Suviseurojen ruokailu, 92 000 kiloa lämmintä ruokaa
http://www.karjalanmaa.fi/tarkennus.php?lehti=1365&id=20478609
Ruumiinravintoa, olkaa hyvät!
92 000 kiloa lämmintä ruokaa, 3000 ravintolatyöntekijää ja neljä päivää. Muun muassa näistä aineksista koostuu polvijärveläisen kotitalousopettajan Hanna Mäkisen tuleva viikonvaihde, jolloin suviseurat kokoavat Liperiin noin 70 000 vanhoillislestadiolaista kesäjuhlaansa viettämään.
Polvijärveläinen kotitalousopettaja Hanna Mäkinen toimii Liperissä järjestettävien suviseurojen ravintolatoimikunnan puheenjohtajana. Ravintolatoimikunnan puheenjohtajana toimiva Mäkinen on tehnyt jo useiden kuukausien ajan hartiavoimin töitä sen eteen, että ruokapalvelu suviseuroilla toimisi mahdollisimman jouhevasti.
- Viime kesäisistä suviseuroista lähtien elämäni on pyörinyt aika pitkälti suviseurojen ympärillä, Mäkinen summaa.
Aikaa jos mitä massiivisen kokoluokan muonituksen organisoiminen vaatiikin.
- Tämänvuotisten suviseurojen ravintolatoimikunta nimettiin jo syksyllä 2008. Kun minua pyydettiin puheenjohtajaksi, ajattelin ensin kauhuissani, ettei minusta tehtävään ole. Asiaa pohtiessani huomasin, kuinka iso luottamuksenosoitus puheenjohtajaksi pyytäminen oli. Toisaalta olin tuolloin vielä sinkku, joten aikaakin minulla oli. Lisäksi herätysliikkeeseen kuuluvana suviseuroihin osallistuminen on ollut minulle aina tärkeä asia. Niinpä päätin ottaa tarjotun tehtävän vastaan, Mäkinen taustoittaa.
Suviseurojen ruokapalvelusta Mäkinen huolehtii vapaaehtoisena työntekijänä.
- Ruokapalkalla, hän naurahtaa.
- Jo ottaessani tehtävän vastaan päätin, ettei vapaaehtoistyön tekeminen saa häiritä palkkatyötäni. Siitä syystä olikin toukokuun virkavapaalla koulusta, jotta saatoin olla mukana ravintolatilojen rakennustöissä.
Tositoimiin
jo vuosi sitten
Suviseurojen ravintolatoimikuntaan kuuluu Hanna Mäkisen lisäksi seitsemän muuta henkilöä. Ravintolapalveluiden vastuuhenkilöitä on kaksi sataa; he vastaavat eri osa-alueiden, kuten kahvinkeiton, ruoan jaon ja tarjottimien pesun sujuvuudesta. Ravintolapalveluissa työskentelee tapahtuman aikana kaikkiaan noin kolme tuhatta ihmistä.
- Vastuuhenkilöt ovat järjestävältä alueelta, kun taas työntekijät tulevat Koillismaalta ja Pohjois-Pohjanmaalta. Toki kuka tahansa seuravieras on tervetullut osallistumaan keittiötyöhön - työvuoroja voi kysellä suviseurojen työvoimatoimistosta, Mäkinen vinkkaa.
Vaikka kyseessä onkin ravintolatyö, hygieniapassia ei työntekijältä vaadita.
- Hygieniaan liittyvät asiat käydään tarkoin läpi perehdytettäessä työntekijää tehtäväänsä, Mäkinen sanoo.
- Myöskään ravintola-alan ammattitaitoa ei vaadita. Periaatteena on, että työ tekee ammattilaiseksi.
Ravintolatoimikunnan puheenjohtajan tehtäviin Mäkinen ammentaa osaamista niin siviiliammatistaan kuin aiemmista suviseurakokemuksistaankin.
- Olen ollut ravintolapalveluiden vastuuhenkilönä useilla suviseuroilla 2000-luvulla. Mikä on kiistaton etu - aiemmat kokemukset auttavat ymmärtämään, millaisen kokoluokan tapahtumasta todella on kyse.
Ensimmäiseen käytännön testiinsä Liperissä järjestettävien suviseurojen ravintolatoimikunta joutui välittömästi edellisten suviseurojen päätyttyä Oripäässä Varsinais-Suomessa.
- Vastasimme Oripäässä ravintolapalveluiden purkutöistä ja huolehdimme kolmen päivän ajan purkumuonituksesta, Mäkinen kertoo.
Tämänkesäisen suviseuramuonituksen suunnittelu alkoi viime elokuussa. Vaikka kokonaisuuden suunnittelussa ja organisoinnissa on mittava työ, pyörää ei onneksi tarvinnut keksiä uudelleen.
- Oripään suviseurojen järjestäjiltä olemme saaneet todella paljon tärkeää tietoa, Mäkinen sanoo.
Toukokuun alusta lähtien suviseurojen ravintolapalvelut ovat huolehtineet talkoolaisten muonituksesta.
- Joka päivä on tarjolla ollut kaksi lämmintä ateriaa, iltapala sekä kahvia non-stoppina, Mäkinen summaa.
Uutuutena piirakat
ja pakastetiivistekahvi
Suviseurojen aikana lämmintä ruokaa on tarjolla aamukahdeksasta iltakymmeneen. Kahvia myydään aamuseitsemästä puolille öin, pitsaa puolestaan kello 16:n ja 24:n välisenä aikana.
- Mitään ennalta määriteltyä lounas- tai päivällisaikaa ei ole. Jos olisi, ruokajonot kasvaisivat kilometrien pituisiksi, Mäkinen kuvailee.
Ruokapalvelun sujuvuuden eteen on Mäkisen mukaan tehty kaikki mahdollinen: tavoitteena on, että seuravieraat saisivat ruoan nopeasti ja rahastus sujuisi joutuisasti.
- Jokaisena seurapäivänä on tarjolla lihakeittoa, lohikeittoa, riisipuuroa ja makaronilaatikkoa. Jo ruoka-aineallergioita ajatellen on käytännöllisempää tarjota kaikkia ruokia jokaisena päivänä, Mäkinen sanoo.
Mäkisen arvion mukaan eniten seuroilla syödään lihakeittoa, jonka menekiksi on ennakoitu noin 28 000 kiloa.
- Aiemmista vuosista poiketen seuroilla käytetään tänä vuonna vakuumipakattuja keittoja, joihin lisätään kuumennusvaiheessa vesi. Makaronilaatikot tulevat valmiina HK:lta, paikan päällä ne vain lämmitetään, Mäkinen kertoo.
Elintarviketoimituksia seura-alueelle tehdään koko tapahtuman ajan. Esimerkiksi leipää ja piirakoita toimitetaan kaksi kertaa päivässä.
- Ruisleipiä suviseuroille on tilattu noin 85 000 kappaletta, karjalanpiirakoita 40 000 kappaletta ja kahvileipiä 100 000 kappaletta, Mäkinen summaa.
Kahvin menekki riippuu Mäkisen mukaan säästä; keskimäärin suviseuroilla juodaan kahvia noin 20 000 litraa eli 100 000 kupillista.
- Ensimmäistä kertaa kahvi valmistetaan nyt pakastetiivisteestä. Pakastetiivisteestä valmistettua kahvia on ollut useana vuonna tarjolla muun muassa Jukolan viestissä; kahvin valtteihin lukeutuvat ennen kaikkea nopea ja työturvallinen valmistusprosessi, Mäkinen juttelee.
Ravintolatoimikunnan puheenjohtajan mukaan paikallisia elintarviketoimittajia suositaan suviseurojen ruokapalvelussa mahdollisuuksien mukaan. Käytännössä tarve kuitenkin ylittää varsin monien elintarviketoimijoiden kapasiteetin, mistä syystä valtaosa ruoista tulee valtakunnallista ruokataloilta.
- Paikallisuutta suviseuroilla edustavat Riikosen piirakat sekä gluteenittomat kahvileivät, jotka tulevat Anna-Maijan kotileipomosta Uudesta-Värtsilästä.
- Liperissä toimivista yrityksistä on lisäksi ostettu talkooruoat sekä varsin iso määrä tapahtuman rakentamisessa tarvittavaa puutavaraa, Mäkinen lisää.
Työ on
siunaus
Suviseurojen kaltaisissa massatapahtumissa ruokapalvelun järjestäminen vaatii monia ja taas monia käsiä - työvoimaa tarvitaan niin ruoan varastoinnissa, valmistamisessa kuin ruoanjaossakin. Muonituksen onnistumisen takana onkin noin kaksi tuhatta talkoolaista.
- Ruoka- ja työntekijämääristä puhutaan paljon, mutta mielestäni yhtä lailla tärkeää on puhua myös siitä, mikä motivoi näinkin suurta ihmisjoukkoa työskentelemään suviseuroilla, Mäkinen toteaa ja jatkaa.
