Miten vadelmia ja herukoita voi lisäännyttää? Haluaisin lisää mutta ne on aika kalliita.

Vierailija

Voinko leikata niistä oksia ja tökkiä maahan, tuleeko uusia kasveja? Minulla on muutama vadelmapensas ja herukkapensas mutta haluaisin lisää ja mahdollisimman halvalla. Että olisi kiva jos ei tarvitse ostaa niitä kaupasta. Siemenestä kasvattaminen on turhan hidasta hermoilleni. Kiitos kuka osaa auttaa?

Kommentit (8)

Vierailija

Punaherukkapensaan voi jakaa, mutta mustaherukasta en tiedä lähteekö kasvamaan. Punaherukkapensaan voi uusia leikkaamalla sen melko matalaksi. Vadelmaa voi lisätä jakamalla.

Vierailija

Leikkaa oksaan viilto, josta kuorta hieman pois = pari senttiä. Taivuta tämä oksa maahan ja multaa päälle. Viilloksesta/kuoritusta kohdasta alkaa kasvaa juuria siellä mullan alla about parissa vuodessa.

Kun juuret ovat kasvaneet leikkaa oksa irti ja siirrä taimikasvatukseen. Muista leikata ja jättää pari  kolme silmua maan päälle. Taimikasvatuksessa voit pitää vuoden pari leikaten keväällä, jotta tulee muutamia haaroja. 

Istuta sitten uuteen paikkaan näin saatu aito oikea taimi.

Toimii, ainakin itselläni eri herukoilla.

Vierailija

Katkoin keväällä mustaherukkapensaan oksia. Vesimaljakossa niihin kasvoi hienot juuret. Olisin varmaan saanut niistä monta uutta pensasta, elleivät olisi pitkän lomareissumme aikana kuolleet kuivaan maljakkoon..
Mummoni on lisännyt mustaherukoita vääntämällä alaoksia maata kohti ja peittämällä keskikohdastaan multaan. Siihen kohtaan on kasvanut juuret ja myöhemmin on irrotettu emopensaasta.

Vierailija

4 sen vinkki herukoiden lisäämisestä on oikein hyvä. Vadelma lisääntyy kyllä itsestään, koska se tekee lisää uusia juurivesoja ja lähtee lviämään niiden avulla kun muistaa lannoittaa kesällä ahkerasti ja siirtää alkukeväästä tai syksystä uusia juurivesoja uuteen paikkaan. Vadelman juurella kasvaa seuraavan vuoden juurivesa, joten sitä ei saa keväällä katkaista, mutta pitkän juurivesan liittymäjuuren emäkasviin voi katkaista. 

Vierailija

Eikö jakaminen tarkoita, että lapiolla rouhaistaan puolet pensaasta ja sen juuristosta irti ja istutetaan näin saatu puolikas uuteen paikkaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat