Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Erikoisia jouluruokia -lista

Vierailija
12.11.2010 |

Mitä erikoisia tai ehkä vain hieman epätyypillisempiä jouluruokia teillä jouluna tarjotaan ja syödään?



Meillä on jouluisin perinteisten joulutarjottavien lisäksi aina tarjolla hernetuuvinkia, siis eräänlaista herneistä tehtyä laatikkoa. Kukaan muu tuttavapiirissäni ei moisesta ole usein edes kuullut vaikka ruoka on suomalainen perinneruoka.

Kommentit (17)

Vierailija
1/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuten jo toisessa ketjussa kerroin, meillä on useimmiten kalkkunaa ja sen kanssa stuffingia, kastiketta, karpalo-appelsiinisalaattia,haudutettua punakaalia, ruusukaalia yms. ja niiden ohella sitten tutumpia suomalaisia ruokia. Mieheni on tottunut noihin omassa suvussaan ja minä vien perinnettä eteenpäin.

Olisiko ohjetta antaa?

Vierailija
2/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei kai siläl väliä, hyviä ne ovat!

Vierailija - 12.11.10 11:36

En vaan tykkää - eikä mieskään (lapset eivät suostu edes maistamaan) - laatikkoruuista, ne ovat kertaalleen pureskellun ja ylösykättyjen näköisiä pula-ajan jäänteitä...

ovat huomattavasti vanhempaa perua kuin pula-aika. Laatikot on muuten olleet mun herkkua jo lapsuudesta asti. Meidän perheessä kaikki tykkää niistä, nam!

Kuule. Laatikot ovat perua agraariajalta, siis maaseudulta menneiltä vuosisadoilta. Niiden kehittymistä säätelivät seuraavat tekijät: - aineksia oli vähän, ja ne oli saatava omalta pellolta tai lähiseudulta. - säilyvyys sääteli, mitä tehtiin. Ei ollut jääkaappeja, joten säilyvät juurikkaat olivat oivia raaka-aineita. - koska säilyvyys vaikutti asiaan ja jouluna olennaista oli lepo, ruokaa ei tehty joka päivä, vaan ennen joulua koko pyhäajaksi eli ruuan piti tosiaan kestää hyvänä monta päivää. Kyllä se siis tavallaan oli "pula-ajan ruokaa", enkä nyt siis viitannut talvi- ja jatkosodan jälkeiseen aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset
Vierailija
4/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta meidän perheen suvuissa kummallakin puolella se on erittäin harvinaista. Mutta meillä sitä syödään ja se on lasten herkkua!

Vierailija
5/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

tortut tehdään mansikka- ja omenahillolla



joulupöytään tavallista makaronilaatikkoa lapsille

muutenkin kysellään lasten herkkuruokia ja tehdään niitä eli siis sellaista, että varmasti maistuu kaikille - viis siitä, että eivät ole jouluisia ruokia!

Vierailija
6/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

hillaparfait

täytetyt kanamunanpuolikkaat

täytekakku/juustokakku

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lisäksi poro on ujuttautunut joulupöytäämme sekä erilaiset salaatit esim. äitini tekemä perunasalaatti.



Muuten mennään perinteisellä linjalla - joskin meillä on aina ollut todella runsas joulupöytä. Laatikoiden, kinkun ja rosollin sekä yllämainittujen lisäksi löytyy aina silliä, siikaa, sienisalaattia, italiansalaattia, kalkkunaa, maksapasteijaa, juustoja, patonkia ja vaihtelevasti mätiä, jalopenoja yms. erikoisuuksia. Jälkiruokaa on toisinaan ja se vaihtelee. Kahvin kanssa perinteiset tortut, piparit ja pullaukot.

Vierailija
8/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Makaroonilaatikko ilman lihaa juu tiedän sen jossain päin olevan suht tyypillistä. Mutta uusin mikä kuulin on, että tuo makaroonilaatikko tehdään käyttäen kinkun paistorasvaa : ( jotenkin inha ajatus.



Ja olen myös kuullut, että jotkut syö kinkun aattona kuumana outoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä on ollut (jo omassa lapsuudenkodissani ja nyt minun perheessäni) laaja alkuruokapöytä, siis erilaisia leikkeleitä (savuporoa, savukalkkunaa, kieltä, lammasta yms.), sienisalaattia, rosollia, graavia kalaa, viime vuonna mm. jokirapuaiolia, lapsille cocktail-lihapullia, mätiä lisukkeineen yms. Myös tapaksia olemme kokeilleen osana joulupöäytää, ja kerran oli tsatsikia lihapullinen kanssa. Yleensä on ollut perunoita, tänä vuonna ajattelin rakentaa homman tattariblinien ympärille.



Luomukinkku ollut viime vuodet, nyt ajattelin laittaa vain pienen kalkkunarullan, koska kinkkua on mennyt aika vähän viime vuosina. Bataattilaatikkoa aiomme kokeilla tänä vuonna.



