiden minuutin välein, olipa puhe mistä hyvänsä, aletaan marttyyreiksi ja vaaditaan erityistä huomioon ottamista paikoissa, joissa siihen ei yksinkertaisesti ole resursseja.
Plus nuo kitisijät tuppaavat olemaan näitä itsensä diagnosoineita. Siinä yhdessä ketjussahan eräs pokkana ilmoitti keliakian olevan nykyään niin yleinen sairaus, että pitäisi ottaa aina huomioon... ja vissiin yllättyi kun kuuli, että itseasiassa suomen väestöstä vain n. 2% sairastaa keliakiaa.
Niin on. Toinen on kala-allergia. Eräs kokki teki kalapullia mitkä ei maistunut kalalle. Kala-allergikot veti niitä innoissaan eikä tullu mitään oireita. Pään sisällä noi jutut
Onneksi tuossa tapauksessa ilmeisesti oli lieväoireisia, kaveri nimittäin lähti lanssikyydillä sairaalaan kesken ravintolaruokailun, kun vakuutteluista ja tarkisteluista huolimatta ruoka sisälsikin ainesta, jolle tämä oli hengenvaarallisen allerginen.
Tahallisena tekonahan tuollainen testailu on pahoinpitely, että kannattaa pitää mielessä.
En minäkään lieväoireisena kala-allergisena kertoisi, että vietin seuraavan yön vessanpöntöllä tuskanhiki otsalla ja itkua vääntäen.
Muuten ei kiinnosta, mutta kaveripiirissä on näitä allergisia ja kausittaisia vegaaneja/gluteenittomia ja kyllähän se sotkee ravintosuunnitelmia ja tekee juhlien tarjoiluista haastavia.
Esimerkiksi on pari laktoositonta. Näitä varten käytän laktoosittomia tuotteita, mutta vähän ärsyttää, kun he eivät voi käyttää niitä laktoosin pilkkojia kun on niin kallista. Se hinta vain tulee minun maksettavakseni, kun jokainen laktoositon tuote maksaa aina vähän enemmän, kuin normaali.
Harvempi tuntemistani keliaakikoista tosiaan kitisee. Yleensä kysyvät tarjottavista ovatko ne heille sopivia, valitsevat sitten omiin tarpeisiinsa sopivat. Nämä kitisijät ovat miltei yksinomaan näitä jotka välttelevät gluteenia vain siksi kun se tuntuu olevan muodikasta. Toki on ihmisiä joille viljatuotteet ei sovi vaikka ei olisi keliakiaa, mutta ei kai sitä joka käänteessä tarvitsisi esiin tuoda. Maailmassa on muitakin ruoka-aineita mistä valita. Vehnään leivotun pullan sijaan esim hunaja/marmeladi/suklaa makeisia, leipä korvaantuu kätevästi vaikka kurkku tai kesäkurpitsa viipaleella jonka päälle lastaa sen mitä laittaisi voileivälle, puuron voi tehdä siemenistä viljan sijaan, ym. Vaihtoehtoja on loputtomiin. Ehkä vitsi piileekin siinä, että keliaakikko tietää jo nämä asiat ja on siksi hiljaa, kun taas gluteenin välttelijä on vielä epävarma ja yrittää saada varmistuksen valinnoilleen?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minusta tälläkin palstalla on kirjoitettu lähinnä siitä, kuinka pitkälle esim. keliaakikkojen huomioimisessa kannattaa mennä. Kyselty, onko kohteliasta tehdä kaikille erityisryhmille oma täytekakku vai ymmärtävätkö he, jos kakkua ei ole, mutta muuta purtavaa löytyy. Kitisemisestä puhutaan sitten, kun omat erityispiirteet tuodaan esiin joka käänteessä viiden minuutin välein, olipa puhe mistä hyvänsä, aletaan marttyyreiksi ja vaaditaan erityistä huomioon ottamista paikoissa, joissa siihen ei yksinkertaisesti ole resursseja.
Plus nuo kitisijät tuppaavat olemaan näitä itsensä diagnosoineita. Siinä yhdessä ketjussahan eräs pokkana ilmoitti keliakian olevan nykyään niin yleinen sairaus, että pitäisi ottaa aina huomioon... ja vissiin yllättyi kun kuuli, että itseasiassa suomen väestöstä vain n. 2% sairastaa keliakiaa.
Niin on. Toinen on kala-allergia. Eräs kokki teki kalapullia mitkä ei maistunut kalalle. Kala-allergikot veti niitä innoissaan eikä tullu mitään oireita. Pään sisällä noi jutut
Kai ymmärrät että sinä et ole välttämättä enää paikalla kun oireet tulee, eikä tavallinen ihminen halua avautua ripuloinneistaan ihmisille. Järkyttävän ajattelematonta toimintaa, ansaitsisi syytteet pahoinpitelystä.
Mua inhottaa, kun puhutaan muotigluttaajista. Jos ihminen voi pahoin vehnää syötyään, niin eikö hän saa sanoa, ettei voi syödä vehnää. Onko keliakia ainut sallittu syy kieltäytyä gluteenista?
Lähipiirissä on henkilö, joka on ollut pariin otteeseen sairaalahoidossa vatsavaivojen vuoksi. Gluteeniton ruokavalio on auttanut häntä, vaikka keliakiasta ei ole kyse. Eikö ole parempi, jos ihmiset ovat terveitä eivätkä syö sellaista, mikä tekee sairaaksi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minusta tälläkin palstalla on kirjoitettu lähinnä siitä, kuinka pitkälle esim. keliaakikkojen huomioimisessa kannattaa mennä. Kyselty, onko kohteliasta tehdä kaikille erityisryhmille oma täytekakku vai ymmärtävätkö he, jos kakkua ei ole, mutta muuta purtavaa löytyy. Kitisemisestä puhutaan sitten, kun omat erityispiirteet tuodaan esiin joka käänteessä viiden minuutin välein, olipa puhe mistä hyvänsä, aletaan marttyyreiksi ja vaaditaan erityistä huomioon ottamista paikoissa, joissa siihen ei yksinkertaisesti ole resursseja.
Plus nuo kitisijät tuppaavat olemaan näitä itsensä diagnosoineita. Siinä yhdessä ketjussahan eräs pokkana ilmoitti keliakian olevan nykyään niin yleinen sairaus, että pitäisi ottaa aina huomioon... ja vissiin yllättyi kun kuuli, että itseasiassa suomen väestöstä vain n. 2% sairastaa keliakiaa.
Niin on. Toinen on kala-allergia. Eräs kokki teki kalapullia mitkä ei maistunut kalalle. Kala-allergikot veti niitä innoissaan eikä tullu mitään oireita. Pään sisällä noi jutut
Heh, mekin yritettiin samaa, mutta huomasikin sen ja järjesti kohtauksen missä köhi ja pyöri maassa kun on muka niiiiiiiiin pahan makuista. Kyseessä vielä ihan aikuinen ihminen eikä mikään pikkulapsi.
Vierailija kirjoitti:
Mua inhottaa, kun puhutaan muotigluttaajista. Jos ihminen voi pahoin vehnää syötyään, niin eikö hän saa sanoa, ettei voi syödä vehnää. Onko keliakia ainut sallittu syy kieltäytyä gluteenista?
Lähipiirissä on henkilö, joka on ollut pariin otteeseen sairaalahoidossa vatsavaivojen vuoksi. Gluteeniton ruokavalio on auttanut häntä, vaikka keliakiasta ei ole kyse. Eikö ole parempi, jos ihmiset ovat terveitä eivätkä syö sellaista, mikä tekee sairaaksi.
Kunhan ei puhu vaivoistaan keliakiana. Keliakia kun on autoimmuunisairaus, jossa elimistö hyökkää tuntemattomasta syystä omia kudoksiaan vastaan. On nimittäin joillain ilmeisesti käsitys, että kaikki vatsavaivat ovat yhteisnimeltään keliakia, jonka takia jotkut luulevatkin keliakiaa hyvin yleiseksi... Vähänkuin sen olisi jokin vilja-intorelanssi.
Sama kuin sokerista vatsansa ärtyneeksi saava sanoisi sairastavansa diabetesta, koska ei siedä sokeria.
Henkilökohtaisesti ei-keliaakikoiden gluttaaminen ei aiheuta tunteita, ellei sitten tulla viisastelemaan. On nimittäin vähän liian usein tämän gluttausaallon aikana käynyt sitä, että pari viikkoa muuten vain gluteenittomasti eläneet ovat tulleet minulle, vuosia keliaakikkona eläneelle, kertomaan miten syön "väärin" gluteenittomasti syödessäni gluteenitonta leipää, pullaa, puuroa jne. Kun kuulema pari viikkoa eläneet vain kasviksilla ja lihalla ja "hyvin pärjää ilman korvikkeita!".
Vierailija kirjoitti:
Itse keliaakikkona ihmettelen näitä aloituksia, joissa kerrotaan että keliaakikko kitisee ja valittaa jne. Tunnen itseni lisäksi viisi keliaakikkoa ja kaikki haluavat pitää mahdollisimman matalaa profiilia sairaudestaan ja inhoavat sitä kun aina ruokailutilanteessa joutuu huomion keskipisteeksi. Joten todella ihmettelen, että olisi tällaisia keliaakikkoja jotka marttyyrin lailla pitävät meteliä sairaudestaan. Kai heitäkin on, mutta useimmiten olemme kyllä hyvin vähään tyytyväisiä. Sen sijaan muotigluttaajat meuhkaavat asiasta kaikista eniten ja pilaavat meidän oikeasti sairaiden maineen.
Itse olen keliaakikko enkä siitä kitise tai huomiota hae  (vaikka ensimmäinen lause nyt muuta antaa ymmärtää) mutta olen ollut useammassa ruokapaikassa töissä ja tiedän että on ihmisiä jotka tekevät omasta ruokavaliostaan ASIAN.
En oikeastaan pysty ymmärtämään, jos tietää että sitä itselle sopivaa ei aina ole tarjolla niin miksi pitää alkaa nisko nakkelemaan heti kättelyssä tai valittamaan ennen kuin kuulee edes vaihtoehdot.
Keliakiaansa kovaan ääneen mainostavat ovat yleensä niitä muotigluteenittomia, jotka vähättelevät lääkäreitä ja diagnoosien tarkkuutta. On kyllä mielenkiintoista seurata miten tietyt diagnoosit hyppäävät pinnalle ja yht'äkkiä jotain tiettyä tautia tuntuu olevan kaikkialla.
Vierailija kirjoitti:
Keliakiaansa kovaan ääneen mainostavat ovat yleensä niitä muotigluteenittomia, jotka vähättelevät lääkäreitä ja diagnoosien tarkkuutta. On kyllä mielenkiintoista seurata miten tietyt diagnoosit hyppäävät pinnalle ja yht'äkkiä jotain tiettyä tautia tuntuu olevan kaikkialla.
Ja tällä ilmiöllä on myös varjoinen puoli keliaakikoille, kun jokainen väittää osaavansa gluteenitonta leivontaa, jossa todellisuudessa leipomukset kontaminoituneet useita kertoja... Helpompaa oli kun vielä ei paljoa gluteenittomasta tiedetty, se oli omat eväät mukaan ja that's it. Nyt taas joka kyläpaikassa tuputetaan suuren shown kanssa sitä gluteenitonta itseleivottua, ja joudut miettimään jonkin nerokkaan suunnitelman välttääksesi syömästä, koska ei vaan uskalla. Yksi riita tästä tullut jo omalla kohdalla, kun ei tykätty kun kohteliaasti kieltäydyin tarjottavista -.-
Vierailija kirjoitti:
Keliakiaansa kovaan ääneen mainostavat ovat yleensä niitä muotigluteenittomia, jotka vähättelevät lääkäreitä ja diagnoosien tarkkuutta. On kyllä mielenkiintoista seurata miten tietyt diagnoosit hyppäävät pinnalle ja yht'äkkiä jotain tiettyä tautia tuntuu olevan kaikkialla.
Jep. Arvaa onko kivaa, kun on keliakia ja kilpirauhasen vajaatoiminta, kaksi muotisairautta mutta ihan lääkärin diagnosoimia kylläkin. Väsymysoireyhtymää ei sentään ole, masennus kylläkin mutta se ei taida olla trendikästä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minusta tälläkin palstalla on kirjoitettu lähinnä siitä, kuinka pitkälle esim. keliaakikkojen huomioimisessa kannattaa mennä. Kyselty, onko kohteliasta tehdä kaikille erityisryhmille oma täytekakku vai ymmärtävätkö he, jos kakkua ei ole, mutta muuta purtavaa löytyy. Kitisemisestä puhutaan sitten, kun omat erityispiirteet tuodaan esiin joka käänteessä viiden minuutin välein, olipa puhe mistä hyvänsä, aletaan marttyyreiksi ja vaaditaan erityistä huomioon ottamista paikoissa, joissa siihen ei yksinkertaisesti ole resursseja.
Plus nuo kitisijät tuppaavat olemaan näitä itsensä diagnosoineita. Siinä yhdessä ketjussahan eräs pokkana ilmoitti keliakian olevan nykyään niin yleinen sairaus, että pitäisi ottaa aina huomioon... ja vissiin yllättyi kun kuuli, että itseasiassa suomen väestöstä vain n. 2% sairastaa keliakiaa.
Niin on. Toinen on kala-allergia. Eräs kokki teki kalapullia mitkä ei maistunut kalalle. Kala-allergikot veti niitä innoissaan eikä tullu mitään oireita. Pään sisällä noi jutut
Niillä olikin kalanmakuallergia.
Ei mua nypi. Mua nyppii jos esim järjestää juhlat, niin yli puolet on allergisia, sen takia en järjestä enää kun pienelle porukalle jolla ei ole allergioita. Toinen ryhmä on veget. Ei vegeilyssä ole mitään vikaa, mutta mua ei kiinnosta vegeily. Vappuna oli sikajuhlat kaverilla ja se laitto kutsut missä luki. Jos olet vege, niin tuo omat eväät jos olet tulossa, nämä ovat sikajuhlat.