adwoa hoi, kaipaamme mätikakkuun ja punajuurivuokaan reseptejä !
Kommentit (7)
Olen duunissa nyt, mutta lupaan huomenna viimeistään ne tänne toimittaa. Täytyy tsekata, jos ne löytyisi omaalta koneelta sähköisessä muodossa, niin ei tarvitsisi naputella.
Siis jatkuu huomenna ...
Punajuurivuoka
n.6-8 punajuurta
1/2 tl suolaa
1 sipuli
pala purjoa
1/2 pkt aurajuustoa
2 dl kermaa
1 tl salviaa
1/4 - 1/2 tl mustapippuria
1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Kuori ja silppua sipuli. Leikkaa purjo renkaiksi.
2. Voitele vuoka margariinilla.Laita uuni 175 asteeseen.
3. Kiehauta öljyssä punajuuriviipaleet sekä sipuli ja purjo.
4. Laita punajuuret ja sipulit kerroksittain aurajuuston ja mausteiden kanssa uunivuokaan.
5. Kaada päälle kerma. Laita vuoka uunin alaosaan ja peitä foliolla.
6. Paista noin 40-50 minuuttia.
Vuoka sopii jouluaterialle kinkun lisäkkeeksi tai uudenvuoden juhliin auraperunoiden asemasta. On myös kivan värinen tarjottava.
Ja sitten semmoinen helpotus vielä muille laiskoille: olen oikaissut ja käyttänyt sapuskaan etikkapunajuuria. Hyvää on silti!
Luulen että mätikakun ohje on vanha Yhteishyvän ohje, mutta mun on vielä tarkistettava asia mieheltäni, jonka hommiin mätikakun valmistus kuuluu. Eli siihen palaan myöhemmin.
Jatkuu ...
Tonttujen paras jouluherkku
5 liivatelehteä
1/2 sitruunan mehu
2 tlk (à 200 g) kermaviiliä
2-3 keitettyä munaa
1 pieni sipuli
250 g kirjolohen-, muikun-, siian- tai silakanmätiä
hienonnettua tilliä ja ruohosipulia
ripaus suolaa ja valkopippuria
Pane liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Lisää kermaviilin joukkoon hienonnetut munat ja sipuli, mäti sekä mausteet. Maistele ja lisää suolaa tarpeen mukaan. Puserra liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumennettuun sitruunamehuun.
Lisää liivate ohuena nauhana muiden aineiden joukkoon. Kaada seos pieniin annosvuokiin tai yhteen suurempaan vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjolle. Tarjoa keitettyjen perunoiden, paahdetun ruisleivän ja salaatin kanssa.
Oma lisäys taas: mies on koristellut tillillä ja sitruunaviipaleilla ja kyllä on komean näköinenkin, sen lisäksi että on ihanaa herkkua. Meillä tätä siis ei ole tehty annosvuoissa, vaan yhdeksi isommaksi " kakuksi" .
Toivottavasti maistuu muillekin!
mätikakku on mielestäni paitsi hyvänmakuinen (mädin ystävien mieleen), myös näyttävä. Erityisen kivannäköinen se oli kirjolohen mädistä tehtynä: kirjolohen mäti kun on sellaista kauniin väristä ja " isopallukkaista" . Että vielä lisävinkkinä tämä.
Nyt on kirjolohenmäti pakkasessa odottamassa perjantaita, jolloin ajattelin mätikakun tehdä aattoa varten. Punajuuripaistoksen kokeillen uudeksi vuodeksi.
Adwoalle vielä: Tein sen glöginmakuisen juustokakun pyöreään kertakäyttöiseen alumiinivuokaan (halkaisija n. 25 cm), ympärille käärin tuorekelmua (kelmu ei kosketa kiillettä) ja sitten pakkaseen. Kerron joulun jälkeen, kuinka kakku (maku ja näkö) säilyi.
Hyvää joulua Ruutu ja Zilga ja kaikki muut!
Kiitos.