Miksi 90g paprika on raakana 27kcal mutta paistettuna uunissa 97kcal??
Kommentit (105)
Olettaa varmaan että on laitettu öljyä mukaan. Tarkista onko rasvaa, protskua ja hiilaria samassa suhteessa.
Olisko se paistettuna kevyempi, joten 90 grammaan menee enemmän paprikaa?
Voiko olla siksi, että paprika kutistuu paistettaessa, eli tuon 90 grammassa ajatellaan olevan monta paprikaa joiden yhteispaino on paistamisen jälkeen 90 g, ei yksi paprika joka ennen paistamista painoi 90 g?
En käytä mitään öljyjä. Laitan paprikan suoraan uuniin, luulisi että kuihtuessa nimenomaan kalorit pienene kun nestettä / painoa haihtuu. Olen todella hämilläni. Ja yritän laihduttaa.
Ei siihen paprikaan kyllä kaloreita tule lisää vaikka kuinka nesteet vaihtuu, ne kalorit kun ei ilmesty tyhjästä. Uskoisin, että tuossa on esim. vuoan voitelu öljyllä, mikä kaloreita lisää.
Vierailija kirjoitti:
Voiko olla siksi, että paprika kutistuu paistettaessa, eli tuon 90 grammassa ajatellaan olevan monta paprikaa joiden yhteispaino on paistamisen jälkeen 90 g, ei yksi paprika joka ennen paistamista painoi 90 g?
Vertasin nimenomaan kalorilaskurilla niin että laitoin 90g paprika= 27kcal
sitten 90g paprika, uunissa , tulos = 97kcal
joten kyllä se laskee juuri gramman mukaan, ja jos jokin muuttuu niin paistetun paprikan paino (?) eli sehän kutistuu ja nesteet haihtuu , luulisi että kalorit hälvenisi.
ap
Vierailija kirjoitti:
Ei siihen paprikaan kyllä kaloreita tule lisää vaikka kuinka nesteet vaihtuu, ne kalorit kun ei ilmesty tyhjästä. Uskoisin, että tuossa on esim. vuoan voitelu öljyllä, mikä kaloreita lisää.
Haihtuu, sori
Vierailija kirjoitti:
Ei siihen paprikaan kyllä kaloreita tule lisää vaikka kuinka nesteet vaihtuu, ne kalorit kun ei ilmesty tyhjästä. Uskoisin, että tuossa on esim. vuoan voitelu öljyllä, mikä kaloreita lisää.
Mietin juurikin että olisiko tyhmästi laskettu noin, että laskee öljyt mukaan. Minä en käytä ollenkaan öljyjä , joten oletan että kalorit pysyy samana.
Punnitse vasta uunista ottamisen jälkeen, niin voit huomata, että paprika, joka sitä ennen painoi 90 grammaa, onkin nyt vaikkapa 40 gramman painoinen. Paprikan paino on eri mutta kalorimäärä on sama, koska paprikasta on uunissa haihtunut vettä ja vedessä ei ole kaloreja.
Vierailija kirjoitti:
En käytä mitään öljyjä. Laitan paprikan suoraan uuniin, luulisi että kuihtuessa nimenomaan kalorit pienene kun nestettä / painoa haihtuu. Olen todella hämilläni. Ja yritän laihduttaa.
haihtuva neste on siis vettä jossa ei ole kaloreita. Jos yhdessä tuoreessa 90 gramman paprikassa on määrä x kaloreita, siinä on ihan sama määrä uunista poistullessakin (olettaen ettet lisää siihen öljyä, täytteitä tai kuorrutetta) vaikka paino on nesteen haihduttua pienentynytkin.
No siis kalorit säilyy ja paino pienenee eli 100 grammassa kärytettyä paprikaa on enemmän kaloreita kuin tuoreessa. Haihtuneessa nesteessä ei ole kaloreita.
Vierailija kirjoitti:
En käytä mitään öljyjä. Laitan paprikan suoraan uuniin, luulisi että kuihtuessa nimenomaan kalorit pienene kun nestettä / painoa haihtuu. Olen todella hämilläni. Ja yritän laihduttaa.
Nestettä haihtuu mutta ei siinä samalla kiinteitä aineita joissa ne kalorit on, tästä kaikkein todennäköisimmin on kyse. Lasket kalorit sen mukaan punnitsetko paprikan kypsänä vai raakana.
Kannattaa myös katsoa siitä lähteestäsi, että miten paprika on paistettu, kyllä siinä pitäisi sanoa jos öljyä on oletettu käytettävän.
