Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Ei ihme, että asuntokauppa on jäässä

Vierailija

Haaveilemme miehen kanssa omasta asunnosta. Olemme lähempänä kolmeakymmentä ja ensiasuntoa ostamassa, joten haaveilemme kolmiosta. Hintaa siedettävällä kolmiolle asuinpaikallamme on n. 220 ke, jota summaa haimme lainaa. Pankki ei myöntänyt.

Tilanteemme on seuraava. Molemmat olemme vakituisessa työsuhteessa, nettotulot yhteensä 4100 e/kk. Miehellä hieman enemmän, minulla hieman vähemmän. Omia säästöjä on tällä hetkellä 22 ke, jotka on säästetty reilun puolentoista vuoden aikana. Muita lainoja ei ole, opintolainat maksettiin pois ennen asuntosäästämisen aloittamista. Vuokra on tällä hetkellä 1200 e/ kk, joten pystyisimme lyhentämään lainaa melkein 2000 kk ilman elämän laadun laskua. Pankin vastaus laina kyselyyn oli vain, että omia säästöjä 220 ke asuntoon pitää olla vähintään 50 ke, jotta myöntämistä voidaan edes harkita.

Joten arviolta emme pysty ostamaan asuntoa noin kahteen vuoteen. Kaksiota ei ole järkeä mielestämme ostaa. Haluamme lapsen muutaman vuoden sisään ja silloin kaksio olisi liian pieni. Kaksio on myös vaikea myydä, varsinkin kun tällä alueella asunnot eivät liiku. Ja ostamalla ensin kaksion menettäisimme ensiasunnon ostajan edun (osto ilman varainsiirto veroa, ASP-säästäjän etu) ja joutuisimme maksamaan välittäjän palkkion kaksion myynnistä. Tappiota noista tulisi arviolta 6500 e varainsiirto verosta (ostettaessa kolmiota) ja kaksion myynnistä noin 6000 e. Tämä arviolta saman hintaiseksi kuin asustella vuokralla pari vuotta säästellen.

Sivut

Kommentit (72)

Vierailija

Ootteko kysyny useammasta kuin yhdestä pankista? Oudolta kuulostaa, jos ei lainaa saa, vaikka säästöjäkin on. Me nostettiin ihan just ensiasuntoa varten laina. Kämpän hinta 296 000 ja omaa rahaa 45 000. Nettotulot n. 5200. Eli suhteessa tuloihin aika sama tilanne kun teillä. Kysyttiin monesta pankista, kaikista oltais saatu laina, mutta Nordean tarjous ylivoimaisesti huonoin.

Vierailija

Kai olette kysyneet useammasta kuin yhdestä pankista? Kannattaa joka tapauksessa kiertää kaikki ja vertailla tarjouksia.

Vierailija

Eikö teillä ole takaajia? Meillä opiskelijatyttö osti ilman säästöjä Kampista yksiön, hinta noin 200 000 e, sai koko summan lainaa ilman mutinoita. Vanhemmat takaamassa.

Vierailija

Nykyään pankeilla on tiukempi linja takaajien suhteen. Pitäisi mieluummin löytyä sitä rahaa omasta takaa.

Vierailija

Kierretty on nyt kolme suurta pankkia - samankaltaiset vastaukset. Ei lainaa, jos ei omaa rahaa n. 50 ke.

ASP-lainaahan saa sen maksimin (tällä alueella 120 ke) kun säästössä on 10 % asunnon hinnasta. Jos asunto maksaa 220 ke, säästössä 22ke, niin ASP& säästö rahoittaa 144 ke. 80 ke jää vielä rahoittamatta ja siihen vaaditaan vähinttään 30% omaa rahaa.

Ei ole takaajia.

AP

Vierailija

Kakkonen jatkaa. Meilläkään ei ollut takaajia, eikä edes asp-tilejä. Valtiontakauksen kuitenkin saimme, kun omaa rahaa vaadittiin 15%. Onkohan tässä sitten jotenkin isot alueelliset erot, me ostettiin pk-seudulta. Asunto katsottiin75% arvosta takauskelpoiseksi.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkonen jatkaa. Meilläkään ei ollut takaajia, eikä edes asp-tilejä. Valtiontakauksen kuitenkin saimme, kun omaa rahaa vaadittiin 15%. Onkohan tässä sitten jotenkin isot alueelliset erot, me ostettiin pk-seudulta. Asunto katsottiin75% arvosta takauskelpoiseksi.

Ei kun olinkin näköjään ykkönen.

Vierailija

Kuten tästäkin näkyy, pakit ovat käyneet varovaisiksi lainan antamisessa. Työttömyys kasvaa ja YT-ilmoituksia satetaa kokoajan. Ei kannata ostaa asuntoa nyt, kohta voi saada halvemmalla. Asuntojen hinnat pumpattu tappiin halvalla lainalla ja ilman takuu vaatimuksia. Nyt kun työttömyys loikkaa ja ihmisillä tulee pakkomyyntejä, ja pankki ei anna potenttiaalisislle ostajille lainaa, niin suunta ei voi olla kun alaspäin.

Vierailija

Meilläpäin taas asunnot (uudetkin) ovat melko kohtuuhintaisia, mutta valikoima on suorastaan surkea. Haluamme max 3km säteelle keskustasta, joko OKT tai paritalo, päätyasunto rivaristakin passaa. ''Vaatimuksia'' on:

-ei remppapommia, esim. keittiö voidaan laittaa uusiksi ja pientä pintaremppaa mutta ei koko hommaa

-vähintään keskikokoinen olohuone ja kaksi normaalikokoista makuuhuonetta, kolmas makkari saa olla pienempikin

-joko keittiöön tai olohuoneeseen mahduttava 6 hengen ruokapöytä

-edes jotenkuten tolkullinen eteinen, ylipäätään säilytystiloiltaan ja toimivuudeltaan 

Ihan mahdottomalta näyttää. Pohjaratkaisultaan ihania kämppiä on paljon 60-70-luvuilta (monissa esim. vaatehuone eteisessä, erillinen ruokailutila keittiön ja olkkarin välillä, väljät tilat yhdessä tasossa) mutta ne ovat alkuperäiskuosissa ja 99%varmuudella kosteusvaurioisia. 

Rintamamiestaloja on tullut vastaan oikein kivaksi laitettuja, mutta niissä on sitten tilat kolmessa kerroksessa ja kaikissa oikeastaan vain yksi normaalikokoinen makkari, muut vinokattoisia kopperoita.

Uudet paritalot/rivarit maksavat n. 200t per 95 neliötä, ja materiaaleina käytetty esim. halpaa laminaattia ja lasikuitutapettia, kaapiston ovet halvinta mahdollista jne. Lisäksi pihaan ei ole läntätty kuin nurtsi ja pari havupuun taimea, eli pihaankin menisi rahaa ennen kuin näyttäisi ollenkaan kodikkaalta. Mieluummin ostaisin vaikka 80-luvun OKT:n 115t eurolla ja remppaisin 85t eurolla, mutta tämä isomman mittakaavan remppaaminenkaan ei kyllä houkuttele. 

Olis kiva löytää asunto ennen kuin lapsi menee kouluun ensi syksynä, ettei sitten tarvitsisi vaihtaa koulua...

Meillä myös ASP-säästötilillä 10 000e (valmistuttiin tänä vuonna ja siirryttiin työelämään, miehellä vakiduuni, mulla ei) ja nettotulot 4500-5500e/kk. Vanhemmat pääsevät omaisuudellaan takaamaan, lainaa saadaan omasta pankista ilman takaajia 170t, muualta ei olla vielä tarjouksia kysytty.

Vierailija

Mitä jos muuttaisitte edullisempaan vuokrakämppään ja säästäisitte puuttuvan osuuden vähän rivakammin?

Kyllähän markkinoihin tutustuminen ja asunnon löytäminenkin vie vuoden jopa kaksi.

Meillä oli 10v sitten, silloin kun lainaa tyrkyttämällä tyrkytettiin samat nettotulot.... ei tullut pieneen mieleenkään ottaa lainaa yli 100 000.

Vierailija

Aika pienet tulot. Ei tommosilla kannata edes harkita nuin kallista asuntoa. Jättäkää lapsi tekemättä köyhät niin on rahaa riittävään asuntoon.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Aika pienet tulot. Ei tommosilla kannata edes harkita nuin kallista asuntoa. Jättäkää lapsi tekemättä köyhät niin on rahaa riittävään asuntoon.

Provi mikä provo, mutta vastataan. 4100 on jo ihan kohtuulliset nettotulot. Meillä netto 3900 kun mies tienaa 4100 ja minä 2200 bruttona.

Vierailija

Uskomatonta. Samanlaisilla tuloilla ja aiempi laina alla saatiin lainailupaus. Eikä kaipailtu säästöjä, vaan takaajat.
Tosin jonkin verran pienempi laina meillä, alle 200 000, mutta aika uskomatonta.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat