Palaa lapsuutesi lauantaihin- mitä syöt?
Herään myöhään, äiti on käynyt kaupassa joten meillä on ihanaa Elannon ranskista. "Kaikki tietävät" että Elannon leipä on parasta mutta liha on huonoa.
Päälle saan lauantaimakkaraa tai edamia, sisko otta balkkaninmakkaraa mutta minä inhoan niitä rasvaklimppejä.
Otan myös viilin, päälle rapsutan fariinisokeria oranssista pussista. Se on taas mennyt kovaksi. Juomana teetä ja maitoa, maitopurkin kyljessä kerrotaan kasveista. Tänään luen maitohorsmasta.
Lounaaksi on kaalikääryleitä ja puolukkahilloa. Koska on lauantai, on jälkiruokaa. Äiti on tehnyt sekä vanilja- että suklaakiisseleitä, otan molempia.
Illalla tulee vanhempien kavereita kylään, päivällinen hoituu siis uunijuustovoileivillä, sinistä emmentaalia lapsille ja kreivijuustoa aikuisille (se on kuulemma liian voimakasta lapsille). Juomana pilsneriä ja mehua. Vieraiden kunniaksi on vielä uunijäätelöä, uutuusresepti on Avotakasta. Se onnistuu mahtavasti ja on suuri keskustelunaihe.
Iltapalaksi otan kaakaota, sekoitan kupissa yhden lusikallisen vanhouttenia ja kaksi sokeria, sitten päälle kuumaa maitoa ja kova sekoitus. Juon liian nopeasti ja poltan suuni, mutta en halua että pinnalle muodostuu kalvo- se on pakko syödä koska siinä on ravintoaineita.
Huomenna on sunnuntai, äiti nukkuu pitkään joten isä laittaa aamulla lemppariaan, hiilisilakoita ja mustaa leipää. Minä saan kaikki pyrstöt.
  
Kommentit (82)
jäätelöä. Vaniljaa tietysti! Puoli litraa jaettiin tarkasti neljälle hengelle. Yleensä lauantai oli se päivä kun kävimme lähikaupungissa ostoksilla ja sieltä yleensä ostettiin ranskanleipää. Niitä sai kolme per jotain rahaa, en siis yhtään tiedä mitä maksoivat. Että oli hyvää :)
syön ranskanleipää juustolla. Kupissa on kuumaa vettä, johon sekoitan keltakantisesta lasipurkista monta lusikallista sitruunateejauhetta.
Lauantai on pizzapäivä. Täytteeksi laitamme  jauhelihaa, tomaattia ja juustoa. Pizzan kanssa juon kylmää maitoa.
Koska on lauantai, niin illan päätteeksi napostelen karkkia lauantaipussista. Koko perheen voimin katsellaan telkkarista Velipuolikuuta.
vasta paistetut karjalanpiirakat ja marjakeittoa. Tietenkään tätä ei ollut joka lauantai, mutta maistui niin hyvälle, lurps. Sitten illalla joskus sisko teki popcorneja kattilassa, joita sitten syötiin hyvällä ruokahalulla.
Varmaan perusruoka päivällisellä oli jotain perunaa ja kastiketta lisukkeena raastetta tai puolukka-kurpitsahilloa, toisinaan laatikkoa ta keittoa tai velliä.
makkara ja jaffa, joko punainen tai keltainen. Tämä siis saunan jälkeen nautittuna. Toisinaan myös lämpimiä voileipiä saattoi olla.
Ai, kun alkoi tehdä mieli punaista jaffaa! :D
Lauantain lounaalla usein puuroa tai ehkä viikon tähteitä. Jos oltiin kaupungissa asioilla, käytiin kahvilassa.
Saunan jälkeen pizzaa. Päällä usein anjovista, meetwurstia, katkarapuja, tonnikalaa, tomaattia ja ananasta. Se syötiin AINA olohuoneessa ja katseltiin samalla telkkaria (muuten piti syödä keittiössä). Juotiin mehua, äiti ja isä ehkä saunaoluet. Telkkarissa Napakymppiä, lottoarvontaa ja Derrickiä.
Ihana, hyvän mielen ketju :)
Aamuisin oli puuro kuten aina. Päivällä äiti leipoi niin rieskaa kuin pullaakin. Ne paistettiin aina leivinuunissa ja ruokana oli aina jotakin laatikkoruokaa. Saunan jälkeen minä ja veljeni tasasimme pikku pullon limsaa. Se oli viimeisen päälle tarkkaa touhua. Useimmiten oli Steppiä tai keltaista jaffaa ja joskus päärynää. Silloin päärynälimu oli vielä tosi hyvää toisin kuin nykyään. Illalla oli kesäisin mehua ja jäätelöä ja muulloin kaakaota sekä lämpimiä voileipiä. En nykyäänkään syö jäätelöä kotona kuin kesäisin.
Ai niin ja tietenkin katseltiin Vesku showta, Hymyhuulia tai Pulttiboisia :)
muistan kun inhosin kun isä teki salaatin aina viikonloppuisin ja laittoi aina appelsiini palasia ja kaalista ne valkoiset osat salaattiin,en tykännyt.
Lauantai iltaisin taas syötiin aina kaupasta ostetut hampurilaiset saunan jälkeen,paistettiin pannulla ja runsaat täytteet.Jälkkäriksi oli Fazerin sininen.Katsottiin lotto ja sen jälkeen Selviytyjät.
Silloin kun olin vielä pienempi tuota edellistä niin grillattiin saunan jälkeen aina taloyhtiön pihalla,lihapiirakoita ja makkaraa.
Oi niitä aikoja,kaipaan niin..Ja ruoka maistui tuolloin todella hyvältä!
Ai niin ja tietenkin katseltiin Vesku showta, Hymyhuulia tai Pulttiboisia :)
Meillä jaettiin usein litran paketti kuudelle. Lapset oltiin tarkkailemassa vieressä, että tulisi tasajako. Vuoroviikoin oli jäätelö tai limsa saunan jälkeen. Limsaakin saatiin vaan pieni juomalasillinen.
Aamuisin syötiin ruispuolukkapuuroa taikka riisipuuroa.
Lounas oli normaalia kotiruokaa ja päivällinen samoin.
ARkisin syötiin ruisleipää, jonka päällä oli usein maksapasteijaa, juustoa ja tomaattia, kurkkua ja herkkukurkkua. Usein myös appelsiinia tai joskus makupalavanukas.
Lauantaisin sai ranskanleipää paahdettuna, suurta herkkua, sekä lauantaimakkaraa. Kummastakaan en oikeastaan pitänyt, mutta ranskanleipää hehkutettiin niin paljon, että sitä söin, lauantaimakkaraa en. Joskus balkaninmakkaraa kyllä. Useimmiten kuitenkin paahdettu ranskanleivän viipale syötiin vain voin kanssa. Aamuisin juotiin maitoa, vähän isompana teetä.
Lounaaksi syötiin usein merimiespataa tai kotletteja (yök!) tai jauhelihakeittoa. Joskus oli ketsuppikalaa tai perunoita ja jauhelihakastiketta. Salaattia ei ollut koskaan mutta usein kurkkua ja tomaattia viipaleina tai raejuustoa.
Lauantaisin saatiin jälkiruokaa, joka usein oli kiisseliä, marjakiisseliä tai rusinakiisseliä, joskus mansikkarahkaa.
Illalla saunan jälkeen syötiin usein jauhelihapizzaa tai jos tuli vieraita, niin täytettyjä paprikoita. Mummin luona syötiin lämpimiä voileipiä.
Joskus syötiin saunan jälkeen vain jäätelöä.
Lauantaisin saatiin myös lauantaipussi.
aamiaiseksi söin appelsiinin. Päivällä oli jotain kanakastiketta, mistä en oikein tykännyt. Äiti teki aina jotakin salaattia, kurkkua, tomaattia, kiinankaalia, ja sitten myös paprikaa.
Äiti leipoi omenapiirakkaa iltapäivällä, juotiin teetä sen kanssa. Sitten isä paistoi lettuja illalla, taisin laittaa päälle sokeria.
Lämpimiä voileipiä oli kanssa usein. Ja äidin tekemiä sämpylöitä (juustoa tai lauantaimakkaraa päälle). Ja tietysti keltaista Jaffaa 1/3 litran pullo, aikuisilla oli yksi saunakalja kummallekin, ruskea pullo.
Silloin kun mentiin mummolaan, sain karkkipussin siellä. Kotona ei oikeastaan karkkia ollut, vanhemmat oli aika terveysintoilijoita yleensä, lauantaina otettiin rennommin...
maatalossa asuttiin. Aamupalaksi oli usein lauantaisin talkkunapuuroa, Kainuun talkkunasta keitettyä. Siihen laitettiin iso voisilmä. Minä en sitä voisilmää puuroon sekoittanut, mutta kaikki muut perheestäni kyllä. Tykkäsin dipata puuroa siinä voisilmässä. Juomana oli omaa tankkimaitoa ja puuron kylkeen otettiin Tukkipoika-siivu Marsalkan maksamakkaralla.