- Minulle itselleni talkoolaisena toimiminen on uskonnollisesti tärkeä asia - tuntuu tärkeältä ja hyvältä osallistua työntekoon. Työ myös vahvistaa uskoa, sillä Jumalallehan tätä työtä tehdään.
***
Vaikutusta vaikea arvioida
Liperissä järjestettävillä suviseuroilla on vaikutuksensa myös paikkakunnan elinkeinoelämään. Seurapaikan tuntumassa, Kuusikkolantiellä sijaitsevalla St1-huoltoasemalla suuratapahtumaan varaudutaan mahdollisuuksien mukaan.
- Niin hyvin, kuin pienellä huoltoasemalla pystyy varautumaan, huoltamoyrittäjä Aarne Partanen toteaa.
Tavallisesti Kuusikkolantien St1:n polttoainesäiliöt täydennetään kerran viikossa, mutta kuluvalla viikolla täydennyksiä on tehty ja tehdään tarpeen mukaan.
- Polttoainesäiliöt on mahdollista täyttää vaikka jokaisena arkipäivänä. Pyhäseutunakin polttoainetäydennyksiä olisi mahdollista tehdä, mutta tällaisten erikoistoimitusten kustannukset nousisivat niiden tuottoa suuremmiksi. Polttoaineen katehan ei ole suuren suuri, 1-4 prosentin luokkaa, Partanen summaa.
K-market Ylämyllyssä sekä Liperin kirkonkylällä sijaitsevassa K-market Neliapilassa suviseuroihin on varauduttu tilausmääriä kasvattamalla.
- Tilausmääriä on kasvatettu erityisesti tuoretuotteiden osalta, K-market Neliapilan myyjä Anneli Kempas kertoo.
Ylämyllyn K-marketissa on puolestaan panostettu juomiin ja kesäherkkuihin.
- Limpparin, veden, karkkien, grillimakkaran ja jäätelön tilausmääriä on kasvatettu, kauppias Mika Väätäinen kertoo.
Väätäinen toteaa, että suviseurojen vaikutusta kaupankäynnille on todella vaikea arvioida ennakkoon, sillä aiempaa kokemusta vastaavanlaisesta tapahtumasta ja sen vaikutuksista ei ole.
- Tapahtuman järjestäjien kanssa olemme tehneet yhteistyötä pitkin kevättä ja toimittaneet ruokatavaraa talkoolaisille, joten ilman muuta suviseurat liiketoimintaamme vaikuttavat.
- Suviseuraviikonloppuun vaikutus nähdään kuitenkin vasta sitten, kun tapahtuma on takanapäin, Väätäinen linjaa.
Kahvila-Konditoria Moccassa Liperin kirkonkylällä suviseuroja varten ei pullia ja muita kahvileipiä paisteta tavanomaista enempää. Silti suviseurojen vaikutus yrityksessä tuntuu.
- Minulta on tilattu kymmeniä täytekakkuja suviseuroille. Torstain ja maanatain välinen aika meneekin suurelta osin kakkuja leipoessa, Moccan yrittäjä Anne Martikainen sanoo. (HLK)
Kommentit (4)
Jep jep.
Ja minä kun luulin että kyse oli hiljentymisestä ja hartaudst.
Mutta tärkeintä onkin materialismi ja määrät ja kuluttaminen.
Suviseuroissa.
http://freepathways.wordpress.com/2011/07/05/materialismin-mahtinaytos/
Mutta tärkeintä onkin materialismi ja määrät ja kuluttaminen.
Mistä media uutisoi? Syötyjen jäätelöiden määrästä, syödyn lihakeiton määrästä, asuntovaunujen määrästä, ihmisten määrästä.
Jep jep.
Ja minä kun luulin että kyse oli hiljentymisestä ja hartaudst.
Mutta tärkeintä onkin materialismi ja määrät ja kuluttaminen.
Suviseuroissa.
<a href="http://freepathways.wordpress.com/2011/07/05/materialismin-mahtinaytos/" alt="http://freepathways.wordpress.com/2011/07/05/materialismin-mahtinaytos/">http://freepathways.wordpress.com/2011/07/05/materialismin-mahtinaytos/…;
voi tehdä juttua jostain näkymättömän palvonnasta hei haloo
raataa kuukausia palkatta. "Jumalalle tätä tehdään"
Minusta tuota hommaa tehdään ihmisille, ihmiset ne safkat syö ei Jumala.