Lisäksi joidenkin ruoka-aineiden kohdalla on sellainen ilmiö että ravintoaineet hajoavat kypsennyksestä helpommin hyödynnettävään muotoon. Tämä oli iso syy miksi ruokaa ylipäätään alettiin kypsentää. Eroja harvoin huomioidaan laskennallisissa ravintoarvoissa, joissa muutenkin vedetään aika suoriksi oletukset siitä kuinka ison osan ruuan kaloreista elimistö ottaa talteen. Käytännössä laskelmissa oletetaan, että kaikki kalorit, makroravinteiden määristä johdetut, imeytyvät, eikä huomioida sitä jos ruoka-aineessa onkin esimerkiksi kuitua joka voi haitata tätä imeytymistä.
Punnitse se paprika vasta kun otat uunista. Ja sen mukaan katsot kalorit. Jos laitat öljyä tms niin se toki pitää huomioida. Mutta siis 90g paprika kun käy uunissa, ei ole enää 90g paistamisen jälkeen.
Voisko toi liittyä jotenkin siihen, että keho pystyy energiantuotannossaan hyödyntämään keskimäärin tehokkaammin kypsennettyä ravintoa kuin raakaa? Eli vaikka söisi saman verran raakaa porkkanaa tai vaikka keitettyä, keitetty muuttuu energiaksi helpommin, sillä se on ruuansulatuselimistölle helpompi ja taloudellisempi käsitellä, eli siitä menee vähemmän "hukkaan."
Ruuanlaittotaitohan on yksi syy ihmisen menestykseen lajina: se on tehnyt mahdolliseksi hyödyntää tehokkaammin eri ravintolähteiden energiaa. :)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voiko olla siksi, että paprika kutistuu paistettaessa, eli tuon 90 grammassa ajatellaan olevan monta paprikaa joiden yhteispaino on paistamisen jälkeen 90 g, ei yksi paprika joka ennen paistamista painoi 90 g?
Vertasin nimenomaan kalorilaskurilla niin että laitoin 90g paprika= 27kcal
sitten 90g paprika, uunissa , tulos = 97kcal
joten kyllä se laskee juuri gramman mukaan, ja jos jokin muuttuu niin paistetun paprikan paino (?) eli sehän kutistuu ja nesteet haihtuu , luulisi että kalorit hälvenisi.
ap
Mutta kun se 90 gramman tuore paprika painaa vähemmän sen jälkeen kun se tulee uunista, niin silloin sinun pitää katsoa sen uunista tulleen paprikan kalorit merkitsemällä siihen laskuriin pienempi paino. Kalorit pysyvät samana, mutta laskuriin merkitset eri painon.
Vierailija kirjoitti:
En käytä mitään öljyjä. Laitan paprikan suoraan uuniin, luulisi että kuihtuessa nimenomaan kalorit pienene kun nestettä / painoa haihtuu. Olen todella hämilläni. Ja yritän laihduttaa.
😂😂😂😂😂😂
Vedessä on nolla kaloria. Tuotteen paino ei liity kalorimäärään.
Kun tuote tiivistyy (veden poistuessa), sen sisältämä kalorimäärä pysyy samana vaikka tilavuus pienenee.
Eli energiamäärä kasvaa suhteessa tilavuuteen.
Neste on tärkeää laihduttaessa eli älä vältä nesteen tuomia "kaloreita".
Juo vettä ja syö vesipitoisia vihanneksia, niin paino laskee ja ihosi voi hyvin.
Vierailija kirjoitti:
Punnitse se paprika vasta kun otat uunista. Ja sen mukaan katsot kalorit. Jos laitat öljyä tms niin se toki pitää huomioida. Mutta siis 90g paprika kun käy uunissa, ei ole enää 90g paistamisen jälkeen.
Ei tietenkään ole sama paprika uunista tullessaan, mutta kalorit pitäisi olla edelleen samat.
Raaka paprikassa on kalorit + vesi.
Uunissa paistettu paprika = pelkät kalorit
Joten , uunipaprikan ei pitäisi olla yhtään kalorisempaa kuin raa'an , koska raakana syödessä siinä on edelleen ne samat kalorit + nesteet.
Eli 90g paistettua paprikaa sisältää ENEMMÄN kuin 1 paprikan.
Jos puhut siitä samasta paprikasta joka painaa raakana 90g ja jonka laitat uuniin, se ei paistuttuaan paina enää 90g vaan esim. 35g. Ja jos haluat syödä 90g paistettua paprikaa, sinun on laitettava uuniin useampi paprika => kalorimääräkin nousee.
Olisikohan jotain tekemistä nesteiden haihtumisen kanssa?