Päiväruoka eli puolinen oli jotain tavallista kotiruokaa; jauhelihakastiketta ja pottuja, kurkkusiivut salaatin virkaa toimittamassa; makaronilaatikkoa, hernekeittoa (josta en kyllä tykännyt), lihakeittoa, kaalilaatikkoa. Uunilaatikkoa eli perunalaatikkoa, jossa oli siankylkeä, saatiin usein talvella kun leivinuunia lämmitettiin. Ihana makumuisto sekin.
Välipalaksi otettiin leipää kaapista, ketsuppinäkkäri tai ketsuppisämpylä oli suosikki. Illalla saunan jälkeen kiuaslenkkiä tai keitettyjä nakkeja. Zoo-banaanilimpsa oli ihan parasta, ensin avattiin rengaskorkki ja jaettiin siskon kanssa samanlaisiin laseihin millilleen saman verran juomaa. Myös lämpimät voileivät olivat pop; alla mielellään vaaleaa leipää ja päällä vaikka lenkkiä ja juustoa ja uunissa paistettiin. Mums!
Nämä muistot siis 80-luvun alusta, myöhemminhän ruvettiin syömään pitsaa, tietysti itsetehtyä jauhelihatäytteistä, usein lauantaina.
Ai että, miten tavallinen kotiruokamuisto herauttaa vedet kielelle; äidin ruoat oli aina parhaita!
PS. Sunnuntain ruoka oli usein kanaa ja riisiä...
Saunaa lämmitetään jo päivällä, asumme järven rannalla. Aamulla syön ehkä ruisleipää ja juon kahvia. Äiti keittää ruuaksi perunamuusia tai riisipuuroa, joka on herkkuani. Puuron kanssa syödään ruisleipää ja lauantaimakkaraa tai sipuliteemakkaraa. Saunaan mennään joskus neljän viiden aikoihin ja isä paistaa foliopussissa kiukaalla makkaraa.välillä pulahdetaan järveen. Saan pienen limsapullon juodakseni, yleensä se on passionhedelmälimsaa Zorpasta tai sitruunasoodaa.
Joskus isä tekee verilettuja kaupasta ostetusta verestä. Ne ovat ihania kun ne paistuvat pitsireunaiseksi. Isä kalastaa myös paljon ja ruuaksi voi olla joko paistettua haukea tai muikkuja tai kalakeittoa. Myös perunoita ja tirripaistia syödään usein. Ruuat maistuvat kaikki hyvältä. Mitään salaatteja meillä ei syödä, joskus otan tomaattia, jota kastelen hienossa sokerissa.
Olen melkoinen kahvikissa ja juon kahvia aina silloin kuin aikuisetkin, maidon ja sokerin kanssa. Äiti leipoo yleensä lauantaisin pullaa, ei koskaan pieniä pullia vaan letitettyä vehnästä joka on kylmän maidon kanssa nautittuna taivaallista.
vaan että saunan jälkeen sai lauantaina aina pienen kipon sipsiä. Se oli sellainen pieni raejuustokippo, mikä oli pesty niin monta kertaa että se kuva siinä oli jo ihan haalean vihreä vaikka oikeesti se oli ollut sininen. ja se kanssa puolikas lasillinen keltaista jaffaa.
Iltapalaksi syötiin koko perhe yhdessä teetä, paahtoleipää ja lauantaimakkaraa.
varsinkin talvet on jääny mieleen, kun ulkona näkyi vaan pelkkää lunta ja pimeää (asuttiin ihan maalla) ja kotona oli sisällä niin kodikkaan lämmin tunnelma. Äitillä oli saunan jälkeen hiukset pinnillä kiinni takana ja keltainen viltti hartioilla ruokapöydässä:) Joskus iskä yritti letittää mun tukan lauantain saunan jälkeen. Se meni ihan vinoon ja oli vähän liian tiukka, mutta en ikinä valittanut ettei iskälle tuu paha mieli. Jos isosisko oli kotona, se yleensä onnistui huijaamaan multa pari sipsiä omaa kippoonsa lupaamalla että saan ylimääräise hörpyn sen jaffasta. Mut aina se olikin jo juonut sen loppuun siinä vaiheessa kun olisin hörppyni halunnut:)
Lauantaina vanhemmat oli jo aamusta töissä liikkeessä, niillä oli oma firma, ja me lapset, siinä vaiheessa kolme(kaikkiaan lopulta neljä) mentiin aamupalalle, jonka apulainen  Seija oli tehnyt. Seija teki ranskanleipää, voita ja siivutettua lenkkimakkaraa :)
Päiväkkä äiti tuli tekemään ruokaa, kun isä jäi vielä liikkeeseen tai meni vielä työkeikalle. Tehtiin yleensä jauhelihakastiketta,sunnuntaina oli yleensä aina uunissa haudutettua kanaa,sittemmin broileria.
Illalla mentiin saunaan ja laitettiin lenkki foliopussissa kiukaalle. Saunan jälkeen, kun kaikki olivat saunoneet, avattiin se pussi jalisukkeeksi oli tehty tikkulepiä ja lauantaisin vielä palan painikkeeksi ihanuus eli ihan oikea limsapullo.Sitä limsaa juotiin pitkään ja hartaasti...ja pullonkorkista tehtiin kissankynsiä :)
Meilläkin juotiin VanHouten-kaakaota, hyvää,kattilassa keitettyä.
Tulee pikkuveli mieleen muki kädessä.
lauantai aamuna herättiin aikaisin veljen kanssa ja mentiin olohuoneeseen katsomaan lastenohjelmia kun vanhemmat vielä nukkui. Sitten äiti heräsi ja laittoi aamupalaa jota syötiin kaikki yhdessä. Me lapset otettiin kaakaota, paahtoleipää/patonkia juustolla ja lauantaimakkaralla tai maksamakkaralla. Jogurttia.
Sitten shoppailtiin keskustassa ja saatiin veljen kanssa lelut ja karkkia. Syötiin lounasta Martinassa. Kotona katsottiin iltapäivä elokuvaa ja/tai lenkkeiltiin ulkona vanhempien kanssa. Päivällinen oli uuniperunaa tatsikilla, lohta, salaattia. Käytiin saunassa ja saatiin muumilimua, kiuasmakkaraa ja jäätelöä. Katsottiin kaikki yhdessä napakymppiä telkusta ja vanhemmat joi saunakaljaa aamutakeissa. Usein pelattiin isän kanssa afrikan tähteä olkkarissa ja äiti katseli telkkaria. 
isovanhempieni luona, siellä oli myös liuta tätejä, setiä ja serkkuja. Maatilalla kun oltiin niin hommia riitti kaikille. Lapsia ei pakotettu töihin, olimme kyllä innokkaita apulaisia sikalassa ja navetassa (en tiedä oliko isoisäni samaa mieltä). Teimme toki paljon hyödyllistäkin, varsinkin vähän isompina. Heinäpellolla ja perunapellolla on rehkitty pienestä pitäen, muistaakseni se ei kuitenkaan tuntunut raskaalta työltä. Lasten hommia oli viedä maitokärryllä maitotonkat ison tien varteen, josta maitoauto kävi tonkat hakemassa.
Aamupalaksi söimme isoäidin tekemää hiivaleipää tai viiliä (itsetehtyä), päälle kanelia ja sokeria, kermainen kuoriosa oli parasta. Viili otettiin tuvan kylmäkaapista, jääkaappia ei ollut. Juomaksi haettiin navetan eteisen kylmäkaapista maitokannu, maito oli edellisenä iltana lypsetty. Päivällä juotiin kahvit (lapset joi kaakaota) ja itsetehtyä pullaa ja sitä hiivaleipää. Leivän päälle laitettiin voita (joka tuli meijeristä maitoauton mukana) ja lauantaimakkaraa, sekä paksu siivu juustoa. Myös pullansiivun päälle laitettiin  paksusti voita. Päivälliseksi oli isoäidin tekemää makkarakastiketta (HK:n sinisestä), valurautapannulla ja puuhellalla paistettuna. Sekä perunoita. Salaattia ei tainnut olla, paitsi kesäisin mitä omasta puutarhasta sai kerättyä (avomaan kurkkua, tomaattia, salaatinlehtiä). Pihasauna oli laitettu jo aamulla lämpiämään ja saunan jälkeen sai keltaista jaffaa ja pullaa tai karkkia. Parasta herkkua oli lämmin, vastalypsetty maito.
Äiti teki joka lauantai karjalanpiirakoita leivinuunissa ja pullat paistettiin niiden jälkeen. Käytännössä se oli päivän lounas. Karjalanpaisti laitettiin muhimaan puolenpäivän aikaan, ja sitä syötiin sitten päivälliseksi aamullisten karjalanpiirakoiden kanssa. Saunan jälkeen vielä uunilenkkiä samoilla lämmöillä. Juotavaksi oman tilan viinimarjamehu (isällä toki olut, 1 kpl).
Näin Etelä-Karjalassa 70-luvulla.