Lapsuudestani muistan, että äidin täti teki jouluksi myös maksalaatikkoa. Ja äiti on kertonut, että hänen lapsuudessan lanttulaatikon kanssa syötiin karjalan paistia, kinkun lisäksi.

Vierailija
10/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lapsuuskodissani maksa- ja lihamakaronilaatikko kuuluivat olennaisesti joulupöytään, vaikka aika arkiruokia noin muuten ovatkin. Karjalanpaisti myös ja keitetyt perunat vaikka luonnollisesti myös perunalaatikkoa muiden laatikkojen ohella tarjottiinkin. Muuten aika perinteisellä linjalla mentiin, juustotarjotin meillä on jo alkupaloissa vaikka monilla se on vasta jälkiruoan yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kinkkua joskus, ei sitäkään aina. Teemme muuten juhlaruokaa ja paljon alkupaloja.

En vaan tykkää - eikä mieskään (lapset eivät suostu edes maistamaan) - laatikkoruuista, ne ovat kertaalleen pureskellun ja ylösykättyjen näköisiä pula-ajan jäänteitä...

Vierailija
12/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miten teette tuon makaronilaatikon, onko se hivenen makea?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset


En vaan tykkää - eikä mieskään (lapset eivät suostu edes maistamaan) - laatikkoruuista, ne ovat kertaalleen pureskellun ja ylösykättyjen näköisiä pula-ajan jäänteitä...


ovat huomattavasti vanhempaa perua kuin pula-aika.

Laatikot on muuten olleet mun herkkua jo lapsuudesta asti. Meidän perheessä kaikki tykkää niistä, nam!

Vierailija
14/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

joulutorttuihin.



Miehen isän luona: Omenahilloa kinkun kanssa, tonnikalapasteijaa ja sinihomejuustoa piparien kanssa. En tiedä onko kuinka yleistä, itselle oli aikoinaan uusia.



Omilla vanhemmillani on savustettua lammasta.



Miehen äiti ei laita jouluruokia, vaan tarjolla on esim. chorizoa, oliiveja, juustoja yms. Graavi- ja kylmäsavulohta on kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

En vaan tykkää - eikä mieskään (lapset eivät suostu edes maistamaan) - laatikkoruuista, ne ovat kertaalleen pureskellun ja ylösykättyjen näköisiä pula-ajan jäänteitä...

ovat huomattavasti vanhempaa perua kuin pula-aika. Laatikot on muuten olleet mun herkkua jo lapsuudesta asti. Meidän perheessä kaikki tykkää niistä, nam!


Kuule. Laatikot ovat perua agraariajalta, siis maaseudulta menneiltä vuosisadoilta.

Niiden kehittymistä säätelivät seuraavat tekijät:

- aineksia oli vähän, ja ne oli saatava omalta pellolta tai lähiseudulta.

- säilyvyys sääteli, mitä tehtiin. Ei ollut jääkaappeja, joten säilyvät juurikkaat olivat oivia raaka-aineita.

- koska säilyvyys vaikutti asiaan ja jouluna olennaista oli lepo, ruokaa ei tehty joka päivä, vaan ennen joulua koko pyhäajaksi eli ruuan piti tosiaan kestää hyvänä monta päivää.

Kyllä se siis tavallaan oli "pula-ajan ruokaa", enkä nyt siis viitannut talvi- ja jatkosodan jälkeiseen aikaan.

Vierailija
16/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

En vaan tykkää - eikä mieskään (lapset eivät suostu edes maistamaan) - laatikkoruuista, ne ovat kertaalleen pureskellun ja ylösykättyjen näköisiä pula-ajan jäänteitä...

ovat huomattavasti vanhempaa perua kuin pula-aika. Laatikot on muuten olleet mun herkkua jo lapsuudesta asti. Meidän perheessä kaikki tykkää niistä, nam!


Kuule. Laatikot ovat perua agraariajalta, siis maaseudulta menneiltä vuosisadoilta.

Niiden kehittymistä säätelivät seuraavat tekijät:

- aineksia oli vähän, ja ne oli saatava omalta pellolta tai lähiseudulta.

- säilyvyys sääteli, mitä tehtiin. Ei ollut jääkaappeja, joten säilyvät juurikkaat olivat oivia raaka-aineita.

- koska säilyvyys vaikutti asiaan ja jouluna olennaista oli lepo, ruokaa ei tehty joka päivä, vaan ennen joulua koko pyhäajaksi eli ruuan piti tosiaan kestää hyvänä monta päivää.

Kyllä se siis tavallaan oli "pula-ajan ruokaa", enkä nyt siis viitannut talvi- ja jatkosodan jälkeiseen aikaan.

Vierailija
17/17 |
12.11.2010 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuten jo toisessa ketjussa kerroin, meillä on useimmiten kalkkunaa ja sen kanssa stuffingia, kastiketta, karpalo-appelsiinisalaattia,haudutettua punakaalia, ruusukaalia yms. ja niiden ohella sitten tutumpia suomalaisia ruokia. Mieheni on tottunut noihin omassa suvussaan ja minä vien perinnettä eteenpäin.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme kahdeksan kaksi