MIKSI keitetty ja kuorittu kananmuna särpähti mikrossa?
Aikaisemmin ei näin ole käynyt, nyt laitoin kuorittuna mikroon ja helvetinmoinen särpähdys kävi n. 20sek jälkeen.
Kommentit (11)
Kerro toki, mitä tuo särpähtäminen tarkoittaa. Se ei ole yleiskieltä.
Mäkin avasin tämän ihan vaan tuon särpähti sanan takia. Mielenkiintoista.
Voisin kuvitella, että se hajosi tai siitä kuului samanlainen särähtävä ääni kuin jostain rasvaisista ruoka-aineista kuuluu joskus mikrossa.
Munan sisällä (valkuaisen ja keltuaisen välissä) on todennäköisesti ollut ilmaa ja kuumetessaan se on laajentunut aiheuttaen tuon "särpähdyksen".
Ei keitettyä munaa saa laittaa mikroon, näin olen itse ainakin aina luullut.
Ei voi tietää, mistä johtui, kun ei tiedä, mitä tapahtui, kun "särpähti".
Miksi keitetty muna pitäisi laittaa mikroon? Jos nyt kuitenkin laittaa, niin viilto keltuaiseen asti varmaan estäisi ainakin räjähdyksen, särpähdyksestä en tiedä. Särpähdyshän voi tarkoittaa ihan mitä vaan.
Mikroaalto taittuu lämmitettävän ruuan pinnasta 90 asteen kulmassa pinnan sisälle. Pyöreässä kappaleessa kaikki aallot taittuvat keskelle kappaletta ja se lämpenee keskeltä nopeasti. Tästä voi seurata särpähtävä ääni tai särpähdys. Särpähdyksessä särppeet sotkevat koko mikron. Pyöreät kappaleet kannattaa muusata ennen lämmitystä.
Särpe (?) ei ole mikään oikea sana.
Särpähti?