Onko teillä jouluateria-perinteitä?

Vierailija

Onko teillä perinteenä syödä yhdessä perheen kanssa pitkän kaavan mukaan jouluateria? Meillä on. Pukeudumme jouluateriaa varten hienoimpiin juhlavaatteisiin (myös lapset pukeutuvat) ja syömme erikseen alku-, pää- ja jälkiruoat, aikuiset otamme viiniä. Ruokailumme kestää kevyesti yli 2 tuntia, kun samalla juttelemme kiireettömästi niitä näitä ja nautiskelemme ruoasta.

Mitä olen jutellut esimerkiksi työtovereiden kanssa, olemme outolintuja, kun syömme yhdessä kiireettömästi juhlavaatteet päällä, sillä monessa perheessä tuntuu olevan niin, että jokainen syö milloin huvittaa ja missä huvittaa ja syödä itsensä ähkyyn.

Onko täällä muita, jotka syövät yhdessä jouluateriaa vai olemmeko todellakin outoja?

Sivut

Kommentit (57)

Vierailija

Tietysti syödään yhdessä, kaikki jotka ovat kotona. Mutta ei pukeuduta hienosti vaan mukavasti. Ei syödä erikseen alku- ja pääruokia, vaan laitetaan kaikki kerralla pöytään. Ruokailu kestää aikuisilla varmaan tunnin verran ja sen jälkeen on kieltämättä hieman ähky olo, mutta vain hieman.

Vierailija

Työkavereidesi perheissä ei varmaan muulloinkaan syödä yhdessä. 

Myös me syömme jouluaterian koko perhe yhdessä ja muutenkin vietämme joulua yhdessä. Me syömme yhdessä myös tavallisena arkena ja sunnuntaisin vähän parempaa (eli sellaista, jota ei viitsi valmistaa työpäivän jälkeen) ruokaa.

Nykyisin on yllättävän paljon perheitä, joissa ei edes laiteta ruokaa, vaan syödään valmisruokia jokainen omalla tietsikalla istuen.

Vierailija

Syödään yhdessä jouluateria, tietysti, ja ykköset päällä tai ainakin melkein. Kaikki katetään kerralla meilläkin. Ateria ri todin kestä kahta tuntia, tuskin yhtäkään.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mutta ei pukeuduta hienosti vaan mukavasti.

Juuri tätä usein ihmettelen: jos syödään juhlavasti juhlaruokaa, miksei silloin voi myös pukeutua juhlavasti vai onko niin, että suomalaisille miehille ja pojille tumman puvun päälle laittaminen on ihan kauheaa ja naisia ja tyttöjä ahdistaa ajatus täyspitkästä juhlamekosta? (Me pukeudumme jouluaterialle näin)

ap.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mutta ei pukeuduta hienosti vaan mukavasti.

Juuri tätä usein ihmettelen: jos syödään juhlavasti juhlaruokaa, miksei silloin voi myös pukeutua juhlavasti vai onko niin, että suomalaisille miehille ja pojille tumman puvun päälle laittaminen on ihan kauheaa ja naisia ja tyttöjä ahdistaa ajatus täyspitkästä juhlamekosta? (Me pukeudumme jouluaterialle näin)

ap.

Käsittämätöntä, että tämä ap:n kysymys saa alapeukkuja.

Vierailija

Meillä syötiin aina yhdessä. Siistit vaatteet, ei tarvi mitään superjuhlallisia olla. Aluksi joku lukee jouluevankeliumin, vaikkei olla uskonnollisia (itse en edes kuulu kirkkoon). Tää on ainoa kristitty juttu joka meidän perheessä näkyy koko vuonna. Sitten syödään alkupalaksi pasteijoita lihaliemessä jonka jälkeen kannetaan "kaikki loput" pöytään. Jälkiruokaa ei erikseen ole, paketeista tulee aina sen verran suklaata ja marmeladeja... Kahvia keitellään ja nautitaan :) 

Vierailija

Meillä on ensin kalalautanen, jolle laitetaan perunan seuraksi mätiä (smetanan ja salottisipulisilpun kanssa), haukiterriiniä ja graavisiikaa.

Kun se on rauhassa nautittu ja lautaset pantu tiskikoneeseen, niin seisovasta pöydästä jokainen hakee, mitä haluaa. Tarjolla on kinkkua, sille kastiketta, laatikoita, rosollia, sille kastiketta, sienisalaattia, maksapateeta, punasipulihilloketta, sinappia, mustaherukkahyytelöä, aladoopia, ja tuoresalaattia.

Lopuksi kannetaan pöytään jälkiruoka, jonka jälkeen juodaan kahvit avec. Kaikkeen tähän kuluu noin puolitoista tuntia. Ollaan kovia pulisemaan.

Pukeudutaan siististi, mutta ei mitenkään juhlavasti. Itselläni on parikymmentä vuotta vanha punainen mekko, jota käytän vain jouluna.

Vierailija

Meilläkin on alkupalalautanen, muut sitten seisovasta pöydästä. Ja jälkiruoka taas valmiiksi lautasille asetettuna - luumukermajäädykkeet tehtynä pieniin vuokiin ja lautaselle kumottuina.

Vierailija

Mun lapsuudenperheessä ei ollut mitään tosi juhlallista, mutta sillä lailla oltiin että siistimpää vaatetta päälle ja himmeämpi valaistus, pöydässä kynttilät jne. Ehkä hiljaa soi joululaulut radiosta. Mitään pitkän kaavan mukaan syöjiä ei koskaan oltu, että se oli max. se puoli tuntia ja valmista oli. Mutta siis erosi tottakai suuresti ihan perusarjen ruokahetkestä.

Mun miehen kotona taas *huoh*. Se on sellainen keittiön kirkkaassa valossa tapahtuva 10 minuutin mättöhetki, jokainen ahmii ruokansa jotkut verskat päällä :( Oon siitä joskus miehelleni sanonut, mutta niin...siellä on totuttu että ruokahetken tärkein juttu on se, että on paljon syötävää ja nopeesti kupu täyteen. Paljon vaihtelee tosiaan nämä ruokailutavat ja -tottumukset. Jännä juttu, että miehen perheessä kaikki ovat myös selvästi ylipainoisia...

Vierailija

Syödään yhdessä, mutta ei varsinaisesti ruokapöydässä. Meillä on niin pieni pöytä, ettei viisi ihmistä mahdu siihen, kun pöytä on täynnä ruokaa. Laitetaan siitä sitten noutopöytä, josta jokainen ottaa ja syö sitten jossain muualla. Ei vetäydytä kuitenkaan omiin oloihin vaan ollaan yhdessä. Ei laiteta juhlavaatteita, koska ne eivät ole mukavia ja syödään heti saunan jälkeen niin ei ole kivaa laittaa märän tukan kanssa juhlakolttua. Puetaan siis mukavat lämpöiset pehmeät vaatteet.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat